Поднормено тегло при децата – съвети за откриване на причината

Обновена: 05.03.2024|
Поднормено тегло при децата.

Несъмнено едно от най-големите притеснения на всеки родител е да види, че детето му отслабва, вместо да нараства на ръст и килограми заедно с връстниците си.

В определени възрасти това може да бъде физиологичен процес, но понякога крие зад себе си сериозни здравословни проблеми.

 

Кога отслабването се приема за нормален процес?

Ако проследим живота на едно дете още от начало, намаляване на теглото се наблюдава дори през първите дни след раждането. Дължи на загуба на течности и все още недостатъчния прием на кърма или адаптирано мляко от новороденото.

Това отслабване е във физиологични (нормални) граници, когато не надвишава 7% от теглото на кърмачето и се развива до първите 96 часа след раждане. След този период детето се адаптира към режима си на хранене, покачва отново загубените грамове и продължава да нараства на тегло.

След кърмаческа възраст (след първата година), скоростта на растеж на височина е следната:

  • 24-25 см през втората година на живота
  • 12 см между втора и трета година
  • 7-8 см през третата година
  • Между 4 и 6 см за всяка следваща до пубертета

По отношение на теглото, увеличението е с около 2 кг за година. Съответно детето придобива по-слаб вид.

Възрастта между детската градина и пубертета също може да породи субективното усещане за поднормено тегло при децата. Това за дължи на някои промени в натрупването и локализацията на подкожната мастна тъкан.

Като цяло, размерите на тялото нарастват при запазване на общо взето еднакво количество подкожни мазнини.

 

Загуба на тегло при онкологични заболявания

Съмнението за онкологично заболяване предизвиква най-голяма тревога в родителите и медицинските специалисти. Затова е важно при търсене на причина за отслабване при детето, първо тази диагноза да бъде изключена.

Причина да се наблюдава отслабване при онкологичните заболявания е на първо място високата енергийна консумация от раковите клетки. Те представляват бързоделящи се клетки и използват голяма част от калорийния внос, вместо той да бъде използван за обичайните нужди на организма или да се съхрани като подкожна мастна тъкан.

Някои от тези болестни процеси (напр. левкемията) се свързват със загуба на апетит. Наблюдаваното при тях увеличение на размерите на слезката предизвиква компресия на стомаха, което от своя страна изпраща фалшиви сигнали за ситост към мозъка.

Освен левкемията, онкологични заболявания, причиняващи поднормено тегло при децата, са лимфоми, невробластоми, тумори на назофарингса и на централната нервна система.

Други симптоми, съпътстващи изброените състояния, могат да бъдат нощно изпотяване, увеличени лимфни възли, умора, отпадналост, болка в корема, повишена температура. Като начално изследване може да се провери пълната кръвна картина.

 

Поднормено тегло при децата вследствие захарен диабет тип 1

 

Поднормено тегло при децата.

 

Повечето хора свързват наличието на диабет с наднормено тегло при възрастни хора. При децата обаче по-често срещан е автоимунният или тип 1 захарен диабет.

Той се дължи на генетични фактори и може да бъде отключен от различни инфекции или стрес. При него клетките на имунната система атакуват клетки на панкреаса, отделящи инсулин.

Нивата на инсулин в организма намаляват значително, а понеже той е основният хормон, който вкарва глюкоза от кръвта в клетките, те започват да гладуват. Това кара тялото да започне да изгаря собствените си мазнини като източник на енергия, съответно и води до загуба на тегло. В случая – до поднормено тегло при децата.

Други симптоми, които могат да породят съмнение за това заболяване, са по-честото уриниране и увеличеният прием на течности, както и наличие на инфекции по външните полови органи. Отслабването при диабет може да се случи и при запазен апетит на детето, затова при съмнение трябва незабавно да се измери кръвна захар.

 

Заболявания, свързани с малабсорбция

 

Поднормено тегло при децата.

 

Малабсорбцията включва широк спектър от нарушения, които водят до проблем в усвояването на различни групи хранителни вещества. Тя е чест симптом при заболявания като болест на Крон, муковисцидоза, пернициозна анемия, както и паразити в храносмилателния тракт.

Болест на Крон

Болестта на Крон (Crohn) е хронично възпалително чревно заболяване, което може да засегне всички отдели на тънкото и дебелото черво. Наблюдава се нарушено усвояване на протеини, мазнини, някои въглехидрати и витамини. Чести симптоми са коремни болки, гадене и подуване, което от своя страна води до загуба на апетит.

Възпалителният процес в червата е причина за повишена енергийна консумация. Загубата на тегло е следствие посочените промени в организма, взети заедно.

Муковисцидоза

Муковисцидозата е заболяване, включващо генна мутация, при което се засягат функциите на дихателната и храносмилателната системи, както и на всички екзокринни жлези (жлези с външна секреция).

Състоянието води до повишена гъстота на течностите, секретирани в дихателната и храносмилателната система. Ензимите, които се освобождават от панкреаса, имат за цел да разбият храната на лесни за усвояване от организма вещества. Затова, когато тези ензими са прекалено гъсти, приетата храна не се усвоява напълно.

Развива се малабсорбция и по този начин децата с муковисцидоза изостават с растежа си спрямо връстниците.

По принцип симптомите от страна на дихателната система първи правят впечатление на родителите и медицинските специалисти.

Съчетанието от респираторни прояви и такива от гастроинтестиналния тракт трябва да бъдат съмнение за тази диагноза и причина да се проведе потен тест (йонофорезен тест за хлориди в потта).

Диагнозата може да се постави в различен период от живота – от първите дни и месеци до зряла възраст.

Паразити могат да са причината за поднормено тегло при децата

Паразитите, причиняващи малабсорбция, постъпват в организма най-често през храносмилателния тракт. Затова децата са рискова група, заразяването най-често се получава при консумация на храна с мръсни ръце.

Паразитите използват приетите хранителни вещества за своя растеж, което предизвиква липса на нутриенти за детето. Обичайно загубата на тегло е предшествана от диария, умора, отпадналост, гадене, подуване и стомашни болки.

 

Поднормено тегло при децата поради хранителни разстройства

Хранителните разстройства могат да бъдат причина за отслабване в тийнейджърска възраст. Най-чести в тази група са анорексията и булимията, засягащи предимно момичетата.

Болните от анорексия се характеризират с много ниско тегло, повишен страх от покачване на килограми и погрешна преценка за външния вид.

Булимията е също вид разстройство, при което страхът от напълняване е съпроводен с приемане на големи количества храна и последващо повръщане.

Важна задача на родителя е да предвиди опасността от тези състояния още преди диагнозата да бъде факт. Алармиращ знак за анорексията са значително намаленият калориен прием и лошата самооценка, а при булимията – загубата на тегло, въпреки повишения прием на храна.

Трябва да бъдат проследявани хранителните навици на децата в тази възраст и при съмнение да се потърси мнение от специалист.

 

Обобщени съвети за откриване на причината за отслабване при детето

 

Поднормено тегло при децата.

 

  • Първо, бъдете сигурни дали наистина се наблюдава загуба на тегло, а това не е просто ваше субективно усещане. Възможно е по-слабият вид на детето да се дължи на неговото израстване или повишаване на физическата му активност.
  •  Търсете допълнителни симптоми от общото състояние на детето като отпадналост, болки, подуване, диария, чести инфекции (за групите генетични и паразитни заболявания).
  • Обърнете внимание на психическото състояние на по-големите деца – възможно е зад влошаването му да се крие хранително разстройство или понижен прием на храна поради стрес.
  • Наблюдавайте хранителните навици на подрастващите и дали симптомите им се провокират след прием на определена храна.
  • Посещавайте редовно личния си лекар за профилактични прегледи и изследвания, по този начин заболяването може да бъде открито на по-ранен етап.

 

Причините за отслабване при децата могат да бъдат много разнообразни и невинаги те са свързани с някаква патология. Широк е обаче и спектърът от заболявания, които се крият зад този неспецифичен симптом.

Родителите имат съществена роля за поддържането на добрата лична хигиена, хранителни навици и профилактика на децата. По този начин част от заболяванията могат да бъдат предотвратени, а други диагностицирани в ранен етап.

Кога отслабването при деца се приема за нормален процес?

Намаляване на теглото се наблюдава дори през първите дни след раждането. Това отслабване е във физиологични (нормални) граници, когато не надвишава 7% от теглото на кърмачето и се развива до първите 96 часа след раждане.

Какви могат да са причините за поднормено тегло при децата?

Причини за отслабване при децата могат да бъдат онкологични заболявания, вследствие захарен диабет тип 1, малабсорбция, хранителни разтройства и др.

Как да реагираме, ако имаме съмнения, че детето ни отслабва?

Обърнете внимание на психическото състояние на по-големите деца, наблюдавайте хранителните навици на подрастващите, търсете допълнителни симптоми, посещавайте редовно личния си лекар за профилактични прегледи и изследвания.

Категории: Здраве|Публикувана: 08.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Петя Михнева
Петя Михнева е стажант-лекар и завършва медицина в Медицински университет, гр. София. През годините на обучението си натрупва опит в клиники по реанимация, педиатрия, родилна зала и COVID-19. Това я запознава с работата с различни групи пациенти. Проявява интерес към работата с деца.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 март 2024 в 08:28 | Публикувана: 8 май 2023 в 14:50 | Категория: Здраве