Как да се справим с проблемите в ставите?

Обновена: 28.02.2024|
Как да се справим с проблемите в ставите.

Проблемите в ставите са често срещани хронични заболявания с дегенеративен характер. За да поддържаме нашите кости и стави здрави, трябва да знаем как те функционират в тялото ни.

За щастие съществуват хранителни добавки, които помагат за облекчаване на болките в ставите. Глюкозамин сулфат е една от тях. Той може да помогне за образуването или предотвратяването на разграждането на хрущяла и течността около ставите, като по този начин предотвратява триенето между тях.

Повече за същността и функциите на ставите и добавките, които са подходящи за справяне с проблемите в ставите, споделяме в следващите редове.

 

 

omega3 400
omega3 600
omega3 400
omega3 600

Какво представляват ставите?

Ставите позволяват на костите в човешкото тяло да се движат, като съчленяват краищата на две и по-рядко на три съседни кости. Състоят се от кост, синовиална капсула и мембрана, ставен хрущял и синовиална (ставна) течност.

Проблемите в ставите са често срещано оплакване. Понякога те са резултат от заболяване или нараняване. Проблемите в ставите често са причина за състояние, известно като артрит.

 

Какво причинява проблемите в ставите?

 

Проблеми в ставите. Артрит.

 

Една от най-честите причини за проблемите в ставите е артритът. Двете му основни форми са остеоартрит и ревматоиден артрит.

 • Остеоартритът се среща най-често при възрастни над 40-годишна възраст. Прогресира бавно и има тенденция да засегне ставите на китките, ръцете, бедрата или коленете.

Болките в ставите, дължащи се на това заболяване, са резултат от разрушаване на хрущяла, който служи като амортисьор за ставите. Хрущялът покрива краищата на костите, позволява тяхното плъзгане и осъществяване на движение, като ги предпазва от триене.

 • Ревматоидният артрит засяга по-често жените, отколкото мъжете.

Ревматоидният артрит може да деформира и изтощи ставите с течение на времето. Причинява болка, възпаление и натрупване на течности в ставите, тъй като имунната система атакува синовиалната мембрана, която ги покрива.

 

Симптоми на проблемите в ставите

В някои случаи проблемите в ставите изискват посещение при лекар. Ако не знаете каква може да е причината за тях и имате необясними симптоми, посетете лекар. Също така, ако:

 • Зоната около ставата е подута, червена, нежна или топла на пипане.
 • Болката в ставите продължава три дни или повече.
 • Имате треска, но не и други признаци на грип.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако се случи някоя от следните ситуации:

 • Претърпели сте сериозна контузия.
 • Ставата ви изглежда деформирана.
 • Възникне внезапно подуване на ставата.
 • Ставата ви е напълно неподвижна.
 • Имате силни болки в ставите.

 

Как да се справим с проблемите в ставите?

Можем да облекчим болките в ставите чрез прием на болкоуспокояващи или да подпомогнем тяхното възстановяване с прием на добавки.

Глюкозамин сулфатът, куркумата, рибеното масло (омега-3 мастните киселини в него), хондроитинът и босвелията са добавки, които помагат за справяне с проблемите в ставите и облекчаване на болката.

 

 1. Глюкозамин сулфат

 

Проблемите в ставите.

 

Глюкозаминът е естествен компонент на хрущяла (еластичната тъкан, която предпазва костите ни в ставите). Намира се и в течността около ставите. Поддържа здравето на хрущяла като помага за синтеза на протеини и мазнини, които го възстановяват, когато е повреден.

Глюкозаминът предотвратява триенето на костите една в друга и причиняването на болка и възпаление. По този начин помага и за предотвратяване на разграждането на хрущяла, което често се случва при артрит.

Глюкозаминът eстествено се синтезира в тялото ни. С напредването на възрастта намалява и концентрацията му в него, поради което той трябва да се набавя.

Глюкозаминът се използва от организма ни за производството на други вещества, участващи в изграждането на сухожилия, връзки и хрущяли, както и ставната течност, намираща се около ставите, и произвеждаща се от синовиалната мембрана.

От къде може да се извлече глюкозамин?

Глюкозаминът се извлича от ракообразни или производни на тях, например от раци, омари, скариди, лангустин и други. Може да се произведе и синтетично, и да се закупи като добавка под формата на капки или в капсула.

Приемът на добавки с глюкозамин може да подобри здравето ни, особено при болки в ставите, причинени от артрит.

В добавките за болки в ставите може да се съдържат два вида глюкозамин: глюкозамин хидрохлорид и глюкозамин сулфат. По-голям ефект за подобряване на симптомите и болките, причинени от остеоартрит, оказва глюкозамин сулфатът.

Обикновено глюкозамин сулфатът се приема веднъж дневно в доза от 1500 мг. Може да се приема и по 500 мг три пъти на ден.

При прием за по-дълъг период от време глюкозамин сулфатът може да помогне за забавяне на прогресията на остеоартрит. Забавя стесняването на ставното пространство, маркер за влошаване на състоянието.

Съществуват различни форми на глюкозамин:

 • глюкозамин сулфат
 • глокозамин хидрохлорид
 • N-ацетил глюкозамин

Те имат някои прилики, но приети под формата на добавка имат различни ефекти. Най-висока усвояемост има глюкозамин сулфатът (88.7%), докато чистият глюкозамин има едва 26%.

Глюкозамин сулфат и глюкозамин хидрохлорид най-често се използват при остеоартит. Глюкозаминът се използва и при много други състояния.

Как работи глюкозаминът?

Глюкозаминът се използва от тялото ни за производство на други химикали, които участват в изграждането на сухожилия, връзки, хрущяли и гъста синовиална течност.

Пространството между ставите е омекотено от течността и хрущяла, които ги заобикалят. При някои хора с остеоартрит хрущялът се разпада и изтънява с времето. Това води до повече триене на ставите, болка и скованост.

Добавката с глюкозамин може или да увеличи хрущяла и течността около ставите, или да помогне за предотвратяване на разграждането на тези вещества, или и двете.

Глюкозаминът е най-ефективен при остеоартрит, но може да повлияе и при:

 • Болки в ставите
 • Намалява хроничното възпаление
 • Възстановяване след операция
 • Превенция на сърдечни заболявания

Точната причина за връзката не е известна, но изследователите предполагат, че глюкозаминът може да намали възпалението чрез понижаване на кръвните нива на С-реактивен протеин, индикатор за възпаление.

 • Ревматоиден артрит

Автоимунно заболяване, което се характеризира с възпаление на ставите, може да засегне и тъканите около тях.

 

 

 1. Куркума (куркумин)

 

Проблемите в ставите. Куркумин.

 

Куркумата е една от най-популярните добавки за лечение на болки, включително на болки в ставите, причинени от остеоартрит.

Болкоуспокояващите ефекти на куркумата се дължат на химично съединение в нея, наречено куркумин, което има противовъзпалителен ефект.

 

 

 1. Рибено масло (омега-3 мастни киселини)

Рибеното масло съдържа омега-3 мастни киселини докозохексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA), които имат противовъзпалителни ефекти.

Приемът на омега-3 мастни киселини или рибено масло под формата на добавка, помагат за справяне с проблемите в ставите и намаляване на болката при ревматоиден артрит.

 

 

 1. Хондроитин

Подобно на глюкозаминът, хондроитинът е градивен елемент на хрущяла. Помага за предотвратяване разграждането на хрущяла, причинено от остеоартит. Освен това намалява болките в ставите и сковаността при хора с това състояние.

Хондроитин сулфатът може да забави прогресията на остеоартрит, когато се приема дългосрочно. Забавя стесняването на ставното пространство, ако се приема в продължение на 2 години.

Може да се комбинира приемът на хондроитин с глюкозамин. Хондроитинът обикновено се приема в доза от 400 до 800 мг два или три пъти на ден.

 1. Босвелия

Босвелията, известна още като индийски тамян, обикновено се използва за болка, причинена от артрит. Химикалите в този екстракт, наречени босвелиеви киселини, имат противовъзпалителни ефекти.

Екстрактите от босвелия подобряват симптомите на болки при хора с остеоартрит. Приемът за болки в ставите варира от 100 мг веднъж на ден до 333 мг три пъти дневно.

 

Категории: Kрасота и грижа за тялото, Здраве|Публикувана: 20.10.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 14:46 | Публикувана: 20 октомври 2021 в 11:01 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Здраве