Зехтин с подправки и билки: 5 начина да обогатим вкуса му

Обновена: 08.03.2024|
Кето храни в борбата с коремните мазнини. зехтин.

Зехтин с подправки и билки може да бъде истинска наслада за небцето и да подобри вкуса на различни салати, сосове, сотирани зеленчуци и др. Повече за зехтина, неговите полезни свойства и употреба, ще намерите и в статията по темата в блога ни. Но както всяко нещо, и така наречените зехтинови инфузии си имат тънкости за приготвяне. Трябва да ги усвоите много добре, особено ако искате да запазите здравословните ползи на зехтина.

Това, което трябва да запомните е, че водата е основният виновник за разрушаване качествата на зехтина, затова билките  и подправките, които добавяте към него, трябва да бъдат сухи.

Топлите инфузии са по-дълготрайни, а студените придават по-силен билков аромат и могат да издържат в хладилника до седмица – две. По-подробно за отделните видове ще разкажем в следващите редове.

 

Как се приготвя топла инфузия със зехтин?

Ако се спрете на този вид, е добре да подберете сушени билки и подправки. Не избирайте обаче такива на прах, вкусът няма да е същият. Розмаринът е подходящ и за топла, и за студена инфузия, а сушените гъби, сушени чушки, градинският чай и мащерката – за студена.

  1. След като сте избрали съставките, трябва да изсушите билките и да ги накъсате на големи парчета (ако добавяте и пресни, най-добре ги оставете една нощ да престоят).
  2. След това загрейте зехтина до 150 градуса. Използвайте термометър, защото ако превишите градусите, ще разрушите качествата на зехтина.
  3. След като достигнете желаната температура, добавете билките и махнете от котлона. Покрийте с капак и оставете да изстине до стайна температура.
  4. Опитвайте докато не постигнете желания вкус.
  5. Запомнете, че инфузията не трябва да трае повече от 6 часа. Прецедете и съхранявайте в затворен стъклен съд.

Овкусеният по този начин зехтин с подправки и билки може да се съхранява в шкаф или в хладилника. Може да издържи до един месец, но ако вкусът и ароматът започнат да се променят, е време да го изхвърлите.

 

Как се приготвя студена инфузия със зехтин?

 

Зехтин с подправки и билки.

 

Студената инфузия задължително се прави с пресни билки. Вкусовите качества на пресните билки се улавят по-добре чрез студено третиране в сравнение с топлата инфузия. Идеален избор са босилек, розмарин, чесън, джинджифил, риган, градински чай, мащерка. И пак да повторим – много важно е билките да не са мокри.

Избраните подправки измийте и поставете върху кърпа, да изсъхнат напълно за една нощ. След като се уверите, че са сухи, нарежете ги и добавете към зехтина. На 1 литър зехтин добавяте по 1 чаша пресни билки. Съхранявайте в хладилника в затворен стъклен съд до две седмици. Опитвайте, за да достигнете желания вкус и прецедете.

Важно! Използвайте в рамките на 1-2 седмици. Ако вкусът на зехтина се промени, вече не е годен за консумация.

 

Рецепти за зехтин с подправки и билки

След като разгледахме технологията на приготвяне на инфузия със зехтин, е време да преминем към конкретните рецепти. Те са наистина лесни за изпълнение и съществуват в различни вариации. Днес ще ви покажем най-популярните.

  • Инфузия от зехтин с подправки и билки

По принцип се препоръчва да не се смесват много билки наведнъж. Това понякога би имало обратен ефект и вместо вкусен дресинг, може да се сдобиете с нещо, което трябва да изхвърлите. Но ако те са подбрани правилно, може да действате. За тази рецепта са ви необходими:

  • клонки розмарин
  • прясна мащерка
  • пресен риган
  • 1 ч. ч. екстра върджин зехтин.

Измийте и подсушете пресните билки. В малка тенджера на слаб огън прибавете билките и зехтина и оставете да къкри 20 минути. Прецедете подправките и изсипете зехтина в желания съд. Ако желаете, добавете клонче прясна билка в буркана за украса.

 

  • Инфузия със зехтин и люти чушки

Много лесна рецепта за любителите на пикантните вкусове. За нея ви трябват само 2 с. л. сушени люти чушки (чили) и 1 ч. ч. екстра върджин зехтин. Процедурата е същата – добавете изсушените чушки и зехтина в малка тенджера и загрейте на слаб огън за 20 минути. Внимавайте зехтинът да не кипва! Прецедете, когато е готово. Отново можете да добавите малка люта чушка в бурканчето или шишето за украса.

  • Инфузия със зехтин и чесън

Може би най-популярната и любима рецепта на всички е зехтинът, овкусен с чесън. За малка доза от него ви трябват ½ ч. ч. зехтин и 4 скилидки чесън. Поставете зехтина в малка тенджера, с четирите скилидки чесън, и бавно загрейте на ниска температура. Наблюдавайте и намалете още котлона след около 15 минути, за да не изгори чесъна. Варете 30-35 минути или докато скилидките чесън станат златисто кафяви. Оставете зехтина да се охлади с натрошените скилидки чесън за още 30 минути. Прецедете и се насладете на  творението си като го сипете в дозатор за зехтин. Използвайте до 1 месец.

  • Инфузия със зехтин и босилек

Също много популярна комбинация, която върви чудесно към италиански рецепти. Поставете 4 ч. ч. листа босилек и 2 ч. ч. зехтин екстра върджин в блендер. Пюрирайте до получаване на гладка смес. Сега можете или да оставите сместа няколко часа и след това да я прецедите или да направите отново топла инфузия като загреете леко сместа, но за не повече от минута, и след това прецедите. Внимавайте да не включвате тъмната течност на дъното на съда, която е вода, смесена с фино смлян босилек – нейният вкус не е много приятен. Съхранявайте в херметически затворен стъклен съд.

  • Богато овкусен зехтин с подправки и билки

 

Зехтин с подправки и билки. Свежи билки, подходящи за препарати за почистване и дезинфекция.

 

И накрая ще завършим с една по-богата рецепта за студена инфузия с микс от подправки и билки, която, ако не сте опитвали, ще ви стане наистина любима.

Необходимите продукти са малко повече:

  • 500 милилитра екстра върджин зехтин
  • 2 стръка пресен розмарин
  • 6 стръка прясна мащерка
  • 4 пресни листа от градински чай
  • 2 дафинови листа – сухи
  • 10 семена от кориандър
  • 1 ч. л. розов пипер
  • 1 ч. л. зелен пипер
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. бял пипер
  • 1 скилидка пресен чесън

Интересното на тази рецепта е, че трябва да направите букет от тези билки и да го поставите в бутилка със зехтин. Внимателно измерете височината на бутилката си и направете букета по-голям или по-малък, за да може да заеме около 3/4 от височината на бутилката. Уверете се, че градинският чай и дафиновият лист, също са добре закрепени. Направете стегнат възел и отрежете края, за да останат съвсем малко стъбла. Сложете букета в бутилката. Добавете останалите подправки и допълнете бутилката със зехтин. Оставете да престои в продължение на 2 седмици преди употреба.

Вече имате основни знания как да приготвите овкусен зехтин с подправки и билки, и вече можете уверено да опитате някоя рецепта. Не се притеснявайте и да експериментирате, защото разнообразието от инфузии е толкова голямо, колкото и вашето въображение! От немалко значение е и добре подбраният зехтин – научете повече за това и още много в статията по темата в блога ни. Не пропускайте да погледнете и рецептите за готвене със зехтин в статията в нашия блог. А сега е време да се развихрите!

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 29.07.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 10:52 | Публикувана: 29 юли 2020 в 15:16 | Категория: Хранене и видове храни