Днес приготвяме един по-особен специалитет от сицилианската кухня – аранчини, но в нисковъглехидратен и здравословен вариант.

Тези апетитни топчета са подходящи за предястие или като допълнение на свежа салата, къри, гриловани зеленчуци.

Приготвя се лесно, а продуктите най-вероятно ги имате, ако спазвате кето режим или се стремите да се храните здравословно. Ето и какво ще ви бъде необходимо.

 

 

keto 02
keto banner site 01

Рецепта за кето аранчини

Време за приготвяне: 45 минути

Порции: 4 порции (по 4 бр аранчини)

Хранителна стойност в 1 порция: 6.25  г въглехидрати, 404 калории, 21 г протеин

Необходими продукти:

  • 350 г карфиолен ориз (около ½ глава карфиол)
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. череп пипер, смлян
  • ½ с. л. сушен или пресен босилек, по избор
  • ½ с. л. сушен риган
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 120 г настъргана моцарела
  • 60 г настърган пармезан
  • 2 с. л. крема сирене
  • 2 жълтъка

За панировката:

  • 50 г бадемово брашно
  • ½ ч. л. червен пипер
  • 35 г настърган пармезан
  • ½ ч. л. сол
  • Зехтин за намазняване

За сервиране:

Изпълнение на рецептата:

 

Аранчини, кето рецепта.

 

  1. Загрейте фурната на 200 градуса и сложете хартия за печене, намазнена със зехтин или друга мазнина, по избор.
  2. Подгответе карфиола, като го блендирате до големината на оризови зърна.
  3. В по-дълбок тиган загрейте на ниска температура зехтин и сотирайте карфиола до омекване за около 2 минути.
  4. Добавете босилека, ригана, чесъна на прах, солта и пипера, и разбъркайте. Гответе около 4-5 минути, докато цялата течност, отделена от карфиола, се изпари, той стане мек и леко покафенее.
  5. Прехвърлете сготвения карфиолен ориз в купа и добавете сирената. Разбъркайте внимателно, без да смачквате карфиола прекалено.
  6. Оставете да се охлади за няколко минути. Междувременно, в плоска чиния, смесете съставките за панировката.
  7. Когато карфиолената смес се охлади, добавете предварително разбитите жълтъци и разбъркайте внимателно.
  8. С мокри ръце оформяйте топчета от карфиолената смес и ги овалвайте в панировката. Подреждайте ги на хартията за печене, като оставяте поне един пръст разстояние.
  9. Печете 20-25 минути, докато добият златиста коричка.
  10. Сервирайте върху „легло“ от сос Маринара, поръсете отгоре с настърган пармезан и украсете с няколко пресни босилекови листа.

Още предложения за вашето нисковъглехидратно меню ще откриете и в кулинарната ни книга “Кето фантазии“.

Кето фантазии 31.62лв.
Бадемово брашно 300 гр13.00лв.

 

„Аранчини“ произлиза от сицилианското множествено число aranciu („оранжево“). Името, което се превежда като „малки портокали“, произлиза от тяхната форма и цвят, които след готвене напомнят за портокал.

Класическите аранчини се правят от ориз, понякога смесен с кайма, топчетата се панират в галета и се пържат потопени в мазнина.

Но нашия вариант щади много повече здравето ни и освен това не отстъпва по вкус и визия.

Предложения за сервиране:

 

История на ястието

Твърди се, че рецептата за аранчини е възникнала в Сицилия през 10-ти век по времето, когато островът е бил под арабско управление.

В градовете Палермо, Сиракуза и Трапани в Сицилия аранчини са традиционна храна за празника Санта Лусия на 13 декември, когато не се ядат хляб и тестени изделия. Това отбелязва пристигането на кораб за доставка на зърно в Деня на Санта Лусия през 1646 г., спасявайки хората от гладна смърт.

Днес, с нарастващата популярност на тази “бърза храна” в съвременната италианска култура на хранене, аранчини се срещат целогодишно в повечето сицилиански хранителни магазини, особено в Палермо, Месина и Катания. Смята се, че рецептата е създадена, за да осигури пълноценно хранене на Федерико II Ди Свевия по време на ловните му дейности.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Аранчини. Рецепти с Халуми. Рецепза за целувки без захар.

Пригответе си и десерт с размера на хапка – кето целувки без захар, с естествен подсладител.

 

Ако нашето предложение за кето аранчини ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!