Едва ли има човек, който да не е чувал за многобройните ползи от зехтина и, че е препоръчителен пред обикновеното, рафинирано олио. Защо това е така, можете да прочетете подробно в статията за полезните качества и употребата на зехтинДнес ще потвърдим тази теория, като я подкрепим с много факти и любопитни открития, които ще ви убедят да поканите този дар от природата в дома си – за постоянно.

 

Ползи от зехтина

Когато чуем “зехтин”, в ума ни изниква идеята за големи градини с маслинови дръвчета, които раждат плодове година след година. Тези плодове, пресовани и обработени, влизат в красиви тъмни бутилки, които пазят полезните качества на течността зехтин. И след това, на финала, те идват в дома ни и овкусяват салатата за вечеря. 

Това, донякъде, е така, но далеч не изчерпва нито произхода, нито свойствата на зехтина. В действителност, той е познат на човечеството от хиляди години и е най-популярен в Испания, Италия и Гърция. Част е от столетия от т.нар. средиземноморска диета.

При производството му маслините се намачкват, докато станат на паста. След това центрофуга отделя мазнината и водата от нея. Процесът продължава с отделянето и на водата от мазнината. Оттам, в зависимост от вида зехтин, следва рафиниране или пък студено пресоване. 

Тук е и моментът да отбележим каква е разликата между рафинирания и т.нар. “върджин” зехтин. Както знаем, рафинирането е процес, който позволява по химически път да се премахнат определена част от съставките на даден продукт. Тук това обикновено се случва, когато зехтинът е приготвен от по-некачествени суровини и е нужно да се замаскира неприятен вкус или миризма. 

Затова и е хубаво, когато купуваме зехтин, винаги да търсим върджин или екстра върджин такъв. При приготвянето им се използва само технологията студено пресоване и това значи, че много повече от полезните качества на зехтина се запазват.

В здравословно отношение зехтинът се смята, че:

  • намалява рисковете от някои видове рак
  • намалява лошия холестерол и така – риска от сърдечно-съдови заболявания;
  • подобрява кръвното налягане;
  • забавя стареенето на клетките;

Освен това, зехтинът съдържа така важния витамин Е, както и олеинова (маслена) киселина и полифеноли. Всички те имат голяма роля за организма и се съдържат в относително малко продукти.

 

Още някои важни ползи от зехтина

 

Ползи от зехтина. Производство на зехтин. Как да изберем качествен зехтин.

 

Неслучайно зехтинът е бил наричан “течно злато”. Нека видим още няколко негови полезни свойства:

  • Богат е на антиоксиданти и здравословни мазнини

Както казахме, естественият процес на екстракция, използван за производството на екстра върджин зехтин, гарантира, че той ще запази всички хранителни вещества и антиоксиданти от маслините. По-специално, той съдържа над 30 различни вида фенолни съединения, които са мощни антиоксиданти и помагат на тялото да се защити от свободни радикали като предотвратяват увреждане на клетките, различни болести и процеса на стареене.

Другото важно нещо в състава на зехтина са мононенаситените мазнини (приблизително 73%). Около 14% от зехтина съдържа наситени мазнини, 11% са полиненаситени, като омега-6 и омега-3 мастни киселини.

Именно мононенаситените мазнини оказват благоприятно влияние върху кръвното налягане, холестерола и кръвната захар, но за това ще говорим по-надолу. Те са силно устойчиви и на силна топлина, което прави зехтина здравословен избор за готвене.

  • Зехтинът има противовъзпалително действие

Смята се, че хроничното възпаление е сред водещите рискови фактори за много заболявания, включително сърдечни заболявания, рак, диабет и артрит. Доказано е, че олеиновата киселина – най-разпространената мастна киселина в зехтина, намалява възпалителните маркери като С-реактивния протеин (CRP)

Основните противовъзпалителни ефекти на зехтина обаче се дължат на неговите антиоксиданти, предимно олеокантал, за който споменахме и е доказано, че действа като ибупрофен – популярно противовъзпалително лекарство. Количеството олеокантал в 50 мл (около 3, 4 супени лъжици) зехтин проявява ефекти за облекчаване на болката, подобни на тези на 10% от дозата на ибупрофен при възрастни.

Същевременно зехтинът може да намали и влиянието на гени и протеини, които посредничат във възпалението.

  • Зехтинът може да намали риска от развитие на Алцхаймер

Зехтинът може потенциално да намали риска от болестта на Алцхаймер и деменцията, свързана с възрастта. Това се дължи на неговите фенолни компоненти, които участват в изчистването на съединенията, причиняващи дегенерация на мозъка.

Ключова особеност на болестта на Алцхаймер е именно натрупването на протеинови слепвания, наречени бета-амилоидни плаки в определени неврони в мозъка. Зехтинът помага за изчистването на тези плаки.

Проучване, след проследяване в продължение на 6 години и половина на две групи – едната на средиземноморската диета, богата на екстра върджин зехтин, другата – стандартна диета с ниско съдържание на мазнини, установява някои разлики. Хората, които поддържат средиземноморската, са претърпели по-малък когнитивен спад (загуба на мозъчна функция и памет) .

  • Ползи от зехтина за костите

Ако мислите, че само калцият прави костите здрави, грешите – зехтинът също може да ги укрепи. Зехтинът, особено този, богат на полифеноли – екстра върджин зехтинът, може да предотврати загубата на костна маса, което се получава със стареенето. Изследванията показват, че зехтинът може да инхибира костната реабсорбция (разграждането на калция) и да увеличи образуването на костен мозък. Като резултат, хората, които консумират по-голямото количество зехтин, имат 51% намален риск от фрактури на костите. Установено е, че кръвта им съдържа по-високи нива на остеокалцин, което е добра индикация за здрави кости.

 

Употреба на зехтина – как, кога и защо

Преди да пристъпите към употреба на продукта е важно да знаете няколко неща. На първо място това за какво ще го използвате, зависи от качеството му. В съвременния свят зехтинът намира място най-широко в кулинарията, но честичко го откриваме и в козметиката.

Ако искате да използвате зехтина за директна употреба, със сигурност е добре по-добре да се насочите към избор на “върджин” или “екстра върджин” вариант. Те пазят в себе си много повече полезни вещества и ще ги предадат на продуктите, с които го смесвате, както и на организма ви.

Най-често зехтин откриваме като съставка на салати – за овкусяване. Продуктът е ключова съставка и на много разядки и сосове. Не бива да се притеснявате да го използвате и за пържене, макар че може да забележите в крайния резултат характерния лек маслинов аромат.

Тук е нужно и да развенчаем един мит. Дълго време се смята, че нагряването на зехтина го прави канцерогенен и е силно непрепоръчително. Множество изследвания обаче потвърждават факта, че това не е така и дори да губи част от полезните си качества, зехтинът пак си остава по-добър и хранителен от редица други олиа и мазнини.

В козметиката зехтинът често присъства в регенериращи продукти, фокусирани върху запазването на здравето на кожата и косата. Тъй като е естествен антиоксидант и изключително рядко предизвиква алергии, той възстановява клетките и еластичността и дава повече блясък и влажност. В рецептите за маски за коса и кожа често можете да го откриете точно с тази цел.

 

Правила при избор на зехтин

 

Ползи он зехтина.

 

 

Убедихте ли се, че зехтинът има място във вашия дом? Ето и какво е хубаво да съобразявате, когато го избирате.

На първо място, следете за надпис “студено пресован”. Тогава зехтинът със сигурност е по-качествен, отколкото когато е отбелязано, че е рафиниран. В този смисъл е добре държавата на произход на продуктите, производство и пакетиране да е една – така се ограничава възможността продуктът да е менте или пък смес от некачествени съставки. А като говорим за имитации, имайте предвид, че зехтинът е сред маслата, които имат най-много фалшификати на пазара.

Важно е да проследите и датата на производство и срока на годност на зехтина. Препоръчително е опаковката, която купувате, да е произведена най-много година по-рано и да има още поне толкова време срок на годност за употреба.

Размерът на опаковката също е важен. Нашият съвет: не купувайте твърде големи опаковки зехтин, освен ако наистина не планирате да готвите постоянно с него. Веднъж след като е отворена, бутилката е желателно да се изразходи в рамките на два до три месеца. В противен случай започва да гранясва и да придобива неприятен вкус и мирис.

Подробна информация за зехтина – свойствата му и употреба, можете да намерите и в статията Зехтин – от маслиновото дърво до трапезата.

И още нещо: зехтинът е от продуктите, които трябва да съхранявате с внимание и грижа. Ако искате трайността му да се увеличи, съхранявайте го на хладно и тъмно място. Така ще получите максимално дълго време за използване, но и най-добро съхраняване на полезните му съставки.