Пластмасовите бутилки за вода и рисковете за здравето

Обновена: 29.02.2024|
Лоши навици, увреждане на очите и зрението. Млада жена сред природата държи в ръка пластмасова бутилка и се интересува от рисковете за здравето.

Всички знаем колко е важно да хидратираме тялото си, особено през летните месеци. Получаването на препоръчителните количества вода, която да консумираме всеки ден, изисква носенето на бутилка с вода. Ако сте екологично настроени, вероятно вече имате бутилка за многократна употреба.

Много хора, ежедневно изхвърлят пластмасовите бутилки за еднократна употреба, без да се замислят за алтернатива. Това повдига въпроса: лоша ли е бутилираната вода за нас и какви рискове крие за здравето?

Започваме с 4 важни неща, които трябва да знаете за бутилираната вода, включително откъде идва и как влияе тя на планетата Земя:

  1. Бутилките за вода са един от най-големите източници на пластмасови отпадъци.

Повечето хора знаят, че пластмасовите бутилки за вода са вредни за околната среда, но това не води до значителен спад в използването им. Всъщност тяхната употреба все още се увеличава. И докато рециклирането е по-достъпно от всякога, 90% от пластмасовите бутилки за вода не се рециклират след употреба.  Повечето бутилки се озовават в сметищата и дори в океана. В действителност, толкова много пластмасови отпадъци попадат в океаните, че се изчислява, че над един милион морски животни са убити от пластмасови отпадъци всяка година, често поради случайно поглъщане на пластмаса.

  1. Необходимо е огромно количество енергия за производството на бутилирана вода.

Бутилките с вода не се появяват просто магически по рафтовете в магазина. Необходима е невероятна енергия (и пари), за да се създадат тези H2O бутилки. Това изисква енергия, изкопаеми горива за изпомпване на вода от извори или общински кладенци, за третиране, за производство на пластмасови бутилки, за пълнене на бутилките и за транспортирането им по света. Екологичният отпечатък на бутилираната вода е значително по-висок от екологичния отпечатък на чешмяна вода. А питейната бутилирана вода е до 2000 пъти по-скъпа от пиенето на същото количество вода от чешмата.

  1. Водата от чешмата също е безопасна.

България е изключително богата на минерални извори и водни басейни с най-различни качества на водата. Голяма част от водата в преносната мрежа е годна за пиене. Важно е да се уверите, че водата, която пиете, е безопасна. Имайте предвид, че качеството на чешмяната вода, която получавате у дома, също може да е свързано с вашия водопровод. Ако PCV тръби  в сградата се рушат, или имате оловни или медни приспособления, водата може да не е здравословна за пиене.

  1. Голяма част от бутилираната вода всъщност идва от чешмата.

Много от бутилираната вода  всъщност е вода от чешмата. Фирмите за бутилки за вода могат да я преработят или филтрират, преди да я бутилират, но всъщност произхожда от чешмата и предварително е била питейна. Другата половина от водата, която се продава в бутилки, обикновено е изворна вода. Това означава, че е получена от естествен източник като водоносни подземни води, кладенец или извор. Най-малко количество от бутилираната вода на пазара всъщност е минерална и се отличава със специални и по-различни качества от тази, която тече от чешмата вкъщи.

Рискът от пластмасовите бутилки

Жена в спортни дрехи пие вода. Усмихва се и се чувства добре.

Основният риск, свързан с пиенето на бутилирана вода, е фактът, че може да бъдете изложени на вредни токсини от пластмасата. Повечето критики се отнасят за бисфенол А (BPA), органично синтетично съединение, широко използвано като изходен материал в пластмасите. Той причинява проблеми като диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане и рак, наред с много други.

Въпреки че водата не е киселинна (за разлика от содата), когато пием от пластмасова бутилка, рискуваме да погълнем химикалите, използвани за направата на бутилките, тъй като тези токсини могат да се изпарят във водата с течение на времето. Това е особено често при старите бутилки с вода и / или тези, които са били изложени на топлина. Пластмасовите токсини могат да проникнат в кръвта, да се натрупват в организма през годините и да предизвикат множество здравословни проблеми, като увреждане на черния дроб и бъбреците.

Проучванията показват, че храната и напитките, съхранявани в такива контейнери – включително тези бутилки с чиста вода, висящи от раницата на почти всеки турист – могат да съдържат следи от бисфенол А, синтетичен химикал, който може да повлияе на естествения хормонален баланс в тялото.

Може да пием микропластмаси с водата

Бутилираната вода може да ни изложи на риск от консумация на микропластмаси. Не само, че бутилираната вода абсорбира някои от химичните съединения в пластмасовата бутилка, но и самата пластмаса може да присъства в напитките. Всъщност проучване на Световната здравна организация (СЗО) установи, че в 93% от популярните марки бутилирана вода се съдържат пластмасови влакна.

Те представляват малки парчета пластмаса – обикновено по-малко от 5 мм дълги. Могат да бъдат намерени в различни продукти, включително козметични продукти, където те се добавят, за да действат като ексфолиращи съставки в почистващи средства за ръце и скраб за лице.

Повторното използване на бутилки за вода също представлява опасност

В опит да намалят въглеродния си отпечатък, някои хора са започнали да използват пластмасови бутилки за вода за еднократна употреба, като ги пълнят отново и отново. Макар че това изглежда като добра идея, всъщност може да бъде опасно. Когато повторно използваме тези бутилки, рискуваме допълнителни химикали и микропластмаси от бутилката да попаднат в питейната вода. Освен това, формата на тези бутилки прави почти невъзможно тяхното почистване, а меката пластмаса, от която са направени, създава перфектно място за размножаване на бактерии, опасни за здравето.

Пластмасовите бутилки за вода и безалкохолни напитки не трябва да се използват повторно

Здравните защитници съветват да не се използват повторно бутилки от пластмаса (особено тези изработени полиетилен терефталат), включително повечето бутилки за вода, сода и сок за еднократна употреба. Такива бутилки могат да бъдат безопасни за повторна употреба поне няколко пъти, ако са правилно измити с гореща сапунена вода. Но повторното използване трябва да се избягва.

Алтернативата: безопасните бутилки за многократна употреба

Млада жена държи две бутилки с вода в ръцете и се двууми, която да използва - пластмасовата или нейната по-екологична алтернатива.

Пластмасовите бутилки не са единствените контейнери за многократна употреба, достъпни за потребителите. По-безопасният избор включва бутилки, изработени от полиетилен с ниска плътност или полипропилен. Бутилките от алуминий и бутилки за вода от неръждаема стомана също са по-безопасен избор, който може да се използва многократно и накрая да се рециклира.

Алтернативен вариант е използване на висококачествена метална бутилка за многократна употреба и система за филтриране на вода у дома. Това ще помогне да се гарантира здравето на вас и вашите любими хора, като същевременно се намали въглеродният отпечатък, което може да помогне за опазването на околната среда за бъдещите поколения.

Автор: Лиляна Узунова

Категории: Здраве|Публикувана: 26.07.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Лиляна Узунова

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 10:15 | Публикувана: 26 юли 2019 в 15:24 | Категория: Здраве