Зелен чай за отслабване – действа ли и как?

Обновена: 01.03.2024|
Зелено кафе за отслабване. Намаляване на апетита. Фитонутриенти. Чаша и кана с чай за отслабване, разположени на дървена маса в красива градина.

Обичате ли вкуса и аромата на зеления чай? А колко знаете за свойствата и произхода му?

Днес ще хвърлим светлина над няколко любопитни факта за популярните ползи на зелен чай за отслабване, прочистване, повишаване на тонуса, това откъде идва и защо е сред най-забележителните напитки, които човек може да консумира.

 

Откъде идва зеленият чай?

За родина на зеления чай, смятан от мнозина за чудодейна напитка, се смята далечен Китай. В действителност, той е често срещан през вековете и на територията на Япония и дори Южна Корея. Днес се отглежда и в Индия и Непал. Неслучайно, именно жителите на тези държави са по-здрави и се славят с дълголетие, красота и младост.

Много специалисти и учени са изучавали ефектите на напитката. Така с времето те са намерили редица приложения и ползи от зеления чай, с голяма част от които ще ви запознаем днес. Забележителен факт например е, че хората, консумиращи от топлата, ароматна напитка, са по-спокойни, по-здрави и по-жизнени.

vit e 400
keto banner site 01
vit e 400
keto banner site 01

Защо това е така?

На първо място е важно да отбележим, че зеленият чай се приготвя без примеси. Той трябва да съдържа единствено добре подбрани листа на чаени храсти. Така се предотвратява възможността за окисляване по време на обработката му.

Ако сте опитвали различни видове, със сигурност обаче сте установили, че те притежават различен аромат. “Виновник” са различните климатични условия на оглеждане. Затова, когато избирате какъв зелен чай да консумирате, е важно да проверите държавата, от която идва. Този факт задължително трябва да е указан на опаковката му.

 

Как се приема зелен чай за отслабване?

 

Зелен чай. Отслабване.

 

Зеленият чай съдържа вещества, които могат да помогнат за отслабване. Чаените листа съдържат много полезни съединения и антиоксиданти, наречени катехини. Най-важният от тях е епигалокатехин галат (EGCG) – вещество, което може да засили метаболизма.

Зеленият чай е богат и на кофеин, който също има мощен ефект върху метаболизма и насърчава отслабването.

Освен това е естествен диуретик, което го прави идеален за лечение и борба със задържането на течности. Редовната консумация на зелен чай може да намали телесните мазнини до 19%.

Чаят Матча се счита за по-хранителен, тъй като разтваряте и пиете самите чаени листа.

Според повечето проучвания приемът на 2-3 чаши зелен чай на ден е достатъчен за подпомагане на загубата на тегло. Точното количество варира от човек на човек в зависимост от естествения метаболизъм.

За да отслабнете, се препоръчва консумацията му около час след хранене.

 

Как да си приготвим зелен чай?

Зеленият чай е фантастичен избор, ако искате да изследвате нови вкусови усещания. Но трябва да избягвате някои често срещани грешки като използване на прекомерни температури и накисване за твърде дълго.

Когато варите зелен чай, прекомерната топлина или прекомерното накисване ще доведат до горчив чай, богат на танини. Можете да постигнете правилната температура на водата, като кипнете водата, след това я изсипете в отделен съд за чай и я оставите за няколко минути, преди да добавите чаените си листа.

Колкото по-висок е класът на чая, толкова по-ниска трябва да бъде температурата. Висококачественият чай, приготвен правилно, не горчи. Като правило, накиснете чая си между 62-82 градуса за около 3-4 минути.

За оптимално изживяване при пиене на чай използвайте първокласни насипни листа с естествени аромати, без консерванти или добавки.

 

Китайски чай за отслабване – какво представлява?

 

Зеления чай за отслабване.

 

Понякога под общо наименования „китайски чай за отслабване“ срещаме смеси от няколко вида чай, които помагат за намаляване на теглото и мазнините. Най-често това е комбинация от зелен чай, лотос, кайсия, слез, листа от бамбук. Често се използва и за балансиране на стомашно-чревния тракт.

Китайският чай е известен със своите прочистващи и слабителни свойства, затова трябва да се внимава с количествата, но пък е ефикасен при констипация.

Препоръчителната консумация е 200 мл, един път дневно, след вечерята.

 

Видове зелен чай

Има около 20 различни вида зелен чай и това се дължи на условията на околната среда, в които расте, както и на механичните процеси, използвани за сушене на листата. Някои хора предпочитат чайове с по-стипчив вкус, а други – с по-нежен и ароматен.

Ще разгледаме някои от най-популярните видове зелен чай, така че да може да изберете за настроението или повода. Светът на чая е огромен, но се управлява лесно с малко познания и желание за експериментиране.

Сенча (Sencha)

Сенча е най-популярният зелен чай в Япония, който представлява около 80% от производството на зелен чай в Япония. Буквалният превод е „чай, който се влива във вода“. Органичната сенча (без добавки) е обичана заради сладкия си тревист вкус с нотки на бор и летни плодове.

Повечето типове от този вид се запарват за кратко, което води до жълт цвят и жив вкус. Сортовете сенча, които се варят по-дълго на пара, обикновено имат тъмен цвят и земни вкусове. Този вид чай е с високо съдържание на витамин С и е особено популярна за консумиране напитка сред жените.

Матча (Matcha)

 

Зелен чай матча, полезни свойства. Ползи от зеления чай.

 

Матча е чай на прах, използван в официалната чаена церемония в Япония. Той е силен и плътен и се приготвя от фино стрити на прах чаени листа. Повечето листа, използвани за направата на прах матча, са отгледани в сянка. Работата около чая е доста трудоемка, което повишава и цената му.

Той набира все по-голяма популярност и в България и е несравним по своята хранителна стойност. Има стипчив, растителен първоначален вкус, който преминава в гладка, трайна сладост.

Матча се разтваря напълно във водата, когато се смеси добре, и по този начин листата се консумират изцяло, осигурявайки повече хранителни вещества. Матча, под формата на прах, е популярна съставка в пикантни ястия, както и в десерти.

Жасминов зелен чай

Като един от най-известните ароматни зелени чайове, жасминовият зелен чай за първи път става популярен в Китай през 17-ти век. Той е с мек и гладък аромат и вкус на жасмин. Притежава леки и тревисти акорди с продължителна флорална нотка.

Фукамушича (Fukamushicha)

Обработката на фукамушича е същата като при сенча, само че при фукамушича листата се запарват два-три пъти по-дълго. В резултат на това листата изсъхват, а цветът също е по-тъмен. Вкусът обаче остава също толкова сладък и умерен, а ароматът е по-богат и дълбок. Въпреки по-силния аромат, фукамушича е нежен към стомаха.

Зелен чай „Барутен прах“

Това е форма на китайски чай, при който всяко листо се навива на малка гранула. Получава името си от приликата си с барут. Друго име на чая е „zhū chá“, което се превежда като „перлен чай“.

Производството на този вид чай датира от 7-ми век в Китай, като в миналото отделните листа са се навивали ръчно. Днес само най-висококачественият барутен чай се навива по този начин, което предотвратява повреда на листата по време на транспортиране и им помага да запазят характера и вкуса си по-дълго.

Повечето видове чай „Барутен прах“ са със смел и леко опушен вкус и може да имат приятни дъбови нотки.

Гьокуро (Gyokuro), известен и като „Нефритена роса“

 

Зеления чай за отслабване. Ползи от зеления чай.

Ползи от зеления чай.

 

Богатото зелено гьокуро е първокласен чай. Дължи своя сладък и мек вкус на високите нива на теанин. Това е аминокиселина, получена от покриването на чаените храсти с тръстикова решетка две до три седмици преди бране. Това предпазва листата от пряка слънчева светлина и води до тъмнозелени листа при изсушаване.

Gyokuro съдържа много кофеин и хлорофил. Кофеинът оказва влияние на мозъка и нервната система, стимулирайки ги, докато хлорофилът стимулира растежа на тъканите, което води до здрава кожа.

Longjing или Кладенецът на дракона

Това е най-известният и най-висококачествен ръчно произведен зелен чай от Китай. Той има мек, сладък, орехов вкус, който приятно контрастира с неговите растителни нюанси и плътност. Може да забележите нотки на кестен и сладък грах, докато отпивате чаша Longjing.

 

Още ползи от зеления чай

 

Зелен чай, с 4 купички насипни видове от него. Ползи от зеления чай.

 

Едни от най-големите ползи за здравето от консумацията на зелен чай е, че съдържа кофеин около 35 милиграма. Наистина, това е тройно по-малко, отколкото в чаша еспресо, но именно затова той тонизира тялото и ума, без да влияе негативно на нервната система.

Затова и при преумора се препоръчва именно зеления чай, а не черен чай или енергийна напитка. В комбинация с още едно вещество, тианин, зеленият чай не само облекчава стреса, но и помага за повишаване на концентрация в ежедневието.

Някои източници твърдят, че хората, които консумират 4 чаши зелен чай всеки ден, са много по-неподатливи на стрес и по-рядко преживяват депресивни епизоди.

Води до детоксикация на организма

Сред полезните качества на ароматните чаени листенца се нарежда и това, че при пушачите и най-вече, отказалите цигарите, зеленият чай е ефикасен за намаляване на токсините в организма и му помага да отдели натрупаните вредни вещества.

Основна роля за това имат антиоксидантите, които се намират в изобилие в чаените листенца. Те се борят успешно със свободните радикали. А още по-добри резултати се наблюдават при пасивните пушачи – при тях изчистването на дробовете е в още по-голяма степен при редовна консумация на зелен чай.

Намалява талията

Имаме добри новини и за тези от вас, които искат да свалят излишните килограми – зеленият чай гори излишните мазнини.

Едновременно с това, повишава издръжливостта на организма на натоварване и физически упражнения – нещо повече, той подтиква и стимулира тялото към желание за такива. А движението е младост, сила и здраве!

Зеленият чай регулира инсулина

 

Ползи от зеления чай. Хормон на глада, грелин. Кетоза и кетоацидоза. Ковид и придружаващи заболявания.

 

За по-ниско кръвно налягане при по-напрегнатите пък, специалистите препоръчват по 2 чаши зелен чай на ден.

Така ще се предпазите от хипертония, ще прочистите артериите си и ще предотвратите втвърдяването им, ще понижите нивата на кръвната захар и ще регулирате по-ефективно инсулина в организма.

Има противовъзпалителни свойства

След всичко изброено, не е изненада, че зеленият чай има и противовъзпалителни свойства – както при външни, така и вътрешни възпаления. За това съдейства и съдържанието на йод в листенцата му.

Преработен на крем, от друга страна, по-младите могат да се възползват от благотворния му ефект при акне, а по-възрастните – при суха кожа, сърбеж, дори алергии.

Зеленият чай предпазва от лош дъх

 

Видове чай, разположени в насипен вид в малки лъчижки, около чаша горещ чай. Ползи от зеления чай.

 

Всички знаем, че грижата за устната хигиена също е изключително важна. Зеленият чай има роля дори тук – тъй като не съдържа захари и по своята същност не е ерозивен (за разлика от газираните напитки, например), той успешно предпазва от кариеси, възпаления на венците и лош дъх.

Зеленият чай и бременността

Знаете ли, че можете да приемате зелен чай по време на бременността? Точно така – според специалисти, зеленият чай е добра алтернатива на кофеиновите напитки за бъдещите майки, отново заради ниското съдържание на кофеин и присъствието на цинк – важен елемент за косата, здравето на кожата, зрението и имунната система.

Ползи от зеления чай за имунитета

В разгара на пролетта сме податливи на много вирусни инфекции. В това отношение зеленият чай е един от най-добрите приятели на организма. Качественият и добре съхраняван зелен чай на листенца съдържа множество антигени и помага на имунната система да изгради устойчивост срещу вирусите.

Зеления чай подобрява хидратацията

Нека не забравяме, че пиенето на зелен чай помага на тялото да бъде хидратирано – системата ни го задържа по-дълго от обикновената вода. В допълнение, тъй като при приготвянето на чай водата се преварява, това гарантира, че в нея остават минимум вредни за организам вещества.

Намалява риска от някои видове рак

Ракът се причинява от неконтролиран растеж на клетките и е една от водещите причини за смъртност в света. Изследванията показват, че оксидативното увреждане може да доведе до хронично възпаление, водещо до редица заболявания, включително онкологични.

Зеленият чай е отличен източник на антиоксиданти, които спомагат за предпазване от оксидативно увреждане. Установено е, че повишена консумация на зелен чай намалява значително риска от поява на рак на гърдата, на простатата и колоректален рак.

Предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания, сред които са инфаркт и инсулт, са сред най-големите убийци в световен мащаб.

Проучванията показват, че зеленият чай може да понижи някои от основните рискови фактори за тези заболявания, което включва подобряване на нивата на добрия холестерол (HDL) и понижаване на лошия холестерол (LDL).

Зеленият чай също повишава антиоксидантния капацитет на кръвта, което предпазва LDL частиците от окисляване. Като се имат предвид благоприятните ефекти върху рисковите фактори, не е изненадващо, че хората, които пият зелен чай, имат до 31% по-нисък риск от смърт, причинена от сърдечно-съдово заболяване.

Спомага за намаляване на риска от диабет тип 2

Зелен чай при диабет тип 2.

Диабет тип 2 включва повишени нива на кръвната захар, което може да бъде причинено от инсулинова резистентност или невъзможност за производство на инсулин.

Проучванията показват, че зеленият чай може да подобри инсулиновата чувствителност и да редуцира нивата на кръвната захар. Установено е, хората, които пият най-много от този чай, имат значително по-нисък риск да развият това метаболитно нарушение.

Зеленият чай може да предпази мозъка от стареене

Зеленият чай не само може да подобри мозъчната функция в краткосрочен план, но също така може да защити мозъка с напредване на възрастта.

Болестта на Алцхаймер е често срещано невродегенеративно заболяване и най-честата причина за деменция при възрастни хора. Болестта на Паркинсон е друго често срещано заболяване и включва смъртта на неврони, произвеждащи допамин, в мозъка.

Установено е, че катехиновите съединения в зеления чай могат да имат различни защитни ефекти върху невроните, намалявайки риска от деменция.

 

 

Кой не трябва да пие зелен чай?

Както при всяко нещо, било то и изключително полезно като зеления чай, и тук може да има някои рестрикции при приема му. При възрастни има малко известни странични ефекти, свързани с консумацията на зеления чай.

Важно е да се отбележи, че хора, които имат чувствителност към кофеин, трябва да внимават със зеления чай! При тежка кофеинова чувствителност може да се появят нежелани реакции като безсъние, тревожност, раздразнителност, гадене или разстроен стомах.

При комбиниран прием на зелен чай заедно с други стимуланти, това може да повиши кръвното налягане и сърдечната честота.

Прием на големи количества (над 8 чаши дневно) може да причини странични ефекти поради съдържанието на кофеин. Тези нежелани реакции могат да варират от леки до сериозни и включват главоболие и неравномерен пулс. Екстракт от зелен чай също съдържа химикал, който е свързан с увреждане на черния дроб, когато се консумира във високи дози.

Кофеинът в зеления чай може да влоши и тревожността, затова трябва да се ограничава при подобни състояния. Същото важи и при стомашни проблеми като синдром на раздразненото черво, при които голямо количество от чая може да доведе до диария.

 

Топ 5 съвета за пиене на зелен чай

Те включват следните неща:

  1. Никога не го пийте на празен стомах – дори древните китайски поговорки твърдят, че чай не се консумира, когато стомахът и сърцето са празни! Зеленият чай е алкален по природа и стимулира отделянето на сокове в стомаха, а това може да предизвика дразнене.
  2. Не пийте горещ чай – оставете температурата да спадне и търпението ви ще бъде възнаградено. Твърде високите градуси на напитката могат да раздразнят и наранят хранопровода и свързаните с него органи. Перфектната температура за пиене на чай се счита около 50 градуса Целзий!
  3. Не преварявайте чая – така ще убиете полезните вещества в зеления чай. От друга страна обаче, не го оставяйте да престоява – така давате предпоставки за развитието на вредни микроорганизми в зеления чай. Единствено може да го използвате за козметични цели и външно приложение върху кожата, като компрес, например.
  4. Не пийте чай преди ядене – специфична особеност в състава на листенцата ще измени възприятията ви за вкус и храната ще ви се стори безвкусна.
  5. Не приемайте лекарства с чая – възможно е той да неутрализира или намали действията на някои от тях!
  6. Не пийте зелен чай преди сън – експертите също така препоръчват зелен чай сутрин и вечер, но не и непосредствено преди да си легнете да спите.

Какво представлява зеленият чай?

На първо място е важно да отбележим, че зеленият чай се приготвя без примеси. Той трябва да съдържа единствено добре подбрани листа на чаени храсти. Така се предотвратява възможността за окисляване по време на обработката му.

Какви видове зелен чай има?

Има около 20 различни вида зелен чай и това се дължи на условията на околната среда, в които расте, както и на механичните процеси, използвани за сушене на листата.  Сред тях са сенча, матча, жасминов зелен чай, фукамушича и др.

Какви са ползите от консумацията на зелен чай?

Зеленият чай е подходящ за пречистване на организма, в режима за регулиране на теглото, има противовъзпалителни свойства, като превенция срещу сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Категории: Здраве|Публикувана: 20.04.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 14:04 | Публикувана: 20 април 2019 в 11:22 | Категория: Здраве