Правилното съхранение на зехтин може да предотврати гранясването му, удължи срока на годност и запази хранителната му стойност. Повече за зехтина може да прочетете в статията по темата в блога ни Зехтин – от маслиновото дърво до трапезата.

Свежестта е от решаващо значение, когато става въпрос за зехтин екстра върджин. Прясното маслиново масло има страхотен вкус, докато гранясалото не е приятно нито на вкус, нито на консистенция.

 

Фактори, влияещи на качеството на зехтин при съхранението му

Всички знаем колко многобройни са ползите от зехтина, но за да ги изпитаме, трябва да консумираме продукт с високо качество. То зависи от множество фактори, четири от които отличаващи се за правилното съхранение на зехтин:

 

 • Време

Времето от беритбата на маслините до момента на обработването им за получаване на зехтин трябва да бъде възможно най-кратко. И след като отворим бутилката с маслиново масло, трябва да го консумираме възможно най-скоро – в рамките на 3 до 6 месеца.

 • Светлина

В зехтина се съдържат антиоксиданти, полифеноли, но и големи количества хлорофил – естественият химикал, който растенията използват в процеса фотосинтеза. Колкото по-зелено е маслиновото масло, толкова повече хлорофил съдържа.

Когато екстра върджин зехтинът е изложен на слънчева светлина, тя взаимодейства с хлорофила и създава химическа реакция, известна като фотоокисление. Тази реакция дестабилизира маслиновото масло и влошава цялостното му качество. Затова излагането на зехтина на пряка слънчева светлина трябва да бъде сведено до минимум.

Избирайте продукт, опакован в тъмна и непрозрачна опаковка. Съхранявайте го на тъмно, за да намалите максимално възможността от фотоокисление.

 • Температура

Оптималната температура за правилно съхранение на зехтин е от 13°C до 24°C .

Дръжте далеч от източници на топлина, тъй като горещината може да доведе до разграждане на зехтина и гранясване. Този процес влияе отрицателно и върху вкуса и ползите за здравето на продукта.

Съхранете зехтинът на сухо и хладно място, за да запазите качеството му за по-дълго време.

 • Кислород

Избягвайте да оставяте зехтина без капачка, задължително го затваряйте винаги, за да няма достъп до въздух.

Кислородът най-много уврежда качеството на маслиновото масло, но е трудно го избегнем. В момента, в който отворим бутилката със зехтин, нахлува въздух. В началото това не е голям проблем, тъй като зехтинът екстра върджин съдържа големи количества антиоксиданти и полифеноли, които му помагат да устои на незабавното окисление.

Въпреки това, продължителното излагане на кислород ще надделее над тези естествени защитни средства и ще причини бързо разграждане, което води до гранясване на маслиновото масло.

За да избегнете постоянното отваряне и затваряне на бутилката, разпределете зехтина в по-малки разфасовки, удобни за консумация.

Цветът и утайката на зехтина влияят на качеството му

Цветът на зехтина зависи от периода, в който са набрани маслините и от сорта им. Той варира от светлозелен до тъмнозелен, зеленикав или златист. Ако е жълт, светло бежов, тъмножълт или кафяв, това е индикация за проблем с качеството му.

Ако на дъното на продукта откриете утайка, не се притеснявайте. Това не го прави негоден за консумация, а неподходящ зехтин за готвене, защото фините частици (утайката) при пържене изгарят и придават лоша миризма и вкус на сготвеното изделие. Затова използвайте този вид зехтин само за овкусяване на готова храна.

 

Съхранение на зехтин – в какъв съд?

Стъклена бутилка, пластмасова бутилка, дозатор от неръждаема стомана, керамичен съд? В един или друг момент вероятно сте виждали екстра върджин зехтинът да се съхранява във всички тези съдове.

Докато много производители на зехтин предпочитат традиционната стъклена бутилка, все по-разпространена става пластмасовата. Нека разгледаме плюсовете и недостатъците на някои от най-използваните съдове за съхранение на зехтин, познати на пазара.

 • Стъклена бутилка

 

Съхранение на зехтин в стъклена бутилка.

 

Може би най-популярният и най-подходящият съд за съхранение на зехтин са стъклените бутилки (особено по-тъмните на цвят). Естетически изглеждат най-добре и са сравнително лесни за употреба.

Тъмното стъкло блокира много – макар и не всички – вредни светлинни лъчи, които могат да увредят маслото. Стъклените бутилки са разумен и ефективен избор, ако не ги поставяме в близост до източници на топлина, като печка или фурна.

 • Дозатор от неръждаема стомана

Дозатор от неръждаема стомана – тази опция е добра идея, ако купувате зехтин в по-големи количества. Големите бутилки или тенекии могат да бъдат неудобни за работа и още по-непривлекателни за поставяне на маса или плот.

Прехвърлянето на малки количества зехтин в дозатори от неръждаема стомана е добър начин да използваме количеството, от което се нуждаем. Останалото количество може да съхраним за по-дълго време в оригиналния му контейнер.

Неръждаемата стомана блокира светлината и поддържа маслото хладно. Няма да потъмнее с времето и да отдели примеси в зехтина.

 • Пластмасова бутилка

Вероятно сте си задавали неведнъж въпроса дали може да се съхранява зехтин в пластмасова бутилка? Може, но това не означава, че трябва. За потребителите, които използват големи количества за кратко време, пластмасовите бутилки могат да бъдат добър вариант.

С течение на времето вредните химикали могат да се прехвърлят от пластмасовата бутилка в зехтина, като променят вкуса му и могат да навредят на здравето ни.

Като се има предвид това, ако използвате маслиновото масло обикновено в рамките на един месец или повече, трябва да избягвате да го съхранявате в пластмасови бутилки.

 

 

Съхранение на зехтин – може ли в хладилник?

 

Съхранение на зехтин.

 

Ниските температури запазват зехтина в течната му форма, но прекомерното охлаждане може да доведе до помътняване и втвърдяване.

Зехтинът ще се върне в течно състояние, след като достигне отново стайна температура. Въпреки това, някои изследвания показват, че повтарящите се температурни колебания могат да намалят количеството на маслото и неговата свежест.

Ако искате да запазите екстра върджин зехтина свеж, ароматен и полезен, съхранете го далеч от светлина, топлина и кислород.

Приготвянето на зехтин с подправки и билки под формата на инфузия може да се съхрани в хладилник или в шкаф на тъмно.

 

Заключения

 • За разлика от виното, зехтинът не подобрява качествата си с времето, а точно обратното. Постепенно започва да се разгражда и да повишава киселинността си, а вкусът му отслабва.
 • За да съхраните маслиновото масло с максимално добро качество, избягвайте да го излагате на кислород, светлина и топлина, за да не граняса.
 • Маслиновото масло е най-добро за консумация, когато се консумира в рамките на максимум 2 години след производство. Още полезна информация за зехтина можете да откриете и в статията по темата в нашия блог – Зехтин – от маслиновото дърво до трапезата.
 • Съхранете зехтина в стъклена бутилка, която предпазва от въздух и светлина.
 • Избягвайте съхранение на зехтин в пластмаса, тъй като маслиновото масло може да извлече вредни вещества от пластмасата.
 • Съхранете зехтина на тъмно място, далеч от печка и други източници на топлина.