Домашна маска за коса – 6 рецепти със зехтин

Обновена: 13.03.2024|
Екстра върджин зехтин.

Все повече стават жените, които предпочитат домашна маска за коса като козметична грижа. Затова днес сме ви подготвили цели 6 рецепти със зехтин.

Можем да открием зехтина в почти всеки дом. Използваме го, за да придадем допълнителен аромат на салати, сосове, маринати. Свикнали сме да му намираме употреба предимно в кулинарията.

Много често обаче го пренебрегваме, когато става дума за козметика. А той има много приложения в тази сфера. Най-хубавото е, че можем успешно да го приложим у дома в рецепти за домашна маска за коса.

 

Ползите от домашните маски за коса със зехтин

 

Домашна маска за коса.

 

Зехтинът се извлича при процес на пресоване на маслини и внимателното отделяне на маслиновата паста и остатъчната вода от маслото. Последното се превръща в зехтина, който толкова обичаме и консумираме редовно.

Важно е да уточним, че зехтинът има различни степени на качество. Най-високият клас е екстра върджин. Студено пресован, той не съдържа допълнителни примеси и не преминава процеси по рафиниране, така че всичките качества на маслините се запазват и пренасят в него. Веднага след него е върджин зехтинът – вид, обикновено с по-висока киселинност, но също много добро качество.

 

Следващият клас е чистият (pure). Обикновено той е смес от върджин и рафиниран. Качеството му е по-ниско и не съдържа толкова много от полезните вещества, до които имате достъп при върджин и екстра върджин. Най-ниският клас маслиново масло е рафинираното. То често има примеси и се произвежда от по-нискокачествени видове маслини.

Разбира се, добре е да изберете по-висококачествен вид зехтин, за да може да помогне ефективно при:

 • суха коса
 • цъфтящи краища
 • увредена коса
 • пърхот
 • проблеми с растежа на косата
 • отслабени корени
 • изтощена коса
 • косопад
 • липса на блясък и жизненост на косата

Събрали сме няколко примерни маски, които ще помогнат за тези проблеми – лесно, бързо и със силата на природата!

 

Домашна маска за коса със зехтин – 6 рецепти

Ако страдате от един или повече проблеми със скалпа и косата, то имаме няколко подходящи маски, които могат да помогнат. Често обаче срещаме въпроса дали може зехтинът, като самостоятелна съставка, да ни помогне. Отговорът е „да“. Ето как.

 

1. Масаж на скалпа със зехтин

 

Маски за коса със зехтин.

 

Отделете 1/8 до 1/4 чаена чаша зехтин (30 до 60 мл или 2-3 с. л.). Вземете малко в ръце, за да ги загреете, а след това втривайте с масажни движения в скалпа си. Добре е да нанесете и малко количество върху краищата на косата – там, където тя е най-суха и изтощена. Оставете маската да подейства между 20 и 30 минути. За предпочитане е да покриете главата и косата през това време с шапка за баня.

След като времето изтече, измийте два пъти с лек шампоан. Желателно е водата да не е твърде гореща, за да не увреди косъма, а и да не раздразни допълнително скалпа.

Като допълнителен съвет: подсушете с мека кърпа косата и оставете да изсъхне естествено. Можете да правите маската веднъж седмично или поне два пъти месечно, за да имате здрава, жизнена и блестяща коса.

 

2. Маска за коса с лимонов сок и зехтин

Друга много проста рецепта за маска включва само зехтин и лимонов сок. Смесваме 2 с. л. зехтин и 2 с. л. лимонов сок с вода и получаваме маска против пърхот! Нанасяме на скалпа и след 15 минути отмиваме.

Лимоновият сок стяга кожата, а зехтинът – овлажнява и подхранва с витамини.

За оптимален ефект е хубаво да изцедим пресни лимони.

 

3. Маска за коса с мед и зехтин

Ако съберем на едно място две полезни съставки, получаваме магическа маска със способности да подхрани косата, да й придаде блясък и жизненост.

Особено ако и двете съставки столетия наред се използват като силни средства в приготвянето на козметични продукти.

Твърди се, че комбинацията на мед и маслиново масло помага на изтощената коса да си върне блясъка, независимо дали загубата му е вследствие на недостатъчно витамини и минерали, прекомерно боядисване, топлинна обработка или друг фактор.

Маската се приготвя, като смесим 4 с. л. мед с 3 с. л. маслиново масло. Нанесете по цялата дължина на косата, но не в корените, защото има опасност от прекомерно омазняване. Ако повтаряте маската всяка седмица, ще видите подобряване в структурата на косъма и външния му вид много бързо.

 

4. Маска за коса с авокадо и зехтин

 

Маски за коса със зехтин.

 

Авокадото е още един продукт, който е добре познат на козметичната индустрия заради подхранващите косата свойства и най-вече – поради наличието на голямо количество мононаситени мазнини, витамини и минерали.

Ако искате косата ви да бъде по-мека и блестяща, приложете следната рецепта. Обелете и намачкайте половин зряло авокадо. Добавете 2 с. л. маслиново масло и разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Нанесете маската върху косата си и изчакайте между 40 и 45 минути. Отмийте внимателно и старателно, като ефектът ще бъде намаляване на количеството накъсвания на косъма, повече блясък и жизненост.

 

5. Маска за коса със зехтин и яйца

Тази маска е една от най-ефективните, когато се борим със сухите, късащи се и цъфтящи краища на косата. Хубавото на тази маска е, че може да се прилага при всички типове коса. Разликата е единствено в дозирането.

Ето затова е важно да знаете следното : 

 • Ако имате суха коса, прилагайте маската така: 2 жълтъка, разбити и комбинирани с 2 с. л. зехтин. Маската се нанася върху влажна, чиста коса и се оставя да действа 20 минути.
 • Ако имате мазна коса, от друга страна, модифицирайте рецептата с 2 белтъка, вместо 2 жълтъка. Повторете стъпките, описани по-горе.
 • При нормална коса използвайте цяло сурово яйце, без да отделяте белтъка от жълтъка.

При всички случаи измийте внимателно косата с шампоан и я оставете да изсъхне естествено.

В допълнение: ако страдате от сезонен косопад, можете да съчетаете по 1 с. л. маслиново масло, кисело мляко и 1 жълтък. Маската се нанася върху скалпа, от корените на косата до върховете, и се оставя за 25 минути. Прави се поне 2 пъти в месеца.

 

6. Маска за коса със зехтин и кокосово масло

 

Маски за коса със зехтин.Млада жена си слага на косата маска от естествено кокосово масло за подхранване на изтощена коса. Есенен косопад. Побеляване на косата.

 

Това е една от най-полезните маски, които ще намерите в списъка ни. Комбинацията от маслиново и кокосово масла ще направи косата ви гладка, жизнена и красива – особено ако я третирате с преси и маши постоянно.

Нужно е да комбинирате двата продукта в съотношение 1:1, като количеството на частите зависи от дължината на косата. За една супена лъжица кокосово масло е нужно същото количество зехтин.

Измийте косата си и я оставете да изсъхне леко, така че да остане влажна. Нанесете маската и покрийте с шапка за баня, като изчакате 20 минути. Покрийте за още 10-15 с хавлиена кърпа и след това изплакнете само с вода.

 

Интересни факти за зехтина

 

Необработен зехтин.

 

Зехтинът е известен със своите полезни за здравето свойства и е много популярен сред потребителите както за готвене и овкусяване, така и като козметично средство.

Представяме ви няколко интересни факта за историята на зехтина и как се произвежда днес :

 1. Маслиновото дърво е местно за средиземноморския басейн и археологическите доказателства показват съществуването му още през 4000 г. пр.н.е.
 2. В исторически план зехтинът е бил използван не само за храна, но и за лекарства, гориво за лампи, сапун и грижа за кожата.
 3. Производството на зехтин започва с беритбата на маслините; традиционно те се берат ръчно, но днес това се извършва от различни машини, които създават вибрации в клоните на дърветата, карайки плодовете да падат сами в мрежи.
 4. По-голямата част от зехтина се произвежда в Европа, като Испания е най-големият производител, следвана от Италия и Гърция.
 5. Сортът и зреенето са два от най-важните фактори, които влияят върху качеството и вкуса на зехтина.
 6. По-малко от 24 часа от прибиране на реколтата до преработката води до най-висококачествените масла.
 7. Терминът virgin универсално означава, че маслото е обработено само с механични средства, без химическа обработка. В допълнение към екстра върджин зехтина, по-ниските класове зехтин включват върджин зехтин, рафиниран зехтин и масло от маслиново кюспе.

 

За какво трябва да внимаваме?

 

Домашна маска за коса със зехтин.

 

Преди да изберете някоя от предложените маски за коса със зехтин, която да приготвите у дома, трябва да вземете под внимание няколко фактора. На първо място: типът коса, както и степента на омазняване на скалпа ви.

Ако косата ви е фина и права, е добре да използвате по-малко маслиново масло, на по-големи интервали от време, отколкото ако имате къдрава и гъста коса.

Освен това – преди да пристъпите към приготвянето на маската, проверете дали нямате непоносимост към някоя от съставките. Това е задължително, за да не настъпи алергична реакция, която да ви предизвика допълнителен дискомфорт.

Не забравяйте да проверите и срока на годност на продуктите, които ще използвате. Това се налага отново, за да избегнете негативни ефекти от неразположение на кожата и влошаване състоянието на косата.

Не на последно място имайте предвид, че не трябва да прекалявате с количествата маслиново масло в маската. От една страна тя няма да се смеси добре, а от друга – зехтинът е много труден за отмиване от косата, ако прекалите с количеството му, защото не цялата част от него ще попие в нея и скалпа.

 

Колко често да използвате маската за коса?

Ако се питате колко често трябва използвате домашна маска за коса със зехтин, то няма еднозначен отговор на този въпрос. Всъщност всичко зависи от нейното състояние и потребности.

Освен ако косата ви не е много суха и нуждаеща се от хидратираща и подхранваща грижа всеки ден, използвайте маска веднъж седмично за най-добри резултати.

Прочетете и за няколко нестандартни приложения на зехтина у дома.

Домашна маска за коса със зехтин – как помага?

Зехтинът, особено екстра върджин, съдържа полезни съединения, които се грижат за косата, подхранват я и я правят по-жива и бляскава.

Може ли маска със зехтин да премахне пърхота?

Да, към зехтина добавете лимонов сок и ще получите чудесна маска срещу неприятния пърхот.

Какви други добавки можем да използваме към маска за коса със зехтин?

Според индивидуалните нужди на косата можете да добавите още и яйца, кокосово масло и други.

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 28.09.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:39 | Публикувана: 28 септември 2021 в 14:13 | Категория: Kрасота и грижа за тялото