Най-вкусното кето телешко варено
Телешко варено е традиционно българско ястие, присъстващо на трапезата ни особено през студените зимни месеци. Апетитно и засищащо, благодарение на богатия си състав от зеленчуци и месо. Те, от своя страна, съдържат изобилие от полезни хранителни вещества.
Ето как приготвяме рецептата съобразно кето режима на хранене.
Кето телешко варено
Приготвянето на телешко варено в кето стил не е толкова сложно и изисква само няколко леки промени в рецептата.
Месото е крехко, а яхнията все толкова вкусна и богата на аромати и приятни вкусове. Поднесете това ястие за уютна зимна вечеря или обяд.
Време за подготовка | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
2 часа | 6 | 2,4 г |
Необходими продукти:
- 900 г телешко месо, нарязано на кубчета
- сол и смлян черен пипер на вкус
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 230 г гъби печурки или други
- 2 стръка целина
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. лук на прах
- 1 с. л. доматено пюре без захар
- 1,2 л телешки бульон
- 1 ч. л. прясна/сушена мащерка
- 1 ч. л. пресен/сушен розмарин
Начин на приготвяне на телешко варено:
- Подсушете телешкото месо с хартиени кърпи и подправете със сол и черен пипер.
- В голяма тенджера загрейте кравето масло Гхи на средно силен огън.
- Изпържете на партиди месото от всички страни до златисто за около 3 минути на страна.
- Прехвърлете първата партида от тенджерата в чиния и повторете с останалото телешко месо, като добавите още краве масло Гхи, ако е необходимо.
- В същия съд добавете нарязаните гъби и гответе за около 5 минути или докато омекнат и станат златисти.
- Добавете целината и гответе до омекване. Подправете с чесън и лук на прах и разбъркайте.
- Изсипете доматеното пюре и разбъркайте, за да покрие всички зеленчуци.
- Излейте телешкия бульон, подправете с мащерка и розмарин.
- Добавете говеждото месо в тенджерата и овкусете със сол и черен пипер на вкус.
- Оставете сместа да заври, намалете котлона и оставете да къкри, докато месото омекне, за около 50 минути до един час.
- Поднесете на трапезата ароматното телешко варено по желание с филийка препечен кето хляб.
Телешко варено е ястие, което не изисква много кулинарни умения, за да се приготви, но е нужно да си отделите повече време.
Съвети:
- Направете телешки бульон, като използвате джолан или месо с кост, за да бъде по-питателен и вкусен.
- За да направите гъст и наситен бульон, избягвайте да купувате младо телешко.
- Ястието от телешко варено трябва да има тъмен цвят.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Състав и ползи от консумацията на телешко месо
Телешкото месо се състои предимно от протеини и различни количества мазнини.
В 100 грама печено смляно говеждо месо със съдържание на мазнини 10% се съдържат:
- Калории: 217 kcal
- Вода: 61%
- Протеин: 26,1 г
- Въглехидрати: 0 г
- Захар: 0 г
- Фибри: 0 г
- Мазнини: 11,8 г
Протеини в телешкото месо
В състава на телешкото месо има около 26-27% протеини. Животинският протеин по принцип е висококачествен, съдържащ всички 9 незаменими аминокиселини, необходими за растежа и поддържането на тялото ни здраво.
Месото се смята за едно от най-пълноценните източници на протеин с аминокиселинен профил почти идентичен с този на човешките мускули.
Поради тази причина консумирането на месо или други източници на животински протеини може да е особено полезно за възстановяване на спортисти или след претърпяна операция.
В комбинация със силови упражнения също помага за поддържане и изграждане на мускулна маса.
Мазнини в телешкото месо
Говеждото месо се състои главно от наситени и мононенаситени мазнини, присъстващи в приблизително равни количества.
Витамини и минерали в телешкото месо
Витамините, съдържащи се в по-големи количества в състава на месото, са B12, B6, B3 и минералите цинк, селен, желязо и фосфор. Освен тях в него има още много други витамини и минерали в по-малки количества.
Храните от животински произход, като месото, са единствените добри хранителни източници на витамин B12. Това е основно хранително вещество, което е важно за кръвообразуването, мозъка и нервната система. Друг начин за набавянето му е чрез прием на хранителни добавки.
Витамин B6 се намира в говеждото месо и също е важен за кръвообразуването, но и за енергийния метаболизъм.
Говеждото месо е много богат източник на цинк – минерал, важен за растежа и поддържането на тялото.
Други важни нутриенти в телешкото месо
Подобно на растенията, месото съдържа редица биоактивни вещества и антиоксиданти, които могат да повлияят на здравето, когато се консумират в достатъчни количества.
Такива например са:
- Креатин – служи като източник на енергия за мускулите, също помагат за растежа и поддържането на мускулите.
- Таурин – тази антиоксидатна аминокиселина се намира в рибата и месото. Произвежда се от тялото ни и е важна за работата на сърцето и мускулите.
- Глутатион – антиоксидант, намиращ се в повечето пълноценни храни, особено в големи количества е в говеждо, хранено с трева.
- Конюгирана линолова киселина (CLA) – трансмазнина от преживни животни, имаща много ползи за здравето, когато се консумира като част от здравословна диета.
- Холестерол – изпълнява много функции в човешкото тяло. При повечето хора хранителния холестерол има малък ефект върху холестерола в кръвта и като цяло не се счита за причиняващ здравословни проблеми.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за кето телешко варено ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Гулаш е името на телешка яхния, която е характерна с гъстия си сос с
Пригответе си телешко задушено - крехко месо с ароматни зеленчуци, които се топят нежно
Днес споделяме с вас 3 предложения за кето гъбена супа - с телешко месо,