Загуба на мускулна маса – как влияе върху тялото

Обновена: 23.02.2024|
Загуба на мускулна маса.

Знаете ли, че между 20-те и 80-те си години тялото ви може да загуби до 40% от мускулната си маса? Вероятно това ви звучи малко страшно, но е естествена част от стареенето.

Постепенната загуба на мускулна маса, известна като саркопения, настъпва с напредването на възрастта.

Въпреки че можем да започнем да губим мускули от 20-годишна възраст, процесът се ускорява, когато навършим 60 годиниИмайте предвид, че е възможно влошаването на мускулната маса  да бъде и признак на сериозно хронично заболяване или психичен проблем.

Събрали сме повече информация относно причините и как да потърсите лечение.

 

Роля на мускулите

Мускулите играят огромна роля за нашето здраве. До такава степен, че саркопенията и саркопенното затлъстяване (комбинация от ниска мускулна маса и излишни мазнини), както и динапенията (загуба на мускулна сила) се свързват с изненадващо широк спектър от здравословни състояния – от сърдечни заболявания и диабет до слабост и деменция.

omega3 400
omega3 600
omega3 400
omega3 600

 

Загуба на мускулна маса

Мускулите са жизненоважни за ежедневната работа на тялото и ако забележимо започнете да усещате, че отслабват, особено без да знаете каква е причината, това би могло да е опасно за вашето здраве. Макар че е очаквано с напредването на възрастта, бързата загуба на мускулна маса или атрофията, особено придружена с други симптоми, може да показва скрито заболяване.

Когато е необичайна, тя най-вероятно е причинена от недохранване, хранително разстройство или автоимунно заболяване. Тъй като мускулната загуба може да повлияе на силата на човека и на способността му да извършва ежедневни дейности, тя е способна значително да влоши качеството му на живот.

 

Симптоми при загуба на мускулна маса

 

Загуба на мускулна маса. Коремни мазнини по време на менопауза. Алкохол при диабет. Здравословно отслабване с бавен, но сигурен ефект. Бързото отслабване може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Един от сигурните методо за отслабване. Как да отслабнем.

 

Симптомите на мускулна атрофия зависят от степента на загуба на мускулна маса, но типичните признаци и симптоми включват:

 • намалена мускулна сила
 • нарушена способност за извършване на физически дейности
 • намаляване на размера на мускулите

Възможно е също:

 • едната ви ръка или крак да са значително по-малки от другите.
 • да имате изразена слабост в единия крайник.
 • да не сте били физически активни в продължение на много дълъг период от време

Диагнозата обикновено се поставя след преглед  от специалист. Понякога причината е очевидна, а в други случаи може да се наложи медицинското лице да извърши допълнителни изследвания, за да потвърди диагнозата. 

Свържете се с вашия лекар, за да ви назначи пълен медицински преглед, ако смятате, че може да имате мускулна атрофия или ако не се движите нормално. Възможно е да имате недиагностицирано заболяване, което изисква лечение.

Ако имате загуба на мускулна маса, тя може да е съпътствана от:

 • загуба на тегло
 • слабост
 • умора
 • дисфункция
 • треска
 • втрисане
 • нощни изпотявания
 • загуба на сетивни усещания
 • диария
 • чести позиви за уриниране
 • слаб или повишен апетит

 

Болестни състояния, които водят до загуба на мускулна маса

 

Загуба на мускулна маса.

 

Амиотрофичната латерална склероза (АЛС)

Това е прогресивно заболяване, което засяга нервните клетки в цялото тяло. В нормално състояние, един вид нервни клетки – моторните неврони, в главния и гръбначния мозък изпращат съобщения до мускулите, за да се движатПри хората с АЛС клетките, които контролират волевите движения, умират и спират да изпращат сигналите, които позволяват движението. В крайна сметка, поради липсата му, мускулите атрофират. Лекарите все още не знаят какво точно причинява АЛС.

 

Множествена склероза

Множествената склероза (МС) е вид автоимунно заболяване, което засяга миелина, който обгражда нервните влакна. Състоянието причинява увреждане на нервите, което от своя страна засяга мускулите.

Увредените нерви губят способността си да предизвикват движение на мускулите, което води до атрофия. Тежестта на увреждането влияе върху степента на загуба на мускулна маса.

 

Мускулна дистрофия

Мускулната дистрофия е генетично заболяване, което води до мускулна слабост и изтощаване на мускулите. Съществуват няколко вида мускулна дистрофия, които се различават по възраст на поява и специфични симптоми.

 

Спинална мускулна атрофия

Спиналната мускулна атрофия е заболяване, което е подобно на мускулната дистрофия. То е генетично и се дължи на загуба на моторни неврони – клетки, контролиращи мускулитеТова води до постепенното им отслабване.

Въпреки че повечето от тях атрофират, болестта обикновено засяга най-силно мускулите, разположени по-близо до центъра на тялото.

 

Други причини

 

Загуба на мускулна маса.

 

Съществуват и други причини за загуба на мускулна маса, които сами по себе си не са медицински състояния.

 

Бездействие за продължителен период от време

Състояния, които налагат дълга почивка на легло, могат да доведат до загуба на мускулна маса. Най-често те са породени от наранявания или заболявания, заради които човек няма възможност да се движи.

Според изследвания е възможно да настъпи мускулна загуба в рамките на 10 дни при здрави възрастни хора, които почиват на легло. Вследствие на мускулната загуба, мускулната сила може да намалее с 40% през първата седмица.

 

Недохранване

Хората с недохранване имат значително по-небалансиран прием на хранителни вещества и това може да доведе до загуба на мускулна маса, което води до атрофия. Възможните причини за недохранване са различни, включително постоянно гадене,  анорексия невроза, някои генетични заболявания и др.

 

Напредване на възрастта

Загубата на мускулна маса настъпва постепенно в резултат на стареенето. В проучване от 2013 г. се отбелязва, че значителни промени в мускулната маса на краката настъпват след 50-годишна възрастВ този период е типична загуба на мускулна маса от 1-2% годишно.

Други изследвания показват, че между 20 и 80-годишна възраст средностатистическият човек губи 35-40% от мускулната маса на краката си.

 

Превенция

 

Загуба на мускулна маса. Миозит. Безопасно в планината. Есенна умора и движение.

 

Предотвратяването на загубата на мускулна маса може да се постигне чрез редовни физически упражнения (например силови тренировки) в съчетание с балансирана диета с постно месо, протеини, плодове и зеленчуци, здравословни мазнини и пълнозърнести храни.

Увеличеният прием на омега-3 мастните киселини, съдържащи се в сьомгата, орехите и лененото семе, действа противовъзпалително. Възпалението кара мускулите да се разграждат, поради тази причина консумацията на противовъзпалителни омега-3 има потенциала да подобри скоростта на синтеза на мускулен протеин.

Витамин D също помага при синтеза на мускулни протеини, което е полезно за изграждането на мускулна сила.

Излагането на слънце е източник на витамин D, но отнема четири пъти повече време за хора над 60 години, за да получат необходимия витамин D по този начин.

Разбира се, ако загубата на мускулна маса се дължи на основно заболяване, то също трябва да бъде разгледано и внимателно контролирано.

В някои случаи е възможно да се обърне тенденцията на мускулна загуба, но това вероятно ще отнеме време. Когато загубата на мускулна маса не е обратима, лечението може поне да забави процеса. То включва комбинация от упражнения, промени в храненето и физиотерапия.

 

Лечение

 

Загуба на мускулна маса. Кето диета за начинаещи. Въглехидрати и белтъчини.

 

Лечението на мускулната атрофия е от жизненоважно значение за цялостното благосъстояние на човека. Мускулната загуба се появява при много болестни състояния. Според проучване от 2017 г. тя допринася за по-лоша прогноза при заболявания като сърдечна недостатъчност, сепсис и рак.

Възстановяването отчасти зависи от основното заболяване, което води до загуба на мускулна маса. В някои случаи лечението на заболяването може да предотврати по-нататъшното мускулно изтощение и да помогне за обратимостта на състоянието.

Допълнителните възможности за лечение включват и някои от следните практики.

 

Упражнения

Упражненията за изграждане на сила са един от основните начини за предотвратяване и лечение на мускулната загуба. Видът на дейностите, които лекарите препоръчват, ще зависи от причината за атрофията.

Например, някои основни заболявания могат да ограничат определени упражнения.

 

Хранителна терапия

Правилното хранене помага на организма да изгради и запази мускулите. Приемането на диета, която осигурява достатъчно калории, протеини и други хранителни вещества, които насърчават развитието на мускулите, може да помогне за лечението на мускулната загуба.

 

Фокусирана ултразвукова терапия

Фокусираната ултразвукова терапия е сравнително ново лечение на мускулната загуба. Тя включва насочване на снопове високочестотни звукови вълни към определени области на тялото. Звуковите вълни стимулират мускулното съкращение, което може да помогне за намаляване на мускулната загуба.

 

Физикална терапия

Физиотерапията, наричана още физикална терапия, може да включва различни техники за предотвратяване на мускулната загуба. Терапевтите могат да препоръчат определени упражнения в зависимост от състоянието на човека. Този метод е полезен и ако човек е на легло. Терапевтите могат да изпълняват пасивни упражнения, ако лицето не е в състояние да се движи. Този вид упражнения включват движение на краката и ръцете от страна на терапевта, за да се упражняват мускулите.

 

Заключение

 

Загуба на мускулна маса. Омазняване на вътрешните органи. Гонартроза. Естествени начини да прочистване на белите дробове. Какъв колаген да пия за мускули.

 

Загубата на мускулна маса обикновено се дължи на това, че нямате възможност да упражнявате редовно мускулите си. Невъзможността да се движите може да  е последствие от нараняване или в резултат на здравословно състояние. Възможно е мускулната атрофия да бъде обратима. Това се постига чрез редовни упражнения и правилно хранене в допълнение към лечението на състоянието, което я причинява.

Какво причинява загуба на мускулна маса?

Макар че е очаквано с напредването на възрастта, бързата загуба на мускулна маса или атрофията, особено придружена с други симптоми, може да показва скрито заболяване. Когато е необичайна, тя най-вероятно е причинена от недохранване, хранително разстройство или автоимунно заболяване

Какви са симптомите на загуба на мускулна маса?

Симптомите на мускулна атрофия зависят от степента на загуба на мускулна маса, но типичните признаци и симптоми включват: намалена мускулна сила, нарушена способност за извършване на физически дейности, намаляване на размера на мускулите.

Какви болестни състояния водят до загуба на мускулна маса?

Може да бъде вследствие амиотрофичната латерална склероза (АЛС), множествена склероза, мускулна дистрофия, залежаване, недохранване и др.

Каква е превенцията на загуба на мускулна маса?

Предотвратяването на загубата на мускулна маса може да се постигне чрез редовни физически упражнения (например силови тренировки) в съчетание с балансирана диета с постно месо, протеини, плодове и зеленчуци, здравословни мазнини и пълнозърнести храни.

Категории: Здраве|Публикувана: 10.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 12:13 | Публикувана: 10 ноември 2022 в 15:26 | Категория: Здраве