Как да познаем истинския, качествен зехтин?

Обновена: 30.01.2024|
Необработен зехтин. Зехтин за салата и за готвене

За достойнствата на зехтина е писано много, но информацията за това как да познаете и изберете качествен зехтин сред изобилието от марки на пазара, е оскъдна. За съжаление, не всеки зехтин е с добро качество, дори да претендира за такова. Безспорно най-здравословният вид е „екстра върджин“ зехтина или с други думи – студено пресованият.

Но и при него можете да се заблудите и да закупите продукт с недостатъчно добри качества. Повече информация за зехтина можете да намерите в статията по темата в нашия блог.

А в днешната статия ще ви научим как да познаете истинския зехтин, извлечен само с механични средства, без добавени химикали и термична обработка – най-вкусният и полезен екстра върджин зехтин. Само следвайте тези 8 съвета и ви гарантираме, че ще се спрете на най-доброто.

 

  1. Качествен зехтин: в какво трябва да се съхранява

creatine 02 400
husk 600
creatine 02 400
husk 600

Според експертите всеки качествен зехтин има 3 основни врагове: светлината, топлината и въздуха. Така че винаги търсете добре затворена, тъмна, стъклена бутилка. Има и добри продукти в прозрачни бутилки, но те са опаковани допълнително в тъмни кутии.

Важно е да продължите да го съхранявате на тъмно, за да се наслаждавате на здравословните му и вкусови качества по-дълго. Допълнително е хубаво да следите за всякакви признаци на изтичане, прах върху бутилката, счупена или разхлабена капачка или уплътнение. Всичко това, което нарушава целостта на бутилката със сигурност е знак, че качеството на зехтина е нарушено.

 

  1. Погледнете срока на годност

Както всичко останало по рафтовете в магазина, зехтинът също върви с надпис: „най-добър до…“ и колкото по-пресен е той, толкова по-добре. Ако срокът му на годност изтича скоро, по-добре не го купувайте. Друг знак, че зехтинът е висококачествен, е наличието на дата на събиране на реколтата върху етикета, както и сортът на използваните маслини.

Дори когато се съхранява правилно, ароматът на зехтина намалява с времето. Колкото по-далечна е датата на прибиране на реколтата, толкова по-малко ароматен ще бъде зехтинът. Имайте предвид, че повечето подробности споделени с потребителя върху етикета са добър знак. Те могат да ви дадат увереност, че всички законови мерки при производствения процес са спазени.

 

  1. Качествен зехтин – с печат за качество

Хубаво е зехтинът да има печат за качество от поне една организация. Това увеличава шансовете продуктът да е с добро качествено. Зехтинът, който се предлага с печат за качество, има по-голяма вероятност да отговаря и на всички мерки за производство, безопасност и съхранение. Можете да приемете и с по-голямо доверие важни фактори като датата на прибиране на реколтата и информацията за сортовете използвани маслини. Печатът за качество обикновено ще откриете на гърба на бутилка зехтин.

 

  1. Внимателно проследете вида на зехтина

 

Качествен зехтин. Зелени маслини и зехтин в дървена купичка. Облачен хляб и тапенада.

 

Както казахме, важно е да изберете колкото се може по-необработен зехтин или екстра върджин пред рафинирания.

Ключови термини, които трябва да търсите, когато се опитвате да различите двата вида са: „екстра върджин“ и „студено пресован“ . Ако на бутилката пише просто „зехтин“, има голяма вероятност продуктът да е преработен и не особено полезен.

Може дори да срещнете „подходящ за готвене“ или „устойчив на високи температури“. Това е така, защото при нагряване екстра върджин зехтинът запазва по-голямата част от антиоксидантните си свойства и има висока точка на димене. Затова зехтинът е една от малкото видове мазнини, изключително подходяща и безопасна за пържене, противно на някои убеждения.

 

  1. Няма как да не ви направи впечатление различният вкус

В повечето случаи няма как да го направите, но ако имате възможност да опитате зехтина, преди да го купите, действайте. Ако зехтинът е пресен, той ще има вкус и аромат на пресни маслини. Някои сортове имат и леко сладникав вкус на плодове. Ако е започнало да гранясва, има голяма вероятност да усетите нотки на гранясали орехи. Така ще разберете, че зехтинът може би е бил изложен на светлина или топлина. Ако пък усетите леко пиперлив и дори остър, горчив вкус, не се притеснявайте, тъй като това е един от показателите, че зехтинът е богат на феноли. Така че ако търсите зехтин с подобни свойства, се насочете към такива вкусови характеристики. Обикновено тези видове са получени от зелени сортове маслини.

 

  1. Информирайте се за нивата на полифеноли в зехтина

Целият смисъл на избора на качествен зехтин е в това да се възползвате от възможно най-много ползи за здравето, нали така? Те се крият до голяма степен в полифенолите.

Така че, когато дегустирате зехтин, един от начините да разберете дали има по-високи нива на феноли е да го опитате в чисто състояние. Както споменахме, трябва да търсите горчивина, пиперливост и остър вкус.

Разбира се, всичко е въпрос на лични предпочитания. Ако тези вкусови характеристики не ви допадат, не се притеснявайте, има достатъчно здравословни сортове и без толкова голямо количество на феноли.

Съдържанието на полифеноли под 300 се счита за ниско, а над 500 – за високо, а най-горчивите видове са с полифеноли над 800.

 

  1. Избягвайте зехтин с високо съдържание на свободни мастни киселини

Свободните мастни киселини са силно ненаситени мазнини и често са индикация за качеството на маслините, използвани за производството на зехтин. Ниските им нива не означават непременно, че зехтинът е качествен, но много високите нива са признак за наистина лошо качество. Трябва да търсите златната среда, която се върти около 10 Е/кг. Нивата на свободните мастни киселини трябва да бъдат посочени на етикета. Избягвайте да купувате марки зехтин, които не информират за съдържанието на мастни киселини.

 

  1. Филтриран или нефилтриран качествен зехтин?

 

Качествен зехтин за готвене.

 

И последното решение, което трябва да вземете, е дали да изберете филтриран или нефилтриран зехтин. Много хора са убедени, че филтрираният зехтин е с по-високо качество, но това не винаги е така. Всичко зависи от това колко бързо възнамерявате да го използвате. Нефилтрираният зехтин понякога има по-силен и по-добър вкус, но трябва да го използвате възможно най-скоро, тъй като той се разваля много по-бързо от филтрираните видове. Като цяло е по-добре да се спрете на филтрирания вариант, ако се нуждаете от зехтин с дълъг срок на годност.

Сега тръгвайте към магазина и се уверете, че не сте изпуснали нито една точка от нашия съветник, за да изберете най-добрия и качествен зехтин. А ако имате нужда от още информация – можете да я намерите в подробната статия, посветена на зехтина. И ако се чудите какво да сготвите с него, погрижили сме се да ви дадем и идеи за това в нашия блог.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 28.07.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 30 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 28 юли 2020 в 14:09 | Категория: Хранене и видове храни