Здравословно хранене при анорексия

Обновена: 13.03.2024|
Здравословно хранене при анорексия.

Анорексията, още позната и с името анорексия нервоза, е хранително разстройство, което относително рядко попада в центъра на вниманието на широката общественост. В действителност то е опасно заради критичното понижаване на индекса на телесната маса и последствията, които идват от това.

Статистиките сочат, че по-често от него страдат жени, отколкото мъже, макар че никой не е застрахован. Мнозина не знаят как да се справят с този тип заболяване – особено по отношение на храненето.

Това, което обаче трябва обезателно да знаете, и е по-специфично, ако се борите с хранителното разстройство, е, че здравословно хранене при анорексия е възможно. Нещо повече – то е задължително при борбата със разстройството и може значително да помогне в процеса по възстановяване.

 

Как да се храним здравословно при анорексия

За да поддържаме здравословен хранителен режим по време на хранително разстройство, е нужно да познаваме добре причините и симптомите зад него. Те са строго индивидуални и е желателно да обърнете внимание на всеки детайл, тъй като може да бъде решаващ.

kolagen 02 400
kolagen 02 600
kolagen 02 400
kolagen 02 600

 

При анорексията се забелязва буквално лишаване на организма от така нужните му за пълноценно съществуване и функциониране вещества. Това се случва чрез гладуване, повръщане, прием на лекарствени средства и хранителни добавки за отслабване и/или по-бързо отделяне на вещества (диуретици).

При тези обстоятелства може да е трудно да се ориентирате в това какво е правилно и здравословно и какво – не. След десетилетия изследвания обаче специалистите са намерили решения, според които здравословното хранене е успешна мисия – дори при анорексия нервоза.

В най-общ смисъл правилата на балансираното хранене при анорексия са следните:

 • Внимателно въвеждане на хранителни вещества в дневното меню.
 • Увеличаване на броя хранения на ден.
 • Увеличаване на количеството храна (плавно, с грамове на ден).
 • Добавяне поетапно на полезни мазнини: кокосово масло, зехтин и други.
 • Плавно въвеждане на количество калории – много често те са изненадващо големи, но есенциални за възстановяването и наддаването поетапно на килограми – наблюдава се хиперметаболизъм (повишен разход на енергия в покой).
 • Избор на храни, които предоставят полезни хранителни вещества на тялото.
 • Избягване на високовъглехидратни храни (пица, тестено, шоколад, сладкиши), както и продукти, забавящи метаболизма (алкохол, наркотични вещества).

Желателно е да се добави и прием на подходящи хранителни добавки след внимателно преценяване на здравословното състояние на пациента с анорексия.

Не се препоръчват режими с ниско съдържание на въглехидрати, тъй като биха забавили възстановяването.

 

Анорексия – признаци и симптоми

Здравословно хранене при анорексия.

Анорексия нервоза се установява при индекс на телесна маса 18,5 или по-малко при нормални граници между 18,5 и 25. Състоянието обикновено се нарича само „анорексия“ в обществото и медиите, макар че това не е съвсем точно.

Представлява хранително разстройство, което се свързва колкото с храненето и физиологията, толкова и с психиката на човека.

В миналото се е считало, че спазването на диети води до анорексия, но в последните две десетилетия преобладават мненията – и доказателствата, че анорексията е повече психологическо заболяване, отколкото такова, свързано с тялото и храненето.

Причината се крие в това, че хората с анорексия имат нереалистична представа за тялото си и начина, по който то изглежда. В допълнение специалистите отбелязват при болните страх от напълняване.

Симптоматиката се допълва от доброволно гладуване, предизвикване на нарочно повръщане и прием на прекомерно количество диуретици и/или разхлабителни. Всички тези действия, дори отделно едно от друго, могат да бъдат животозастрашаващи при различни обстоятелства, а в най-леките случаи – да увредят храносмилателната система и да лишат тялото от множество необходими за пълноценен живот вещества.

Други симптоми включват:

 • При жените: отсъствие на три последователни менструации
 • Повишена тревожност (още в началото на заболяването и по-скоро го предшества)
 • Натрапчиви мисли
 • Хранителни смущения и здравословни проблеми: понижен метаболизъм, нисък пулс, хипотермия, анемия
 • Самооценка на база на теглото
 • Перфекционизъм по отношение на външния вид
 • Честа смяна на настроението и емоционални разстройства, които могат да достигнат до клинична депресия
 • Поведенчески и социални проблеми

Важно е да помним, че анорексията е лечима, но е много трудно за овладяване хранително разстройство. Нужен е както самоконтрол, така и много подкрепа от околните, за да се премине успешно през него. Следването на здравословно хранене при анорексия помага в начинанието и следвайки насоките от специалисти, може да се преодолее.

 

Диагностициране на анорексията

При подозрение за анорексия нервоза, лекуващият лекар обикновено прави няколко теста и прегледа, за да определи точно диагнозата и да изключи медицински причини за загуба на тегло, проверявайки за всякакви свързани усложнения.

Те обикновено включват:

 • Физически преглед. Това може да включва измерване на височина и тегло; проверка на жизнени показатели като сърдечен ритъм, кръвно налягане и температура; проверка на състоянието на кожата и ноктите; преслушване на сърцето и белите дробове; преглед на корема.
 • Лабораторни тестове. Те могат да включват пълна кръвна картина и по-специализирани кръвни тестове за проверка на електролитите и протеините, както и функционирането на черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. Може да се направи и анализ на урината.
 • Психологическа оценка. Лекар или специалист по психично здраве разпитва пациента за неговите мисли, чувства и хранителни навици. Може също изследваният да попълни въпросници за психологическа самооценка.
 • Други изследвания. Може да се направи рентгенография, за да се провери костната плътност, за фрактури или счупени кости. Или електрокардиограма за откриване на сърдечни нередности.

 

Кой е най-застрашен от анорексия?

Здравословно хранене при анорексия. Синдром на изкривеното огледало.

Анорексията се диагностицира по-често сред дамите, отколкото сред мъжете.

Също е по-честа сред по-младите жени, отколкото по-възрастните. Средно момичетата развиват анорексия на 16 или 17-годишна възраст. Тийнейджърите между 13 и 19 години и младите жени в началото на 20-те са най-застрашени.

Но хранителните разстройства се срещат и при по-възрастни жени.

 

Медицински усложнения, свързани с анорексията

Усложненията от хранителното разстройство са това, което я прави опасна и трудна за лечение. Гладуването може да доведе до увреждане на системите на тялото, като също така да повлияе на психичното здраве поради химически дисбаланс и лошо физиологично функциониране.

Ето някои от медицинските проблеми, с които човек с анорексия може да се сблъска:

 • Повишен риск от сърдечен арест
 • Анамнеза за аспирационна пневмония
 • Забавено изпразване на стомаха (което може да причини гадене и подуване на корема)
 • Брадикардия (бавен сърдечен ритъм)
 • Аномалии на сърдечната структура
 • Риск от колапс на белите дробове
 • Анемия
 • Потиснат имунен отговор
 • Остеопороза
 • Хипогликемия

 

Лечение на анорексия

Лечението на анорексия обикновено се извършва чрез екипен подход, който включва лекари, специалисти по психично здраве и диетолози, всички с опит в хранителните разстройства.

Ето и какво обикновено се включва при лечението на хора с анорексия.

Хоспитализация и други програми

Ако животът на пациента е в непосредствена опасност, може да се нуждае от лечение в болница при проблеми като нарушен сърдечен ритъм, дехидратация, електролитен дисбаланс или спешна психиатрична помощ. Може да се наложи хоспитализация при медицински усложнения, тежки психиатрични проблеми, тежко недохранване или продължително гладуване.

Някои клиники са специализирани в лечението на пациенти с хранителни разстройства. Те предлагат дневни програми или програми за настаняване, а не пълна хоспитализация. Специализираните програми за хранителни разстройства могат да предложат по-интензивно лечение за по-дълги периоди от време.

Медицински грижи

Здравословно хранене при анорексия.

Поради множеството усложнения, причинени от анорексията, пациентът може да се нуждае от често наблюдение на жизнените показатели, нивото на хидратация и електролитите, както и свързаните физически състояния. В тежки случаи хората с анорексия може първоначално да се нуждаят от хранене през сонда, която е поставена в носа им и отива в стомаха (назогастрална сонда).

Възстановяване на здравословно тегло

Първата цел на лечението е връщане към здравословното тегло. Възстановяване от анорексия без връщане към здравословно тегло е невъзможно и е важно пациентът да се научи да се храни правилно.

Хората, които участват в този процес, често са:

 1. Лекуващият лекар, който може да осигури медицинска помощ и да контролира нуждите от калории и наддаване на тегло.
 2. Психолог или друг специалист по психично здраве, който работи с пациента, за да изготви поведенчески стратегии, които да помогнат възвръщането към здравословно тегло.
 3. Диетолог, който да предложи насоки за връщане към редовните модели на хранене, включително предоставяне на конкретни планове за хранене и изисквания за калории, които помагат за постигане на целите за тегло.
 4. Семейството, което сътрудничи в поддържането на нормални хранителни навици.

 

Психотерапия

Ето и няколко вида терапии, които могат да бъдат полезни при анорексия.

Семейна терапия

Това е единственото базирано на доказателства лечение за тийнейджъри с анорексия. Тъй като един тийнейджър с анорексия не е в състояние да направи правилен избор относно храненето и здравето си, докато е в хватката на това сериозно състояние, тази терапия мобилизира родителите да помогнат на детето си.

Индивидуална терапия

За възрастни е доказано, че когнитивно-поведенческата терапия – специално подобрена такава – помага. Основната цел е да се нормализират хранителните модели и поведение за насърчаване качването на килограми. Втората цел е да помогне за промяна на изкривените вярвания и мисли, които подтикват към гладуване.

Медикаменти

Не са одобрени лекарства за лечение на анорексия, тъй като не е установено такива, които да действат в дългосрочен план. Въпреки това антидепресантите или други лекарства за психично здраве могат да помогнат за лечение на депресия или тревожност например, които често вървят ръка за ръка с анорексията.

 

Предизвикателства при лечението на анорексия

Едно от най-големите предизвикателства при лечението на анорексия е, че страдащите от нея може да не искат лечение.

Бариерите пред лечението могат да включват:

 • Пациентът не смята, че има нужда от лечение.
 • Страх от наддаване на тегло.
 • На анорексията не се гледа като на заболяване, а по-скоро като избор на начин на живот.

Хората с анорексия могат да се възстановят. Въпреки това те са изложени на повишен риск от повторение при силен стрес или периоди на психическо натоварване.

 

Какво трябва да знаем при въвеждането на здравословно хранене при анорексия ?

Здравословно хранене при анорексия. Мермерски. Грешки при кето диета.

Важно е да отбележим, че спазването на балансиран режим, който да помогне на тялото, е част от процеса, но не е лечение точно на това състояние сам по себе си. Задължителна е консултация със специалисти – психолог и диетолог, които да помогнат и да изготвят подходящ план за възстановяване.

Задължително е те да имат познания за хранителното разстройство и да се следи прогреса във времето. Процесът е познат като хранителна рехабилитация.

Имайте предвид, че спазването на изготвения режим ще се наложи за продължително време – от 8 месеца до над година. Това се налага, тъй като анорексия нервоза в 99% от случаите не се улавя преди да се наложи болнично лечение за спасяване на болния.

В тази ситуация става въпрос буквално за запазване на живота, тъй като тялото е изтощено и толкова отслабено, че е нужно постепенно захранване.

Тук има един „подводен камък“, наречен синдром на захранването. В този случай прекалено бързото въвеждане на храни може да се окаже вредно, вместо полезно.

Причината се крие в биохимичните и физиологичните процеси, които протичат в тялото при гладуване. С премахването на по-голямата част от храната отпадат и главните източници на енергия: въглехидратите. Протичат процеси, подобни на тези при кето режим: активират се кетоните в тялото и се използват мазнините за извличане на енергията.

При анорексията се въвеждат внимателно отново всички хранителни групи в менюто, но особено внимание е нужно с въглехидратите, тъй като се отделя анормално за тялото в този момент количество инсулин.

Инсулинът пък може да погълне повече от малкото така есенциалните витамини и минерали в тялото и да предизвика сериозни реакции: ирегулярен пулс, проблеми с дихателната система.

В някои много тежки случаи се стига дори до :

 • мозъчни увреждания
 • кома
 • мускулни гърчове
 • слабост
 • загуба на контрол върху тялото

Затова и по време на захранването се следят много внимателно, чрез изследвания, нивата на веществата в тялото: фосфор, магнезий, калий, калций, тиамин. Следи се и състоянието на сърдечно-съдовата система с ЕКГ (електрокардиограма).

Задължително е съблюдаването на режима от близките, тъй като анорексията е болест със силно хроничен характер.

Болните често се връщат много бързо към предишните си вредни навици.

Те прикриват толкова добре действията си, че няколко месеца по-късно са обратно в изходна точка в случай, че не са решени проблемните точки в психологическо отношение и не са премахнати „провокаторите“ на анорексичните кризи.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 11.01.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 09:50 | Публикувана: 11 януари 2022 в 17:42 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни