Малки вкусни хапки при чието приготвяне можете да се развихрите в опциите за декорация или пълнеж – нисковъглехидратни петифури, без захар и глутен, с много кето шоколад.

Десертът е чудесен за компания на чаша чай или кафе, освен това е удобен за консумация на крак, ако искате да обогатите менюто за специално събитие.

Ето и какво ще ви е необходимо за приготвянето им, както и стъпките за изпълнението на рецептата.

 

 

Рецепта за кето петифури, без захар и глутен

Ще ви е необходима метална формичка – по избор, може да е кръг, квадрат, сърце и т. н.  Класическите петифури са квадратни. Както и метална решетка, върху която да нареждате глазираните петифури.

Време за приготвяне: 40 минути

Порции: 34-36 петифури

Въглехидрати в 1 порция (петифура): 1.38 г

Необходими продукти:

  • 230 г краве масло Гхи
  • 150 г стевиола, смляна на пудра, или еритритол
  • 4 яйца, стайна температура
  • 2 ч. л. бадемов екстракт
  • 200 г бадемово брашно
  • 1/8 ч. л. сол

За пълнежа:

За глазурата:

Рецепта за кето петифури.

  • 140 г шоколад със стевиола
  • 6 с. л. краве масло Гхи (86 г)
  • 150 г стевиола, блендирана на пудра, или еритритол
  • 60 мл гореща вода (предварително кипната)
  • 2 с. л. лимонов сок

Опции за украса (по желание):

  • Наситнен шоколад със стевиола
  • Блендирана на пудра стевиола
  • Кето течен шоколад

Изпълнение на рецептата:

  1. Загрейте фурната на 170 градуса.
  2. С миксер разбийте маслото и стевиолата, около 3 минути, до гъста и въздушна консистенция.
  3. Намалете скоростта на миксера и добавете яйцата едно по едно, като хубавото обирате и по дъното на купата при разбиване. Така сместа ще стане напълно хомогенна.
  4. Постелете дъното на тавичка с разбери 40х30 см и изсипете сместа. Разнесете я равномерно с шпатула и печете около 18 минути или докато добие златист загар. Когато блатът е готов, извадете го и го оставете да се охлади около 10 минути.
  5. Премахнете внимателно хартията за печене, като обърнете блата върху равна повърхност.
  6. С остър нож изрежете краищата на блата и го разрежете през средата, за да получите 2 еднакви правоъгълника.
  7. Прехвърлете единия блат в по-малка тавичка с хартия за печене на дъното и го намажете със сладкото без захар. Върху него сложете другата половина от блата.
  8. Покрийте го със стреч фолио, ако е необходимо, с книга или друг плосък предмет, притиснете отгоре, за да се слепят добре двата слоя.
  9. Приберете в хладилник за около 30 минути.
  10. Подгответе си метална решетка с хартия за печене под нея. Когато извадите блата с пълнежа, с метална формичка по желание изрежете от него петифурите и ги подреждайте върху решетката.

Приготвяне на глазурата:

  1. На водна баня разтопете маслото и шоколада. Добавете стевиолата, смляна на пудра. Разбъркайте отново.
  2. Сложете водата и лимоновия сок и бъркайте до гладкост. Ако сместа е прекалено гъста, добавете още гореща вода.
  3. С помощта на вилица потапяйте всяка петифура в глазурата и я връщайте на решетката, за да се отцежда.

За украсата:

  • Наситнете шоколад със стевиола и поръсете всяка петифура.
  • Можете да използвате и блендирана на пудра стевиола.
  • Напръскайте петифурите със зигзагообразни движения с кето течен шоколад.

 

Още подобни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

Кето течен шоколад 250гр.8.80лв.
Кето фантазии29.00лв.
Шоколад със Стевия4.80лв.
Бадемово брашно 300 гр13.00лв.
Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.
Стевиола на прах 1кг48.80лв.

 

Вижте още подобни предложения:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Петифури. Аранчини, кето рецепта.

Ако пък искате солени хапки, опитайте тази рецепта за аранчини с 3 вида сирена.

 

Ако нашето предложение за кето петифури ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!