Най-вкусното кето телешко варено

Обновена: 29.03.2024|
Кето телешко задушено. Телешко варено.

Телешко варено е традиционно българско ястие, присъстващо на трапезата ни особено през студените зимни месеци. Апетитно и засищащо, благодарение на богатия си състав от зеленчуци и месо. Те, от своя страна, съдържат изобилие от полезни хранителни вещества.

Ето как приготвяме рецептата съобразно кето режима на хранене.

 

Кето телешко варено

Приготвянето на телешко варено в кето стил не е толкова сложно и изисква само няколко леки промени в рецептата.

Месото е крехко, а яхнията все толкова вкусна и богата на аромати и приятни вкусове. Поднесете това ястие за уютна зимна вечеря или обяд.

multi 400
multi 600
multi 400
multi 600
Време за подготовка Порции Нетни въглехидрати в 1 порция 
2 часа 6 2,4 г

Необходими продукти:

  • 900 г телешко месо, нарязано на кубчета
  • сол и смлян черен пипер на вкус
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 230 г гъби печурки или други
  • 2 стръка целина
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. лук на прах
  • 1 с. л. доматено пюре без захар
  • 1,2 л телешки бульон
  • 1 ч. л. прясна/сушена мащерка
  • 1 ч. л. пресен/сушен розмарин

Начин на приготвяне на телешко варено:

  1. Подсушете телешкото месо с хартиени кърпи и подправете със сол и черен пипер.
  2. В голяма тенджера загрейте кравето масло Гхи на средно силен огън.
  3. Изпържете на партиди месото от всички страни до златисто за около 3 минути на страна.
  4. Прехвърлете първата партида от тенджерата в чиния и повторете с останалото телешко месо, като добавите още краве масло Гхи, ако е необходимо.
  5. В същия съд добавете нарязаните гъби и гответе за около 5 минути или докато омекнат и станат златисти.
  6. Добавете целината и гответе до омекване. Подправете с чесън и лук на прах и разбъркайте.
  7. Изсипете доматеното пюре и разбъркайте, за да покрие всички зеленчуци.
  8. Излейте телешкия бульон, подправете с мащерка и розмарин.
  9. Добавете говеждото месо в тенджерата и овкусете със сол и черен пипер на вкус.
  10. Оставете сместа да заври, намалете котлона и оставете да къкри, докато месото омекне, за около 50 минути до един час.
  11. Поднесете на трапезата ароматното телешко варено по желание с филийка препечен кето хляб.

Телешко варено е ястие, което не изисква много кулинарни умения, за да се приготви, но е нужно да си отделите повече време.

Съвети:

  • Направете телешки бульон, като използвате джолан или месо с кост, за да бъде по-питателен и вкусен.
  • За да направите гъст и наситен бульон, избягвайте да купувате младо телешко.
  • Ястието от телешко варено трябва да има тъмен цвят.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Състав и ползи от консумацията на телешко месо

Телешкото месо се състои предимно от протеини и различни количества мазнини.

В 100 грама печено смляно говеждо месо със съдържание на мазнини 10% се съдържат:

  • Калории: 217 kcal
  • Вода: 61%
  • Протеин: 26,1 г
  • Въглехидрати: 0 г
  • Захар: 0 г
  • Фибри: 0 г
  • Мазнини: 11,8 г

Протеини в телешкото месо

В състава на телешкото месо има около 26-27% протеини. Животинският протеин по принцип е висококачествен, съдържащ всички 9 незаменими аминокиселини, необходими за растежа и поддържането на тялото ни здраво.

Месото се смята за едно от най-пълноценните източници на протеин с аминокиселинен профил почти идентичен с този на човешките мускули.

Поради тази причина консумирането на месо или други източници на животински протеини може да е особено полезно за възстановяване на спортисти или след претърпяна операция.

В комбинация със силови упражнения също помага за поддържане и изграждане на мускулна маса.

Мазнини в телешкото месо

Говеждото месо се състои главно от наситени и мононенаситени мазнини, присъстващи в приблизително равни количества.

Витамини и минерали в телешкото месо

 

Телешко варено. Микронутриенти и макронутриенти. Витамини и минерали.

 

Витамините, съдържащи се в по-големи количества в състава на месото, са B12, B6, B3 и минералите цинк, селен, желязо и фосфор. Освен тях в него има още много други витамини и минерали в по-малки количества.

Храните от животински произход, като месото, са единствените добри хранителни източници на витамин B12. Това е основно хранително вещество, което е важно за кръвообразуването, мозъка и нервната система. Друг начин за набавянето му е чрез прием на хранителни добавки.

Витамин B6 се намира в говеждото месо и също е важен за кръвообразуването, но и за енергийния метаболизъм.

Говеждото месо е много богат източник на цинк – минерал, важен за растежа и поддържането на тялото.

Други важни нутриенти в телешкото месо

Подобно на растенията, месото съдържа редица биоактивни вещества и антиоксиданти, които могат да повлияят на здравето, когато се консумират в достатъчни количества.

Такива например са:

  • Креатин – служи като източник на енергия за мускулите, също помагат за растежа и поддържането на мускулите.
  • Таурин – тази антиоксидатна аминокиселина се намира в рибата и месото. Произвежда се от тялото ни и е важна за работата на сърцето и мускулите.
  • Глутатионантиоксидант, намиращ се в повечето пълноценни храни, особено в големи количества е в говеждо, хранено с трева.
  • Конюгирана линолова киселина (CLA)трансмазнина от преживни животни, имаща много ползи за здравето, когато се консумира като част от здравословна диета.
  • Холестерол – изпълнява много функции в човешкото тяло. При повечето хора хранителния холестерол има малък ефект върху холестерола в кръвта и като цяло не се счита за причиняващ здравословни проблеми.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Телешко варено. Телешко къри.

Пригответе си още една аптетитна и засищаща рецепта – телешко къри.

 

Ако нашето предложение за кето телешко варено ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 16:20 | Публикувана: 17 януари 2022 в 18:03 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф