Набавяне на магнезий чрез хранителни добавки или правилно хранене

Обновена: 05.01.2024|

Кой е най-популярният начин за набавяне на магнезий – с хранителни добавки или чрез разнообразно хранене? Ако се чувствате  уморени, стресирани и без желание за активност, причината може да е дефицит на магнезий. Вярвате или не, това състояние може да се случи на всеки – и е много по-често срещано, отколкото предполагаме. 

Отговорът на това защо се случва така, се крие в начина ни на живот. Факторите, които влияят основно на количеството магнезий в организма са стресът, неправилното или недостатъчното хранене с продукти, богати на витамини и минерали, и разбира се, недостатъчното движение. Още за магнезия и неговото влияние в организма прочетете в нашата страница.

 

Хранителни добавки с магнезий: видове и как да изберем

Ако поради някаква причина не можете да промените режима си или да ядете богати на магнезий храни, то на помощ ще дойдат хранителните добавки с магнезий. Те никога не са с магнезий в чист вид, а са комбинация от него и различни вещества. Тяхната цел е по-лесното абсорбиране на елементите и още по-голяма подкрепа на съответната система в тялото ни.

magnezii 01 400
mgnezii 01 600

Най-често срещаните са:

magnezii 01 400
mgnezii 01 600
 • Магнезиев цитрат: комбинация на магнезиев препарат под формата на сол с лимонена киселина. Има положително влияние върху нивата на енергия, умората и дейността на метаболизма;
 • Магнезиево олио: течен вариант на магнезий, изключително бързо и ефективно усвоим. Действа на мускулите, ставите и кожата;
 • Магнезиев оксид: трудно усвоим вид съединение с магнезия – между 4 и 11% средна степен на действие. Има опасност по-скоро да повлияе негативно на храносмилателната система, отколкото да повлияе положително на системите в тялото;
 • Магнезиев малат: препоръчва се за по-добро здраве на сърдечно-съдовата система;
 • Хелатиран магнезий: има много добра степен на абсорбация и положително влияние върху костите, мускулите и ставите. Помага при схващания, крампи и за регенерация на тъканите след възпаления;
 • Магнезиев глюконат: позната още с името глюконова киселина, добавката се използва основно за лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Нашият съвет: преди да пристъпите към прием на която и да е от хранителните добавки с магнезий, уверете се, че тя е правилната за вас! Задължителна е консултацията със специалист и следенето на състоянието на тялото. Въпреки, че магнезият няма странични ефекти при предозиране, можете да раздразните храносмилателната си система или да повлияете негативно на кръвното си нaлягане.

 

Набавяне на магнезий чрез храната

Твърди се, че препоръчителният прием на магнезий на ден за мъже е 420 мг. дневно, а за жени: 320 мг. на ден. Разбира се, трудно е да се изчисли колко точно от дадени продукти да консумирате, за да го постигнете, защото всяко тяло е различно. Стресът, на който го подлагаме и количеството сън, което му даваме, също. Все пак, ако се усещате по-уморени от обикновено и мускулите ви сигнализират нещо нередно, то можете да добавите към менюто си тези ТОП 5 храни:

 • ядки и семена: те са полезни за изключително много системи в тялото ни, а и съдържат много магнезий. Препоръчваме кедрови ядки, бадеми, кашу;
 • риба: освен така полезните Омега-3 мастни киселини, в рибата отриваме богати залежи на магнезий. Видовете, които да похапвате, са Сьомга, камбала, риба тон, скумрия;
 • пълнозърнести храни – различните семена в тях ще дадат енергия и магнезий на тялото;
 • сушени плодове – ако внимавате за скритите захари в тях, ще получите прилив на магнезии и от тях;
 • черен шоколад – любимото изкушение крие големи количества магнезий, така че не бива да го избягвате.

Разбира се, всички тези храни могат да бъдат комбинирани и с хранителни добавки с магнезий, тъй като този елемент се изчерпва изключително бързо от организма ни, особено при спортуващи хора или такива, изложени на честа физическа умора.

Какво трябва да направим, за да се почувстваме отново добре в кожата си, ако сме установили дефицит на магнезий? На първо място е важно да знаем…

 

За какво ни помага магнезият

 

Жена, страдаща от безсъние.

 

 

Наричат магнезия един от най-важните и мощните елементи в тялото – и с право. Няма да преувеличим, ако кажем, че без магнезий човешкият организъм не може да функционира. Въпреки, че е толкова важен, магнезият не се синтезира естествено в тялото. Той също така не подлежи на съхранение от него. Единствено на натрупване и използване в системите, които имат нужда от него. А те, оказва се след десетилетия проучвания, са всички в тялото. 

Една от най-големите му ползи си остава това да можем да се движим. Да, точно така – дори най-простите ни ежедневни дейности, които зависят от движението, не зависят само от опорно-двигателната ни система, но и от баланса на веществата в тялото ни. Ако магнезият в него не достига, по-трудно се справяме с мускулната треска. Възможно е да изпитаме и крампи, схващания и болки.

Една от другите важни системи в тялото ни, сърдечно-съдовата, от своя страна разчита на магнезия за по-добро кръвоснабдяване. По-малко количество от елемента значи по-малко кислород и полезни вещества в кръвта ни. 

Нервната ни система и психиката ни зависят може би най-много от магнезия. Оказва се, че стресът е същински “убиец” на магнезия в тялото ни и колкото по-напрегнати сме, толкова повече магнезий изразходваме. От друга страна, магнезият има връзка и с качеството на съня. Именно заради това може да се каже, че елементът има голямо значение и за общото ни психическо състояние. 

 

Като допълнение

Не бива да забравяме и за влиянието на магнезия върху кожата. Мнозина се изненадват, но тъй като елементът има общо с клетъчния метаболизъм, всъщност е известно, че без него клетките на кожата не задържат толкова вода. Това води до по-малко еластичност и по-бързо стареене.

И още: магнезият е жизнено важен за майката и плода по време на бременност. В това така важно за всяка жена време, тялото поддържа два живота – на мама и бебе. Съответно, имаме още по-бързо изразходване на магнезий и още по-голяма нужда от неговия оптимален прием. На бременните жени се препоръчва допълнителен приема на магнезий под формата на хранителни добавки, но те задължително трябва да бъдат изписани от лекар!

 

Как да разпознаем дефицита на магнезий

На първо място хроничната умора ще се превърне във ваш постоянен спътник. Ще забележите и че паметта и концентрацията ви отслабват. Ако страдате от мигрена, симптомите и продължителността й ще се увеличат. На хората, страдащи от мигрена, се препоръчва допълнителен прием на магнезий под формата на хранителни добавки.

И ако това не е достатъчно, сънят ви ще стане по-неспокоен. В допълнение, ако спортувате, мускулите ви много по-бавно ще се справят с мускулната треска. Ставите ви също няма да бъдат в толкова добра форма и с времето, при хроничен дефицит, ще започнат да отслабват. 

Ще бъдете по-податливи и на възпаления. Засегнати ще бъдат и всички елементи от тялото, на които е нужен калций, защото магнезият се явява и помощник за усвояването му. Някои специалисти казват, че редица нелечими състояния са свързани именно с дефицита на магнезий: Алцхаймер, диабет тип 2, атеросклероза и остеопороза.

Добрите новини на фона на тези притеснителни прогнози: при хората, които са здрави и имат добър хранителен режим, дефицитът на магнезий е рядкост.

Категории: Хранене и видове храни, Витамини и минерали|Публикувана: 09.06.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 9 юни 2020 в 11:13 | Категория: Хранене и видове храни, Витамини и минерали