Свойства на белия чай

Обновена: 08.03.2024|
Алергия към чай.

Есента е тук и какво по-прекрасно време от това да се отдадем на любими занимания у дома? А безспорно чаят е напитката, която внася уют и топлина, както никоя друга. Защо да изберем белия чай за тези незабравими моменти и какви са свойствата му, четете в следващите редове!

Произход на белия чай

Едва ли е изненада, че родината на белия чай е Китай. По-специално, мястото, от което той произлиза традиционно, е провинцията Фудзиен. В последните години като модерни дестинации за отглеждането му и събирането на изсушените, леко окислени листенца, може да срещнете и Непал, Тайван, Тайлан, Шри Ланка и Индия.

Белият чай се прави от изсушените пъпки и листенца на растение, известно с името „китайска камелия“. Нещо повече – технологията на сушене е само на естествена слънчева светлина преди те да преминат съвсем лека обработка (за ферментация), с която да се предотврати тяхното прекомерно окисляване и загуба на ценните им качества. Затова и се смята, че белият чай е сред продуктите, които имат най-автентичен вкус.

Сами по себе си, листенцата и пъпките са много бледо зелени, а името „бял чай“ произлиза от мъха, който ги покрива преди откъсването. Те се събират в началото на сезона. В последствие, при приготвяне, чаят има съвсем лек светложълт оттенък.

Най-високо качество има белият чай, който е приготвен само от селектирани млади листа с много и фин бял мъх по тях.

Свойства на белия чай

White tea with flowers, petals and rosebuds on white background. Close up of chinese white tea of premium luxury quality. Texture background macro photo. Bai Hao Yinzhen tea.

По своята същност белият чай притежава полезните свойства на растението, от което се събират листенцата и пъпките – китайската камелия. Тя, от своя страна, дели много полезни вещества и с други видове растения. Затова и много от свойствата на белия чай са присъщи и на зеления и черния чай. Разликата идва от това, че напитката от бял чай е значително по-богата на антиоксиданти. Затова и много често в Китай я наричат „еликсир на безсмъртието“ по древен обичай.

Благодарение на своите антиоксидантни свойства, белият чай:

  • подсилва имунната система
  • освежава ума и тялото
  • подпомага работата на сърдечно-съдовата система
  • кара кожата да изглежда млада и сияйна
  • подпомага детоксикацията на тялото
  • помага при вътрешни инфекции във всички системи и органи

Една от тайните на белия чай е, че той съдържа значително количество кофеин, но все пак в далеч по-малки дози от черния чай. Освен това, то се балансира повече от добре от ензимите и антиоксидантите. Все пак не е желателно да го приемате по-късно от 5 часа преди почивка или сън.

Белият чай – полезен за:

Едно от свойствата на белия чай, с които той е най-известен, е свързано с теглото и неговото редуциране.

Богатите на ензими и витамини листенца ускоряват метаболизма и изгарянето на натрупаните мазнини. Заедно с това, чаят от частите на китайската камелия повишават енергията – както на физическо, така и на умствено ниво. Така имате повече сили за всичко в ежедневието си – включително и повече спорт и движение.

Полезно свойство на белият чай е и детоксикиращото му действие. Комбинацията от ензими и антиоксиданти прочиства изцяло тялото – като започва от храносмилателната система, минава през мазнините около тъканите и органите и чак до наслагванията в сърдечно-съдовата система.

Изследвания установяват, че белият чай има добро действие върху ракови образувания, както и върху състояния на ревматоиден артрит. Да, точно толкова мощно действие има приемът на бял чай!

Как да приготвяме белия чай

coffee ethiopia

Има много начини, по които да приготвите белия чай и да извлечете максималното от него. Любопитен факт е, че от векове хората го приготвят и се твърди, че все още няма уточнена идеална рецепта за подготовката му.

Едно е сигурно: ако опитвате различна температура на водата и време на престой на листенцата в нея, ще получите различен интензитет, цвят и най-вече: вкус на напитката. Все пак има някои основни правила, които е добре да спазвате.

На първо място: никога не запарвайте белия чай във вряща вода. За перфектна температура се смята около 75 градуса по Целзий.

Когато го приготвяте, използвайте керамичен или стъклен съд. Не е желателно да го приготвяте в метални съдини. В допълнение: една интересна характеристика на белия чай е, че той може да се запарва повторно за максимално извличане на полезните вещества.

За друго много важно правило се счита времето, в което да го консумирате. Препоръчва се това да е сутрин или най-късно по обяд. Никога в късния следобед и/или вечерта.

Освен това, винаги съхранявайте листенцата от бял чай на сухо и тъмно място. Така се предотвратява тяхното окисляване и загуба на полезни свойства.

За какво да внимаваме

Препоръчително е да подхождате с повишено внимание при приема на бял чай, ако сте чувствителни на продукти с кофеин. Не е желателно да пиете бял чай, ако кръвното ви налягане се влияе много от съставките в него и по-специално, ако то е високо. Отново заради кофеина се твърди, че бял чай не бива да се приема от бременни жени и кърмещи майки.

Освен това, заради прочистващото си действие, прекомерната употреба на бял чай може да натовари бъбреците. Затова приемайте и допълнителни количества вода, за да подпомогнете действието им.

Консултирайте се преди приема на бял чай, ако имате сериозни стомашни състояния като язва, хронични проблеми с отделителната система и затруднения със заспиването и съня.

Автор: Васи Дюлгерова

Категории: Билки|Публикувана: 11.10.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 17:49 | Публикувана: 11 октомври 2019 в 15:31 | Категория: Билки