Вредите на захарта върху мозъка – защо и как да ги избегнем?
Захарта идва при нас под различни форми – от естествено срещаните захари в плодовете до рафинираната трапезна захар, която ползваме, за да подсладим кафето и любимите си десерти.
Но независимо от източника, захарта може да създаде проблеми, особено когато се консумира в големи количества. Най-опасни са вредите на захарта върху мозъка. Може да почувстваме първите симптоми като постоянен глад за нещо сладко, но те могат да се развият до инсулинова резистентност и нарушена мозъчна функция.
Днес ще разкажем как именно влияе захарта върху мозъка и разгледаме варианти за контролиране на консумацията й, за да избегнем здравословни проблеми, свързани най-вече с мозъка.
Човешкото тяло лесно се възползва от достъпни източници на енергия като захарта. Когато приемаме захар и нишестени въглехидрати, тялото разгражда храната до глюкоза и фруктоза за енергия.
След това черният дроб трябва да преработи фруктозата, за да може тя да бъде използвана от организма, защото всички клетки в тялото се нуждаят от глюкоза. И тъй като в мозъка са съсредоточени толкова много нервни клетки, той използва по-голямата част от глюкозата за гориво.
Огладняваме по-често и посягаме към храни с висок гликемичен индекс. Насищаме им се и продължаваме с по-висок гликемичен индекс, с други думи – попадаме в един омагьосан кръг.
Консумацията на захар стимулира специфични области на мозъка, свързани с пристрастяването. Тези области са същите, които се активират и при употребата на кокаин например.
Накрая толкова сме привикнали, че без този „наркотик“ се чувстваме зле и губим способността си да извършваме и най-елементарни дейности, защото ни липсва желание и енергия. Това всъщност е най-голямата сред вредите на захарта върху мозъка и здравето като цяло.
Тогава имаме ли нужда от захар изобщо? Изследванията показват, че мозъкът усвоява 60% от глюкозата в тялото. Така че, да, той се нуждае от малко глюкоза, за да функционира.
Дори хората, които са на строги хранителни режими, могат да произвеждат глюкоза за мозъка от други енергийни източници, като протеини. Но при стандартната диета на повечето хора мозъкът получава много повече, отколкото е необходимо, и именно затова се появяват и здравословните проблеми.
Вредите на захарта върху мозъка – връзката с инсулиновата резистентност и мозъчната функция
Когато говорим за хормона инсулин, първите асоциации са за регулиране на кръвната захар. Това също е важна част от мозъчната функция.
С консумацията на повече захар хормонът инсулин става по-малко ефективен. Той помага да се поддържа здравето и растежа на мозъчните клетки.
Ако постепенно кръвната захар се повишава, мозъкът не може да се възползва от пълните свойства на инсулина. Накрая се стига до инсулинова резистентност и заедно с това когнитивната функция намалява.
Всъщност хората с висока кръвна захар имат значително по-бързи темпове на когнитивен спад и колкото по-висока е захарта, толкова по-бърз е спадът. Междувременно пациентите с диабет тип 2 са два пъти по-склонни да развият деменция, поради което болестта на Алцхаймер се нарича още диабет тип 3.
Ролята на кето диетата в борбата с вредите на захарта върху мозъка
За щастие има алтернатива, чрез която можем да осигурим достатъчно енергия на мозъка, без всички негативни странични ефекти на захарта, и това е кето диетата, в частност кетоните.
Кетоните функционират както директно, като служат за гориво за мозъчните клетки, така и чрез задействане на експресията на ДНК, която ни позволява да създаваме химикали за подобряване растежа на нови мозъчни клетки, както и на връзката по между им.
Кето диетата, която е с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, дава на мозъка по-ефективно гориво от диета, богата на въглехидрати и захари (която създава излишък от глюкоза).
Допълнително кетогенната диета произвежда засилена експресия на митохондриален ген в хипокампуса – областта на мозъка, отговорна за ученето и паметта.
Консумацията на повече качествени мазнини създава и усещане за ситост, при това без вредите на захарта върху мозъка. Кетоните всъщност са тези, които помагат за ограничаване на глада – едно от големите предимства на кето диетата.
Като цяло диетата, която благоприятства захарта и въглехидратите, е диета, която не позволява на човек да изгаря мазнини. И това наистина е вредно за мозъчната функция. Изгарянето на мазнини, а не на захар, е идеалният сценарий за добра функция на мозъка.
Захарен детокс за намаляване вредите на захарта върху мозъка и здравето
След като разбрахме колко пагубна може да бъде захарта за здравето, започваме да мислим за захарен детокс? Има начини да го изпълним, без да се наказваме с пълно ограничаване на захарта. Тези съвети целят устойчив и здравословен подход към храненето при намалена консумация на захар. Може да се придържаме към тях всеки път, когато сме съгрешили с нещо сладко в повече.
Да пием вода, когато хапваме сладко
Ако ядем твърде много захар, започваме да складирате гликоген. Човешкото тяло съхранява поне три грама вода за всеки грам глюкоза, което означава, че задържаме допълнителна вода с въглехидратите, а тя не се използва от тялото по предназначение.
Затова е важно да пием повече вода, когато посягаме към сладко, в противен случай ще се дехидратираме, което може да доведе до главоболие и умора.
Да добавяме електролити
Ако добавим сол и калий във водата си, след като сме прекалили с въглехидратите, ще се чувстваме много по-добре. Когато се върнем към диета с ниско съдържание на въглехидрати, тялото ни ще изгори запасите и ще освободи цялата вода, която сме задържали, и с това ще загубим много натрий и калий.
Можем да компенсираме загубата с богата на електролити добавка.
Не пропускаме хранения
Може би считаме за правилно да направим един фастинг след прекаляването със захарта, но в дните след като сме приели твърде много захар, по-добре е да хапваме много качествени пълноценни храни, вместо да гладуваме. Така ще балансираме излишните калории и ще дадем на системата си шанс да се върне към изходно ниво.
Равномерно хранене, на интервали
Ако се изкушаваме да гладуваме, защото се чувстваме виновни, че сме прекалили със захарта, можем да си причиним хранителни разстройства, при които преяждаме, гладуваме и след това всичко се повтаря. Това не е цикъл, в който искаме да се изгубим.
Правилно е да слушаме тялото си и да хапваме, когато сме гладни, и спрем да ядем, преди да сме сити. Най-добре е това да се случва през равномерни интервали.
Стабилизиране на кръвната захар
Отнемането на захарта от диетата ще разколебае нивата на глюкоза в кръвта, което води до симптоми като интензивен глад и ниска енергия. Това също може да причини главоболие, мигрена и промени в настроението.
Можем да хапваме храни с ниско съдържание на въглехидрати, които ще ни помогнат да стабилизираме кръвната си захар, така че да не се чувстваме ужасно и накрая да посегнетм отново към захарта. Фокусираме се също върху зеленчуци и здравословни протеини като говеждо месо и яйца.
В заключение
Вредите на захарта върху мозъка и здравето не са за подценяване и всеки, който пожелае, може да се научи да ги избягва. Обяснихме защо и как, а сега е време да го осъзнаем и да предприемем стъпки за намаляване на захарта в своята диета за бистър ум, здрав организъм и дълголетие.
Често задавани въпроси
Как захарта влияе на мозъчната функция?
Захарта предизвиква освобождаването на допамин, активирайки мозъчната система за възнаграждение, което може да доведе до апетит и да наруши когнитивните функции като памет и учене.
Може ли консумацията на твърде много захар да повлияе на психичното здраве?
Да, прекомерният прием на захар е свързан с промени в настроението, тревожност, депресия и повишен риск от психични разстройства с течение на времето.
Защо захарта засилва апетита?
Захарта стимулира освобождаването на допамин, създавайки чувство на удоволствие, което може да накара мозъка да жадува за повече, което води до поведение, подобно на пристрастяване.
Източници
- Monte S, M.D., M.P.H., Wands J, M.D. "Alzheimer's Disease Is Type 3 Diabetes–Evidence Reviewed", J Diabetes Sci Technol. 2008 Nov; 2(6): 1101–1113. Published online 2008
- Texas Institute for Neurological Disorders. The Effects of a High Sugar Diet on the Brain
Блог
Рецепти
Свързани публикации
При приема главно на рафинирани въглехидрати обаче не се осигурява дълготрайна енергия за организма, а прекаляването с тях може да доведе до здравословни проблеми.
Често в ежедневието си чуваме за т.нар. бързи въглехидрати, но се замисляме дали знаем за кои храни точно
Въглехидратите са едни от основните хранителни вещества - разкриваме всички познати и непознати техни страни.