Пилешки крилца на фурна по индийска рецепта

Обновена: 27.02.2024|
Пилешки крилца на фурна.

Хрупкави пилешки крилца на фурна с ароматно масло и млечен сос е едно от любимите ни индийски ястия, които много лесно се адаптират към кето менюто ни.

Насладете се и на ароматния свят на индийските подправки, на които днес ще обърнем малко повече внимание, след като сготвим тези чудесни пилешки крилца на фурна.

Ще ви покажем как да си приготвите три ароматни подправки от Близкия Изток – чаат масала (чат масала), тандури масала и гарам масала, разбира се с кето съставки, подходящи за спазване на кето диета.

А сега нека преминем към направата на уханните пилешки крилца на фурна.

 

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01

 

Пилешки крилца на фурна с ароматно масло и млечен сос

Поднесете изискано индийско ястие на трапезата – пилешки крилца на фурна с кето чатпата млечен дип и маслен сос като гарнитура или предястие.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
1 час и 25 минути 4 5 г нетни въглехидрати, 53 г мазнини, 44 г протеин и 687 калории

Необходими продукти:

За чатпата млечен дип:

  • 140 г кисело мляко
  • 2 с. л. крема сирене
  • ¼ ч. л. чесън на прах
  • ¼ ч. л. чаат масала*
  • 1 с. л. пресен кориандър, наситнен
  • сол на вкус

За пилешки крилца на фурна:

За масления сос:

  • 55 г краве масло Гхи
  • ½ ч. л. джинджифил на прах
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. чили на прах
  • ½ ч. л. куркума
  • ½ ч. л. смлян кориандър
  • ½ ч. л. подправка гарам масала*
  • ½ ч. л. смлян кимион
  • 120 мл. доматено пюре
  • 60 мл. вода
  • 1 ч. л. сушен сминдух
  • 1 ч. л. сол
  • 60 мл. готварска сметана
  • 2 с. л. пресен кориандър, наситнен + още за сервиране

*Разберете как да си приготвите индийските подправки чаат масала, тандури масала и гарам масала, както и малко повече за индийската кухня, като прочетете малко по-надолу в рецептата.

Начин на приготвяне:

Чатпата млечен дип

  1. Смесете в купа киселото мляко, крема сиренето, чесъна на прах, подправката чаат масала и наситнения пресен кориандър. Подправете със сол на вкус и разбъркайте.
  2. Покрийте със стреч фолио и сложете чатпата млечен сос в хладилник за 30 минути или до сервиране.

Пилешки крилца на фурна

  1. Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете хартия за печене на дъното на тавичка с грил решетка.
  2. Смесете в голяма купа солта, подправката тандури масала и кравето масло Гхи.
  3. Добавете пилешките крилца и разбъркайте, за да се покрият напълно от всички страни с ароматните подправки.
  4. Подредете крилцата върху решетката за печене на тавичката.
  5. Изпечете в загрятата фурна за 25 минути или до готовност и прехвърлете пилешките крилца в купа.

Маслен сос

  1. Загрейте в малка тенджера на слаб огън кравето масло Гхи.
  2. Добавете към него подправките – джинджифил и чесън на прах, чили, куркума, кориандър, гарам масала и смлян кимион.
  3. Разбъркайте и гответе, докато се разтопи маслото и ароматите се смесят.
  4. След това изсипете доматеното пюре, водата и сминдуха. Разбъркайте, покрийте с капак и гответе за около 5 минути на умерен огън.
  5. Овкусете със сол, разбъркайте и гответе още 5 минути.
  6. Изсипете наситнения кориандър и сметаната и гответе без капак до сгъстяване на соса. След това премахнете тенджерката от котлона.
  7. Изсипете ¾ от масления сос върху крилцата и разбъркайте.
  8. С помощта на щипци или решетъчна лъжица върнете отново крилцата върху тавичката и изпечете за 10 минути или до постигане на желаната хрупкавост.
  9. Запазете останалия маслен сос в купата.
  10. След като се изпекат пилешките крилца, прехвърлете ги в купата с останалия ¼ заделен сос и разбъркайте.
  11. Поръсете с наситнен кориандър и сервирайте пилешки крилца на фурна с чатпата маслен дип отстрани.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга Кето фантазии“, както и в продължението й „Кето фантазии 2“.

 

Индийски подправки

 

Пилешки крилца на фурна. Индийски подправки.

 

За да приготвим ароматни пилешки крилца на фурна, използваме микс от три вида индийски подправки – чаат масала, тандури масала и гарам масала, но адаптирани към кето режима ни.

  1. Чаат масала (чат масала)

Подправката чаат масала е характерна за индийската кухня. Обикновено се приготвя от комбинация от амчур (сушено манго на прах), кимион, кориандър, черна сол (известна още като кала намак), асафетида (смола на растение от семейството на целината) и чили на прах.

Думата чаат е измислена, за да отговаря на категория пикантни индийски леки предястия, бисквити или подправка. Предпочитан аромат за придаване на пикантност или изостряне вкуса на плодове.

Използва се за овкусяване на сандвичи, плодове, салатен дресинг и още много други ястия. Добавя интензивност, подобна на умами, и необяснима дълбочина на овкусените продукти и гозби.

Ние приготвяме подправката чаат масала по индийска рецепта, но в кето стил, за да направим нашите пилешки крилца на фурна подходящи за спазване на кето диета без много въглехидрати.

Необходими продукти:

  • 2 с. л. семена от кимион
  • 1 с. л. семена кориандър
  • 1 ч. л. семена копър
  • 1 с. л. сушена мента
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 3 ч. л. чили на прах
  • 1 ч. л. джинджифил на прах

Как да си приготвим подправката чаат масала?

  1. В сух тиган на среден огън, изпечете едно след друго и поотделно семената от кимион, след това семената от кориандър и накрая семената от копър. Внимавайте да не ги изгорите.
  2. Смесете всички препечени подправки в блендер, мелничка, хаванче или пестик. Добавете сушената мента, солта, черния пипер на зърна, чилито на прах и джинджифила. Смелете до фин прах.
  3. Ако използвате мелничка за подправки с ограничен капацитет, смелете на няколко пъти подправките, след което разбъркайте старателно в малка купа.

 

  1. Тандури масала

 

Пилешки крилца на фурна. Тандури масала. Подправки.

 

Тандури масала е смес от подправки, използвана в ястия, приготвени с помощта на тандур – вид глинена пещ, използвана в Индия и Пакистан. Храната се готви при много високи температури (до 420 градуса) върху горещи дървени въглища в тандура.

Тандури масала се използва главно за овкусяване на месо, обикновено пилешко. Затова и ние я използваме за приготвянето на рецептата за пилешки крилца на фурна.

По традиция месото, приготвено в тандур, се маринова в смес от кисело мляко и подправки, като млякото помага за полепването им по месото.

Рецептата е подобна на тази за гарам масала. Обикновено се приготвя от кимион, кориандър и копър. Чесън и смлян лют пипер са сред съставките, които често се добавят към гарам масала при приготвянето на тандури масала.

Вкусът е остър, пиперлив и многокомпонентен, поради разнообразието от ароматни и сладки подправки.

Необходими продукти:

  • 1 ч. л. джинджифил на прах
  • 1 ч. л. смлян кориандър
  • 1 ч. л. червен пипер
  • ½ ч. л. смлян кимион
  • ½ ч. л. куркума
  • ½ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. чесън на прах
  • ¼ ч. л. кайенски пипер
  • ¼ ч. л. индийско орехче
  • ¼ ч. л. смлян карамфил

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всички подправки в купа или буркан, разбъркайте и съхранете в херметически затворен съд.

 

  1. Гарам масала

 

Гарам масала. Телешко къри.

 

Гарам масала – от garam (люто) и masala (смес от подправки) е микс от смлени подправки, произхождащи от Южна Азия. Често се използва не само в индийската, но и в пакистанската, непалската и бангладешката кухня.

Съставът на гарам масала се различава с много рецепти в Индия според вкуса и региона, в който се приготвя. Нито една не се счита за по-автентична от другите.

Особеното е, че при приготвянето на подправката се изпичат съставките й, след което се смилат заедно.

Типичната индийска рецепта за гарам масала съдържа копър, дафинови листа, черен и бял пипер на зърна, карамфил, пръчка канела или касия, индийско орехче, шушулки кардамон, кимион, семена кориандър, чили на прах.

Вкусовете могат да бъдат смесени, за да се постигне балансираност, или може да се подчертае един единствен вкус. Гарам масала може да се препече преди употреба, за да освободи вкуса и аромата си.

Може да се комбинира с други подправки или да се използва самостоятелно.

Необходими продукти:

  • 1 ч. л. смлян кориандър
  • 1 ч. л. смлян кардамон
  • ¼ ч. л. смлян карамфил
  • ¼ ч. л. индийско орехче
  • ½ ч. л. канела на прах
  • 1 ч. л. смлян черен пипер
  • ½ с. л. смлян кимион

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всички продукти в купичка и разбъркайте.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешки крилца на фурна и с кето сос.

Опитайте още едно от нашите вкусни предложения за пилешки крилца на фурна със спаначен кето сос.

 

Ако нашето предложение за пилешки крилца на фурна по индийска рецепта ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 12:39 | Публикувана: 28 януари 2022 в 11:54 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф