Ликопен – важен за здравето антиоксидант

Ликопенът – антиоксидант с множество ползи
Ликопенът е част от полезното многообразие на антиоксидантите, които трябва да приемаме за здрав и жизнен организъм.За здравето на костите
Ликопенът насърчава изграждането на нова костна тъкан и помага за поддържането на костната плътност и здравина. С това свое действие се отразява добре на скелетната система и на здравето на устната кухина. При жени в напреднала възраст се наблюдава характерна загуба на костна плътност. Това е причина за чести фрактури и появата на различни заболявания, свързани с костите. Проучвания с пациенти в менопауза, които приемат високо количество от антиоксиданта, показват забавяне на тази загуба и цялостно укрепване на скелета.Предотвратяване на рак
Една от главните ползи от приема на повече антиоксиданти с храната е намаляването на риска от рак. Това се дължи на свойството на тези съединения да предпазват клетките от увреждане и по този начин да понижат шансовете за мутиране на повредените структури. Проведените изследвания показват известно понижаване на риска от рак на простатата вследствие на повишен прием на храни, богати на ликопен. При проучвания върху животни се забелязва подобрение и при рак на бъбреците и белите дробове. Този антиоксидант забавя растежа на раковите клетки и насърчава унищожаването им.За здравето на очите

В медицината ликопен се използва за забавяне на развитието на сухата (атрофична) макуларна дегенерация.
За сърдечно-съдовата система
Повишените нива на ликопен в кръвта помагат за поддържането на вътрешната обвивка на кръвоносните съдове. При хора, страдащи от съдови заболявания, се забелязва подобрение на състоянието на кръвоносните съдове вследствие на по-голямо количество храни или хранителни добавки, богати на това съединение. Здравето на кръвоносните съдове е важно за благоденствието на цялото тяло и се свързва с намаляване на риска от инсулти. Поради доброто влияние на антиоксиданта върху кръвоносните съдове при някои пациенти се наблюдава допълнително благоприятно действие върху кръвното налягане.Ликопенът балансира натрупването на холестерол и може да понижи високите нива на лошия холестерол (LDL), които затрудняват работата на сърдечно-съдовата система.
За кожата
При хора, приемащи по-голямо количество ликопен за дълго време, се наблюдава значително понижение на ултравиолетовите увреждания в кожните клетки. В проведените изследвания тези резултати се получават след редовна консумация на доматено пюре – продуктът с най-голямо количество от антиоксиданта.При невропатична болка
Различни заболявания могат да доведат до хронична болка вследствие на увреждане на нервите. Проучвания върху животни съобщават за намален интензитет на болката вследствие на повишаване на нивата на ликопен в тялото. Подобни резултати не се наблюдават при други видове каротеноиди, което прави допълването на диетата ни с това съединение особено важно.Как да си набавим този мощен антиоксидант?

- Домати
- Червени сладки чушки
- Кайсии
- Пъпеши
- Смокини
- Папая
- Манго
- Праскови
- Диня
- Червени боровинки
- Грейпфрут
- Шипки
В 200 г доматено пюре се съдържа максималната дневна доза от този елемент.
В хранителни добавки

Препоръчителната дневна доза е между 15 и 45 милиграма, като се прави почивка на всеки 6 месеца.
Странични ефекти и противопоказания
Ликопенът е безопасен за здравето, но може да е причина за неочаквани странични ефекти. При повишен прием на храни или хранителни добавки, богати на него, може да се получи липокенемия. Това е безвредно състояние на тялото (вид каротенемия), при което най-горният слой на кожата придобива жълто, оранжево или червеникаво оцветяване.Някои хранителни добавки съдържат много голямо количество от съединението и се препоръчва консултация с лекар преди да започнем да ги приемаме. Добавки, богати на ликопен, не се препоръчват на:Липокенемията отшумява бързо при преустановяване или намаляване на приема.
- Бременни жени, тъй като е възможно да намали теглото на плода
- Кърмещи жени, тъй като няма достатъчно изследвания за влиянието му върху бебета
- Преди хирургически намеси, тъй като може да потисне съсирването на кръвта
Допълнителният прием на калций, лутеин и бета-каротен може да намали абсорбцията на ликопен от червата.
Заключение

Често задавани въпроси
Какво е ликопенът?
Това е каротеноид, който откриваме в различни източници от растителен произход. Той придава розовия и червения цвят на някои плодове и зеленчуци. Действа като антиоксидант в тялото.
Какви ползи за организма носи този антиоксидант?
Насърчава производството на костна тъкан, предпазва от катаракта, действа благоприятно върху кръвоносните съдове и кожата. Неговите антиоксидантни свойства помагат за предотвратяване на рак.
Как можем да си го набавим?
Открива се в различни плодове и зеленчуци - домати, червена чушка, диня, грейпфрут, манго, папая, кайсии и други. Голямо количество ликопен се открива в консервираните домати и доматени пюрета. Можем да приемаме това съединение под формата на хранителна добавка.
Има ли рискове и странични ефекти?
Ликопенът е безопасен за здравето, но може да е причина за някои безопасни за здравето странични ефекти. Не се препоръчва прием на тази хранителна добавка от бременни и кърмещи жени, както и преди хирургични намеси.
Източници
- Kondratieva, I. & Golubkina, N.. LICOPENE AND Β-CAROTENE IN TOMATO, Vegetable Crops of Russia: The journal of Science and Practical Applications in Agriculture, Published Apr 2016
- Sandei, L., et al. Evaluation, over time, of freezing effects on lycopene content and colour of frozen tomato products, AGRIS - International System for Agricultural Science and Technology, 2004
- Soares, N., et al. Lycopene Extracts from Different Tomato-Based Food Products Induce Apoptosis in Cultured Human Primary Prostate Cancer Cells and Regulate TP53, Bax and Bcl-2 Transcript Expression, Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, Volume 18, Issue 2 February 2017 Pages 339-345
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Свежо вегетарианско предястие с вкусна комбинация от съставки - пълнени домати със спанак и сирена.
Кето вариант за пълнени домати с кайма и спанак - свежо и вкусно предложение.
Гаспачо е испанска студена доматена супа, приготвена от сурови зеленчуци, която се сервира през горещите летни дни. Фактът,