Обичате ли вкуса и аромата на  зеления чай? А колко знаете за свойствата и произхода му?

Днес ще хвърлим светлина над няколко любопитни факта за това откъде идва зеления чай и защо е сред най-забележителните напитки, които човек може да консумира.

Откъде идва зеленият чай?

За родина на смятаната от мнозина за чудодейна напитка се смята далечен Китай. В действителност, той е често срещан през вековете и на територията на Япония и дори Южна Корея. Днес се отглежда и в Индия и Непал. Неслучайно, именно жителите на тези държави са по-здрави и се славят с дълголетие, красота и младост.

Много специалисти и учени са изучавали ефектите на зеления чай. Така с времето те са намерили редица приложения и ползи от него, с голяма част от които ще ви запознаем днес. Забележителен факт например, е че хората, консумиращи от топлата, ароматна напитка, са по-спокойни, по-здрави и по-жизнени.

Защо това е така?

На първо място е важно да отбележим, че зеленият чай се приготвя без примеси. Той трябва да съдържа единствено добре подбрани листа на чаени храсти. Така се предотвратява възможността за окисляване по време на обработката му. Ако сте опитвали различни видове, със сигурност обаче сте установили, че те притежават различен аромат. “Виновник” са различните климатични условия на оглеждане. Затова, когато избирате какъв зелен чай да консумирате, е важно да проверите държавата, от която идва. Този факт задължително трябва да е указан на опаковката му.

Предимства на зеления чай

Зелен чай, с 4 купички насипни видове от него.

Едно от най-големите предимства на зеления чай е, че съдържа кофеин – около 35 милиграма. Наистина, това е тройно по-малко, отколкото в чаша еспресо, но именно затова той тонизира тялото и ума без да влияе негативно на нервната система. Затова и при преумора се препоръчва именно зелен чай, а не черен чай или енергийна напитка. В комбинация с още едно вещество, тианин, зеленият чай не само облекчава стреса, но и помага за повишаване на концентрация в ежедневието. Затова и някои източници твърдят, че хората, които консумират 4 чаши зелен чай на ден, са много по-неподатливи на стрес и по-рядко преживяват депресивни епизоди.

Води до детоксикация на организма

Сред полезните качества на ароматните чаени листенца се нарежда и това, че при пушачите и най-вече, отказалите цигарите, зеленият чай помага на огранизма да отдели натрупаните вредни вещества. Основна роля за това имат антиоксидантите, които се намират в изобилие в чените листенца. А още по-добри резултати се наблюдават при пасивните пушачи – при тях изчистването на дробовете е в още по-голяма степен при редовна консумация на зелен чай.

Намалява талията

Имаме добри новини и за тези от вас, които искат да свалят излишните килограми – зеленият чай гори излишните мазнини. Едновременно с това, повишава издръжливостта на организма на натоварване и физически упражнения – нещо повече, той подтиква и стимулира тялото към желание за такива. А движението е младост, сила и здраве!

Регулира инсулина

За по-ниско кръвно налягане при по-напрегнатите пък, специалистите препоръчват по 2 чаши зелен чай на ден – така ще се предпазите от хипертония, ще прочистите артериите си и ще предотвратите втвърдяването им, ще понижите нивата на кръвната си захар и ще регулирате по-ефективно инсулина в организма.

Противовъзпалителни свойства

След всичко изброено, не е изненада, че зеленият чай има и противовъзпалителни свойства – както при външни, така и вътрешни възпаления. За това съдейства и съдържанието на йод в листенцата му. Преработен на крем, от друга страна, по-младите могат да се възползват от благотворния му ефект при акне, а по-възрастните – при суха кожа, сърбеж, дори алергии.

Лош дъх

Видове чай, разположени в насипен вид в малки лъчижки, около чаша горещ чай.

Всички знаем, че грижата за устната хигиена също е изключително важна. Зеленият чай има роля дори тук – тъй като не съдържа захари и по своята същност не е ерозивен (за разлика от газираните напитки, например), той успешно предпазва от кариеси, възпаления на венците и лош дъх.

Зелен чай и бременност

Знаете ли, че можете да приемате зелен чай по време на бременността? Точно така – според специалисти, зеленият чай е добра алтернатива на кофеиновите напитки за бъдещите майки, отново заради ниското съдържание на кофеин и присъствието на цинк – важен елемент за косата, кожата, зрението, имунната система.

Подсилва имунитета

В разгара на пролетта сме податливи на много вирусни инфекции. В това отношение зеленият чай е един от най-добрите приятели на организма. Качественият и добре съхраняван зелен чай на листенца съдържа множество антигени и помага на имунната система да изгради устойчивост срещу вирусите.

Добра хидратация

Нека не забравяме, че пиенето на чай помага на тялото да бъде хидратирано – системата ни го задържа по-дълго от обикновената вода. В допълнение, тъй като при приготвянето на чай водата се преварява, това гарантира, че в нея остават минимум вредни за организам вещества.

Топ 5 съвета за пиене на зелен чай

  1. Никога не го пийте на празен стомах – дори древните китайски поговорки твърдят, че чай не се консумира, когато стомахът и сърцето са празни!
  2. Не пийте горещ чай – оставете температурата да спадне и търпението ви ще бъде възнаградено. Твърде високите градуси на напитката могат да раздразнят и наранят хранопровода и свързаните с него органи. За перфектна температура за пиене на чай се счита около 50 градуса Целзий!
  3. Не преварявайте чая – така ще убиете полезните вещества в него. От друга страна обаче, не го оставяйте да престоява – така давате предпоставки за развитието на вредни микроорганизми в него. Единствено може да го използвате за козметични цели и външно приложение върху кожата, като компрес, например.
  4. Не пийте чай преди ядене – специфична особеност в състава на листенцата ще измени възприятията ви за вкус и храната ще ви се строи безвкусна.
  5. Не приемайте лекарства с чая – възможно е той да неутрализира или намали действията на някои от тях!

Автор: Васи Дюлгерова