Да си направим гювечета с кайма е едно от най-неангажиращите кулинарни предложения. Лесно можем да разпределим продуктите според предпочитанията на всеки член от семейството – освен с кайма, да приготвим и постни, такива със или без сметана, с малко или повече въглехидрати.
И тъй като всяка порция е в отделен съд, всички са доволни, я резултатът винаги е ароматно, сочно, топло ястие.
Днес приготвяме гювечета с кайма с 4 г въглехидрати на порция, за да можете да включите рецептата в кето или друг нисковъглехидратен режим. Подходяща е и за хора с лактозна непоносимост.
Рецепта за гювечета с кайма
Необходими са ви 4 гювечета с капак, със стандартен размер. Повечето са с обем около 550-650 мл. Ако не разполагате с такива, а имате голям глинен гювеч, без проблем можете да използвате и него. Съобразете количествата продукти според обема на съда.
Ястието може да си приготвите и в тавичка, покрита с фолио, но вкусът от глинения съд и уюта, който внася на трапезата, е причината да посягаме към говечетата.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 4 | 4 г въглехидрати 13 г протеин 14 г мазнини 1 г фибри 192 калории |
Необходими продукти:
- 500 г телешка кайма
- 1 глава карфиол (около 400 г), нарязана на цветчета
- 1 стрък (40 г) целина
- 1 стрък праз
- 1 червена чушка (около 120 г)
- 1 среден домат (около 140 г)
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- Сол и пипер на вкус
- Чубрица, по желание
- Нарязан пресен магданоз за сервиране
- 4 яйца
Изпълнение на рецептата:
- В тиган загрейте 1 с. л. масло Гхи и запържете леко каймата, докато покафенее, като овкусите със сол и пипер.
- Нарежете зеленчуците.
- Във всяко гювече разпределете ½ от нарязаните карфиол, целина, чушка, домат, праз. Овкусете ги със сол, черен пипер, чубрица и разбъркайте.
- Разпределете и приготвената кайма на равни части.
- Сложете отгоре останалата половина от зеленчуците.
- Налейте около 100 мл вода във всяко гювече и добавете по ½ с. л. зехтин.
- Покрийте с капачетата и печете на 220 градуса около 30 минути.
Не загрявайте предварително фурната, тъй като поставянето на глинените съдове директно на висока температура може да доведе до спукването им.
- Внимателно извадете гювечетата от фурната и чукнете по едно яйце във всяко.
- Печете още 10 минути, докато яйцата са сготвени.
- Сервирайте директно в гювечетата, като поръсите с пресен магданоз.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
Полезни съвети:
- Освен с кайма, можете да си приготвите гювечета с телешко или пилешко месо.
- Обогатете ги със зеленчуци по желание, като внимавате с въглехидратните им стойности, според хранителния режим, който спазвате.
Подходящи комбинации:
- Облачен хляб
- Кисели краставички
- Печено сирене
- Кето аранчини
- Нисковъглехидратна фокача от бадемово брашно, с маслини и розмарин
- Кето гевреци с моцарела и крема сирене
- Лабне – домашно крема сирене, мариновано с подправки
- Кюфтенца от тиквички
- “Пърленка” от карфиол и кашкавал с пармезан
- Спаначени кюфтенца
- Гъби в мазнина с орехова разядка
Няколко предимства на готвенето в глинени съдове
- Придават приятен вкус на храната.
- Запазват хранителната стойност на продуктите.
- Изискват много по-малко мазнина, тъй като процесът на готвене е по-бавен (при готвене в голям гювеч и с меса като свинско), което запазва естествената влага и сокове в храната.
- Ароматите се съхраняват по-добре.
- Можете да откриете глинени съдове почти навсякъде – лесно достъпни са, с богат избор на размери и изработка. Освен това – на разумна цена.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата за гювечета с кайма ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Може ли да заменим карфиола с тиквичка?
Да, разбира се, само намалете количеството вода, понеже, знаете, тиквичките ще отпуснат също.:)
Интересно !!