Пневмония – симптоми и съвети за облекчаването й

Обновена: 08.01.2024|

Възпалителното заболяване на белите дробове, познато като пневмония, е причинено от инфекция на дихателните пътища. Това е сериозно състояние и домашните лекове не могат да се използват самостоятелно за неговото лечение. Но е възможно да облекчат характерните симптоми. Важно е да знаем, че подобна инфекция може да бъде критична и в някои случаи, дори опасна за живота.

От съществено значение е да се доверите на своя лекар, да спазвате неговите указания, както и да следите развитието на симптомите на пневмонията, за да избегнете усложнения. Това, което ще ви предложим днес, е как да комбинирате назначеното ви медицинско лечение с домашни средства, за да овладеете положението по-бързо и лесно.

 

Пневмония – причини и симптоми 

Пневмонията може да бъде инфекция в единия или двата бели дроба. Причиняват я бактерии, вируси и гъбички. В белите дробове инфекцията възпалява въздушните торбички, наречени алвеоли. Те се пълнят с течност или гной, което води до затруднено дишане.

 

Заразна ли е пневмонията?

Микробите, които предизвикват пневмония, са заразни. Това означава, че те могат да се разпространяват от човек на човек.

Както вирусната, така и бактериалната пневмония се разпространяват чрез вдишване на въздушни капчици от кихане или кашляне. Но освен по този път, може да се заразите като влезете в контакт с повърхности или предмети, които са замърсени с бактерии или вируси, причиняващи пневмония.

Тъй като това е заразно състояние, както споменахме по-горе, много важна е превенцията. При по-голяма част от случаите тялото успява да се пребори с тези инфекции. Но когато „вредителите“ са прекалено много и имунната система е претоварена, се получават усложнения като пневмонията.

 

Симптоми на пневмония

 

Памет и концентрация.

 

Симптомите на пневмонията варират от леки до животозастрашаващи. Те могат да включват:

 • Кашлица, съпътствана от храчки (слуз)
 • Треска
 • Изпотяване или студени тръпки
 • Задух, който се случва при извършване на нормални дейности или дори по време на почивка
 • Болка в гърдите, която е по-силна, когато дишате или кашляте
 • Чувство на умора
 • Загуба на апетит
 • Гадене или повръщане
 • Главоболие

Други симптоми на това възпалително заболяване на белите дробове варират в зависимост от вашата възраст и общо здравословно състояние:

 • При деца под 5-годишна възраст се наблюдава затруднено дишане или хрипове.
 • Дори да изглежда, че бебетата нямат симптоми, възможно е да повръщат, да им липсва енергия или да имат проблеми с пиенето или храненето.
 • Възрастните хора могат често изпитват и по-леки симптоми.

Ако трябва да обобщим, най-често симптомите на пневмония включват кашлица, задух, болка в гърдите, треска, втрисане, умора и мускулни болки.

Понякога се появяват допълнителни симптоми, като главоболие и стомашни болки.

 

Причини за развитие на пневмония

Има няколко вида инфекциозни агенти, които могат да причинят пневмония.

Бактериална пневмония

Бактериалната пневмония се причинява от бактерии, които проникват в белия дроб и след това се размножават. Най-честата причина за бактериална пневмония е Streptococcus pneumoniae.

Други причини включват:

 • Микоплазма пневмоние – това е изключително малка бактерия, която причинява микоплазмена пневмония.
 • Пневмония, причинена от хемофилус инфлуенце – болестотворна бактерия, която често предизвиква инфекции, особено при деца. Haemophilus influenzae е втората най-честа причина за бактериална пневмония. Тази бактерия може да живее в горните дихателни пътища. Обикновено не причинява вреда или заболяване, освен ако не се наблюдава отслабена имунна система.
 • Пневмония от Legionella pneumophila.

Възможно е бактериалната пневмония да обхване само една малка част от белия дроб или целия бял дроб. Пневмонията може да е причина тялото да не получава достатъчно кислород в кръвта, което да доведе до неправилна работа на клетките.

Бактериалната пневмония варира от лека до сериозна. Тежестта зависи от силата на бактериите, колко бързо сте диагностицирани и лекувани, възрастта, цялостното здраве, съпътстващи заболявания.

Вирусна пневмония

 

Настинка.

 

Респираторните вируси често са причина за пневмония. Някои примери включват:

 • грип (грип)
 • респираторен синцитиален вирус (RSV)
 • риновируси (обикновена настинка)

Вирусната пневмония е усложнение на вирусите, които причиняват настинка и грип. Тя представлява около една трета от случаите на пневмония. Вирусът нахлува в белите дробове и ги кара да набъбват, блокирайки потока на кислород. Много случаи на вирусна пневмония се изчистват сами в организма в рамките на няколко седмици. Тежките случаи обаче могат да бъдат животозастрашаващи.

Симптомите на пневмония се появяват, когато дробовете се възпалят, опитвайки се да се преборят с вирусна инфекция. Това възпаление блокира потока на обмен на кислород и газ в белия дроб.

При деца с вирусна пневмония постепенно се проявяват по-малко изразени симптоми. Синкав оттенък на кожата им може да е признак за липса на кислород, появява се и загуба на апетит. При възрастните се наблюдават по-ниска от нормалната телесна температура, световъртеж и объркване.

Възможно е вирусната пневмония бързо да се превърне в по-сериозно състояние, особено ако сте в група с високи рискови фактори, като хора с отслабена имунна система. Само лекар трябва да диагностицира пневмония!

 

Класификация

Лекарите класифицират различни видове пневмония в отделни групи. Това им позволява да опишат заболяването по-точно и по-важното, да започнат с правилното лечение. Различните видове се класифицират според редица характеристики. За лечението им, на първо място, от значение е дали някой у дома е болен, в работното място или другаде. В зависимост от това заболяването се дели на придобита в общност и нозокомиална пневмония.

Ако я развиете у дома, тя спада към класификацията „придобита от общността“. Ако я развиете, докато сте в болницата, тя се нарича вътреболнично придобита (нозокомиална) пневмония.

Счита се за нозокомиална, ако започне най-малко два дни след приема в болницата или в рамките на три месеца от болничния престой.

Защо класификацията е важна за лечението?

Придобитата от общността пневмония обикновено се причинява от пневмококи, докато нозокомиалната често е свързана със стафилококи. Някои от тези бактерии могат да бъдат мултирезистентни, което означава, че са устойчиви на няколко антибиотици. Ето защо обикновено са необходими няколко различни антибиотика за лечение и то се усложнява в сравнение с лечението на пневмония, придобита в общността.

 • Лека, умерена или тежка

За да могат да осигурят правилното лечение, лекарите класифицират придобитата в общността пневмония като лека, умерена или тежка, като вземат предвид и риска от усложнения. Счита се за лека, без повишен риск, ако пациентът:

 • Е по-млад от 65 години
 • Е съзнателен
 • Има нормално кръвно налягане и пулс
 • Не диша твърде бързо (по-малко от 30 вдишвания в минута)
 • Има достатъчно кислород в кръвта
 • Не е взимал антибиотици през последните три месеца
 • Не е бил в болница през последните три месеца, няма други тежки медицински състояния

Хората с леки симптоми могат да се лекуват у дома и им се изписват антибиотици под формата на таблетки.

Признаците на умерени симптоми на заболяването включват: сънливост и объркване, ниско кръвно налягане, влошаващ се задух и рискови фактори като старост и наличие на хронични заболявания. Хората с такива симптоми трябва да се лекуват в болница. На някои от тях се назначава комбинация от два различни антибиотика, поне в началото на лечението.

Пневмонията се класифицира като тежка, когато сърцето, бъбреците или кръвоносната система са изложени на риск от отказ или ако белите дробове вече не могат да поемат достатъчно кислород. След това обикновено е необходимо лечение с антибиотична инфузия (венозно вливане) или допълнителни лекарства като кортикостероиди.

 • Типична и атипична 

 

Момиче с хрема, но което имунитета е паднал. Симптоми на пневмония.

 

Типичната обикновено започва с внезапна висока температура и втрисане, а след това кашлица и храчки. Атипичната се причинява от други микроби, които също се наричат “атипични“.

По-възрастните хора имат малко или по-различни симптоми при атипична пневмония. Тя започва по-бавно с лека температура и/или главоболие и болки в крайниците. Вместо да кашлят с храчки, те имат суха, гъделичкаща кашлица.

Нетипичните симптоми за съжаление не означават по-слабо възпаление на алвеолите на белите дробове или че болестта ще премине по-леко.

 • Пневмония на горния, средния и долния лоб

Рентгеновите снимки играят важна роля за разграничаването на тези видове: терминът лобарна пневмония се използва, ако ( при образна диакгностика се вижда, че цял дял или т.нар. лоб от белия дроб е възпален. В зависимост от това кой белодробен лоб е засегнат, заболяването е на горния, средния или долния лоб. Ако има няколко възпаления на белите дробове, се използва терминът фокална. Някои хора използват и термина бронхопневмония, ако огнищните възпаления започват с бронхит.

 

Разлика между пневмония и бронхит

Пневмонията и бронхитът са две различни състояния. Пневмонията е възпаление на белите дробове, по-конкретно – на алвеолите, които се пълнят с течност или гной. Бронхитът е възпаление на бронхите.

Инфекциите причиняват както пневмония, така и остър бронхит. Освен това персистиращ или хроничен бронхит може да се развие от вдишване на замърсители като цигарен дим.

Вирусната или бактериалната инфекция е способна да доведе до пристъп на остър бронхит. Ако състоянието остане нелекувано, то може да се развие в пневмония. Понякога е трудно да се разбере дали това се е случило. Симптомите на пневмония и бронхит са много сходни.

При тежки случаи, в които има нужда от болнично лечение, за диагностициране на пневмония се прилага пулсова оксиметрия, пълна кръвна картина и радиография на гърдите.

Ако имате бронхит, важно е да го лекувате, за да предотвратите развитие на пневмония.

 

Домашни средства за облекчаване на симптомите на пневмония

Всеки план за лечение на заболяването включва няколко антивирусни, антибиотични или противогъбични лекарства за лечение на инфекцията. Също така има две правила, които трябва да запомните за по-бързо възстановяване – почивка и правилно хранене. Въздържането от физическа активност и получаването на достатъчно почивка в леглото позволява на тялото да се съсредоточи върху възстановяването си, вместо да използва енергия за захранване на мускулите.

Пълноценната и разнообразна храна и адекватният прием на течности също са от съществено значение. Ето и някои съвети как да повлияете и конкретни симптоми:

 • Кашлица

Кашлицата обикновено започва в началото на пневмонията, когато тялото се опитва да изхвърли течността от белите дробове, за да се отърве от инфекцията. Как да я облекчите? Много топли билкови чайове могат да помогнат за успокояване на драскащо гърло, но билки като мента, евкалипт и сминдух са най-ефективни при кашлицата, болката и възпалението.

В нашия блог можете да видите и още няколко предложения за билки, ефективни при респираторни инфекции. Слуз, заседнала в гърлото и гърдите, може да доведе до повече кашлица и дразнене. Тогава ще помогне гаргара със солена вода, която мигновено ще осигури известно облекчение. Мурсалски чай също облекчава при пневмония.

 • Задух

Задухът е симптом на респираторни инфекции като пневмония, в конкретния случай. Един от начините за справяне с него е с чаша кафе. Кофеинът може да помогне за отваряне на дихателните пътища на белите дробове и да донесе облекчение. Вдишването на топъл и влажен въздух също може да помогне и да предпази гърлото от стягане. Дишането на парата от душа ще свърши работа или топла инхалация с чай.

 • Болка в гърдите

 

Противовъзпалителни билки и подправки, които са наши помощни средства за успокояване на възпаления и облекчаване на симптоми на пневмония.

 

Това е друг често срещан симптом и се получава вследствие на упорита кашлица. Самото справяне с нея ще помогне, но пиенето на топъл чай, приготвен от корен на джинджифил или куркума, също може да намали тази болка. Корените и на двете растения имат естествен противовъзпалителен ефект. Парче с размер на палец, сварено в няколко чаши вода, може да осигури достатъчно количество чай за целия ден.

 • Треска

Вдигането на висока температура е друг симптом и справянето с нея е жизненоважно за избягване на усложнения при пневмония. На първо място, когато човек има висока температура, поддържането на тялото хидратирано е от съществено значение. Консумацията на повече течности е задължителна. Чаят от семена от сминдух пък насърчава потенето, което може да намали температурата.

При по-тежки случаи компресите с хладка вода също са много ефикасни.

 • Втрисане

Втрисането често е вторичен симптом, причинен от треската. Когато треската приключи, втрисането в повечето случаи отшумява самостоятелно. Но ако продължи, пиенето на топли течности допринася за загряване на тялото. Това включва топла вода, билкови чайове или купичка супа.

 

Възстановяване след пневмония

Повечето хора реагират на лечението и се възстановяват след прекарана пневмония. Подобно на него, времето за възстановяване ще зависи от вида на пневмонията, която имате, колко тежка е и общото ви здравословно състояние.

По-млад човек в повечето случаи се чувства добре седмица след лечението. При други – да отнеме повече време, като процесът на възстановяване е съпътстван с продължителна умора. Ако симптомите са тежки, възстановяването може да отнеме няколко седмици.

Помислете за предприемането на тези стъпки, за да подпомогнете възстановяването си и да предотвратите появата на усложнения:

 • Придържайте се към плана за лечение, разработен от вашия лекар, и приемайте всички лекарства според указанията.
 • Уверете се, че си почивате много, за да помогнете на тялото си да се бори с инфекцията.
 • Пийте много течности.
 • Посъветвайте се с вашия лекар, кога трябва да назначите последваща среща. Може да се наложи още една рентгенова снимка на гръдния кош, за да е сигурно, че инфекцията ви е изчистена.

 

Какво е важно да запомним?

Всеки, който подозира, че има пневмония, трябва да се консултира с лекар. След като той назначи план за лечение, е от съществено значение да се придържате към него. Ако няма подобрение на симптомите след 3-4 дни лечение, трябва да посетите отново своя лекар.

Хората, които са прекарали пневмония веднъж, имат по-голям шанс да се заразят отново или да се сблъскат с усложнения като сърдечна недостатъчност. Не забравяйте да включите в режима си и натуралните средства за облекчаване, те могат да се окажат фактори за по-бързото възстановяване и никога няма да ви навредят. А за да не се стига до там, се уверете на първо време, че взимате необходимите мерки.

Пазете се и бъдете здрави!

Какво представлява пневмонията?

Възпалително заболяване на белите дробове, причинено от инфекция на дихателните пътища.

Каква е главната причина за развиване на пневмония?

Това са бактерии, вируси или гъбички. В белите дробове инфекцията възпалява въздушните торбички, наречени алвеоли. Те се пълнят с течност или гной, което води до затруднено дишане.

Заразна ли е пневмонията и какви са симптомите?

Микробите, които предизвикват пневмония, са заразни. Това означава, че те могат да се разпространяват от човек на човек. Както вирусната, така и бактериалната пневмония се разпространяват чрез вдишване на въздушни капчици от кихане или кашляне. Най-честите симптоми са кашлица, треска, изпотяване, задух и болка в гърдите, отпадналост, загуба на апетит, гадене или повръщане, главоболие, мускулна болка.

Какви са видовете пневмония и как се класифицират?

Пневмонията може да бъде бактериална и вирусна, а класификацията е важна за хода на лечението, и се разделя на лека, умерена или тежка; типична и атипична; пневмония на горния, средния и долния лоб.

Какво е лечението и колко време продължава?

Според причинителя на пневмонията, лечението може да е антибиотично. Лекуващият лекар може да препоръча и лекарства без рецепта за облекчаване на симптомите и температурата. Подходящи за случая са и някои домашни средства, като билки, чайове и инхалации. В по-тежки случаи може да се наложи хоспитализация. След като лекуващият лекар назначи план за лечение, е от съществено значение да се придържате към него. Ако няма подобрение на симптомите след 3-4 дни, трябва да посетите отново своя лекар.

Категории: Здраве|Публикувана: 26.03.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

8 Коментара

 1. Margarita Duneva 12.11.2021 at 1:57 - Отговор

  Ima vaksina, trae 5 godini ! V France moje da se vaksinirash, pojelanie !

 2. Петър 01.10.2021 at 22:28 - Отговор

  Аз съм с Остър Бронхит
  И ясвно не е напълно излекуван, нямам кашлица имам само храчки, умора, учестено дишане и постоянно сърцебиене

 3. Мимо 24.05.2020 at 13:43 - Отговор

  Това е ковид19

 4. Милан 20.04.2020 at 8:34 - Отговор

  Аз съм с хроничен бронхит, лекувам се с билки и НА ЛИСТ ХАРТИЯ НАДУПЧЕН СЛАГАМ СВИНСКА МАС И ПОРЪСВАМ СЪС СОДА, СЛАГА СЕ НА ГЪРДИТЕ И СТОИ 6-7ЧАСА, НЯМАМ ХРИПОВЕ, ВСИЧКО МИНАВА, НА ДРУГАТА ВЕЧЕР СЕ ПОВТАРЯ. БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!

 5. Ирина Аврамова 08.04.2020 at 16:25 - Отговор

  Аз съм с хроничен бронхит и преди година боледувах от бронхопневмония. В мрежата прочетох,че има ваксина срещу пневмония,която се поставя на 5 години. В България има ли такава ваксина и как се казва?

  • Жоро 11.04.2020 at 18:35 - Отговор

   До Ирина Аврамова: И аз съм с хроничен бронхит и преди време се ваксинирах – ваксината се нарича “ Пневмо 23″ , като се подновява на 5 години.Бъдете здрава!

   • Емилия Събчева 19.04.2020 at 0:34 - Отговор

    Тази ваксина се казва Pneumovax 23, но за съжаление я няма в България. Има я в някои държави в западна Европа, като в Германия например. Много е ефикасна.

    • Александра 23.03.2023 at 17:06 - Отговор

     Аз бях при болен от пневмония .дали сам прехванала .отслабнах доста .както пише как мога да разбера .и защо ме викаха да го обслужвам .за да я прехвана и аз

Оставете коментар

Обновена: 8 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 26 март 2020 в 11:47 | Категория: Здраве