Орторексия – обсесия от здравословното хранене

Обновена: 20.01.2024|

В медицината  терминът „обсесия“ се използва за да се определи състоянието на обсебване на ума от определена идея, мисъл, образ или чувство. Това състояние се характеризира с повтарящи се и непрекъснати размишления, които обикновено създават дискомфорт и  могат да бъдат трудно контролирани.

Например здравословното хранене е прекрасна цел, но когато се стигне до крайност, преследването на перфектната диета може да се превърне в нездравословна мания.

Когато при човек започне да страда психическото здраве или цялостното му благосъстояние, той може да бъде диагностициран с хранително разстройство, известно като орторексия нервоза – понякога наричано просто орторексия. Тя вече е сериозно състояние, което може да окаже силно отрицателно въздействие върху цялостното му здраве.

Независимо дали става въпрос за безглутеново, безмлечно, суровоядство или изцяло органично хранене, много хора в наши дни се придържат към така нареченото „чисто хранене“ – идеята, че избирането само на храни в естествения им вид и избягването на преработени варианти може да подобри здравето.

 

Какво точно представлява?

Орторексията е тъмната страна на здравословното хранене. Както казахме по-рано, тя се изразява в манията да се яде само „полезна“ храна. Продуктите, които се причисляват към тази категория, може да варират при различните хора.

Това, разбира се, съвсем не означава, че всеки, който се придържа към хранителен режим или диета, страда от орторексия. Както и при другите хранителни разстройства, съответното поведение се използва за справяне с негативните мисли и чувства или за да имаме контрол. Човек, който използва храната по този начин, може да се чувства изключително тревожен или виновен, ако похапва нещо, което смята за нездравословно.

Орторексията може да доведе и до физически проблеми, тъй като убежденията на човека за това какво е здравословно, може да го накарат да изключи основни хранителни вещества или цели групи храни. Всички хранителни разстройства са сериозни психични заболявания и трябва да се лекуват възможно най-бързо, за да се даде най-добър шанс на страдащия да се възстанови напълно.

Терминът орторексия е въведен през 90-те години на миналия век от американския лекар Стивън Братман, практикуващ алтернативна медицина. Той измисля името, като заимства орто от гръцката дума, означаваща „правилно“, и -рексия, означаваща „апетит“.

С течение на времето д-р Стивън Братман се убеждава, че въпросният  термин  се отнася за сериозен хранителен проблем и добавя към „орторексия“ думата „невроза“.  Всъщност това е препратка към анорексия нервоза – добре познатото хранително разстройство, което кара хората да гладуват, за да бъдат слаби.

През 2016 г. д-р Братман предлага възможни критерии за диагнозата, които включват:

 • Натрапчиво фокусиране върху „здравословното“ хранене и избягване на „нездравословните“ храни.
 • Маниакално следване на диета или режим.
 • Много строги правила за хранене, чието нарушаване предизвиква преувеличен емоционален дистрес (страх от заболяване, тревожност, срам и негативни физически усещания).

 

Орторексията е по-скоро термин, използван за описание на специфични тенденции и патология на нарушеното хранене, но не може да се счита за самостоятелно психично разстройство или официална диагноза.

Тя се свързва още с:

 • перфекционизъм
 • социална изолация
 • недохранване

 

Как да разпознаем орторексията?

 

Орторексия, жена с храна и лупа.

 

Някои възможни признаци на орторексията са изброени по-долу.

Помнете, че не е задължително човек да проявява всички от тях, за да е болен.

 • Мания за избягване на храни, които съдържат животински продукти, мазнини, захар, сол, оцветители или пестициди.
 • Натрапчива загриженост за храната и развитие на последици за здравето, като например медицински заболявания, включително астма, алергии и стомашно-чревни проблеми.
 • Обсебеност от употребата на хранителни добавки и витамини.
 • Крайно ограничаване на групите храни, което може да доведе до консумиране на малък брой съставки.
 • Дълго време, прекарано в мисли за храната и същевременно загуба на интерес към други дейности, които някога са били любими.
 • Мания за приготвяне на храна у дома.
 • Ирационална загриженост за техниките на приготвяне на храната и чистотата в кухнята.
 • Избягване на храна, приготвена или донесена от други хора.
 • Усещане на вина или срам при консумация на нездравословни храни.
 • Чувство на власт и удовлетворение, когато се консумират само здравословни храни.
 • Отказ от хранене навън.
 • Изолиране от другите, защото не споделят същите убеждения.
 • Силно безпокойство по отношение на начина на приготвяне на храната.
 • Избягване на социални събития, свързани с храна, поради страх от невъзможност да се спазва диета.
 • Критика и неодобрение към другите, които не спазват строги диети и не се хранят добре.
 • Изразходване на изключително много време и пари за планиране на храненето и избор на продукти.

 

Някои от физическите признаци включват:

 • Загуба на тегло
 • Чувство на отпадналост
 • Умора
 • Дълго време за възстановяване след заболяване
 • Усещане за студ
 • Ниски нива на енергия

 

Какви са причините за поява на орторексия?

 

Орторексия, жена със салата.

 

Ето някои от многобройните причини, които водят човека по пътя на „чистото хранене“, което в крайна сметка може да прерасне в орторексия нервоза:

 • За да отслабне или да изглежда по-добре.
 • За да се избегне медицински заболявания и болести.
 • За да се предпази от диагностицирани или недиагностицирани алергии.
 • Загриженост за произхода на храната или за химикалите, които може да се крият в нея.

Всеки може да се разболее от хранително разстройство. Въпреки че причините и рисковите фактори са различни при отделните хора, те се разделят на три основни групи:

 • Биологични – наличие на близък роднина с хранително разстройство или семейна история, свързана с диабет тип I.
 • Психологически – перфекционизъм, неудовлетвореност от тялото или тревожност в миналото.
 • Социално-културни – подигравки или тормоз заради теглото, семейна травма, която обхваща няколко поколения, или приемане на идеята за „идеално“ тяло.

 

 

Диагноза и лечение на орторексията

Както при булимията и анорексията, лекар или диетолог могат да помогнат при орторексията. Поради емоционалната страна на състоянието те могат да помолят човека да се обърне към специалист по психично здраве. В момента няма официални критерии за поставяне на диагноза, тъй като орторексията не е включена в DSM-5 (Diagnostic and statistical manual of mental disorders) – петата редакция на ръководството, което лекарите използват за диагностициране на психичните състояния.

Ако смятате, че имате нездравословна връзка с храненето, вашият лекар може да ви предложи стратегии за съзнателно хранене.

Често срещаните методи за лечение включват:

 • Превенция на излагането и реагирането – колкото повече сте изложени на ситуацията, която ви причинява безпокойство, толкова по-малко тя ще ви разстройва.
 • Промяна на поведението – разбирането на негативните ефекти от действията ви, за да можете да промените това, което правите. Преосмисляне на навиците и убежденията, които причиняват стрес, и да ги замените с по-малко закостенели мисли и действия.
 • Различни форми на релаксация – практикуване на успокояващи практики като дихателни упражнения, визуализация, медитация за осъзнатост, йога и тай чи.

 

 

Опасностите, които крие орторексията

 

Орторексия, анорексия, гадене.

 

Обществените ни убеждения и влиянието на културата на диетите и уелнес индустрията насърчават много от ценностите, които се поддържат при орторексия нервоза, като например фокусиране върху „чистотата“ на съдържанието и произхода на храните.

Наблягането на тези аспекти често се превръща в мания и води до правила за хранене и строгост, които силно ограничават това, което човек може да консумира. В крайна сметка това, което е започнало като добронамерено и социално приемливо поведение, се превръща в разстройство.

В нашата съвременна култура практиката да се изключват цели групи храни като захар, мазнини, въглехидрати и млечни продукти далеч не е рядкост. От десетилетия лепваме на храните двусмислени етикети и дори вредни етикети като „добър“ и „лош“. Хората дори си избират специално определени дни, за да ядат храни, които се считат за включени в списъка на „грешните“, като пица, шоколад или други десерти.

 

Заключение

Орторексия нервоза е, до голяма степен, продукт на съвременността. Тя може да се определи като форма на мания за здравословно хранене, включваща натрапчиви мисли и тревоги за неподходяща храна до степен, в която чистото хранене се превръща в център на живота.

Връзката между орторексията и разстройствата на личността, като например обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР), се изследва и са открити много сходства. Тези прилики включват както идентификации на когнитивни процеси, така и поведенчески съвпадения.

Проучване от 2017 г. например разкрива, че повишената употреба на Instagram е свързана с увеличаване на симптомите на орторексия. Социалните групи имат огромно влияние – независимо дали са онлайн или на живо, лесно могат да повлияят върху представата за водене на здравословен начин на живот.

Много от хората, живеещи с орторексия нервоза, лесно могат да бъдат определени като осъзнати и здравомислещи на пръв поглед. Те често биват хвалени за своя самоконтрол и дисциплина. Крайният резултат е, че много от тях страдат от недохранване и психически разстройства, а в същото време определят начина си на живот като вдъхновяващ. Затова нека не позволяваме на лъскавите опаковки да ни заблуждават.

Какво е орторексия нервоза?

Орторексия нервоза е термин, използван за описване на фиксацията върху яденето само на храни, които човек смята за здравословни, често в ущърб на цялостното му благосъстояние.

По какво орторексията се различава от другите хранителни разстройства?

Докато орторексията споделя прилики с разстройства като анорексия нервоза и булимия нервоза, тя се фокусира конкретно върху качеството и чистотата на храната, а не върху консумираното количество.

Какви са често срещаните признаци и симптоми на орторексията?

Признаците могат да включват строги диетични правила, загриженост за хранителното съдържание на храната, избягване на цели групи храни, безпокойство относно приготвянето на храна и страдание, когато не можете да се придържате към наложените от вас диетични насоки.

Категории: Здраве, Любопитно, Хранене и видове храни|Публикувана: 24.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 20 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 24 ноември 2023 в 14:50 | Категория: Здраве, Любопитно, Хранене и видове храни