Да си направим гювечета с кайма е едно от най-неангажиращите кулинарни предложения. Лесно можем да разпределим продуктите според предпочитанията на всеки член от семейството – освен с кайма, да приготвим и постни, такива със или без сметана, с малко или повече въглехидрати.

И тъй като всяка порция е в отделен съд, всички са доволни, я резултатът винаги е ароматно, сочно, топло ястие.

Днес приготвяме гювечета с кайма с 4 г въглехидрати на порция, за да можете да включите рецептата в кето или друг нисковъглехидратен режим. Подходяща е и за хора с лактозна непоносимост.

 

 

Рецепта за гювечета с кайма

Необходими са ви 4 гювечета с капак, със стандартен размер. Повечето са с обем около 550-650 мл. Ако не разполагате с такива, а имате голям глинен гювеч, без проблем можете да използвате и него. Съобразете количествата продукти според обема на съда.

Ястието може да си приготвите и в тавичка, покрита с фолио, но вкусът от глинения съд и уюта, който внася на трапезата, е причината да посягаме към говечетата.

Време за приготвяне: 50 минути

Порции: 4

Хранителна стойност в 1 порция: 4 г въглехидрати, 13 г протеин, 14 г мазнини, 1 г фибри, 192 калории

Необходими продукти:

  • 500 г телешка кайма
  • 1 глава карфиол (около 400 г), нарязана на цветчета
  • 1 стрък (40 г) целина
  • 1 стрък праз
  • 1 червена чушка (около 120 г)
  • 1 среден домат (около 140 г)
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • Сол и пипер на вкус
  • Чубрица, по желание
  • Нарязан пресен магданоз за сервиране
  • 4 яйца

Изпълнение на рецептата:

  1. В тиган загрейте 1 с. л. масло Гхи и запържете леко каймата, докато покафенее, като овкусите със сол и пипер.
  2. Нарежете зеленчуците.
  3. Във всяко гювече разпределете ½ от нарязаните карфиол, целина, чушка, домат, праз. Овкусете ги със сол, черен пипер, чубрица и разбъркайте.
  4. Разпределете и приготвената кайма на равни части.
  5. Сложете отгоре останалата половина от зеленчуците.
  6. Налейте около 100 мл вода във всяко гювече и добавете по ½ с. л. зехтин.
  7. Покрийте с капачетата и печете на 220 градуса около 30 минути.

Не загрявайте предварително фурната, тъй като поставянето на глинените съдове директно на висока температура може да доведе до спукването им.

  1. Внимателно извадете гювечетата от фурната и чукнете по едно яйце във всяко.
  2. Печете още 10 минути, докато яйцата са сготвени.
  3. Сервирайте директно в гювечетата, като поръсите с пресен магданоз.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

Кето фантазии29.00лв.
Гръцки студено пресован зехтин "екстра върджин" 1L.18.60лв.
Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.

 

Полезни съвети:

  • Освен с кайма, можете да си приготвите гювечета с телешко или пилешко месо.
  • Обогатете ги със зеленчуци по желание, като внимавате с въглехидратните им стойности, според хранителния режим, който спазвате.

Подходящи комбинации:

 

Няколко предимства на готвенето в глинени съдове

  1. Придават приятен вкус на храната.
  2. Запазват хранителната стойност на продуктите.
  3. Изискват много по-малко мазнина, тъй като процесът на готвене е по-бавен (при готвене в голям гювеч и с меса като свинско), което запазва естествената влага и сокове в храната.
  4. Ароматите се съхраняват по-добре.
  5. Можете да откриете глинени съдове почти навсякъде – лесно достъпни са, с богат избор на размери и изработка. Освен това – на разумна цена.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Гювечета с кайма. Кето гъбена супа, рецепта.

 

Ако рецептата за гювечета с кайма ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!