12 нестандартни приложения на зехтина у дома

Обновена: 02.04.2024|
Приложения на зехтина.

За качествата на зехтина и здравословните му ползи сме ви разказвали неведнъж. Има редица причини, поради които той е полезен за човешкото тяло. Все повече проучвания доказват силната роля на зехтина за предотвратяване на хронични заболявания. Нуждаем се от здравословни мазнини още за много процеси, свързани с хормоните и централната нервна система.

Днес обаче ще се спрем на няколко нестандартни приложения на зехтина, за които може би не знаете. Те също ще ви осигурят незаменими ползи. Продължете, за да разберете кои са те.

 

Любопитно за зехтина и неговите качества

Да започнем с малко интересна информация за маслиновото масло и неговите качества. Дивите маслини са били събрани и използвани още от праисторически времена. Първоначално ги има основно в Средиземноморието, Северна Африка и Западна Азия. Сега могат да бъдат открити по целия свят.

 

Думата за „масло“ в много езици произлиза от корена на маслината, оттам маслиново масло (зехтин). Самото дърво е вечнозелен храст, много нисък и широк, често има възлест ствол. Маслините се берат, когато станат зелени или лилави.

И едно нещо, което може би не знаете: черните маслини стават такива с помощта на изкуствени средства, най-често железен сулфат (годна за консумация форма на желязо). Така че зелените маслини са най-натуралният вид.

Зехтинът е чиста мазнина, което означава, че не съдържа протеини или въглехидрати (включително фибри или захар). По-голямата част от него се състои от здравословни мононенаситени мазнини, малко количество полиненаситени мазнини и почти незначително – наситени.

 

 1. Нестандартни приложения на зехтина: Спрете хъркането

 

Приложения на зехтина.

 

Отпийте глътка маслиново масло преди лягане. В зависимост от причината за проблема, това може наистина да помогне. Зехтинът ще смаже мускулите в гърлото, които допринасят за хъркането! Разбира се, ако причината е медицинска, този съвет няма да бъде от полза.

 

 1. Зехтин вместо крем за бръснене

Маслиновото масло е безопасен, естествен лубрикант, който може да ви помогне за по-бързо и гладко бръснене. Всъщност много кремове за бръснене съдържат зехтин като „специална“ съставка. Затова защо просто не използвате само него и не си спестите добавените химикали, аромати и оцветители?

 

 1. Нестандартни приложения на зехтина: Премахнете залепнала дъвка

Знаете ли, че вместо да губите време, опитвайки се да премахнете дъвка от обувката си, можете да използвате зехтин, за да го направите бързо и лесно? Същото може да се случи и с дъвка в косата. Няма нужда да се разделяте с цял кичур, просто използвайте зехтин.

Ето какво да направите: Накиснете малко маслиново масло в кърпа или салфетка, увийте около косата или оставете да стои върху обувката за десет минути. Дъвката ще се разпадне и ще я отстраните лесно от косата или обувката.

 

 1. Зехтин за полиране на мебели

Може да се използва и за полиране на дървени мебели. Това ще помогне да ги защитите, като ги запази красиви и лъскави за по-дълго време. Бонус е и, че прахът ще се задържа по-трудно върху тях. Така че ако нямате подходящ препарат, следващия път използвайте маслиново масло.

И още един съвет за по-голяма почистваща сила: смесете 1 с. л. зехтин + 1/4 ч. ч. оцет, поставете малко количество от течността върху кърпа и разтрийте сместа върху дървото.

 

 1. Нестандартни приложения на зехтина: Почистете кожени изделия

 

Приложения на зехтина. Ползи он зехтина. Лабне.

 

Стара, износена кожа може да изглежда отново като нова само с помощта на зехтин. Използвайте кърпа, за да втриете маслиновото масло в старо, изтъркано кожено яке. Оставете да попие за 30 минути, след това забършете с чиста кърпа. Ще се изненадате от резултата!

 

 1. Излъскайте обувките със зехтин

По подобен начин можете да върнете и блясъка на обувките от лачена кожа, гума и естествена кожа с малко зехтин върху мека кърпа. Излъскайте хубаво обувките и почистете с чиста кърпа. Ще бъдат като нови!

Внимание! Не използвайте върху велур или друга текстура.

 

 1. За откопчаване на заседнали ципове

Случвало се е на всеки, предимно с метални ципове, а понякога и с пластмасови – не могат да се разкопчаят, колкото и да дърпате. Използвайте памучен тампон, за да нанесете зехтин върху „зъбците“ на ципа. Ще видите как бързо и лесно ще го дръпнете в желаната посока.

 

 1. Нестандартни приложения на зехтина: Грижа за домакинските съдове

Разтрийте много тънък слой зехтин върху вашите тенджери и тигани от неръждаема стомана или месинг. Почистете с чиста, суха кърпа, докато станат лъскави. Това ще им попречи да потъмнеят и корозират, а също така ще предотврати надраскване.

 

 1. За смазване на скърцащи врати и панти

 

Приложения на зехтина. Ползи от зехтина. Производство на зехтин. Как да изберем качествен зехтин.

 

Имате ли скърцаща врата или панти на шкаф у дома? Вместо да отидете в магазина, за да купите сух графит или някакъв друг специален продукт, опитайте първо със зехтин.

Капнете няколко капки зехтин върху горната част на скърцащата панта. Преместете пантите напред-назад няколко пъти, за да попадне маслото на правилното място. Скърцането трябва да изчезне.

 

 1. Нестандартни приложения на зехтина: Премахнете боя от ръцете си

Точно така! Можете да почистите ръцете си или всяка част от тялото си от боя само със зехтин. Не е нужно безкрайно търкане. Втрийте маслото върху боядисаните части, оставете да подейства 5 минути, след това изплакнете със сапун и топла вода.

 

 1. Лампа „направи си сам“ със зехтин

Можете да използвате зехтин, за да си направите аварийна лампа, или да използвате стара маслена лампа. Ще трябва предварително да разполагате с или да си направите фитили, както и с плитка купа или чиния.

Изсипете малко маслиново масло в съда, поставете фитил за масло в него и се уверете, че единият му край е разположен малко над маслото. Запалете този край и имате функционална, ръчно направена маслена лампа.

 

 1. Зехтин за красиви стайни растения

 

Приложения на зехтина. Растения, пречистват въздуха.

 

Растенията у дома, особено папратите и палмите, ще бъдат буйни и красиви, ако добавите 2 с. л. зехтин към основата на растението приблизително веднъж месечно. Допълнително можете да слагате и малко в чинийките за вода, за да държите вредните насекоми далеч от любимите си цветя.

 

След тези няколко интересни приложения на зехтина, се надяваме, че зехтинът няма да бъде само основен герой в кухнята ви, но и ще намери място навсякъде във вашия дом. На една ръка разстояние имате бързо, евтино и екологично решение на всякакви ежедневни проблеми. Възползвайте се!

Категории: Любопитно|Публикувана: 20.09.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 април 2024 в 11:29 | Публикувана: 20 септември 2021 в 13:53 | Категория: Любопитно