Черният шоколад – позволеното изкушение

Обновена: 29.02.2024|
Намаляване на апетита. Безглутенови продукти. Френски пай. черен шоколад с какао

Шоколадът може би е най-любимото сладко изкушение на света. Всяка година се консумират около 7,2 милиона в цял свят. Млечният шоколад има лоша репутация заради голямото съдържание на захар, пристрастяващия вкус и предизвикването на чувство за вина след консумацията му. Но от друга страна, черният шоколад е с по-високо съдържание на какао и е истинска суперхрана, от която можете да извлечете много ползи за целия организъм.

Шоколадът е истинска храната на боговете…

100% какао - шоколад

Какаото от рода Theobroma  буквално се превежда като „божествена храна“. Производството на бонбони от сурови какаови зърна изисква множество стъпки, за да се превърне във вкусен шоколад, който се стопява в устата.

Какаовите зърна по същество са шоколад в най-чистата си форма.  Те трябва да бъдат смлени до течност, наречена шоколадов ликьор. След това той се преработва отново, за да се отдели мастната част от течността – това, което знаем като какаово масло от т.нар. какаовите твърди части. След това какаовите частици се допреработват, за да се гарантира, че шоколадът е копринено гладък, лъскав и твърд.

Хранителната  стойност на шоколада се определя на етапа на приготвяне:

  • Млечният шоколад обикновено съдържа от 10% до 50% какао и се смесва със захар, какаово масло и някаква форма на млечни продукти.
  • Белият шоколад не съдържа какао, приготвено е само от какаово масло, захар и мляко.
  • Тъмният шоколад е най-чистият какаов продукт, съдържащ между 70% и 100% какао. Той може също да бъде смесен с малко количество какаово масло и захар. Но в истински здравословната му форма, той се приготвя без захар или със стевия, коятя не съдържа никакви въглехидрати.

Вижте 7-те най-големи предимства на черния шоколад:

  • Изключително хранителен

Макар че шоколадът не се слави точно като здравословна храна, по-високото съдържание на какао значително повишава хранителния му профил. В 100гр продукт се съдържат около 540 kcal, както и:

  • Протеини
  • Влакнини
  • Витамин А
  • Витамин К 
  • Рибофлавин
  • Ниацин
  • Витамин В6 
  • Пантотенова киселина
  • Калций
  • Желязо
  • Магнезий 
  • Фосфор
  • Калиев
  • Натриев
  • Цинк
  • Мед
  • Манган
  • Селен

Шоколад с какаово съдържание около 70% до 85% е добър източник на фибри, протеини и минерали. 100 грама от него представлява огромна калорийна бомба с голямо количество захар и наситени мазнини. Поради тази причина е добре да се консумира само черен шоколад и то в умерени количества.

  • Отличен източник на антиоксиданти

Той е богат на няколко важни антиоксиданта, включително флаваноли, полифеноли, катехини и проантоцианини. В сравнение с други суперхрани, за черния шоколад е установено, че е превъзходен източник на антиоксиданти. Изследователите измерват общия флаванол, полифеноли и антиоксидантната активност на някои от най-известните супер плодове, а именно плодчета от акаи, боровинки и нар. Те открили, че не само какаовият прах и черният шоколад са с по-високо съдържание на флаванолите и полифенолите, но и техният капацитет на абсорбиране на свободните радикали е значително по-голям.

  • Подобрява кръвообръщението

Хипертонията или високото кръвно налягане – е хронично състояние, което е основен рисков фактор за развитието на коронарна болест, инсулт, загуба на зрението, бъбречно заболяване и деменция. Яденето на малко количество тъмен шоколад всеки ден може да помогне за подобряване на стойностите на кръвното налягане и притока на кръв, поради повишеното съдържание на какаов полифенол.

Според проучване направно с мъже и жени на средна възраст и нелекувана прехипертензия или хипертония от първи тип, консумацията на черен шоколад доказано подобрява състоянието. Участниците всеки ден са консумирали или черен шоколад, или бял. Групата на черния шоколад имала подобрена циркулация на кръвта, както и понижено средно систолично и диастолично кръвно налягане. Освен това, яденето на малки количества тъмен шоколад дневно не е имало неблагоприятен ефект върху метаболитното им състояние, наблюдавайки телесно тегло, нива на липиди в кръвта или глюкоза. Тези, които консумирали бял шоколад, от друга страна, не са имали промени в кръвното налягане.

  • Понижава нивата на холестерола

Холестеролът е восъчно вещество, което се намира в кръвта. Макар че е необходимо за изграждане на здрави клетки, постоянно високите нива на LDL холестерол създава мастни отлагания в стените на артериите, втвърдяване и стесняване на съдовете. С течение на времето, LDL холестеролът се натрупва до степен, която затруднява притока на кръв и увеличава риска от инфаркт и инсулт. Доказано е, че полифенолите на какаото подобряват липидните профили при хора с повишени нива на холестерол. Резултатът е намаляванене на нивата на LDL (или лошия) холестерол и повишаване на HDL (или добрия) холестерол. Степента на подобрение на тези резултати е свързана с количеството консумирани какаови полифеноли, т.е. колкото по-високо е съдържанието на полифеноли, толкова по-добър е липидният профил на кръвта.

  • Намалява риска от сърдечни заболявания

чаша с какао и парченца шоколад

Освен ползите на какаото за здравето на сърцето в дългосрочен план, всекидневното ядене на какао в продължение на много години повлиява и дълголетието. Установено е, че яденето на продукти, съдържащи какао е свързано с по-нисък риск от сърдечносъдова смърт, както и намаляване на смъртността и заболяваемостта като цяло. Докато намаляването на сърдечносъдовата смъртност се дължи на ефектите на понижаване на кръвното налягане от какаото, смята се, че високото му антиоксидантно съдържание може да помогне и за предотвратяване на други болести, като белодробни заболявания и рак.

  • Защитава и подхранва кожата

Тъй като чистото какао е изключително богато на флаванол, консумирането му е чудесен начин за защита на кожата отвътре навън. Хапването на тъмен шоколад с високо съдържание на флаваноли значително предпазва кожата от ултравиолетова светлина. Хората консумиращи какао увеличават количеството на излъчваните UVB лъчи, които всъщност причиняват слънчево изгаряне. В допълнение към своите фотозащитни свойства, високото какаово съдържание и флаванола могат да помогнат за поддържането на здрави структури на кожата. Те предизвикват повишен приток на кръв в тъканите на кожата, повишена хидратация, понижена трансепидермална загуба на вода, подобрена плътност, дебелина и еластичност на кожата.

  • Храна за мозъка

Флаванолите в какаото не само подобряват циркулацията на кръвта в целия организъм, но и благоприятно влияят върху притока на кръв в мозъка.  Хората, които консумират флаваноли имат значително повишаване на оксигенацията в кръвта в активните участъци на мозъка, както и подобрен кръвен поток и обем в ключовите области на мозъка. Тъй като какаовите флаваноли подпомагат поддържането и функционирането на здравия мозък оптимално, те трябва да се консумират и от възрастни хора с леки когнитивни увреждания.

Автор: Д-р Невена Миронова

Категории: Здраве|Публикувана: 25.02.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Невена Миронова

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 14:08 | Публикувана: 25 февруари 2019 в 12:36 | Категория: Здраве