Къде е връзката между стреса и напълняването?

Обновена: 29.02.2024|
Вреди от въглехидратите. Млада жена яде хамбургер под въздействието на стреса.

Стресово събитие, проблеми в работата или личния живот могат да доведат до промени в цялостното здравословно състояние на организма. Понякога той може да бъде причина за загуба на тегло. Друг път може да доведе до значително наддаване на тегло. Въпреки че в началото може да се наблюдава намален апетит, дългосрочният „хроничен“ стрес всъщност засилва глада и оттам идват проблемите – главоболие, мускулно напрежение, храносмилателни проблеми, нарушения на съня, депресия, хаос в метаболизма и като резултат – напълняване и неконтролируема борба с килограмите. Затова е важно да контролираме стреса, за да не се превърне в неразривна част от нашия живот.

Защо при стреса се наблюдават промени в теглото?

Стресовите преживявания могат да доведат до промяна в навиците – загуба на апетит, пропускане на хранения, увеличаване на желанието за нездравословна храна. Всичко това с течение на времето се натрупва и обикновено води до напълняване. Промяната в теглото може също да се дължи на хормонални промени, предизвикани от стрес. Реакцията на тялото на стреса е свързана и с промените в метаболизма, обработката на инсулина и складирането на мазнини в организма.

Ролята на кортизола

След като тялото ви достигне определено ниво на стрес, то прави това, което е „най-добро за него“ в режим на оцеляване. В повечето случаи това означава преяждане. Това се случва, защото мозъкът ви мисли, че сте използвали калории, за да се справите със стреса. В резултат на това тялото трябва да възстанови тези „изгубени“ калории. В процеса се освобождават хормоните адреналин и кортизол.

Адреналинът подготвя тялото за предприемане на действия и временно намалява апетита, но след като кортизолът, известен като „хормон на стреса“ се освободи, започват проблемите. Кортизолът временно потиска второстепенни функции, като защитна реакция на организма – храносмилане, имунни и репродуктивни реакции. Той е и причината да ви се хапват храни с високо съдържание на захар и мазнини.

Промени в метаболизма

Стресът неизменно е свързан с по-бавен метаболизъм, особено при жените. Жените подложени на стрес изразходват 104 калории по-малко дневно, отколкото останалите. Те имат по-високи нива на инсулин, което допринася за съхранението на лоши мазнини, най-вече около корема, а те са най-трудни за изгаряне. В резултат една жена, която страда от хроничен стрес, може да наддаде до 11 килограма за година.

Промени в навиците

Жена в спортни дрехи пие вода. Усмихва се и се чувства добре.

Както вече споменахме, високите нива на стрес няма как да не доведат до промени в диетата и начина на живот, при това нездравословни. Ето и кои са най-често срещаните:

  • Консумиране на храни с високо съдържание на мазнини и захар

Хората, които страдат от хроничен стрес, са склонни да изпитват пориви за повече мазни, солени и сладки храни. Това включва сладкиши, преработени храни и все неща, които не са толкова здравословни. Така вероятността от напълняване неминуемо се увеличава.

  • По-големи порции

Повишените нива на кортизол не само могат да ви накарат да си накарат да жадувате за нездравословна храна, но излишната нервна енергия често може да ви накара да ядете повече, отколкото трябва. И това се случва, защото по-големите и повече порции ви осигуряват временно освобождаване от стреса. За съжаление, всичко е на емоционално ниво, а така не решавате проблема.

  • Бързи храни

Когато сте подложени на стрес, има по-голяма вероятност да се откажете от здравословното готвене у дома в полза на бързата храна. Няма смисъл да подчертаваме отново колко нездравословно е това и килограмите в излишък са сигурни.

  • Никаква тренировка

С натоварения и стресиращ график, упражненията може да са едно от последните неща в списъка ви със задачи. Ако е така, не сте сами. Дълго пътуване за работа, часове, прекарани в седене зад бюрото и вечери пред телевизора, без никаква физическа активност, ще окажат своето влияние и то няма да ви хареса.

Може да забравите да пиете вода, когато сте заети с поредното стресово предизвикателство. Тогава е доста по-лесно да се обърка жаждата с глад. В резултат ядете повече и сте обезводнени – идеалните предпоставки за напълняване.

  • Пропускане на хранене

Когато жонглирате между задачите, сте прекалено стресирани, за да мислите за храна и тя отпада от приоритетите. Прескачате закуската, защото закъснявате, не обядвате, защото сте затрупани с работа. Така често се случва да се храните веднъж дневно. На всеки се случва понякога, но когато се превърне в начин на живот, става опасно, особено за килограмите.

Много хора имат проблеми със съня, когато са стресирани. И изследванията свързват лишаването от сън с по-бавен метаболизъм. Чувството за преумора също може да намали силата на волята и да допринесе за нездравословни хранителни навици. Изводът всичко е свързано и заедно води до наддаване на тегло.

Как можете да си помогнете?

Жена, практикуваща йога върху зелена трева, в поза лотус.

Стресът е проблем, но още по-голям е проблемът, когато дрехите започват да не ви стават, а размерът се покачи с два номера. И колкото по-стресирани се чувствате от този факт, толкова по-голяма е вероятността да напълнеете още. Как да прекъснете цикъла? За щастие има няколко ефикасни стъпки, които можете да предприемете за борба със стреса и регулиране на теглото.

  • Тренирайте

Тренировката е ключов компонент за намаляване на стреса и управление на теглото. Тя може да ви помогне да разрешите и двата проблема едновременно, така че, колкото и да нямате желание, трябва да я направите свой приоритет. Независимо дали се отдавате на кратка разходка по време на обедната си почивка или ходите на фитнес след работа, включете някаква физическа активност в ежедневието си. Със сигурност ще има резултат.

  • Внимавайте какво ядете

Ако обърнете внимание на хранителните си навици, може да поемете контрол върху консумацията на храна. Хората, които водят дневник за храната, която приемат са по-склонни да нормализират теглото си. Така че независимо дали използвате приложение, или записвате всичко, което консумирате на лист хартия, резултат ще има. Със сигурност ще подобрите и хранителните си навици.

  • Включете в менюто си храни, които забързват метаболизма

Определени храни наистина могат да забързат метаболизма ви и да се противопоставят на предизвиканите от стреса метаболитни спадове. Сред най-добрите метаболитни буустери са лютите чушки. Те допълнително ще намалят желанието ви и за солени, мазни и сладки храни, ще повишат имунитета и ще понижават холестерола. Още кето храни, които забързват метаболизма, можете да видите тук.

  • Включете начини за облекчаване на стреса в ежедневието си

Независимо дали обичате йога или намирате утеха в четенето на хубава книга, включете стратегии за намаляване на стреса в рутината си. Това може да намали нивата на кортизола и да ви помогне в борбата с килограмите.

Всички се борим със стреса от време на време, както и с килограмите. Но от нас зависи какъв ще бъде изходът от битката. Придържайте се към горните съвети и със сигурност победата ще бъде във ваша полза!

 

Автор: Кристина Тонева

Категории: Любопитно|Публикувана: 02.08.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 16:18 | Публикувана: 2 август 2019 в 11:30 | Категория: Любопитно