Зехтинът е добре известен на човека от векове, но колко видове зехтин познаваме? В регионите на Италия, Испания и Гърция зехтинът е много добре познат. Нещо повече – при тях дори се счита за част от националната кухня с особено голямо значение. Подробно за видовете зехтин и полезните му свойства можете да намерите в статията, посветена на тази тема. А какви са тайните на това така приятно на аромат и вкус растително масло? Какви видове крие то и как да ги различаваме? Разкриваме в следващите редове.

 

Какви видове зехтин познаваме

Мнозина смятат, че е лесно да се избере зехтин. Още повече пък са хората, които мислят, че всички видове зехтин са полезни. И двете твърдения, за съжаление, са далеч от истината. Дори напротив – нужно е да споменем само факта, че зехтинът е един от най-често фалшифицираните продукти, за да стане ясно, че нито изборът е лесен, нито всеки вид е полезен.

Може да се каже, че отличаваме 4 основни вида от растителното масло, които можем да консумираме: рафинирано, чисто, върджин и екстра върджин зехтин. Основните разлики между тях са няколко:

  • изходният продукт и неговото качество;
  • начинът на преработка и извличане на маслото;
  • за какво може да се използва крайният продукт.

В основата си всеки от тези видове тръгва от маслините. Те се отглеждат при средиземноморски климат и отделните сортове имат различни вкусови характеристики. Затова и много често ароматът на зехтина, произведен от различни региони, се отличава. Същото, разбира се, важи и за различните реколти и години, тъй като не винаги условията на отглеждане на маслините могат да бъдат автентични.

Веднъж набрани и изчистени, маслините се намачкват до фина маслинова паста, от която се отделя масло, примесено с естественото количество вода на плодовете. За да получим зехтин, водата се отделя. В зависимост от качеството на маслините обаче тук започват разликите – дали маслото ще бъде рафинирано, смесено или пък директно налято в шишета и разпратено към магазинната мрежа.

 

Рафиниран зехтин

 

Видове зехтин. Кето салата. Маслини: ползи.

 

Рафинираният зехтин е продуктът, който можете да намерите най-лесно. Той е и най-евтиният вид маслиново масло.

Този вид зехтин се произвежда (обикновено) от по-некачествени сортове и/или реколти маслини. Първоначално маслото се извлича от маслините, но след това е нужна преработка. Често пъти тя включва и намеса на химикали за пречистване и премахване на евентуален неприятен аромат. По време на тези процеси обаче зехтинът губи много от своите положителни качества – всички витамини, минерали и киселини, полезни за човешкия организъм.

Затова и рафинираният зехтин се препоръчва основно за готвене, а не толкова за директна консумация. Подходящ е при пържене, приготвяне на печени ястия, паниране и други. Не е желателно да го добавяте към салати и сосове, които няма да преминат през термична обработка.

 

Чист (pure) зехтин

Името на този тип зехтин е малко подвеждащо, тъй като далеч не става дума за маслиново масло в чиста форма. Когато видите чист, още известен като pure, зехтин, то имайте едно наум. Обикновено той е смес от рафиниран и върджин зехтин в съотношение 4:1.

Този тип зехтин съдържа до голяма степен хранителните вещества на маслините: Омега-9-мастната ненаситена киселина, витамини А, В, Е, D, C и К, липиди и Омега-6 мастни киселини, антибактериални вещества и още много. Въпреки това, обаче, те са в далеч по-малко от оптималното количество, което откриваме в зехтините с по-високо качество.

Маслиновото масло от този вид е подходящо както за готвене, така и за директна употреба. По-взискателните обаче със сигурност ще забележат разлики в аромата и цвета – особено ако преди това са се запознавали с вкусовите качества на следващите два вида зехтин, за които ще говорим: върджин и екстра върджин.

 

Видове зехтин: Върджин (Virgin) зехтин

Когато избирате virgin (върджин) зехтин, избирате по-висок клас маслиново масло. Съответно – това значи и по-високо качество и повече здравословни ползи в сравнение с описаните до тук видове.

Върджин зехтинът се различава от екстра върджин по нивото на киселинност. Въпреки това, той пази аромата и натуралния вкус на маслини, както и до голяма степен – полезността им.

Ползите им включват:

  • положително влияние върху сърдечно-съдовата система;
  • добър ефект върху теглото с акцент върху изгарянето на излишните мазнини;
  • влияние върху свободните радикали;
  • редуциране на вредния холестерол;
  • терапевтичен ефект върху ума и тялото;
  • положителен ефект върху хронични нечелими болести като остеопороза, Алцхаймер, рак, диабет.

Екстра върджин (extra virgin) зехтин

При екстра върджин зехтинът говорим за оптимално качество и абсолютно чисто маслиново масло, без примеси и химически намеси. Този вид зехтин е най-ароматен и най-много се доближава на вкус до маслините, като запазва и максимално количество от полезните им вещества в себе си.

Добива се още при първото извличане на масло при студеното пресоване, което гарантира качеството му. В него откриваме витамини, минерали и ниска киселинност – едва между 0,8 и 1%. Затова и не е добре да го използвате за готвене. Той е най-подходящ за директна консумация – без термична обработка.

Екстра върджин зехтинът е по-рядко срещан и цената му кореспондира – той е и най-скъпият вид зехтин, който можете да си закупите.

 

Правила при избор и съхранение на различните видове зехтин

 

Видове зехтин. Качествен зехтин за готвене.

 

Когато избирате зехтин, има няколко ключови правила, които е важно да спазите.

На първо място – изберете качеството на маслиновото масло според това, за което ще го използвате предимно. Ако ви е нужен зехтин за готвене, можете да се спрете на по-бюджетните версии. Ако обаче искате да извлечете максимално много витамини и минерали от него, то е хубаво да изберете върджин или екстра върджин зехтин.

Следваща стъпка: внимателно четете етикетите и следете детайлите върху бутилките. Хубаво е да забележите дали зехтинът е рафиниран или студено пресован. Внимавайте и за страната на производство и бутилиране. Ако има повече от една държава, указана на етикета, то не е съвсем сигурно дали качеството наистина е оптимално. Последно, но не и по важност: за да запази качествата си, зехтинът винаги се съхранява в тъмни бутилки, които не пропускат много светлина.

Нашият съвет: когато купувате зехтин, заложете на по-малки опаковки. Обикновено при употреба в домашни условия се използват малки количества, а срокът на годност на хубавото маслиново масло е около година. Можете да научите подробна информация за зехтина и в статията ни Зехтинът – от маслиновото дърво до трапезата.

Съхранявайте го на тъмно място на температура около 20 градуса. Но не се притеснявайте и не бързайте да го изхвърляте, ако температурата е по-ниска и зехтинът стане по-гъст и се получи естествена утайка. Те ще изчезнат при затопляне, а това е вашата гаранция, че зехтинът е истински.