3 кето рецепти за вкусни консервирани чушки

Обновена: 02.04.2024|
Консервирани чушки, рецепти.

Сега е времето за приготвяне на зимнина и освен задължителната лютеница, любимите туршии и сладка, можете да се запасите и с няколко бурканчета консервирани чушки.

Днес ще ви запознаем с няколко вкусни рецепти, подходящи за кето режим, които са лесни и бързи за изпълнение.

 

Консервирани чушки – как да ги приготвяме и консумираме?

Консервираните чушки най-често се приготвят чрез мариноване. То обикновено включва потапяне в саламура от оцет и вода с различни билки и подправки, в зависимост от рецептата и желаните резултати.

 

Почти всеки вид чушка е подходящ за консервиране. Най-често използвани са сортовете капия, чорбаджийски и дребните люти чушлета като сорта халапеньо.

Готовите консервирани чушки могат да се консумират директно или да се прибавят към салати с риба тон и пиле, както и различни видове ястия, за да им придадете по-интересен привкус.

Лютите чушки, разбира се, са задължителни за зимната българска трапеза и, както знаем, вървят чудесно със шкембе чорба, както и за пикантно овкусяване на почти всичко.

 

Кето кисели консервирани чушки по италиански

 

Консервирани чушки, рецепти.

 

Тази рецепта е чудесен начин да консервирате чушки за зимата. Опитате ли веднъж, със сигурност ще си я приготвяте всяка година. Казваме, че са по италиански, защото напомнят на популярната рецепта за peperoni sottoaceto, но в кето вариант.

Чушките имат кисел, леко остър вкус, а текстурата им е хрупкава отвън и мека отвътре. Тази туршия със сигурност ще свърши бързо, но хубавото е, че е лесна за приготвяне и можете да повторите и потретите, ако се наложи.

Преди да започнете, предварително си пригответе 4 големи стерилизирани буркана с винт, от 500 мл. 1 буркан от туршията ще съдържа 21 г въглехидрати и 150 калории. Т.е. в 100 г ще има около 4 г въглехидрати.

Необходими продукти:

  • 2 ½ кг чушки, от който сорт предпочитате (нарязани на 2-сантиметрови ленти)
  • 400 мл оцет
  • 600 мл вода
  • 8 скилидки чесън (за вкус)
  • 4 дафинови листа
  • 1 с. л. черен пипер на зърна
  • 1 ½ с. л. сол

Начин на приготвяне:

  1. Поставете половината оцет в среден съд, добавете водата, солта, скилидките чесън и дафиновите листа. Разбъркайте, за да разтворите солта и оставете да заври.
  2. Добавете чушките, изключете котлона и покрийте тенджерата. Оставете да починат за 10 минути.
  3. Поставете чиста кухненска кърпа върху работната повърхност. Извадете чушките от водата и ги поставете на един слой върху кърпата. Подсушете чушките възможно най-добре с кухненска хартия.
  4. Напълнете бурканите с чушките, като между тях добавите малко зърна черен пипер, дафинови листа и чесън.
  5. Добавете останалия оцет и натиснете чушките с чиста лъжица, така че да се потопят много добре в оцета.
  6. Използвайте клечка за зъби, за да спукате мехурчетата в течността и да предотвратите развалянето на чушките.

Затворете капачките и поставете бурканите на сухо, хладно и тъмно място за 30 дни преди консумация.

 

Кето рецепта за люти консервирани чушки

 

Консервирани чушки, рецепта.

 

Консервираните люти чушки са идеален начин да разполагаме с нещо пикантно през цялата година. Лесни, бързи, вкусни и незаменими за студените зимни дни. Днешното предложение е малко по-нетрадиционно и съобразено с кето режима.

Рецептата е за 6 бурканчета от 250 мл. Като всяко ще съдържа по-малко от 10 г въглехидрати и около 60 калории.

Необходими продукти:

  • 500 г пресни люти чушки (нарязани на дебели кръгчета)
  • 2 глави бял лук (нарязан на филийки) – ако сте на кето, използвайте само за вкус или не добавяйте
  • 8 с. л. зехтин екстра върджин
  • 4 дафинови листа
  • 4 скилидки чесън (за вкус)
  • 2 с. л. риган
  • 2 с. л. черен пипер на зърна
  • Оцет (около 200 мл)
  • Вода (около 200 мл)
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън.
  2. Добавете чесъна, дафиновите листа и черния пипер, задушете за половин минута, за да позволите на подправките да освободят аромата си.
  3. Прибавете лютите чушки и лука, разбъркайте и гответе за около 2 минути или когато забележите, че лукът започва да омеква.
  4. Междувременно в голяма купа смесете 1:1 оцет и вода. Добавете сместа от вода и оцет в тигана, като се уверите, че съставките са покрити с течност.
  5. Добавете ригана и подправете със сол. Когато заври на слаб огън, оставете да къкри за 5 минути. Изключете котлона.
  6. Докато сместа е още гореща, я разпределете в стерилизираните буркани.
  7. Изсипете останалата течност, като се уверите, че съставките са добре покрити.
  8. Затворете капачките и ги оставете да изстинат, преди да ги приберете в хладилника за до 3 седмици. Можете да стерилизирате допълнително за 5 минути, за да издържи зимнината за по-дълго време.

 

Туршия с кисели краставички и червени чушки

 

Консервирани чушки, рецепти.

 

Накрая ще завършим с една туршия, която се приготвя много бързо. Само за един час  ще имате страхотна студена гарнитура или лека закуска, която е хрупкава и кисело-сладка. Идеална за комбиниране с пикантни храни.

Най-хубавото е, че съдържа само 1,3 г въглехидрати и 7 калории, което я прави перфектна за кето режим.

Рецептата е за една порция, която се консумира веднага, но вие можете да увеличите дозата и да си стерилизирате бурканчета за 5 минути, за да имате за зимата.

Необходими продукти:

  • 1 краставица, сурова, с кора
  • 3 големи червени чушки, сурови
  • 150 мл топла вода
  • 3 с. л.  оцет
  • Щипка стевиола прах
  • 1 ½ ч. л. сол
  • Връзка пресен копър

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете краставицата на тънки кръгчета. След това чушките на малки парченца, които не са по-дебели от краставицата. Разбъркайте всичко в купа.
  2. В друга купа комбинирайте всички останали съставки. Уверете се, че използвате топла вода, а не студена.
  3. Изсипете течността върху краставицата и чушките. Ако съставките не са напълно потопени в течността, можете да добавите още топла вода. Покрийте купата с капак и поставете в хладилник за 1 час или повече.
  4. Сервирайте направо от купата! Вкусна, бърза и лесна гарнитура или разядка.

И така, дано сме успели да ви вдъхновим да се развихрите в кухнята и да приготвите вкусна зимнина, която ви уверяваме, върви страхотно с чаша червено вино и приятна компания!

Успех!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 април 2024 в 12:01 | Публикувана: 25 октомври 2021 в 17:21 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф