Лоши навици, които увреждат очите и зрението

Обновена: 02.04.2024|
Синдром на сухото око. Валин. Преддиабет. Синдром на Сьогрен. Омега-3 за зрението. Лоши навици, увреждане на очите и зрението.

Въпреки че възрастта и генетиката имат значително влияние върху зрението, някои вредни навици могат да доведат до допълнително увреждане на очите.

Ако обърнем внимание на тези навици навреме и успеем да ги коригираме, можем да се радваме на значително подобряване на очното здраве.

По-долу ще видите едни от най-разпространените лоши навици, които увреждат очите и зрението, заедно със съвети как можете да ги контролирате.

 

 

zink 400
omega3 600
zink 400
omega3 600

Прекарване на дълги часове пред различни екрани

Това е може би най-лошият от всички навици, които увреждат очите и зрението. Технологиите продължават да напредват всеки ден, а цифровите устройства са неминуема част от ежедневието ни.

И така много хора прекарват дълги часове, гледайки екрана на компютъра, телевизора и, разбира се, своите телефони.

Всичко това е изключително нездравословно за очите и зрението, и води до голям риск за развитие на състояния като сухота в очите, замъглено зрение и замаяност.

Можете да намалите шанса за подобни проблеми, като правите почивка от екраните на всеки 20 минути. Разходете се, пийте кафе, дайте време на очите си да се отпуснат.

Можете също така да увеличите размера на шрифта на телефона си, така че очите ви да не се натоварват, когато се опитвате да прочетете много малък текст.

Не дръжте устройството твърде близо до очите си и не забравяйте да си вземете очила или лещи със специална защита.

 

Лоши навици, които увреждат очите и зрението: Нездравословна диета

 

Навици, увреждат очите и зрението.

 

Наблягането на храни, богати на подхранващи очите хранителни вещества, може да подобри зрението. Небалансираната диета от своя страна може да увреди зрение и да повлияе на цялостното здраве.

Ако включите храни, които съдържат витамини А, С и Е, цинк, омега-3 мастни киселини, ще поддържате здравето на очите си, но липсата им ще доведе до проблеми.

За да сте сигурни, че получавате минималното количество от тези витамини и минерали, хапвайте повече зелени зеленчуци, яйца и ядки.

Нездравословната храна не се отразява само на талията ви, но може да бъде причина за сухота в очите. Така че най-добре се откажете от полуфабрикатите и мазните пържени храни и се обърнете към техни здравословни алтернативи.

 

Търкането на очите

Нека го кажем направо: не пипайте очите си! Когато очите ви дразнят, със сигурност е разбираемо, че първоначалният ви инстинкт е да ги потъркате, за да получите облекчение. Уви, това не само ще ви осигури облекчение, но може и да увреди очите ви.

Прекалено силното търкане на очите може да увреди кръвоносните съдове под клепачите. Това може да доведе до кератоконус, което е прогресивно очно заболяване. При него роговицата се изтънява и започва да се издува в конусовидна форма, което причинява изкривяване на очите.

Това е и един от най-лесните начини да си докарате и конюнктивит и дори COVID-19. Прилагането на студен компрес често е по-доброто решение за справяне със сърбящите очи.

Можете също да използвате резенчета краставица и капки физиологичен разтвор.

 

Лоши навици, които увреждат очите и зрението: Недоспиването

Липсата на достатъчно сън е пагубна за психическото, физическото и емоционалното здраве. Тя също може да причини увреждане на очите и зрението с течение на времето.

Недостатъчният сън може да засегне очите ви, причинявайки симптоми като потрепване, сухота в очите, замъглено зрение и болка. Ненапразно офталмолозите съветват да си осигуряваме качествен сън, за да позволим на очите си да се възстановят от ежедневния стрес и дори да се подмладят.

Опитайте се да спите средно 7-8 часа всяка нощ, за да сте здрави и да се радвате на добро зрение. Може би няколко съвета за по-добър сън в нашия блог ще ви помогнат.

 

Недостатъчен прием на вода

 

Лоши навици, увреждане на очите и зрението. Млада жена сред природата държи в ръка пластмасова бутилка и се интересува от рисковете за здравето.

 

Човешкото тяло се нуждае от достатъчно вода, за да функционира оптимално и да бъде здраво. Очите също имат нужда от вода, за да останат влажни, да произвеждат сълзи и да осигуряват добро зрение.

Липсата на достатъчно вода може да доведе до сухи и зачервени очи, главоболие и до по-сериозни проблеми със зрението. За щастие този представител на вредните навици, които увреждат очите и зрението, е лесно преодолим.

Със сигурност вече сте чували, че пиенето на осем чаши вода дневно е важно за вашето здраве, но в случай, че имате нужда от още една причина да спазвате тази препоръка, помислете за очите си.

 

Лоши навици, които увреждат очите и зрението: Липсата на слънчеви очила

Когато знаете, че ще прекарвате времето си на открито, не оставяйте слънчевите очила у дома. Те не само ще ви помогнат да виждате по-добре, но ще защитят очите ви и в дългосрочен план.

Слънчевата светлина причинява напрежение в очите благодарение на прекомерното присвиване, което неволно правим. Специално UV лъчите са много вредни.

С течение на времето прекомерното излагането на слънце е свързано с развитието на катаракта и макулна дегенерация.

Носенето на слънчеви очила ще намали натоварването на очите и ще ги предпази от вредната ултравиолетова светлина. Това може да помогне и за ограничаване на симптоми като главоболие, замъглено зрение или зачервяване на очите.

 

Прекалената употреба на капки за очи

Повечето капки за очи са деконгестанти и съдържат вазоконстриктори. Те свиват външните кръвоносни съдове, за да намалят зачервяването. В същото време ги изсушават.

Така, не след дълго, зачервяването се завръща и са необходими още капки. Докато не се затворите в порочен кръг и дори се пристрастите към употребата на капки за очи.

Дългосрочната употреба на капки за очи, съдържащи стероиди пък може да доведе до глаукома. Това е заболяване, което причинява дегенерация на клетките в главния нерв и може да доведе до загуба на зрение.

Затова използвайте само капки за очи, предписани от офталмолог и само за кратък период от време!

 

Лоши навици, които увреждат очите и зрението: Неправилна употреба на грим

 

Навици, увреждане на очите и зрението.Skin fast. Ползи от маслото от чаено дърво. Какъв колаген да пия.

 

Всичко, което поставяте близо до или върху очите си, може да причини инфекции, включително слагане на спирала, очна линия, сенки за очи и кремове. Използвайте тези продукти много внимателно, като се уверите, че няма да попаднат в очите.

Когато нанасяте спирала, дръжте я далеч от линията на миглите си, за да не блокирате мастните жлези в клепачите си.

Изхвърлете грима, който е по-стар от три месеца, и не споделяйте продуктите си с други хора.

Най-важно е да не забравите да премахнете грима си преди лягане. След натоварен ден може да се изкушите просто да заспите с грима си, но рискувате да развиете инфекция, не го позволявайте!

Това са само някои от по-често срещаните нездравословни навици, които увреждат очите и зрението. Опитайте се да ги избягвате или ограничавате.

Но не забравяйте, че независимо дали си позволявате да нарушите правилата, или сте примерни и нямате оплаквания, редовните очни прегледи са важни, за да се радвате на добро зрение.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 08.09.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 април 2024 в 10:51 | Публикувана: 8 септември 2021 в 10:57 | Категория: Здраве