Пълнен алабаш с гъби и кайма

Обновена: 11.03.2024|

Рецептата за пълнен алабаш е чудесна за хора на нисковъглехидратен режим, но и за всеки, който обича полезните зимни зеленчуци. Алабашът съдържа само 6,2 г въглехидрати на 100 г и е чудесен източник на витамин С – същото количество осигурява необходимата дневна доза.

Ето и нашето предложение за ястие с алабаш за кето режим.

 

Рецепта за пълнен алабаш с кайма

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
1 час и 40 минути 4 6 г

 

keto 02
keto 01

Необходими продукти:

  • 4 средни алабаша (около 600 г)
  • 3 стръка зелен лук (около 50 г)
  • 100 г гъби печурки
  • 1 ½ с. л. краве масло Гхи
  • 400 г телешка кайма
  • 2 яйца
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 600 мл бульон по избор
keto 02
keto 01

Изпълнение на рецептата:

  1. Първата стъпка е почистването на зеленчука от листата и обелването му. Когато сте готови, отрежете от върха на всяка глава, под формата на капаче, което заделете настрани.
  2. Сложете подсолена вода да заври и след това пуснете вътре алабаша за 15-20 минути.
  3. Когато го извадите, оставете леко да се охлади и издълбайте омекналата вътрешност с лъжичка, като внимавате да не нараните стените.
  4. В тиган загрейте маслото Гхи, добавете издълбаната месеста част от алабаша, нарязания на ситно зелен лук, почистените и нарязани гъби, и гответе до омекване.
  5. Преместете в купа и смесете с каймата, яйцата, чесъна на прах, овкусете със сол и черен пипер.
  6. Загрейте фурната на 170 градуса. В тавичка поставете хартия за печене.
  7. Наредете издълбания алабаш вътре и напълнете всеки с месната смес. Поставете отгоре отрязаните в началото капачета.
  8. Излейте бульона върху алабаша и печете 40-50 минути, докато омекне.
  9. Когато са готови, разпределете алабашите в 2 чинии. Ако обичате бульон, сложете алабаша в купички и налейте от бульона около него.

Други предложения за нисковъглехидратни рецепти ще откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

Сметанов сос за сервиране

Ако можете да си позволите някой друг въглехидрат повече за деня, пригответе си сметанов сос с пармезан, с който да залеете вашия пълнен алабаш. Имайте предвид, че с него ще добавите по около 6 г въглехидрати на порция:

Ще ви бъдат необходими:

Сметанов сос (по избор):

Приготвяне:

  1. В купичка разбъркайте сметаната за готвене и пармезана, и налейте бавно от топлия бульон от тавичката, като темперирате соса, докато пармезана се разтопи.
  2. Налейте по няколко супени лъжици от соса върху всеки пълнен алабаш.

 

Няколко кулинарни съвета:

  • Използвайте отрязаните листа от алабаша, като ги прибавите към рецепта за зеленчукова супа по желание. Чудесно се комбинират с броколи.
  • Вместо кайма използвайте крехко свинско на конци за пълнежа.

Сервирайте с гарнитура от:

За десерт ви предлагаме да опитате някое от нисковъглехидратните ни предложения:

Други варианти за десерти, основни, предястия и супи ще откриете в нашия раздел „Кето рецепти“ в блога.

 

Знаете ли, че:

  • На английски алабаш е kohlrabi (в българския се среща и названието колраби), което в превод от немски означава „зелева ряпа“. Ядливата част е всъщност стъблото, което, непосредствено над почвата, се раздува и образува грудка.
  • Алабашът има вкус на кръстоска между целина и броколи.
  • Можете да го ядете суров или да го приготвите като кореноплоден зеленчук.

Той е с ниско съдържание на калории и добър източник на фибри, витамин С и калий.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пълнен алабаш. Кето фантазии - книгата.

Много полезни съвети и алтернативни предложения за нисковъглехидратни ястия ви очакват в кулинарната ни книга.

 

Ако рецептата за пълнен алабаш с кайма и гъби ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 16:39 | Публикувана: 1 декември 2021 в 14:20 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф