Хоум офис или работа от вкъщи – да направим процеса ползотворен и приятен

Обновена: 13.03.2024|
Ритуали за здраве. Хоум офис, работа от вкъщи.

Работа от вкъщи – вече повече от година стана по-популярна, отколкото си мислехме, че някога ще бъде. И това далеч не засегна само т.нар. фрийлансъри и хора със свободна професия.

Пандемията принуди много работодатели и служители от сферите на услугите и продажбите да преминат внезапно от офисна в изцяло дистанционо огранизирана структура на работа.

За мнозина това се оказа мечта, но за много други – изключителна трудност.

Дори в светлината на разхлабването на мерките и ваксинирането обаче се оказа, че много работодатели са оценили по-малкото разходи и предимствата при дистанционната работа или работата от вкъщи. И трайно я налагат за всички служители, за чиято работа не е нужно специално оборудване.

 

В този смисъл се оказва, че мнозина не знаят как да направят процеса ефективен, но и ползотворен. За всички тях събрахме няколко ключови стъпки към целта.

 

Домът не е офис – но кътче от него може да бъде

Преминавате от офис към работа от вкъщи. И първите няколко дни е чудесно – спите до по-късно, работите от леглото по пижама, не хабите време и нерви в задръствания и харчите по-малко пари. И това ви носи чудесно настроение.

Постепенно обаче нещо внезапно се променя. Енергията и мотивацията ви започват прогресивно да падат и не можете да разберете защо.

Всъщност отговорът е прост – превърнали сте мястото, на което си почивате от работа, в свое работно място. Затова и в края на деня няма как да се разтоварите, защото работните ви задачи и притеснения ви следват там, където би трябвало да се разтоварвате.

Решението всъщност е просто – още с началото на процеса да отделите конкретно място, на което да работите вкъщи. В идеалния случай това може да е стая от дома ви, оборудвана с бюро и удобен стол. Там ще можете да съхранявате документи, на това пространство да оставяте всичките си грижи и работни задачи, след като работният ден приключи.

Не всеки, разбира се, разполага с толкова пространство. Особено ако у дома работите с партньора си и имате деца, които трябва да се обучават дистанционно. В тези случаи е напълно достатъчно да обособите място – конкретен стол или място на масата, например, които да бъдат единствено и само ваша работна точка. По възможност е добре да не ги затрупвате с разсейващи вещи – книги, пособия, детски играчки и други, които да ви отвличат вниманието.

Така ще можете от една страна да приемете мястото като работно, а от друга – да структурирате работния си ден между тази точка и цялата останала част от дома си, в която да прекарате свободното си време в последствие.

Важна част от решението коя да е тази точка обаче е да ви бъде удобна. Не е подходящо това да е леглото ви, люлеещ се стол, меко кресло или диван с ниска маса. Позицията трябва да ви напомня максимално за работните условия и затова най-добре е да е маса и стол или офис интериор – бюро и стол.

 

Работа от вкъщи и графикът – ключ към ефективността

 

Хоум офис, работа от вкъщи. Кето диетата и депресията. Увреждане на зъбите при диабет.Храна за офиса. Храни с нисък гликемичен индекс.

 

Противно на усещането ви, че домашният офис значи спане до последния момент, излежаване в леглото и дълга обедна почивка, това далеч не е така. Поне ако искате да бъдете ефективни и успешни в работата си.

В офис средата се ангажираме често със задачи, които ни карат да изглеждаме заети. С работата у дома обаче ни оценяват единствено според предадените и ефективно изпълнените задачи.

Затова и е важно да ги изпълняваме възможно най-добре. Тук на помощ идват графиците.

Водете списъци и съставяйте точни графици по часове. Давайте си конкретно време за изпълняване на задачите и по-големи цели. Видът е изцяло предпочитан от вас – може да е електронен или пък на ръка.

Освен време за работа обаче не забравяйте да си разграфите и минути за почивка. Тя е също толкова важна.

И не забравяйте – това, че работите у дома, не бива да позволява на работата да изяжда и личното ви време. Внимателно балансирайте графика си, за да бъдете удовлетворени и да си почивате достатъчно.

 

Навиците – начинът да балансираме

Много е важно при работа от вкъщи да не изневеряваме на себе си и навиците си – нещо, което засегнахме донякъде и в предната точка. Какво значи това?

Важно е, когато станете сутрин, да изпълните обичайните си сутрешни ритуали. Измиване, обличане, дори кратка тренировка, ако сте свикнали на това.

Но освен тях, към тези правила влиза начинът на обличане. Това значи, че не е добре да оставате по пижама цял работен ден.

Така ще се изкушавате да си взимате повече почивка, да позволите на дивана и леглото да ви призоват обратно.

Освен това никога не знаете няма ли да ви изненадат с видеоразговор. Нашият съвет – обличайте се така, както бихте се облекли за работа. Така ще се чувствате в по-работно настроение и по-съсредоточени.

Освен това – подбирайте дрехите си от предната вечер. Така няма да губите време сутрин.

 

Хранене в условия на хоум офис

 

Хоум офис, работа от вкъщи. Как да намалим нашия апетит.

 

И преди сме говорили по темата за апетита, когато работим у дома, но и този път е неизбежно да я засегнем, тъй като е точно толкова важна, колкото графиците и навиците.

Факт е, че вкъщи хладилникът е далеч по-близо и пълен с всички вкусотии, които обичаме. Освен това имаме поне чекмедже, а понякога и шкаф, с лакомства и вредни продукти за дните, в които „изневеряваме“ на режима си.

Докато работим и се уморяваме, те стават все по-изкушаващи и примамливи.

Нашият съвет е – заменете ги максимално със здравословни продукти и вкарайте в менюто си повече плодове и зеленчуци.

Ако е нужно, гответе от предния ден, за да не поръчвате бърза храна. Така ще спестите средства и ще се грижите по-добре за себе си, но и ще имате повече енергия от естествени източници.

 

Хоум офис и социалните контакти – възможни

Намерете начин да поддържате контакти с хора извън дома си – макар и онлайн. Това важи с особена сила, ако работите от вкъщи сами.

За щастие, в днешно време има достатъчно чат платформи и опции за комуникация в писмена, говорима и видео форма, за да можете постоянно да сте във връзка с колегите си. Контактите са жизнено важни за мотивацията, настроението и ефективността ни.

Внимавайте обаче да не изпаднете в другата крайност – твърде много разговори и никаква работа. Това също може да ви действа демотивиращо – и задачите ви да пострадат от това.

Затова и ако работите с приятел, роднина или любим човек вкъщи, трябва да поставите граници на това доколко могат да ви ангажират и отвличат вниманието ви.

 

И още няколко правила от офиса, които е хубаво да спазваш и у дома

 

Работа от вкъщи, хоум офис. Облекчаване на менструални болки.Косопад по време на кето. Балансираният начин на живот.Сваляне на килограми в менопауза. Кето диетата и депресията. Как да намалим апетита си. Храни за диабетици. Храна за офиса. Кето храни.

 

Има още няколко неща, които могат да ви помогнат да превърнете домашния офис в свой собствен работен оазис.

Приятното работно място с елементите, които са ви нужни, ще помогнат. За допълнителна ефективност:

  • Изключи социалните мрежи за работния ден (освен, ако не работиш с тях). Остави ги само на телефона си, за да може да разбереш, ако нещо важно се случва, но се старай да не се разсейваш излишно.
  • Не си отвличай вниманието с домашни задължения: да, позволено е да простреш прането в обедната почивка или да отскочиш за мляко, точно както би направил в офиса, но не и да преподредиш гардероба, да измиеш прозорците или да изпереш всички килими у дома.
  • Избери правилната музика за своята ефективност.

Имаш ли още правила, които спазваш, за да работиш пълноценно вкъщи?

Сподели ни ги в коментар и успех с работата от дома!

Категории: Любопитно|Публикувана: 03.09.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 09:35 | Публикувана: 3 септември 2021 в 12:00 | Категория: Любопитно