Ментата е една от любимите ни билки заради аромата и полезните си свойства. Познаваме я от своите баби и дядовци, а те – от своите и така – чак до древността. Точно толкова стари са знанията за ментата и начините на употребата й. А днес те са достигнали до нас и ни носят безброй здравословни ползи. Ето какви!

 

Здравословни ползи от ментата

Древен Египет, Древна Гърция, Рим – от всички тях до наши дни са достигнали сведения за изключителните лечебни способности на едно крехко, ароматно растение, чието име е мента. Билката днес е много известна с това, че успокоява и действа терапевтично. Ефективна е както под формата на чай и аромат от етерично масло, така и като разтриете листенцата между пръстите си, но и в комбинация с други билки: глог и валериана, например. В този случай усвояването на успокояващите им вещества действат директно на нервната ни система и ни помагат да се успокоим при стрес, силни емоции и безпокойство.

В действителност обаче, растението има още много ползи за тялото ни.

 

На първо място сред тях е хубаво да споменем, че ментата е помощник на храносмилането. Действието и е такова, че помага при редица проблеми, свързани с храносмилателния тракт. Сред тях са дори облекчаване на болката и дискомфорта при наличие на газове и намаляване на подуването на корема.

Сериозен ефект има и в случай на разстроен стомах. Билката успокоява ефективно процесите в стомаха и червата ни. Освен това не трябва да пропускаме да споменем и незаменимия й ефект при смилането на храната. Така косвено, засилвайки метаболизма, може да се каже, че ментата има и благотворен ефект при отслабване.

Ако фактите дотук не са достатъчни да ви убедят, че е добре да добавите растението под избрана форма в ежедневието си, то сега е моментът да споменем, че билката намалява и действието на лошия холестерол. Както знаем, той е една от причините за сериозни сърдечно-съдови проблеми. Бонус е, че заради присъствието на желязо в билката, тя подпомага кръвообращението.

 

Мента за здраве на устната кухина

 

Мента. Смес за мъфини с матча зелен чай

 

В този смисъл не може да пропуснем да споменем, че, освен лечебни свойства, ментата притежава възможността да подобрява редица от процесите в организма. Освен че ни помага да храносмиламе по-добре и по-бързо, учените твърдят, че ни дарява с по-добра памет и концентрация, но и със здрави венци и зъби.

Благодарение на антибактериалните си свойства растението се бори пряко с бактериите, причинители на кариеси.

В допълнение, тя влияе положително и ако имаме лош дъх и премахва микроорганизмите, които го предизвикват.

Затова и неслучайно много пасти за зъби имат в състава си мента – защото ни осигурява свеж дъх, но и по-здрави зъби за по-дълго време.

 

При белодробни проблеми

Вече споменахме за приятният аромат на ментата. Той успокоява тялото и ума и ни помага да се отпуснем, но освен това има още едно много важно свойство: да „отпушва“ горните дихателни пътища!

Заради съдържащите се в нея етерични масла е добре познато средство за лечение и облекчаване на заболявания на горните дихателни пътища. Това, което обаче мнозина не предполагат, е, че комбинираните свойства на ментата позволяват тя ефективно:

 

Употреба на ментата

 

Мента. Бял дроб - пречистване с мента. Билки за възпалено гърло.

 

Въпреки че говорим за билка, е хубаво да знаем как да я употребяваме според конкретната цел, която искаме да извлечем от нея за здравето си.

  • Ментов чай

Под формата на чай най-често я консумираме като терапевтично средство, за успокояване на нервите, за по-добър и спокоен сън. Чудесен момент за това е краят на деня или времето непосредствено преди лягане.

  • Тинктура

Ако пък искате да подобрите храносмилането си, можете да приемате мента на капки (тинктура) с вода или пък отново, под формата на отвара, около храненията си. Така ще се борите ефективно и с подуването и газовете.

Ментата е ефективна и под формата на аромат (етерично масло) или чай и при болка. Доказано е, че билката е ефективна за облекчаване на мигрена, главоболие, менструални болки.

  • В козметиката

Ароматната билка се използва и в козметиката – за свежест, но и в средства за охлаждане на рани, например. Затова и можете да я срещнете като съставка на мехлеми за лечение на ухапвания от насекоми и други и кожни раздразнения.

Не на последно място трябва да споменем ролята на ментата в кулинарията. Десерти, супи, салати – сякаш няма част от менюто, в което да не можем да добавим от нея. Единствено се изисква такт и креативност при избора на ястие.

 

Кога трябва да внимаваме при употребата на мента

Дотук всички факти за растението говорят за неговата полезност. Не бива да забравяме обаче, че както всяко друго нещо, има случаи, в които не е добре да го употребяваме. Ето и кои са те.

Не е добре да използвате мента под каквато и да е форма, ако страдате от гастроезофагеална рефлуксна болест. В този случай симптомите и се изострят и вместо да помогне, билката може да влоши състоянието ви.

Никога не приемайте чисто ментово масло – то е токсично, ако се приема в чист вид. Винаги четете внимателно листовката на продукта с мента, който си закупувате, ако не представлява свежи листа от билката. Когато избирате такива, нека те да са по-свежи, с ярък цвят и силен аромат, а при обработката се опитвайте да не ги мачкате твърде много, за да запазят полезните си вещества. Ако ги добавяте в ястие – направете това накрая поради същата причина.

Специалистите съветват да не използвате мента и ментови продукти и при жлъчни камъни – отново заради опасност от изостряне на състоянието.