Всеки от нас иска да бъде по-здрав и изпълнен с енергия.

Истината е, че тези фактори се определят до голяма степен от ежедневните ни действия. Както по-малките, така и по-големите сред тях имат отражение върху здравословното ни състояние.

Затова и събрахме за вас някои ценни ритуали за здраве, с които да бъдете по-здрави и енергични!

 

 

1. Хидратация, хидратация и още хидратация

Основното правило за здраве, на което всеки специалист набляга – консумацията на вода в чист вид и количество по около 2 литра на ден в зависимост от организма и неговите нужди. 

Причините за това да пием повече вода на ежедневна база са толкова много, че този ритуал заслужено застава на първо място в списъка ни. Особено спрямо факта, че около 70% от тялото ни е съставено от вода и тя е нужна за правилното функциониране на всички наши системи.

Нещо повече: външният ни вид също зависи от това колко вода пием на ден. 

Достатъчно количество хидратация на ден на тялото:

 • Предпазва от прегряване и дехидратация.
 • Помага на кожата да бъде еластична и здрава.
 • Помага на тъканите да бъдат еластични и да се разтягат и свиват с нужните темпове.
 • Разрежда количествата вещества в организма – както полезни, така и вредни и помага да последните да се изхвърлят от тялото ни по-бързо и ефективно.
 • Помага да свалим килограмите и да възстановим мускулите след тренировка и още много.

Затова и има няколко важни ритуала, които можем да изпълняваме. 

Хитрини, чрез които да се подсещаме да пием вода често

На първо място – да започваме деня си с чаша вода. Може да добавите и малко прясно изцеден лимон за зареждане с витамини и енергия, както и за “стартиране” на метаболизма. Хубаво е да направите това преди сутрешното кафе, тъй като то може да раздразни празния стомах преди закуската.

В същото време е хубаво през деня също да си поставим цели за консумацията на вода. Малък ритуал, който можем да си установим, е да поставим стъклено шише с вода в полезрението си, така че да си напомняме да пием вода. Причината – организмът ни сигнализира, че сме жадни едва тогава, когато достигнем до начални етапи на дехидратация. Следва пиене на голямо количество вода от наша страна, а от това е възможно да ни стане тежко. 

Дори само тези малки навици могат да променят целия ни ден!

Колкото до материала на шишето – хубаво е да е от стъкло, тъй като е по-екосъобразно, но и за разлика от пластмасата, не се отделят вредни вещества във водата.

 

2. Движение за здраве

 

Ритуали за здраве. Кето диета и тренировки.

 

Знаем за това колко е полезно движението и колко голямо значение има за здравето ни, но рядко го практикуваме на дневна база. 

В действителност тук не говорим дори за редовни тежки тренировки във фитнеса или навън. Дори съвсем малки ритуали, включващи движение, могат да променят целия ви ден, да ви заредят с енергия и да ви помогнат да редуцирате стреса

Специалистите препоръчват да се раздвижвате преди или след работа с йога или друг спорт по ваш избор. Прекрасен вариант е да комбинирате с медитация или дори разходка преди работа, в обедната почивка или пък след работните часове. 

В днешно време можете да намерите лесно и бързо подходяща апликация с упражнения или дори канал в социалните мрежи с видеа, които подробно обясняват как да правите движенията, така че да не губите време в път, а да изпълнявате ритуалите си директно в комфорта на собствения си дом – без стрес и излишно напрежение. 

 

3. Ритуал за здраве и по-добър сън

 

Ритуали за здраве. Триптофан, ползи за добър сън.

 

Често подценяваме добрия сън и влиянието му върху физическото и психическото ни състояние. А истината е, че той е есенциален за начина, по който се чувстваме.

Хубаво е да обърнете внимание на начина, по който спите. Малък ритуал, който може да помогне, е да отбелязвате в продължение на няколко дни, седмица, месец, това колко часа спите и часовете, между които това се случва. Едновременно с това – записвайте си как се чувствате при по-малко и повече сън. Ще се изненадате колко голяма е разликата между двете състояния. 

Друг ритуал, който препоръчваме да опитате, е да заспивате без електронни устройства около себе си. Оставете телефона далеч и заменете алармата му с будилник или електронен часовник.

Задължително включете самолетен режим на смарт устройствата си, така че да не ви притесняват имейли – особено работни такива, но и известия от различните приложения, които използвате. Всяко от тези неща може да предизвика допълнителен стрес при един вече изтощен организъм.

В допълнение – светлината от електронните устройства: телефони, таблети, дори телевизор, натоварва мозъка и очите, но и го кара да си мисли, че все още е рано за сън. Затова и се отделят хормони, които ни поддържат будни, а това прави заспиването далеч по-трудно.

Поставете за цел да заспивате при тъмнина и тишина, или пък бял шум. В случай, че не можете да освободите напрежението: книга на хартиен носител или електронен четец без излъчване на светлина. Ще усетите разликата още в първите дни!

 

4. Чай за здраве всеки ден

 

Ритуали за здраве. Борови връхчета, ползи, чай.

Чай от борови иглички ще ви зареди с някои от основните витамини и минерали. Тези в най-голямо количество са витамин А, С и K.

Освен водата, чаят е прекрасен начин да хидратираме тялото си. Освен това той е прекрасен малък ритуал, който може да промени живота ни, чаша по чаша всеки ден.

Причината – всеки различен вид чай има своите ползи за тялото ни. Чаша зелен чай на ден например, ще помогне на метаболизма ни, но и на тялото ни да се детоксикира. Чаша черен чай може да ви енергизира повече от кафе в зависимост от състава и произхода си.

Чаша бял чай, от своя страна, може да свали кръвното ни налягане и да нормализира функциите на сърдечно-съдовата ни система. Чаша чай от мента или лайка преди лягане пък ще помогне да отпуснем стреса след дълъг и тежък ден, и да спим по-добре.

Ползите от чая са толкова много, че ритуалът е абсолютно незаменим за всеки, който иска да подобри без усилия качеството си на живот. Разбира се, по-специфичните чайове изискват консултация със специалист и задължително – обръщане на внимание при специфични здравословни състояния.

 

5. Следобедни ритуали за здраве

Говорим за следобедната закуска и това как следобед сме склонни да консумираме продукти с високо количество въглехидрати и по-специфично – захари.

Причината да подменим този ритуал с по-добър за нашето здраве се крие в това, че захарта е продукт, който бързо ни дава енергия. Но тя се изчерпва също толкова бързо и оставаме отново уморени и копнеещи за въглехидрати. 

Нашият съвет за – вместо шоколад, сладки или газирани напитки, дръжте около себе си плодове, ядки или черен шоколад, с които да се подкрепите. Те ще ви дадат повече енергия и полезни вещества, за да довършите успешно задачите си за деня, а едновременно с това – няма да натоварят метаболизма ви. 

Толкова малък ритуал с толкова голям ефект!

 

6. Малки ритуали за здраве по време на работа

 

Ритуали за здраве. Хоум офис, работа от вкъщи.

 

А като говорим за работа и малките ни ритуали по време на ежедневния процес и начина, по който прекарваме по-голямата част от дните си, имаме няколко навика, които да приложите без усилие в работно време.

На първо място – напомняйте си да ставате на всеки час от стола или ако имате възможност, да работите прави известно време на ден.

Работните условия, особено с така обичайния напоследък хоум (домашен) офис водят до огромна степен на застояване и липса на движение. Това, от своя страна, води до напълняване и в дългосрочен план – проблеми с мускулите, костите и ставите, сърдечно-съдовата система. Малко повече движение на ден ще направи чудеса както за физическото ви състояние, така и за психиката ви.

Желателно е по време на това раздвижване да правите и упражнения за очите си. Те страдат много от постоянното взиране в екраните, на които ги подлагаме всеки ден.

Доказани хитринки и ритуали са използването на изкуствени сълзи за овлажняване, както и промяна на фокуса – от далече към близко и обратно, по възможност, докато гледате в естествени цветове навън – синьото небе или море, зелени поляни, планини и други. Още съвети за очно здраве очертаваме в статия по темата. 

Последно, но не и по важност – старайте се да се “изключвате” от работния процес преди и след работно време. Това включва да не проверявате имейлите си и да не приемате обаждания веднага след събуждане, както и след края на работния ден. Това са абсолютно нужни граници, които трябва да поставите, за да бъдете по-здрави психологически, а оттам – и физически. 

 

7. Чист въздух за здраве

 

Ритуали за здраве. Безопасно в планината.

 

Последен в списъка, но не и по важност, е чистият въздух като един от най-добрите ритуали за здраве.

Доказано е, че разходка на чист въздух помага на кръвообръщението и прочиства ума.

Освен това съдейства за разтоварване от напрежението и стреса.

Хората, които дишат повече чист въздух, доказано:

 • Са по-здрави и с по-силен имунитет.
 • Имат по-малко алергии, причинени от синтетични вещества и прах.
 • Са по-здрави психически.
 • Имат по-малко здравословни проблеми, свързани с двигателната и дихателната системи.
 • Имат по-остър ум и по-бистра мисъл.
 • По-рядко страдат от депресия и състояния, предизвикани от стрес.
 • Имат по-добро зрение.

Затова и нашият съвет е да си организирате бягства сред природата възможно най-често – особено ако работата ви позволява да вършите задълженията си извън града.

Бихте ли добавили друг полезен съвет към списъка? Споделете ни в коментарите!