Кето аранчини с 3 вида сирена

Обновена: 07.03.2024|
Орехови снежни топчета. Аранчини, кето рецепта, без глутен.

Днес приготвяме един по-особен специалитет от сицилианската кухня – аранчини, но в нисковъглехидратен и здравословен вариант.

Тези апетитни топчета са подходящи за предястие или като допълнение на свежа салата, къри, гриловани зеленчуци.

Приготвя се лесно, а продуктите най-вероятно ги имате, ако спазвате кето режим или се стремите да се храните здравословно. Ето и какво ще ви бъде необходимо.

 

 

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01

Рецепта за кето аранчини

Време за приготвяне: 45 минути

Порции: 4 порции (по 4 бр аранчини)

Хранителна стойност в 1 порция: 6.25  г въглехидрати, 404 калории, 21 г протеин

Необходими продукти:

  • 350 г карфиолен ориз (около ½ глава карфиол)
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. череп пипер, смлян
  • ½ с. л. сушен или пресен босилек, по избор
  • ½ с. л. сушен риган
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 120 г настъргана моцарела
  • 60 г настърган пармезан
  • 2 с. л. крема сирене
  • 2 жълтъка

За панировката:

  • 50 г бадемово брашно
  • ½ ч. л. червен пипер
  • 35 г настърган пармезан
  • ½ ч. л. сол
  • Зехтин за намазняване

За сервиране:

Изпълнение на рецептата:

 

Аранчини, кето рецепта.

 

  1. Загрейте фурната на 200 градуса и сложете хартия за печене, намазнена със зехтин или друга мазнина, по избор.
  2. Подгответе карфиола, като го блендирате до големината на оризови зърна.
  3. В по-дълбок тиган загрейте на ниска температура зехтин и сотирайте карфиола до омекване за около 2 минути.
  4. Добавете босилека, ригана, чесъна на прах, солта и пипера, и разбъркайте. Гответе около 4-5 минути, докато цялата течност, отделена от карфиола, се изпари, той стане мек и леко покафенее.
  5. Прехвърлете сготвения карфиолен ориз в купа и добавете сирената. Разбъркайте внимателно, без да смачквате карфиола прекалено.
  6. Оставете да се охлади за няколко минути. Междувременно, в плоска чиния, смесете съставките за панировката.
  7. Когато карфиолената смес се охлади, добавете предварително разбитите жълтъци и разбъркайте внимателно.
  8. С мокри ръце оформяйте топчета от карфиолената смес и ги овалвайте в панировката. Подреждайте ги на хартията за печене, като оставяте поне един пръст разстояние.
  9. Печете 20-25 минути, докато добият златиста коричка.
  10. Сервирайте върху „легло“ от сос Маринара, поръсете отгоре с настърган пармезан и украсете с няколко пресни босилекови листа.

Още предложения за вашето нисковъглехидратно меню ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.

 

„Аранчини“ произлиза от сицилианското множествено число aranciu („оранжево“). Името, което се превежда като „малки портокали“, произлиза от тяхната форма и цвят, които след готвене напомнят за портокал.

Класическите аранчини се правят от ориз, понякога смесен с кайма, топчетата се панират в галета и се пържат потопени в мазнина.

Но нашия вариант щади много повече здравето ни и освен това не отстъпва по вкус и визия.

Предложения за сервиране:

 

История на ястието

Твърди се, че рецептата за аранчини е възникнала в Сицилия през 10-ти век по времето, когато островът е бил под арабско управление.

В градовете Палермо, Сиракуза и Трапани в Сицилия аранчини са традиционна храна за празника Санта Лусия на 13 декември, когато не се ядат хляб и тестени изделия. Това отбелязва пристигането на кораб за доставка на зърно в Деня на Санта Лусия през 1646 г., спасявайки хората от гладна смърт.

Днес, с нарастващата популярност на тази „бърза храна“ в съвременната италианска култура на хранене, аранчини се срещат целогодишно в повечето сицилиански хранителни магазини, особено в Палермо, Месина и Катания. Смята се, че рецептата е създадена, за да осигури пълноценно хранене на Федерико II Ди Свевия по време на ловните му дейности.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Аранчини. Рецепти с Халуми. Рецепза за целувки без захар.

Пригответе си и десерт с размера на хапка – кето целувки без захар, с естествен подсладител.

 

Ако нашето предложение за кето аранчини ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 17:40 | Публикувана: 15 октомври 2021 в 14:11 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф