Постно прясно зеле на фурна

Обновена: 21.11.2024|
Кето гръцка пилешка супа. Постно прясно зеле.

Семпло, вкусно и сочно ястие за пости, веганство, кето или друга нисковъглехидратна диета – постно прясно зеле на фурна е рецепта, в която само с няколко подбрани подправки превръщаме зеленчука в герой на трапезата.

Зелето, прясно или кисело, често намира място на нашата трапеза, но майсторлъкът за приготвяне се предава от поколение на поколение.

Опитайте и нашата рецепта за обикновено постно прясно зеле на фурна.

 

Рецепта за постно прясно зеле на фурна

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност за 1 порция
2 часа 5 10,2 г нетни въглехидрати, 14,80 г фибри

Необходими продукти:

  • 1 зелка, около килограм
  • 1 червена чушка (около 115 г)
  • 3 стръка зелен лук (може и праз), около 50 г
  • 1 домат (около 140 г)
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 4 с. л. екстра върджин зехтин
  • Щипка сол
  • 2-3 дафинови листа
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. червен пипер (може и пушен, по избор)

Изпълнение на рецептата:

  1. Първо си подгответе зелето, като го почистите и нарежете на лентички.
  2. Сложете го в по-дълбока тенджера, добавете зехтина и чесъна на прах, и го оставете да се задушава около половин час.
  3. По принцип не е необходимо да доливате вода, тъй като зелето отпуска достатъчно течност, но ако усетите, че започне да загаря, добавете около 50 мл.
  4. Тенджерата ще е пълна догоре, но около 10-тата минута обемът ще е намалял с около 2/3. Ако нямате достатъчно голям съд, добавете зелето на два пъти.
  5. Когато омекне, сложете нарязания домат, зеления лук, доматеното пюре и подправките. Разбъркайте много добре и оставете на котлона да къкри още 20-ина минути.
  6. След това прехвърлете в тавичка в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час. Когато остане само мазнина и се запече, е готово. Проверявайте го, за да не загори или да стане прекалено сухо.

Други рецепти за кето режим на хранене, с ниско съдържание на въглехидрати, ще откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

Съвети при приготвяне на постно прясно зеле на фурна

 

Простно прясно зеле на фурна.

 

  1. Обелете домата, ако не обичате люспи. Това става най-лесно като го бланширате. Налейте вода в тенджерка, оставете я да кипне, като междувременно направите кръстовиден разрез на върха на домата. Когато водата започне да кипи, пуснете домата вътре за около 5 минути, докато ципата започне да се разтваря откъм разреза. Извадете и потопете в студена вода (може да сложите и няколко кубчета лед). След около минута ще можете да обелите домата с лекота.
  2. В кето диетата не е позволен кромид лук, но можете да внесете аромата му. Сложете обелена глава лук (може и чесън) в чиста марля, завържете я добре и я пуснете при зелето, докато се задушава в тенджерата. Преди да го сложите в тавата, махнете марлята.
  3. Добавете месо по желание. Зелето си върви с пилешко, свинско и телешко.
  4. Комбинирайте с други кето зеленчуци. Подходящи са алабаш, стръкове целина, карфиол.
  5. Ако не спазвате пости, използвайте животинска мазнина. Добавянето на краве масло Гхи ще придаде още по-страхотен вкус, а тъй като зелето „обича мазно“, ще допринесе и за сочността му.
  6. Когато го сложите в тавичката, наредете отгоре няколко пресни люти чушки. Превръщат се в чудесна гарнитура към всяка порция след това.

 

Подобни рецепти със зеле

Зелето е една от зимните суперхрани и го откриваме в най-различни кулинарни вариации:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Постно прясно зеле на фурна. Крехко свинско на конци.

Приготвеното постно прясно зеле на фурна чудесно се комбинира с крехко свинско на конци – рецептата ще откриете в блога ни.

 

Ако рецептата за постно прясно зеле на фурна ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Мария Митова 06.11.2023 at 13:36 - Отговор

    Моля, пишете за колко порции е приготвено то ястие и по колко да се слага в порция! Моля! Благодаря!

    • Верджиния Георгиева 06.11.2023 at 15:57 - Отговор

      Здравейте, порциите са описани в таблицата в началото на рецептата – те са 5, средно около 200 г постно зеле в порция.

Оставете коментар