Кето салата: 7 предложения за свежо лятно меню
Лято е и всички предпочитаме свежата салата като основна част от дневното си меню, затова днес се спряхме на предложения за кето салата. Някои от рецептите са подходящи за обяд и за вечеря, дори понякога само една салата е достатъчна да ни набави необходимата енергия. При салатите имаме свободата да експериментираме със съставки и подправки, така че се чувствайте свободни да разчупите тези рецепти така, както би ви било по вкуса.
Препоръчваме да използвате зехтин за овкусяване – той е богат на полезни вещества и полезен за имунитета ни. Добавете любимите си зеленчуци и се насладете на купа лятна свежест. Ето и нашите предложения за кето салата, които да опитате, когато сте в кето режим.
1. Кето салата с морски дарове и авокадо
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати |
---|---|---|
15 минути | 5 | 5,5 г |
Необходими продукти:
- 450 г сготвена сьомга, нарязана на малки парчета
- 450 г нарязани скариди
- 1 авокадо, нарязано на кубчета (~200 г) – може да запазите разполовената обелка и да я използвате за сервиране
- Половин краставица
- 2 домата (~250 г), нарязани на дребно
- 2 с. л. лимонов сок
- 125 г майонеза
- 125 г готварска сметана
- 1 с. л. сух чесън
- Сол на вкус
- 5 стръка зелен лук (~60 г), нарязан на ситно
- ¼ с. л. бял пипер
Приготвяне:
- Смесете сьомгата, скаридите, авокадото, краставицата и доматите в по-голяма купа.
- Пригответе дресинга с останалите съставки и залейте салатата. Разбъркайте и охладете в хладилника за половин час, преди да сервирате.
2. Яйчена кето салата с авокадо
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати |
---|---|---|
15 минути | 5 | 4,35 г |
Необходими продукти:
- 6 твърдо сварени яйца
- 200 г извара, изцедена
- 5 стръка целина (~200 г)
- 5 стръка зелен лук (~60 г)
- 2 авокадо, нарязани на кубчета (~400 г)
- Прясно изцеден сок от 1 лимон
- Сол и пипер на вкус
- 80 г майонеза(вижте как да си приготвите домашна в нашия блог)
- 1 ч. л. горчица
- ½ ч. л. изсушен копър
Приготвяне:
- Докато чакате яйцата да се охладят, пригответе дресинга, като смесите майонезата, горчицата, копъра и половината от лимоновия сок.
- След като обелите яйцата, нарежете ги на четвъртинки по дължина и след това на полумесеци.
- Сложете нарязаното авокадо в купа, добавете останалия лимонов сок и поръсете с черен пипер и сол на вкус. Добавете яйцата, изварата, целината и зеления лук. Разбъркайте.
- Финално – добавете дресинга и разбъркайте. Приберете в хладилника за половин час – тази салата е чудесна, поднесена охладена.
3. Салата с мариновани тиквички, маслини и червена чушка
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати |
---|---|---|
20 минути | 5 | 6,12 г |
Необходими продукти:
- 5 тиквички, нарязани на тънки полумесеци (~750 г)
- 200 г черни маслини, добре изцедени
- 1 червена чушка, нарязана на дребни парчета (~120 г)
- 1 ч. ч. зелен лук, нарязан
За дресинга:
- 2/3 ч. ч. смесени зехтин и ябълков оцет
- 2 ч. л. сок от лимон
- 100 г пармезан, настърган
- 1 ч. л. сушен босилек
- 1 ч. л. сушен риган
Приготвяне:
- Задушете тиквичките, докато омекнат, като през това време сложите маслините в гевгир, за да се отцедят добре. Когато тиквичките са готови, отцедете и тях.
- Комбинирайте тиквичките, маслините и червената чушка в пластмасов или стъклен съд с плътно затварящ се капак.
- Пригответе дресинга, като смесите всички подправки за него и разбъркате хубаво. Изсипете върху зеленчуците и разбъркайте отново.
- Затворете плътно купата с капака и оставете да се мариноват в хладилника за 4 до 8 часа.
4. Кето салата с маринован карфиол
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати |
---|---|---|
25 минути | 6 | 7,57 г |
Необходими продукти:
- 1 глава карфиол (~600 г)
- 100 г гъби печурки
- 50 г шунка
- 50 г сирене чедър, нарязан на ивици
- 200 г черни маслини, нарязани наполовина
- 350 г печени чушки, нарязани на ивици
- 1 с. л. каперси
Дресинг:
- ¼ ч. ч. ябълков оцет
- 1 с. л. зехтин
- 2 с. л. прясно изцеден лимонов сок
- ½ ч. л. изсушен риган
Приготвяне:
- Напълнете малка тенджерка с вода наполовина. Когато водата заври, сложете почистените и нарязани гъби и карфиол в термоустойчива купа, която да закрепите над парата, и гответе 4 минути. След това го прехвърлете в гевгир и го оставете да се отцеди.
- През това време разбийте продуктите за дресинга.
- Когато карфиолът се отцеди, сложете двоен слой кухненска хартия на плота и разстелете карфиола отгоре, за да попие останалата вода.
- Ако имате пликове с цип, изсипете вътре карфиола, заедно с половината дресинг, разклатете и оставете в хладилника да се маринова 4 до 6 ч. (минимум 2-3 ч.) Ако не разполагате с такъв плик, можете да използвате съд, който се затваря плътно с капак.
- Когато карфиолът е готов, изсипете го в купа и добавете шунката, чедъра, маслините, каперсите и чушките. Овкусете със сол и пипер. Добавете останалия дресинг, разбъркайте и сервирайте.
5. Салата с пиле, авокадо и кориандър
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати |
---|---|---|
10 минути | 4 | 2 г |
Необходими продукти:
- 400 г пилешко месо, варено, нарязано на хапки
- 2 средни авокадо, нарязани на кубчета (~400 г)
- 2 с. л. прясно изцеден сок от лимон
- ¼ ч. ч. ситно нарязан зелен лук
- ½ ч. ч. ситно нарязан пресен кориандър
- 2 с. л. майонеза (~30 г)
Приготвяне:
- Смесете всички продукти в купа и финално – добавете майонезата, като разбъркате добре.
- Сервирайте салатата охладена.
6. Кето салата „Цезар“
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати |
---|---|---|
25 минути | 4 | 3,25 г |
Време за приготвяне: около 25 минути
Порции: 4
Нетни въглехидрати в порция: приблизително 3,25 г
Необходими продукти:
- 300 г пилешки гърди
- 1 с. л. зехтин
- Сол и пипер на вкус
- 75 г бекон
- 200 г айсберг
- 30 г пармезан, настърган
Дресинг:
- 125 г майонеза
- 1 с. л. горчица
- Изстискан сок от половин лимон
- 15 г пармезан
- 2 с. л. нарязани аншоа
- 1 ч. л. сух чесън
- Сол и пипер на вкус
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 175 градуса.
- Поставете пилето в огнеупорен съд, овкусете го със сол и пипер и поръсете със зехтин. Сложете го във фурната за около 20 мин.
- Запържете бекона, докато стане хрупкав. Нарежете айсберга и го разпределете, като основа, в две чинии. Поставете отгоре пилето и хрупкавия бекон.
- Смесете съставките за дресинга и залейте полуготовата салата. Поръсете щедро пармезан отгоре.
7. Пилешка кето салата с песто и грах
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати |
---|---|---|
10 минути | 5 | 4,2 г |
Необходими продукти:
- 1 кг сварено и нарязано на хапки пилешко
- 3 стръка зелен лук (~40 г)
- 400 г зелен грах
- 1 краставица, нарязана на тънки полумесеци (~200 г)
- 200 г черни маслини (без костилки)
Дресинг:
- 100 г майонеза
- 50 г босилеково песто
- Половин прясно изцеден лимонов сок
Приготвяне:
- Изцедете маслините, нарежете лука и ги смесете с пилешкото и граха.
- Добавете майонезата и пестото и разбъркайте добре. Изсипете сока от лимон и финално – овкусете със сол и черен пипер.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези летни предложения за кето салата са ви харесали, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог. За полезните свойства на зехтина, основен герой при овкусяването на салатите, можете да научите повече от статията по темата в блога ни.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и слънчево лято!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Топла салата с броколи и червени чушки е едно вкусно предястие, което отива на всички наши любими кето ястия.
Днес споделяме с вас няколко страхотни рецепти с халуми – сиренето, което е национален продукт на Кипър. То […]
Ако и вие сте почитатели на салата с авокадо, имаме няколко неустоими апетитни предложения с този толкова полезен плод.