Черният шоколад – позволеното изкушение
Черният шоколад е с по-високо съдържание на какао и е истинска суперхрана, от която можем да извлечем много ползи за целия организъм. Млечният шоколад има лоша репутация заради голямото съдържание на захар, пристрастяващия вкус и предизвикването на чувство за вина след консумацията му.
Въпреки това, шоколадът може би е най-любимото сладко изкушение на света. Всяка година се консумират около 7,2 милиона в цял свят.
Шоколадът е истинска храната на боговете
Какаото от рода Theobroma буквално се превежда като „божествена храна“. Производството на бонбони от сурови какаови зърна изисква множество стъпки, за да се превърне във вкусен шоколад, който се стопява в устата.
Какаовите зърна по същество са шоколад в най-чистата си форма.
Те трябва да бъдат смлени до течност, наречена шоколадов ликьор. След това той се преработва отново, за да се отдели мастната част от течността – това, което знаем като какаово масло от т.нар. какаовите твърди части. След това какаовите частици се допреработват, за да се гарантира, че шоколадът е копринено гладък, лъскав и твърд.
Хранителната стойност на шоколада се определя на етапа на приготвяне:
- Млечният шоколад обикновено съдържа от 10% до 50% какао и се смесва със захар, какаово масло и някаква форма на млечни продукти.
- Белият шоколад не съдържа какао, приготвено е само от какаово масло, захар и мляко.
- Тъмният шоколад е най-чистият какаов продукт, съдържащ между 70% и 100% какао. Той може също да бъде смесен с малко количество какаово масло и захар. Но в истински здравословната му форма, той се приготвя без захар или със стевия, която не съдържа никакви въглехидрати.
Въпреки стандартните методи за приготвяне на различни видове шоколад. В днешно време има все повече хора, които здравословно нямат възможност да консумират шоколад със захар, например с диабет. Поради тази причина стартира изработването на по-здравословни алтернативи, които вместо вредна бяла захар, използват стевия и еритритол.
Полученият продукт е също толкова вкусен и засищащ, но определено и много по-безвреден за организма.
Черният шоколад и 7 от най-големите му предимства
1. Черният шоколад е изключително хранителен
Макар че шоколадът не се слави точно като здравословна храна, по-високото съдържание на какао значително повишава хранителния му профил. В 100 гр продукт се съдържат около 540 kcal, както и:
- Протеини
- Влакнини
- Витамин А
- Витамин К
- Рибофлавин
- Ниацин
- Витамин В6
- Пантотенова киселина
- Калций
- Желязо
- Магнезий
- Фосфор
- Калиев
- Натриев
- Цинк
- Мед
- Манган
- Селен
Черният шоколад с какаово съдържание около 70% до 85% е добър източник на фибри, протеини и минерали. 100 грама от него представлява огромна калорийна бомба с голямо количество захар и наситени мазнини. Поради тази причина е добре черният шоколад да се консумира повече от другите, но в умерени количества.
2. Отличен източник на антиоксиданти
Черният шоколад е богат на няколко важни антиоксиданта, включително флаваноли, полифеноли, катехини и проантоцианини. В сравнение с други суперхрани, за черния шоколад е установено, че е превъзходен източник на антиоксиданти.
Изследователите измерват общия флаванол, полифеноли и антиоксидантната активност на някои от най-известните супер плодове, а именно плодчета от акаи, боровинки и нар. Те открили, че не само какаовият прах и черният шоколад са с по-високо съдържание на флаванолите и полифенолите, но и техният капацитет на абсорбиране на свободните радикали е значително по-голям.
3. Черният шоколад подобрява кръвообръщението
Хипертонията или високото кръвно налягане – е хронично състояние, което е основен рисков фактор за развитието на коронарна болест, инсулт, загуба на зрението, бъбречно заболяване и деменция. Яденето на малко количество тъмен шоколад всеки ден може да помогне за подобряване на стойностите на кръвното налягане и притока на кръв, поради повишеното съдържание на какаов полифенол.
Според проучване направно с мъже и жени на средна възраст и нелекувана прехипертензия или хипертония от първи тип, консумацията на черен шоколад доказано подобрява състоянието. Участниците всеки ден са консумирали или черен шоколад, или бял.
Групата на черния шоколад имала подобрена циркулация на кръвта, както и понижено средно систолично и диастолично кръвно налягане. Освен това, яденето на малки количества тъмен шоколад дневно не е имало неблагоприятен ефект върху метаболитното им състояние, наблюдавайки телесно тегло, нива на липиди в кръвта или глюкоза. Тези, които консумирали бял шоколад, от друга страна, не са имали промени в кръвното налягане.
4. Понижава нивата на холестерола
Холестеролът е восъчно вещество, което се намира в кръвта. Макар че е необходимо за изграждане на здрави клетки, постоянно високите нива на LDL холестерол създава мастни отлагания в стените на артериите, втвърдяване и стесняване на съдовете. С течение на времето, LDL холестеролът се натрупва до степен, която затруднява притока на кръв и увеличава риска от инфаркт и инсулт.
Доказано е, че полифенолите на какаото подобряват липидните профили при хора с повишени нива на холестерол. Резултатът е намаляванене на нивата на LDL (или лошия) холестерол и повишаване на HDL (или добрия) холестерол. Степента на подобрение на тези резултати е свързана с количеството консумирани какаови полифеноли, т.е. колкото по-високо е съдържанието на полифеноли, толкова по-добър е липидният профил на кръвта.
5. Намалява риска от сърдечни заболявания
Освен ползите на какаото за здравето на сърцето в дългосрочен план, всекидневното ядене на какао в продължение на много години повлиява и дълголетието. Установено е, че яденето на продукти, съдържащи какао е свързано с по-нисък риск от сърдечносъдова смърт, както и намаляване на смъртността и заболяваемостта като цяло.
Докато намаляването на сърдечносъдовата смъртност се дължи на ефектите на понижаване на кръвното налягане от какаото, смята се, че високото му антиоксидантно съдържание може да помогне и за предотвратяване на други болести, като белодробни заболявания и рак.
6. Защитава и подхранва кожата
Тъй като чистото какао е изключително богато на флаванол, консумирането му е чудесен начин за защита на кожата отвътре навън. Хапването на тъмен шоколад с високо съдържание на флаваноли значително предпазва кожата от ултравиолетова светлина. Хората консумиращи какао увеличават количеството на излъчваните UVB лъчи, които всъщност причиняват слънчево изгаряне.
В допълнение към своите фотозащитни свойства, високото какаово съдържание и флаванола могат да помогнат за поддържането на здрави структури на кожата. Те предизвикват повишен приток на кръв в тъканите на кожата, повишена хидратация, понижена трансепидермална загуба на вода, подобрена плътност, дебелина и еластичност на кожата.
7. Черният шоколад е храна за мозъка
Флаванолите в какаото не само подобряват циркулацията на кръвта в целия организъм, но и благоприятно влияят върху притока на кръв в мозъка. Хората, които консумират флаваноли имат значително повишаване на оксигенацията в кръвта в активните участъци на мозъка, както и подобрен кръвен поток и обем в ключовите области на мозъка.
Тъй като какаовите флаваноли подпомагат поддържането и функционирането на здравия мозък оптимално, те трябва да се консумират и от възрастни хора с леки когнитивни увреждания.
Заключение
Черният шоколад , богат на какао, е не само вкусно лакомство, но предлага и забележителни ползи за здравето, когато се консумира умерено. Снабден е с антиоксиданти, витамини и минерали като магнезий, желязо, мед и други. Той поддържа здравето на сърцето, подобрява кръвообращението и намалява възпалението.
За разлика от млечния, черният шоколад съдържа по-малко захар и никакво мляко, което го прави по-здравословен вариант за тези, които търсят по-естествен, по-малко сладък вкус. Като цяло черният шоколад съчетава наслада с ползи за здравето, което го прави умен избор за разумна консумация.
Често задавани въпроси
Какви са ползите от черния шоколад?
Черният шоколад е богат на антиоксиданти и може да подобри сърдечната функция, да понижи кръвното налягане и да намали възпаленията.
По какво се различава черният шоколад от млечния?
Черният шоколад съдържа повече какао и по-малко захар и мазнини, докато млечният шоколад има добавено мляко и е по-сладък.
Кои минерали се намират в черния шоколад?
Черният шоколад е богат на минерали като желязо, магнезий, мед и цинк, които подпомагат различни функции в тялото.
Източници
- Gunnars K, BSc. 7 Proven Health Benefits of Dark Chocolate, Updated on July 13, 2022, Medically reviewed by Jerlyn Jones, MS MPA RDN LD CLT, Nutrition
- Eske J. What are the health benefits of dark chocolate?, Updated on October 25, 2023, Medically reviewed by Sade Meeks, MS, RD, Nutrition
- Pietrangelo A. Health Benefits of Dark Chocolate, Updated on April 13, 2024, Medically reviewed by Aviv Joshua, MS
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Изключително лесно и бързо можем да си приготвим домашен кето шоколад. Можем да го използваме за приготвяне на […]
Представяме ви здравословни, вкусни и с ниско съдържание на въглехидрати рецепти за сурова торта с шоколад. Най-хубавото е, […]
Простите въглехидрати се наричат прости захари. Те се намират в различни естествени хранителни източници (плодове, зеленчуци, мляко). Придават […]