Пълнен алабаш с гъби и кайма
Рецептата за пълнен алабаш е чудесна за хора на нисковъглехидратен режим, но и за всеки, който обича полезните зимни зеленчуци. Алабашът съдържа само 6,2 г въглехидрати на 100 г и е чудесен източник на витамин С – същото количество осигурява необходимата дневна доза.
Ето и нашето предложение за ястие с алабаш за кето режим.
Рецепта за пълнен алабаш с кайма
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 40 минути | 4 | 6 г |
Необходими продукти:
- 4 алабаша (около 600 г)
- 3 стръка зелен лук (около 50 г)
- 100 г гъби печурки
- 1 ½ с. л. краве масло Гхи
- 400 г телешка кайма
- 2 яйца
- 1 ч. л. чесън на прах
- Сол и черен пипер на вкус
- 600 мл бульон по избор
Изпълнение на рецептата:
- Първата стъпка е почистването на зеленчука от листата и обелването му. Когато сте готови, отрежете от върха на всяка глава, под формата на капаче, което заделете настрани.
- Сложете подсолена вода да заври и след това пуснете вътре алабаша за 15-20 минути.
- Когато го извадите, оставете леко да се охлади и издълбайте омекналата вътрешност с лъжичка, като внимавате да не нараните стените.
- В тиган загрейте маслото Гхи, добавете издълбаната месеста част от алабаша, нарязания на ситно зелен лук, почистените и нарязани гъби, и гответе до омекване.
- Преместете в купа и смесете с каймата, яйцата, чесъна на прах, овкусете със сол и черен пипер.
- Загрейте фурната на 170 градуса. В тавичка поставете хартия за печене.
- Наредете издълбания алабаш вътре и напълнете всеки с месната смес. Поставете отгоре отрязаните в началото капачета.
- Излейте бульона върху алабаша и печете 40-50 минути, докато омекне.
- Когато са готови, разпределете алабашите в 2 чинии. Ако обичате бульон, сложете алабаша в купички и налейте от бульона около него.
Други предложения за нисковъглехидратни рецепти ще откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Сметанов сос за сервиране
Ако можете да си позволите някой друг въглехидрат повече за деня, пригответе си сметанов сос с пармезан, с който да залеете вашия пълнен алабаш. Имайте предвид, че с него ще добавите по около 6 г въглехидрати на порция:
Ще ви бъдат необходими:
Сметанов сос (по избор):
- 230 мл течна сметана за готвене
- 50 г настърган пармезан
Приготвяне:
- В купичка разбъркайте сметаната за готвене и пармезана, и налейте бавно от топлия бульон от тавичката, като темперирате соса, докато пармезана се разтопи.
- Налейте по няколко супени лъжици от соса върху всеки пълнен алабаш.
Няколко кулинарни съвета:
- Използвайте отрязаните листа от алабаша, като ги прибавите към рецепта за зеленчукова супа по желание. Чудесно се комбинират с броколи.
- Вместо кайма използвайте крехко свинско на конци за пълнежа.
Сервирайте с гарнитура от:
- Няколко консервирани чушки по кето рецепта.
- Кисели краставички
- Топчета аранчини с три вида сирена
- Запечено сирене Халуми
- Салата табуле с карфиол
- Гръцка салата дзадзики
- Карфиолено ризото
За десерт ви предлагаме да опитате някое от нисковъглехидратните ни предложения:
- Домашни бисквити с ядков тахан
- Петифури с бадемово брашно и кето шоколад
- Кето шоколадови мъфини
- Кекс без захар и брашно с горски плодове
- Целувки със стевиола
- Класически ореховки
- Кето сурови бонбони
Други варианти за десерти, основни, предястия и супи ще откриете в нашия раздел „Кето рецепти“ в блога.
Знаете ли, че:
- На английски алабаш е kohlrabi (в българския се среща и названието колраби), което в превод от немски означава „зелева ряпа“. Ядливата част е всъщност стъблото, което, непосредствено над почвата, се раздува и образува грудка.
- Алабашът има вкус на кръстоска между целина и броколи.
- Можете да го ядете суров или да го приготвите като кореноплоден зеленчук.
Той е с ниско съдържание на калории и добър източник на фибри, витамин С и калий.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата за пълнен алабаш с кайма и гъби ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Пригответе си телешко задушено - крехко месо с ароматни зеленчуци, които се топят нежно
Ако сте на кето диета и много ви липсват хрупкавите пържени картофи – напълно
Да си направим гювечета с кайма е едно от най-неангажиращите кулинарни предложения. Лесно можем