Цвят на урината – връзка с хидратацията и здравето

Обновена: 24.07.2024|
Дехидратацията води до напълняване. Цвят на урината. Дехидратация.

Нормалният цвят на урината варира от бледожълт до наситен кехлибар – резултат от пигмент, наречен урохром, или от това колко разредена или концетрирана е урината.

Всички знаем и колко е важна хидратацията, а в последно време все повече се набляга на това.

Много от нас разбират дали са изпили достатъчно вода по цвета на урината: ако е светла, почти прозрачна, сме добре хидратирани. И обратното – ако е по-тъмна, трябва да приемаме още течности.

Но различният цвят на урината може да сигнализира и за здравословен проблем и заболяване. Като цяло нейните цвят, плътност и миризма могат да са индикатори, че нещо не е наред в тялото ни.

Цвят на урината – защо е важно да го следим?

Колкото повече вода пием, толкова по-прозрачна изглежда урината ни. Като общо правило, обикновено е добър знак за нашето здраве, когато цветът на урината ни е бледожълт или прозрачен. Тъмножълтата урина може да е нормална, но може да означава, че имаме нужда от повече течности.

Какъв цвят на урината е вашият и какво може да означава това?

Във всеки един момент цветът на урината може да се промени. Освен от степента на хидратация, цветът може да зависи и от храната и, както вече споменахме, от здравословен проблем.

Ако всичко е наред, организмът е здрав и пиете достатъчно течности, нормалният цвят на урината е от бледожълт до златист.

Има и други необичайни цветове, които може да забележите.

Розов или червен цвят на урината

Някои храни, като морков, ревен, цвекло могат да оцветят урината ви в розово-червен цвят. Другата причина може да бъде страничен ефект от лекарства като антибиотици или такива за инфекции на пикочните пътища.

Възможно е да има кръв в нея, което не винаги означава, че имате проблем. Но, ако имате съмнения за този цвят на урината, направете консултация с лекар. Възможно е да е признак на бъбречно заболяване, инфекция на пикочните пътища или проблеми с простата.

Оранжев цвят

Когато цветът на урината е близък до цвета на цитрусова напитка, това отново може да се дължи на няколко неща:

 • Висок прием на витамин В2
 • От антибиотик изониазид
 • От феназопиридин – приема се при инфекции на пикочните пътища

Този цвят може да се дължи и на дехидратация, но и на проблем с черния дроб или жлъчния канал. При съмнение препоръчваме отново консултация с лекар.

Тъмнокафяв цвят на урината

Тъмнокафявият цвят може да бъде в резултат от:

 • Храна – големи количества боб, ревен или алое може да оцвети урината в тъмнокафяв нюанс.
 • Медикаменти – редица лекарства могат да окажат влияние върху цвета на урината. Като някои антибиотици (метронидазол – Флагил и нитрофурантоин – Фурадантин) лаксативи и антималарийни лекарства.
 • Медицинско състояние – чернодробни и бъбречни заболявания, както и някои инфекции на пикочните пътища могат да оцветят урината в тъмнокафяво.

Някои нюанси са доста нетипични и по-рядко срещани, но нека разгледаме причините и за тях:

 • Синьо-зелен: вероятно се дължат на оцветители в храната или лекарствата, които сме приемали, като такива за астма или алергии. Има някои редки медицински състояния, свързани с това оцветяване – отново се консултирайте с лекар при първа възможност.

Пяна в урината

Без значение какъв цвят на урината имате към момента, ако е пенеста, направете консултация и изследване. Това може да е знак, че имате протеин в урината, което пък, от своя страна, може да означава проблеми с бъбреците.

Белтък в урината (протеинурия) обикновено се открива при бъбречни заболявания- гломерулонефрити и други.

Специфичен белтък на Bence-Johnson е показателен за миеломна болест (мултиплен миелом).

 

Какво означава безцветната урина?

 

Цвят на урината.

 

Ако урината ви няма цвят, прозрачна е, това може да означава или, че сте пили много вода, или приемате лекарство, наречено диуретик, което помага на тялото да се освободи от течностите.

Инфекциите на пикочните пътища и камъни в бъбреците могат да доведат до появата на мътна урина.

 

За какво индикира миризмата на урината?

Урината обикновено няма силна миризма. Но някои храни – особено аспержите, които съдържат сярно съединение, могат да променят миризмата. Както и витамините с В6-добавки. Когато сте дехидратирани или урината стане прекалено концентрирана, може да придобие амониева миризма.

Ако усетите друга, нетипична миризма, това отново може да е белег за наличието на инфекция или метаболитно заболяване.

 

Колко често трябва да уринираме?

Този въпрос е с много индивидуален отговор, но повечето хора изпразват мехура си до 8 пъти на ден. Това може да се променя в зависимост от това колко ядем и пием, особено кофеин и алкохол. Както и от това какви лекарства приемаме. Бременните жени и възрастните хора уринират по-често.

Ако изведнъж усетите, че уринирате по-често от обикновеното, това може да е знак за здравословен проблем. В това число бъбречно заболяване, диабет, увеличена простата при мъжете, вагинит при жените и др.

Ако имате внезапен порив за уриниране и често не успявате да стигнете навреме, вероятно имате свръхактивен пикочен мехур. Това е често срещано състояние при по-възрастните мъже и жени, въпреки че не е нормална част от стареенето.

Вашият лекар може да ви даде съвети как да третирате това положение с промени в начина на живот и медикаменти.

 

Приемайте повече течности

 

Цвят на урината.

 

Освен чрез вода, чайове, кафе и сокове течности си набавяме и от храната.

Не пийте вода само когато сте жадни – подсещайте се на равни интервали да изпивате по една чаша, иначе рискувате да дехидратирате организма.

Плодове и зеленчуци с висок процент вода, които са позволени и при кето режим:

 • Домати
 • Краставици
 • Зеле
 • Тиквички
 • Маруля

Трикове, които помагат да се хидратираме достатъчно:

 • Носете си бутилка за многократна употреба
 • Ограничете приема на кофеин и алкохол
 • Пийте повече вода преди тренировка
 • Ограничете прекалено сладките и солени храни
 • Добавете лимон към водата си, за да я освежите и направите по-апетитна

 

Рискови фактори за различния цвят на урината

Фактори, които ни излагат на риск от медицински състояния, които могат да повлияят на цвета на урината, са:

 • Възраст. Туморите на пикочния мехур и бъбреците, които могат да са причината за кръв в урината, са по-чести при възрастни хора. Мъжете над 50 г. понякога имат кръв в урината заради увеличената простатна жлеза.
 • Генетична обремененост. Семейната анамнеза за бъбречни заболявания или камъни в бъбреците прави по-голяма вероятността да развиете тези проблеми. И двете могат да доведат до кръв в урината.
 • Интензивни упражнения. Бягането на дълги разстояния често е причина за наличието на кръв в урината, както и натоварващите тренировки.

 

Потърсете консултация навреме

Ако в продължение на няколко дни цветът на урината ви е необичаен, независимо от вида храна и количеството течности, които сте поемали, е добре да се обърнете към медицинско лице за консултация. Както и при наличието на придружаващи миризми и симптоми като:

 • Остра миризма
 • Болка в корема
 • Замаяност
 • Треска

Различните симптоми, които изглеждат повърхностни, често са знак, че в тялото се случва нещо по-дълбоко.

 

Често задавани въпроси

Кой цвят на урината не е здравословен?

Розово или червено оцветяване на урината, което може да е в резултат на отделяне на кръв. Тъмнокафява или оранжева урина, заедно с пожълтяване на кожата и очите и бледи изпражнения, тъй като това може да сигнализира за чернодробен дефицит.

Тъмната урина означава ли повече токсини?

Тъмнокафява урина, подобна на цвета на чай, възниква поради разрушаване на мускулната тъкан в резултат на нараняване, както и от пиене на твърде много алкохол или прием на наркотични вещества. В допълнение към цвета, промените в бистротата, пенливостта или миризмата на урината също могат да показват здравословни нарушения.

Нормално ли е тъмната урина да има остра миризма?

Някои хора откриват, че урината им мирише по-силно и е по-тъмна на сутринта. Това е, когато е по-концентрирана и при дехидратация.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 11.08.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Надежда Узунова 15.06.2024 at 15:18 - Отговор

  Пия Цистирен и урината ми е с кафеникаво зелен цвят.Проблем ли е?

Оставете коментар

Обновена: 24 юли 2024 в 16:15 | Публикувана: 11 август 2020 в 10:16 | Категория: Здраве