Как да познаем истинския, качествен зехтин?
За достойнствата на зехтина е писано много, но информацията за това как да познаете и изберете качествен зехтин сред изобилието от марки на пазара, е оскъдна. За съжаление, не всеки зехтин е с добро качество, дори да претендира за такова. Безспорно най-здравословният вид е „екстра върджин“ зехтина или с други думи – студено пресованият.
Но и при него можете да се заблудите и да закупите продукт с недостатъчно добри качества. Повече информация за зехтина можете да намерите в статията по темата в нашия блог.
А в днешната статия ще ви научим как да познаете истинския зехтин, извлечен само с механични средства, без добавени химикали и термична обработка – най-вкусният и полезен екстра върджин зехтин. Само следвайте тези 8 съвета и ви гарантираме, че ще се спрете на най-доброто.
-
Качествен зехтин: в какво трябва да се съхранява
Според експертите всеки качествен зехтин има 3 основни врагове: светлината, топлината и въздуха. Така че винаги търсете добре затворена, тъмна, стъклена бутилка. Има и добри продукти в прозрачни бутилки, но те са опаковани допълнително в тъмни кутии.
Важно е да продължите да го съхранявате на тъмно, за да се наслаждавате на здравословните му и вкусови качества по-дълго. Допълнително е хубаво да следите за всякакви признаци на изтичане, прах върху бутилката, счупена или разхлабена капачка или уплътнение. Всичко това, което нарушава целостта на бутилката със сигурност е знак, че качеството на зехтина е нарушено.
-
Погледнете срока на годност
Както всичко останало по рафтовете в магазина, зехтинът също върви с надпис: „най-добър до…“ и колкото по-пресен е той, толкова по-добре. Ако срокът му на годност изтича скоро, по-добре не го купувайте. Друг знак, че зехтинът е висококачествен, е наличието на дата на събиране на реколтата върху етикета, както и сортът на използваните маслини.
Дори когато се съхранява правилно, ароматът на зехтина намалява с времето. Колкото по-далечна е датата на прибиране на реколтата, толкова по-малко ароматен ще бъде зехтинът. Имайте предвид, че повечето подробности споделени с потребителя върху етикета са добър знак. Те могат да ви дадат увереност, че всички законови мерки при производствения процес са спазени.
-
Качествен зехтин – с печат за качество
Хубаво е зехтинът да има печат за качество от поне една организация. Това увеличава шансовете продуктът да е с добро качествено. Зехтинът, който се предлага с печат за качество, има по-голяма вероятност да отговаря и на всички мерки за производство, безопасност и съхранение. Можете да приемете и с по-голямо доверие важни фактори като датата на прибиране на реколтата и информацията за сортовете използвани маслини. Печатът за качество обикновено ще откриете на гърба на бутилка зехтин.
-
Внимателно проследете вида на зехтина
Както казахме, важно е да изберете колкото се може по-необработен зехтин или екстра върджин пред рафинирания.
Ключови термини, които трябва да търсите, когато се опитвате да различите двата вида са: „екстра върджин“ и „студено пресован“ . Ако на бутилката пише просто „зехтин“, има голяма вероятност продуктът да е преработен и не особено полезен.
Може дори да срещнете „подходящ за готвене“ или „устойчив на високи температури“. Това е така, защото при нагряване екстра върджин зехтинът запазва по-голямата част от антиоксидантните си свойства и има висока точка на димене. Затова зехтинът е една от малкото видове мазнини, изключително подходяща и безопасна за пържене, противно на някои убеждения.
-
Няма как да не ви направи впечатление различният вкус
В повечето случаи няма как да го направите, но ако имате възможност да опитате зехтина, преди да го купите, действайте. Ако зехтинът е пресен, той ще има вкус и аромат на пресни маслини. Някои сортове имат и леко сладникав вкус на плодове. Ако е започнало да гранясва, има голяма вероятност да усетите нотки на гранясали орехи. Така ще разберете, че зехтинът може би е бил изложен на светлина или топлина. Ако пък усетите леко пиперлив и дори остър, горчив вкус, не се притеснявайте, тъй като това е един от показателите, че зехтинът е богат на феноли. Така че ако търсите зехтин с подобни свойства, се насочете към такива вкусови характеристики. Обикновено тези видове са получени от зелени сортове маслини.
-
Информирайте се за нивата на полифеноли в зехтина
Целият смисъл на избора на качествен зехтин е в това да се възползвате от възможно най-много ползи за здравето, нали така? Те се крият до голяма степен в полифенолите.
Така че, когато дегустирате зехтин, един от начините да разберете дали има по-високи нива на феноли е да го опитате в чисто състояние. Както споменахме, трябва да търсите горчивина, пиперливост и остър вкус.
Разбира се, всичко е въпрос на лични предпочитания. Ако тези вкусови характеристики не ви допадат, не се притеснявайте, има достатъчно здравословни сортове и без толкова голямо количество на феноли.
Съдържанието на полифеноли под 300 се счита за ниско, а над 500 – за високо, а най-горчивите видове са с полифеноли над 800.
-
Избягвайте зехтин с високо съдържание на свободни мастни киселини
Свободните мастни киселини са силно ненаситени мазнини и често са индикация за качеството на маслините, използвани за производството на зехтин. Ниските им нива не означават непременно, че зехтинът е качествен, но много високите нива са признак за наистина лошо качество. Трябва да търсите златната среда, която се върти около 10 Е/кг. Нивата на свободните мастни киселини трябва да бъдат посочени на етикета. Избягвайте да купувате марки зехтин, които не информират за съдържанието на мастни киселини.
-
Филтриран или нефилтриран качествен зехтин?
И последното решение, което трябва да вземете, е дали да изберете филтриран или нефилтриран зехтин. Много хора са убедени, че филтрираният зехтин е с по-високо качество, но това не винаги е така. Всичко зависи от това колко бързо възнамерявате да го използвате. Нефилтрираният зехтин понякога има по-силен и по-добър вкус, но трябва да го използвате възможно най-скоро, тъй като той се разваля много по-бързо от филтрираните видове. Като цяло е по-добре да се спрете на филтрирания вариант, ако се нуждаете от зехтин с дълъг срок на годност.
Сега тръгвайте към магазина и се уверете, че не сте изпуснали нито една точка от нашия съветник, за да изберете най-добрия и качествен зехтин. А ако имате нужда от още информация – можете да я намерите в подробната статия, посветена на зехтина. И ако се чудите какво да сготвите с него, погрижили сме се да ви дадем и идеи за това в нашия блог.
Източници
Няма източници