Днес приготвяме един по-особен специалитет от сицилианската кухня – аранчини, но в нисковъглехидратен и здравословен вариант.
Тези апетитни топчета са подходящи за предястие или като допълнение на свежа салата, къри, гриловани зеленчуци.
Приготвя се лесно, а продуктите най-вероятно ги имате, ако спазвате кето режим или се стремите да се храните здравословно. Ето и какво ще ви бъде необходимо.
Рецепта за кето аранчини
Време за приготвяне: 45 минути
Порции: 4 порции (по 4 бр аранчини)
Хранителна стойност в 1 порция: 6.25 г въглехидрати, 404 калории, 21 г протеин
Необходими продукти:
- 350 г карфиолен ориз (около ½ глава карфиол)
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. череп пипер, смлян
- ½ с. л. сушен или пресен босилек, по избор
- ½ с. л. сушен риган
- 1 ч. л. чесън на прах
- 120 г настъргана моцарела
- 60 г настърган пармезан
- 2 с. л. крема сирене
- 2 жълтъка
За панировката:
- 50 г бадемово брашно
- ½ ч. л. червен пипер
- 35 г настърган пармезан
- ½ ч. л. сол
- Зехтин за намазняване
За сервиране:
- Сос Маринара
- Настърган пармезан
- Пресни босилекови листа
Изпълнение на рецептата:
- Загрейте фурната на 200 градуса и сложете хартия за печене, намазнена със зехтин или друга мазнина, по избор.
- Подгответе карфиола, като го блендирате до големината на оризови зърна.
- В по-дълбок тиган загрейте на ниска температура зехтин и сотирайте карфиола до омекване за около 2 минути.
- Добавете босилека, ригана, чесъна на прах, солта и пипера, и разбъркайте. Гответе около 4-5 минути, докато цялата течност, отделена от карфиола, се изпари, той стане мек и леко покафенее.
- Прехвърлете сготвения карфиолен ориз в купа и добавете сирената. Разбъркайте внимателно, без да смачквате карфиола прекалено.
- Оставете да се охлади за няколко минути. Междувременно, в плоска чиния, смесете съставките за панировката.
- Когато карфиолената смес се охлади, добавете предварително разбитите жълтъци и разбъркайте внимателно.
- С мокри ръце оформяйте топчета от карфиолената смес и ги овалвайте в панировката. Подреждайте ги на хартията за печене, като оставяте поне един пръст разстояние.
- Печете 20-25 минути, докато добият златиста коричка.
- Сервирайте върху „легло“ от сос Маринара, поръсете отгоре с настърган пармезан и украсете с няколко пресни босилекови листа.
Още предложения за вашето нисковъглехидратно меню ще откриете и в кулинарната ни книга “Кето фантазии“.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. |
„Аранчини“ произлиза от сицилианското множествено число aranciu („оранжево“). Името, което се превежда като „малки портокали“, произлиза от тяхната форма и цвят, които след готвене напомнят за портокал.
Класическите аранчини се правят от ориз, понякога смесен с кайма, топчетата се панират в галета и се пържат потопени в мазнина.
Но нашия вариант щади много повече здравето ни и освен това не отстъпва по вкус и визия.
Предложения за сервиране:
- С кето кисели краставички
- С лютеница без захар
- Поднесени с дзадзики
- Към немска супа с праз и кайма
- С нисковъглехидратно гуакамоле
История на ястието
Твърди се, че рецептата за аранчини е възникнала в Сицилия през 10-ти век по времето, когато островът е бил под арабско управление.
В градовете Палермо, Сиракуза и Трапани в Сицилия аранчини са традиционна храна за празника Санта Лусия на 13 декември, когато не се ядат хляб и тестени изделия. Това отбелязва пристигането на кораб за доставка на зърно в Деня на Санта Лусия през 1646 г., спасявайки хората от гладна смърт.
Днес, с нарастващата популярност на тази “бърза храна” в съвременната италианска култура на хранене, аранчини се срещат целогодишно в повечето сицилиански хранителни магазини, особено в Палермо, Месина и Катания. Смята се, че рецептата е създадена, за да осигури пълноценно хранене на Федерико II Ди Свевия по време на ловните му дейности.
Още от здравословната ни кухня
Пригответе си и десерт с размера на хапка – кето целувки без захар, с естествен подсладител.
Ако нашето предложение за кето аранчини ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар