Разлика между маслиново масло и зехтин – има ли такава?

Обновена: 12.03.2024|
Лекуване със зехтин. Разлика между маслиново масло и зехтин.

Питали ли сте се дали има разлика между маслиново масло и зехтин? Ако тепърва се запознавате със средиземноморската кухня и нейните традиции, то най-вероятно вече сте забелязали, че зехтинът и маслиновото масло присъстват активно в нея. А подробно за „течното злато“ можете да прочетете в статията Зехтинът – от маслиновото дърво до трапезата.

Дори просто да се чудите каква е разликата между тях и как можете да ги приложите в своето ежедневно меню – тук е мястото, на което ще разберете всички отговори за зехтина, маслиновото масло, употребата им и разбира се, основния въпрос:

 

Съществува ли разлика между маслиново масло и зехтин?

Ако потърсим дефиницията на зехтин в мрежата, то ще открием няколко любопитни неща. Първото от тях е, че той е изключително популярен от столетия в Испания, Италия и Гърция. Това не е чудно, тъй като маслиновите дръвчета, от които той се извлича, растат най-добре именно при техния средиземноморски климат. Второто любопитно нещо е, че зехтинът реално е растително и по-точно: маслиново масло. За целта ви разказваме как се произвежда той.

Зехтинът е продукт, който се получава от обработката на маслини по технологии, различни в зависимост от търсеното качество на крайния резултат. Първоначално се събират маслините, след което се намачкват, докато станат на консистентна паста.

meno 02 400
vit e 600
meno 02 400
vit e 600

Тази паста отделя масло, примесено с естественото количество вода, което маслините съдържат. След този етап водата се отделя чрез специален процес. Оставащото масло се рафинира или се налива в бутилки за крайна консумация в зависимост от качеството на използваните изходни продукти.

В този смисъл можем да кажем и потвърдим, че разлика между маслиново масло и зехтин, реално, няма. Маслиново масло е буквалния превод от английското наименование на продукта – olive oil. Разбира се, това не значи, че няма различни видове зехтин/маслиново масло.

 

Видове зехтин и как да ги различим

 

Разлика между маслиново масло и зехтин. Зехтин с подправки и билки.

 

Можем да откроим основни четири вида зехтин/маслиново масло. Разликите им идват от начина на производство. Съответно, различия намираме и при качеството на финалния продукт.

Важно е да следим за знаците за качество на маслиновото олио, защото с времето се е доказало, че то е един от най-лесните за фалшифициране продукти. Един такъв, дори да не навреди на здравето ви, все пак си остава неприятно преживяване за небцето и може да съдържа далеч по-малко полезни вещества от него. Затова – бъдете внимателни!

 

Рафиниран зехтин

Първият вид маслиново масло, който можем да откроим, е рафинираният зехтин. Него откриваме и на най-ниска цена. Както се подразбира и по името му, този тип зехтин преминава през химически процеси, преди да достигне до бутилката и рафта на магазина. Има ли разлика между маслиново масло и зехтин при рафинирания продукт? Отново говорим за едно и също.

Този тип маслиново масло е минал и през процеси на пречистване чрез дестилация при висока температура. Те са намалили киселинността му и са премахнали евентуална лоша миризма и вкус от първоначално използваните продукти. Това позволява на производителите да използват като изходни продукти смеси от сортове маслини или пък недотам качествена продукция.

Лошото е, че заедно с тези недостатъци от него са си отишли и по-голямата част от полезните вещества, затова и най-често се използва за пържене и готвене.

 

Pure или чист зехтин

Вторият вид, който е хубаво да споменем, е т.нар. pure или чист зехтин. Тази разновидност на маслиновото масло се отличава с това, че е комбинация между рафиниран и нерафиниран (върджин или екстра върджин) зехтин. Съотношението обикновено е 4:1. То води до по-ниска цена, но относително богатство на полезни вещества, с които нерафинираният зехтин е наситен.

Третият, по-полезен и важен вид, е върджин зехтинът. Върджин маслиновото масло е с по-висока киселинност от чистия зехтин. Благодарение на това, че се извлича чрез студено пресоване, той е по-полезен за тялото и е по-подходящ за използване в прясно състояние.

 

Екстра върджин зехтин

Четвъртият, но всъщност най-важен вид, е екстра върджин маслиновото масло.

Екстра върджин зехтинът е запазил най-много от важните елементи и минерали, с които могат да ни дарят маслините. Той е и най-високо качество, защото е получен при първото пресоване на най-качествените маслини.

Затова и екстра върджин зехтинът е най-скъп, но и с най-наситен цвят и аромат.

 

ТОП 5 ползи от зехтина/маслиновото масло

 

Зехтин с подправки. Разлика между маслиново масло и зехтин.

 

След като установихме, че разлика между маслиново масло и зехтин няма, нека видим кои са ползите от популярния продукт. Зехтинът, като растително масло, наследява много от полезните качества на продукта, от който се прави – маслините. Смята се, че те имат изключително силни терапевтични ефекти върху ума и тялото и именно това е едно от предимствата и на зехтина. Освен него обаче не бива да забравяме още:

  1. Зехтинът дава ефект върху теглото ни – ако заменим рафинираните мазнини в ежедневието си със студено пресован зехтин, той ще ни помогне да изгорим мазнините.
  2. Зехтинът подмладява организма – не е случайно, че през вековете са го наричали „чудо на Ориента“. Благодарение на богатата гама витамини, минерали и полезни киселини, зехтинът връща живота в тялото ни. Той подмладява клетките и се бори със свободните радикали.
  3. Маслиновото масло има антиоксидантни и обезболяващи свойства – приемът на зехтин доказано въздейства положително върху вътрешни инфекции и облекчава различни видове болки.
  4. Зехтинът оказва положително влияние върху сърдечно-съдовата система. Тъй като намалява лошия холестерол, в дълготраен аспект маслиновото масло пази здравето на кръвоносните съдове. Така дори предотвратява инсулти и инфаркти.
  5. Зехтинът има ефект и върху хронични нелечими заболявания – доказано е, че влияе добре при случаи на Алцхаймер, диабет, рак и други.

Всички тези фактори правят маслиновото масло прекрасно допълнение към множество ястия. Още полезна и пълна информация за ползите от зехтина можете да откриете и в статията по темата в нашия блог.

Той е желан гост във всеки дом и в дългосрочен аспект може да бъде вашата тайна за по-добро здраве и дълголетие!

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 30.07.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 09:57 | Публикувана: 30 юли 2020 в 13:25 | Категория: Хранене и видове храни