Запечено сирене Бри – кремообразно, меко, разтичащо се и елегантно поднесено. Насладете се на едно изящно кето ястие, с което може да впечатлите своите близки по празниците. Независимо от това дали ще празнуваме предстоящия Великден или ще бъдем в тесен семеен кръг, трапезата винаги е създавала настроение и е събирала всички около себе си.

Ето защо решихме да ви представим една нестандартна вариация на запечено сирене Бри, с билки, ядки и зехтин. Повече за това защо да използваме полезния зехтин за готвене можете да научите в статията по темата в блога ни. Него ще поднесем с кето крекери, за които също ще откриете рецепта. В рецептата за тях сме включили и хуск, богат на фибри и препоръчителен при здравословно хранене.

 

Запечено сирене Бри – рецепта

Нужни съставки:

  • 250 г сирене Бри (може да използвате и Камембер)
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 1 с. л. пресен розмарин, едро нарязан
  • 60 г орехи или пекани, едро нарязани
  • 1 с. л. зехтин
  • сол и черен пипер

 

Начин на приготвяне

Както виждате, нужни са ни само няколко продукта за нашето запечено сирене Бри. След като се снабдите с тях, загрейте фурната на 200 градуса.

  • През това време покрийте тава за печене с пергаментова хартия.
  • В малка купа смесете чесъна, зехтина, билките и ядките. Добавете сол и черен пипер на вкус.
  • Върху хартията за печене поставете сиренето (ако решите да използвате Камембер, резултатът ще е еднакво добър) и покрийте с готовата билкова смес.
  • Печете за 10 минути или докато сиренето омекне, а ядките се запекат.
  • Сервирайте топло и поднесете с ароматни билки.

 

Още препоръки за запечено сирене Бри

 

Порция запечено сирене Бри, разтопено в центъра и готово за консумация

 

Ако подготвяте предястие за повече хора, вземете по-голямо сирене и удвоете или утроете подрпавките. Печете за повече време.

Може също така да използвате пресен магданоз или мащерка, за да се насладите на различните вкусове.

Ако искате да гарнирате със стил, поднесете с тънки резени от круша или ябълка. Поднесете с кето крекери със семена. А ето я и рецептата за тях!

 

Кето крекери, с които да поднесем нашето запечено сирене Бри

  • 1⁄3 ч. ч. бадемово брашно
  • 1⁄3 ч. ч. неосолени слънчогледови семки
  • 1⁄3 ч. ч. несолени тиквени семки
  • 1⁄3 ч. ч. ленено семе
  • 1⁄3 ч. ч. сусамови семена
  • 1 с. л. хуск
  • 1 ч. л. сол
  • ¼ ч. ч. разтопено кокосово масло
  • 1 ч. ч. вряла вода

 

Начин на приготвяне

Кето крекери от семена, домашно приготвени и поднесени на дървена дъска.

  • Загрейте фурната до 150 ° C.
  • Смесете всички сухи съставки в купа. Добавете вряща вода и кокосовото масло. Смесете заедно с дървена вилица.
  • От полученото тесто оформете топка, с подобна на гел консистенция.
  • Поставете тестото върху хартия за печене. Добавете още една хартия отгоре и използвайте точилка, за да изравните равномерно тестото.
  • Премахнете горната хартия и изпечете в долната част на фурната за около 40-45 минути, като проверявате преиодично.
  • Семената са чувствителни към топлина, така че обърнете голямо внимание към края на изпичането.
  • Изключете фурната и оставете крекерите да изсъхнат във фурната.
  • След като изсъхнат и изстинат добре, разделете на крекери и разпределете щедро количество масло отгоре.
  • Поднесете готовите кето крекери с още топлото запечено сирене Бри.

Ако ви е харесала нашата рецепта и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня във фейсбук   За да научите повече за хуска и полезните му свойства, посетете страницата по темата в нашия блог. Интересна и полезна информация за зехтина ще намерите в статията Зехтин – от маслиновото дърво до трапезата.

За още кето рецепти отворете раздела „Рецепти“ в блога ни.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg