Днес приготвяме вкусни, сочни и пухкави спаначени палачинки. Разбира се използваме нисковъглехидратни съставки. Палачинките могат да се поднесат с ароматни горски плодове за десерт или с плънка от сирена, зеленчуци или месо за обяд или вечеря. От тях можем да приготвим също страхотни предястия.

 

Спаначени палачинки с бадемово мляко

Опитвайки за първи път спаначени палачинки ще се удивите, че те нямат много силен вкус и аромат на спанак. Но са красиви, тъй като имат приятен зелен цвят. Поднесете с горски плодове и им се насладете.

Време за приготвяне: 20 минути

Порции: 10 спаначени палачинки

Въглехидрати в 1 спаначена палачинка: 4 г

Необходими продукти:

  • 240 мл бадемово мляко
  • Няколко капки ванилов екстракт
  • 40 г стевиола на прах
  • 45 г кокосово масло Гхи (или краве масло Гхи)
  • 60 г спанак
  • 215 г бадемово брашно
  • 37 г псилиум хуск фибри
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 2 яйца

 

Начин на приготвяне:

  1. Отделете яйчните белтъци от жълтъците в две различни купи.
  2. Изсипете в блендер бадемовото мляко, екстракта от ванилия, стевиолата на прах, кокосовото масло Гхи, спанака, бадемовото брашно, псилиум хуск фибрите и бакпулвера.
  3. Сложете жълтъците в блендера с останалите съставки и пулсирайте, докато се смесят добре всички продукти. Прехвърлете сместа в купа.
  4. Разбийте белтъците до получаване на твърди върхове. След това ги прехвърлете в купата с другите съставки и разбъркайте с помощта на шпатула.
  5. Загрейте тиган на силен огън и намазнете с кокосово масло, след което намалете котлона на средно ниска температура.
  6. Загребете с черпак от палачинковото тесто и оформете палачинки с размери по ваш избор.
  7. Изпържете до готовност от едната страна, след което обърнете и запържете и от другата.
  8. Сервирайте готовите спаначени палачинки.

Поднесете спаначени палачинки с:

  • горски плодове
  • разтопен кето шоколад със стевия
  • домашно сладко от малини без захар
  • кисело мляко
  • заквасена сметана
  • зеленчукова или месна плънка

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Мини спаначени палачинки с крема сирене

Тази рецепта за спаначени палачинки е подходяща за поднасяне като леко предястие или десерт. Съчетайте с любимата си плънка и им се насладете.

Време за приготвяне: 20 минути

Порции: 8 спаначени палачинки

Съдържание на въглехидрати в 1 палачинка: 1,3 г

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 60 г крема сирене (на стайна температура)
  • 70 г кисело мляко
  • ½ ч. л. бакпулвер
  • ¼ ч. л. ванилов екстракт
  • 1 с. л. стевиола на прах
  • ¼ ч. л. сода за хляб
  • Една шепа спанак
  • 3 с. л. кокосово брашно
  • Кокосово масло Гхи за пържене

 

Начин на приготвяне:

  1. Сложете в блендера яйцата, крема сиренето, киселото мляко, бакпулвера, ваниловия екстракт, стевиолата на прах, содата, спанака и кокосовото брашно.
  2. Блендирайте до получаване на гладко тесто.
  3. Загрейте тиган на средно висока температура и го намазнете с кокосово масло.
  4. Загребете от тестото с малък черпак и оформете мини палачинки.
  5. Изпържете до готовност от едната страна, след което обърнете и запържете от другата стана.

 

Защо спанакът е полезен?

Спанакът е листен зеленчук, беден на калории и въглехидрати, но богат на полезни хранителни вещества. В 100 грама от листния зеленчук има едва 23 калории, 3,6 г въглехидрати, 2,2 г фибри, 0,4 г мазнини, 2,9 г протеин и 91% вода.

В него се съдържат много витамини (A, C, K1, фолиева киселина, B6, B9, E и други) и минерали (желязо, калций, натрий, магнезий и други).

Консумацията на спанак подобрява контрола на кръвната захар при хора с диабет. Освен това, подпомага здравето на костите. Благодарение на високото съдържание на витамините A и C в зеленчука, консумацията му може да подобри състоянието на кожата и косата ни.

В спанака има също:

  • Лутеин и зеаксантин – съединения, които са свързани с подобряване на зрението.
  • Кверцетин – антиоксидант, предпазващ от инфекции и възпаление.
  • Каемферол – антиоксидант, понижаващ риска от хронични болести и рак.

Спанакът е източник и на естествено срещащи се нитрати. Това са съединения, които помагат за подобряването на притока на кръв и облекчаване на натоварването на сърцето.

Противовъзпалителните ефекти на спанака го правят подходяща храна за защита на мозъка, особено при стареене.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Спаначени палачинки. Кето японски палачинки.

Пригответе си също толкова вкусни кето японски палачинки с масло и боровинки.

 

Ако тези рецепти за нисковъглехидратни мини спаначени палачинки са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!