Кето салата: 7 предложения за свежо лятно меню

Обновена: 31.07.2024|
Кето салата. Skin fast. Подсилване на имунитета.

Лято е и всички предпочитаме свежата салата като основна част от дневното си меню, затова днес се спряхме на предложения за кето салата. Някои от рецептите са подходящи за обяд и за вечеря, дори понякога само една салата е достатъчна да ни набави необходимата енергия. При салатите имаме свободата да експериментираме със съставки и подправки, така че се чувствайте свободни да разчупите тези рецепти така, както би ви било по вкуса.

Препоръчваме да използвате зехтин за овкусяване – той е богат на полезни вещества и полезен за имунитета ни. Добавете любимите си зеленчуци и се насладете на купа лятна свежест. Ето и нашите предложения за кето салата, които да опитате, когато сте в кето режим.

 

1. Кето салата с морски дарове и авокадо

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати
15 минути 5 5,5 г

 

Необходими продукти:

  • 450 г сготвена сьомга, нарязана на малки парчета
  • 450 г нарязани скариди
  • 1 авокадо, нарязано на кубчета (~200 г) – може да запазите разполовената обелка и да я използвате за сервиране
  • Половин краставица
  • 2 домата (~250 г), нарязани на дребно
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 125 г майонеза
  • 125 г готварска сметана
  • 1 с. л. сух чесън
  • Сол на вкус
  • 5 стръка зелен лук (~60 г), нарязан на ситно
  • ¼ с. л. бял пипер

 

Приготвяне:

  1. Смесете сьомгата, скаридите, авокадото, краставицата и доматите в по-голяма купа.
  2. Пригответе дресинга с останалите съставки и залейте салатата. Разбъркайте и охладете в хладилника за половин час, преди да сервирате.

 

2. Яйчена кето салата с авокадо

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати
15 минути 5 4,35 г

 

Необходими продукти:

  • 6 твърдо сварени яйца
  • 200 г извара, изцедена
  • 5 стръка целина (~200 г)
  • 5 стръка зелен лук (~60 г)
  • 2 авокадо, нарязани на кубчета (~400 г)
  • Прясно изцеден сок от 1 лимон
  • Сол и пипер на вкус
  • 80 г майонеза(вижте как да си приготвите домашна в нашия блог)
  • 1 ч. л. горчица
  • ½ ч. л. изсушен копър

 

Приготвяне:

  1. Докато чакате яйцата да се охладят, пригответе дресинга, като смесите майонезата, горчицата, копъра и половината от лимоновия сок.
  2. След като обелите яйцата, нарежете ги на четвъртинки по дължина и след това на полумесеци.
  3. Сложете нарязаното авокадо в купа, добавете останалия лимонов сок и поръсете с черен пипер и сол на вкус. Добавете яйцата, изварата, целината и зеления лук. Разбъркайте.
  4. Финално – добавете дресинга и разбъркайте. Приберете в хладилника за половин час – тази салата е чудесна, поднесена охладена.

 

3. Салата с мариновани тиквички, маслини и червена чушка

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати
20 минути 5 6,12 г

 

Необходими продукти:

  • 5 тиквички, нарязани на тънки полумесеци (~750 г)
  • 200 г черни маслини, добре изцедени
  • 1 червена чушка, нарязана на дребни парчета (~120 г)
  • 1 ч. ч. зелен лук, нарязан

 

За дресинга:

  • 2/3 ч. ч. смесени зехтин и ябълков оцет
  • 2 ч. л. сок от лимон
  • 100 г  пармезан, настърган
  • 1 ч. л. сушен босилек
  • 1 ч. л. сушен риган

 

Приготвяне:

  1. Задушете тиквичките, докато омекнат, като през това време сложите маслините в гевгир, за да се отцедят добре. Когато тиквичките са готови, отцедете и тях.
  2. Комбинирайте тиквичките, маслините и червената чушка в пластмасов или стъклен съд с плътно затварящ се капак.
  3. Пригответе дресинга, като смесите всички подправки за него и разбъркате хубаво. Изсипете върху зеленчуците и разбъркайте отново.
  4. Затворете плътно купата с капака и оставете да се мариноват в хладилника за 4 до 8 часа.

 

4. Кето салата с маринован карфиол

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати
25 минути 6 7,57 г

 

Необходими продукти:

  • 1 глава карфиол (~600 г)
  • 100 г гъби печурки
  • 50 г шунка
  • 50 г сирене чедър, нарязан на ивици
  • 200 г черни маслини, нарязани наполовина
  • 350 г печени чушки, нарязани на ивици
  • 1 с. л. каперси

 

Дресинг:

  • ¼ ч. ч. ябълков оцет
  • 1 с. л. зехтин
  • 2 с. л. прясно изцеден лимонов сок
  • ½ ч. л. изсушен риган

 

Приготвяне:

  1. Напълнете малка тенджерка с вода наполовина. Когато водата заври, сложете почистените и нарязани гъби и карфиол в термоустойчива купа, която да закрепите над парата, и гответе 4 минути. След това го прехвърлете в гевгир и го оставете да се отцеди.
  2. През това време разбийте продуктите за дресинга.
  3. Когато карфиолът се отцеди, сложете двоен слой кухненска хартия на плота и разстелете карфиола отгоре, за да попие останалата вода.
  4. Ако имате пликове с цип, изсипете вътре карфиола, заедно с половината дресинг, разклатете и оставете в хладилника да се маринова 4 до 6 ч. (минимум 2-3 ч.) Ако не разполагате с такъв плик, можете да използвате съд, който се затваря плътно с капак.
  5. Когато карфиолът е готов, изсипете го в купа и добавете шунката, чедъра, маслините, каперсите и чушките. Овкусете със сол и пипер. Добавете останалия дресинг, разбъркайте и сервирайте.

 

5. Салата с пиле, авокадо и кориандър

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати
10 минути 4 2 г

 

Необходими продукти:

  • 400 г пилешко месо, варено, нарязано на хапки
  • 2 средни авокадо, нарязани на кубчета (~400 г)
  • 2 с. л. прясно изцеден сок от лимон
  • ¼ ч. ч. ситно нарязан зелен лук
  • ½ ч. ч. ситно нарязан пресен кориандър
  • 2 с. л. майонеза (~30 г)

 

Приготвяне:

  1. Смесете всички продукти в купа и финално – добавете майонезата, като разбъркате добре.
  2. Сервирайте салатата охладена.

 

6. Кето салата „Цезар“

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати
25 минути 4 3,25 г

Време за приготвяне: около 25 минути

Порции: 4

Нетни въглехидрати в порция: приблизително 3,25 г

Необходими продукти:

  • 300 г пилешки гърди
  • 1 с. л. зехтин
  • Сол и пипер на вкус
  • 75 г бекон
  • 200 г айсберг
  • 30 г пармезан, настърган

 

Дресинг:

  • 125 г майонеза
  • 1 с. л. горчица
  • Изстискан сок от половин лимон
  • 15 г пармезан
  • 2 с. л. нарязани аншоа
  • 1 ч. л. сух чесън
  • Сол и пипер на вкус

 

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 175 градуса.
  2. Поставете пилето в огнеупорен съд, овкусете го със сол и пипер и поръсете със зехтин. Сложете го във фурната за около 20 мин.
  3. Запържете бекона, докато стане хрупкав. Нарежете айсберга и го разпределете, като основа, в две чинии. Поставете отгоре пилето и хрупкавия бекон.
  4. Смесете съставките за дресинга и залейте полуготовата салата. Поръсете щедро пармезан отгоре.

 

 

7. Пилешка кето салата с песто и грах

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати
10 минути 5 4,2 г

Необходими продукти:

  • 1 кг сварено и нарязано на хапки пилешко
  • 3 стръка зелен лук (~40 г)
  • 400 г зелен грах
  • 1 краставица, нарязана на тънки полумесеци (~200 г)
  • 200 г черни маслини (без костилки)

Дресинг:

  • 100 г майонеза
  • 50 г босилеково песто
  • Половин прясно изцеден лимонов сок

Приготвяне:

  1. Изцедете маслините, нарежете лука и ги смесете с пилешкото и граха.
  2. Добавете майонезата и пестото и разбъркайте добре. Изсипете сока от лимон и финално – овкусете със сол и черен пипер.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето салата.

 

Ако тези летни предложения за кето салата са ви харесали, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог. За полезните свойства на зехтина, основен герой при овкусяването на салатите, можете да научите повече от статията по темата в блога ни.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и слънчево лято!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар