Боровите връхчета са плодовете на различни видове борови дървета. Известни са още като мъжки шишарки и са разположени на върха на зелените клонки. Служат за лек, както пресни под формата на екстракти и етерично масло, така и сушени за чай и различни отвари.

Днес ще ви разкажем за употребата на борови връхчета при настинка, бронхит и други здравословни проблеми.

 

Борови връхчета – състав и действие

Има над 100 вида борови дървета, така че външният вид и съставът на боровите връхчета могат да варират значително. Като цяло те съдържат богатство от различни витамини, киселини, процианидини и флавоноидни гликозиди.

 

Повечето етерични масла от борови връхчета съдържат следните съединения с потенциални антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства:

 • α-пинен
 • β-пинен
 • β-феландрен
 • D-лимонен
 • гермакрен D
 • δ-3-карен
 • Β-кариофилен

Допълнително боровите връхчета са с високо съдържание на съединение, известно като шикимова киселина, което има антитромбоцитно-агрегиращи и антивирусни свойства. Тя действа като инхибитор на вирусите и се използва за лечение на сезонен грип.

Установено е също, че шикимовата киселина помага да се спре образуването на кръвни съсиреци, предпазва хората от респираторни инфекции и проявява противоракови, антивирусни и антибиотични свойства.

Ако пиете чай от борови иглички ще се заредите и с някои от основните витамини и минерали. Тези в най-голямо количество са витамин А, С и K.

Витамин С помага за подобряване на имунната система и също така е добре известен като антиоксидант. Витамин А е полезен за зрението и кожата, а витамин К помага на тялото да произвежда различни протеини, необходими за съсирването на кръвта и изграждането на костите.

Принципът на действие на боровите връхчета зависи пряко от активните съединения, открити в тях. Например α-пиненът, открит в етеричното масло от борови връхчета, се счита за ароматен антиоксидант. Фенолните съединения и други антиоксиданти се изследват за повишаване на паметта, защита на мозъка и т.н.

 

Борови връхчета в помощ на респираторното здраве

 

Борови връхчета, ползи, чай.

 

Чаят от борови връхчета се използва в продължение на векове от различни култури за лечение на респираторни проблеми. Първи индианците са използвали бял бор заради неговите отхрачващи и деконгестантни качества.

Етеричното масло от борови връхчета също има много ползи за здравето. Когато се използва за инхалации, то е ефективен билков лек срещу кашлица и възпалено гърло. Помага за разхлабване на слузта и е мощен противовъзпалителен агент, което е особено полезни при бронхити.

Боровите връхчета също са отличен антиоксидант и намаляват увреждането от свободните радикали, което е важно за здравето на дихателните пътища.

Пиненът, който е един от компонентите в боровите връхчета, потиска растежа на вредните микроорганизми. Терпинен, камфен и лимонен също имат антивирусни свойства. Всичко това помага за борба с вирусите и е отличен лек в сезона на настинките и грипа.

Да не забравяме и шикимовата киселина, която вече споменахме. Не напразно тя е в състава на много антивирусни препарати и се е използвала като основно лечение при епидемиите на свински и птичи грип.

 

Още полезни свойства на боровите връхчета

Лечебните качества на боровите връхчета далеч не се изчерпват само с ползите за респираторното здраве. Те могат да помогнат и при много други здравословни проблеми. Ето някои от тях.

 • Борови връхчета за здраво сърце

Хранителните вещества и антиоксиданти, намиращи се в боровите връхчета, подпомагат кръвообращението като осигуряват тласък на метаболизма на липидите.

В допълнение към това намаляват възпалението в тялото, което помага за балансиране на чревната флора. Този баланс на червата има много полезни свойства, но едно от основните е понижаването на лошия холестерол и повишаване на добрия.

Всичко това може да помогне за свеждане до минимум на уврежданията на сърцето.

 • Борови връхчета за подобряване на паметта и настроението

Екстрактът от борови връхчета изглежда подобрява паметта чрез намаляване на увреждането на хипокампуса с напредването на възрастта. Допълнително сладкият аромат на чая от борови връхчета може да помогне за отпускане на тялото и отваряне на сетивата.

Има доказателства и, че екстрактът от борови връхчета може да намали симптомите на депресия и да повлияе благоприятно на настроението и чувството за благополучие.

 • Борови връхчета за отслабване

Калориите в боровите връхчета са минимални, което е отлична новина за тези, които искат да намалят килограмите. Средната доза чай например съдържа не повече от 2 калории.

Също така се смята, че чаят от борови връхчета може да засили метаболизма на мастните клетки. Или по-просто казано пиенето на чай от борови връхчета може да доведе до по-бързо и по-ефективно изгаряне на мазнините.

Но не забравяйте, че всичко това работи само когато изгаряте повече калории, отколкото консумирате чрез вашата диета и физическа активност.

 

Чай от борови връхчета – как да си го приготвим у дома?

 

Борови връхчета, ползи, чай.

 

Чаят от борови връхчета съдържа много етерично масло и мастноразтворими витамини, така че да посегнете към него при първи симптоми на настинка или грип е напълно оправдано.

Препоръчваме да го пиете след хранене, най-добре след закуска или вечеря за най-добри резултати.

Необходими са ви 10 г сушени борови връхчета (2-3 с. л.) и 1 литър вода. Сложете съставките в подходящ съд и оставете да заврат. След това намалете котлона и нека сместа къкри на слаб огън за около 10 минути.

Чаят от борови връхчета е готов, прецедете и консумирайте с удоволствие. Можете да добавите подсладител по свой вкус.

Освен сушени, има и борови връхчета на прах, които можете да залеете с гореща вода за по-лесна консумация.

Не забравяйте да използвате умерено количество за дълъг период от време, вместо да пиете много наведнъж. Можете да пиете чай от борови връхчета всеки ден, но в малки количества – около половин чаша.

 

Борови връхчета – имат ли странични ефекти?

Както споменахме, има голямо разнообразие от борови дървета. Някои от тях са потенциално токсични или вредни, когато се консумират. Така че ако си набавяте сами борови връхчета, препоръчително е да го правите с помощта на експерт.

Дори да изберете подходящ вид борови връхчета обаче, странични ефекти не са изключени. Можете да изпитате:

 • Дразнене в гърлото и устата
 • Повръщане
 • Гадене
 • Световъртеж
 • Главоболие
 • Диария

Предвид токсичността на някои видове бор, най-добре е бременни жени да избягват употребата на борови връхчета, заради риска от спонтанен аборт.

Трябва също да сте наясно с наличието на всякакви потенциални алергии към борови дървета.

Боровото масло, което се отделя при варенето на чая, може да има възпалителен ефект върху кожата и стомаха, което води до стомашно разстройство при някои хора.

Така че ако сте алергични, не консумирайте борови връхчета под каквато и да е форма!

Това е от нас по темата за боровите връхчета. Сега съвсем спокойно можете да пристъпите към употребата им. В България е много популярен и медът от борови връхчета, но тъй като не е подходящ за кето режим, не го засягаме в тази статия.

Той, разбира се, притежава всички изброени по-горе свойства и също може да послужи за лек. Всичко е въпрос на избор и вкусове.

Бъдете здрави!