Есента е тук и какво по-прекрасно време от това да се отдадем на любими занимания у дома? А безспорно чаят е напитката, която внася уют и топлина, както никоя друга. Защо да изберем белия чай за тези незабравими моменти и какви са свойствата му, четете в следващите редове!
Произход на белия чай
Едва ли е изненада, че родината на белия чай е Китай. По-специално, мястото, от което той произлиза традиционно, е провинцията Фудзиен. В последните години като модерни дестинации за отглеждането му и събирането на изсушените, леко окислени листенца, може да срещнете и Непал, Тайван, Тайлан, Шри Ланка и Индия.
Белият чай се прави от изсушените пъпки и листенца на растение, известно с името “китайска камелия”. Нещо повече – технологията на сушене е само на естествена слънчева светлина преди те да преминат съвсем лека обработка (за ферментация), с която да се предотврати тяхното прекомерно окисляване и загуба на ценните им качества. Затова и се смята, че белият чай е сред продуктите, които имат най-автентичен вкус.
Сами по себе си, листенцата и пъпките са много бледо зелени, а името “бял чай” произлиза от мъха, който ги покрива преди откъсването. Те се събират в началото на сезона. В последствие, при приготвяне, чаят има съвсем лек светложълт оттенък.
Най-високо качество има белият чай, който е приготвен само от селектирани млади листа с много и фин бял мъх по тях.
Свойства на белия чай
По своята същност белият чай притежава полезните свойства на растението, от което се събират листенцата и пъпките – китайската камелия. Тя, от своя страна, дели много полезни вещества и с други видове растения. Затова и много от свойствата на белия чай са присъщи и на зеления и черния чай. Разликата идва от това, че напитката от бял чай е значително по-богата на антиоксиданти. Затова и много често в Китай я наричат “еликсир на безсмъртието” по древен обичай.
Благодарение на своите антиоксидантни свойства, белият чай:
- подсилва имунната система
- освежава ума и тялото
- подпомага работата на сърдечно-съдовата система
- кара кожата да изглежда млада и сияйна
- подпомага детоксикацията на тялото
- помага при вътрешни инфекции във всички системи и органи
Една от тайните на белия чай е, че той съдържа значително количество кофеин, но все пак в далеч по-малки дози от черния чай. Освен това, то се балансира повече от добре от ензимите и антиоксидантите. Все пак не е желателно да го приемате по-късно от 5 часа преди почивка или сън.
Белият чай – полезен за:
Едно от свойствата на белия чай, с които той е най-известен, е свързано с теглото и неговото редуциране.
Богатите на ензими и витамини листенца ускоряват метаболизма и изгарянето на натрупаните мазнини. Заедно с това, чаят от частите на китайската камелия повишават енергията – както на физическо, така и на умствено ниво. Така имате повече сили за всичко в ежедневието си – включително и повече спорт и движение.
Полезно свойство на белият чай е и детоксикиращото му действие. Комбинацията от ензими и антиоксиданти прочиства изцяло тялото – като започва от храносмилателната система, минава през мазнините около тъканите и органите и чак до наслагванията в сърдечно-съдовата система.
Изследвания установяват, че белият чай има добро действие върху ракови образувания, както и върху състояния на ревматоиден артрит. Да, точно толкова мощно действие има приемът на бял чай!
Как да приготвяме белия чай
Има много начини, по които да приготвите белия чай и да извлечете максималното от него. Любопитен факт е, че от векове хората го приготвят и се твърди, че все още няма уточнена идеална рецепта за подготовката му.
Едно е сигурно: ако опитвате различна температура на водата и време на престой на листенцата в нея, ще получите различен интензитет, цвят и най-вече: вкус на напитката. Все пак има някои основни правила, които е добре да спазвате.
На първо място: никога не запарвайте белия чай във вряща вода. За перфектна температура се смята около 75 градуса по Целзий.
Когато го приготвяте, използвайте керамичен или стъклен съд. Не е желателно да го приготвяте в метални съдини. В допълнение: една интересна характеристика на белия чай е, че той може да се запарва повторно за максимално извличане на полезните вещества.
За друго много важно правило се счита времето, в което да го консумирате. Препоръчва се това да е сутрин или най-късно по обяд. Никога в късния следобед и/или вечерта.
Освен това, винаги съхранявайте листенцата от бял чай на сухо и тъмно място. Така се предотвратява тяхното окисляване и загуба на полезни свойства.
За какво да внимаваме
Препоръчително е да подхождате с повишено внимание при приема на бял чай, ако сте чувствителни на продукти с кофеин. Не е желателно да пиете бял чай, ако кръвното ви налягане се влияе много от съставките в него и по-специално, ако то е високо. Отново заради кофеина се твърди, че бял чай не бива да се приема от бременни жени и кърмещи майки.
Освен това, заради прочистващото си действие, прекомерната употреба на бял чай може да натовари бъбреците. Затова приемайте и допълнителни количества вода, за да подпомогнете действието им.
Консултирайте се преди приема на бял чай, ако имате сериозни стомашни състояния като язва, хронични проблеми с отделителната система и затруднения със заспиването и съня.
Автор: Васи Дюлгерова
Оставете коментар