Постно прясно зеле на фурна
Семпло, вкусно и сочно ястие за пости, веганство, кето или друга нисковъглехидратна диета – постно прясно зеле на фурна е рецепта, в която само с няколко подбрани подправки превръщаме зеленчука в герой на трапезата.
Зелето, прясно или кисело, често намира място на нашата трапеза, но майсторлъкът за приготвяне се предава от поколение на поколение.
Опитайте и нашата рецепта за обикновено постно прясно зеле на фурна.
Рецепта за постно прясно зеле на фурна
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност за 1 порция |
---|---|---|
2 часа | 5 | 10,2 г нетни въглехидрати, 14,80 г фибри |
Необходими продукти:
- 1 зелка, около килограм
- 1 червена чушка (около 115 г)
- 3 стръка зелен лук (може и праз), около 50 г
- 1 домат (около 140 г)
- 2 с. л. доматено пюре
- 4 с. л. екстра върджин зехтин
- Щипка сол
- 2-3 дафинови листа
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. червен пипер (може и пушен, по избор)
Изпълнение на рецептата:
- Първо си подгответе зелето, като го почистите и нарежете на лентички.
- Сложете го в по-дълбока тенджера, добавете зехтина и чесъна на прах, и го оставете да се задушава около половин час.
- По принцип не е необходимо да доливате вода, тъй като зелето отпуска достатъчно течност, но ако усетите, че започне да загаря, добавете около 50 мл.
- Тенджерата ще е пълна догоре, но около 10-тата минута обемът ще е намалял с около 2/3. Ако нямате достатъчно голям съд, добавете зелето на два пъти.
- Когато омекне, сложете нарязания домат, зеления лук, доматеното пюре и подправките. Разбъркайте много добре и оставете на котлона да къкри още 20-ина минути.
- След това прехвърлете в тавичка в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час. Когато остане само мазнина и се запече, е готово. Проверявайте го, за да не загори или да стане прекалено сухо.
Други рецепти за кето режим на хранене, с ниско съдържание на въглехидрати, ще откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Съвети при приготвяне на постно прясно зеле на фурна
- Обелете домата, ако не обичате люспи. Това става най-лесно като го бланширате. Налейте вода в тенджерка, оставете я да кипне, като междувременно направите кръстовиден разрез на върха на домата. Когато водата започне да кипи, пуснете домата вътре за около 5 минути, докато ципата започне да се разтваря откъм разреза. Извадете и потопете в студена вода (може да сложите и няколко кубчета лед). След около минута ще можете да обелите домата с лекота.
- В кето диетата не е позволен кромид лук, но можете да внесете аромата му. Сложете обелена глава лук (може и чесън) в чиста марля, завържете я добре и я пуснете при зелето, докато се задушава в тенджерата. Преди да го сложите в тавата, махнете марлята.
- Добавете месо по желание. Зелето си върви с пилешко, свинско и телешко.
- Комбинирайте с други кето зеленчуци. Подходящи са алабаш, стръкове целина, карфиол.
- Ако не спазвате пости, използвайте животинска мазнина. Добавянето на краве масло Гхи ще придаде още по-страхотен вкус, а тъй като зелето „обича мазно“, ще допринесе и за сочността му.
- Когато го сложите в тавичката, наредете отгоре няколко пресни люти чушки. Превръщат се в чудесна гарнитура към всяка порция след това.
Подобни рецепти със зеле
Зелето е една от зимните суперхрани и го откриваме в най-различни кулинарни вариации:
- Кето зелеви сарми – с кайма и карфиолен ориз
- Коледна пуйка с кисело зеле
- Свинско със зеле на фурна в кето стил
- Шницели от зеле
- Две кето рецепти за зеле със сметана
- Пилешки рулца със зелеви листа
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата за постно прясно зеле на фурна ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Зеле с гъби и гриловани тиквички – ястие, подходящо за вегани, вегетарианци и съответно – пости.
Коледа наближава и мислите на повечето от нас са насочени към трапезата и менюто, затова днес споделяме с […]
На въпроса как да приготвим вкусно ястие, което да бъде и хранително, и безмесно си отговорихме лесно – […]
2 Коментара
Моля, пишете за колко порции е приготвено то ястие и по колко да се слага в порция! Моля! Благодаря!
Здравейте, порциите са описани в таблицата в началото на рецептата – те са 5, средно около 200 г постно зеле в порция.