Кето мъфини със спанак и сирене

Обновена: 08.08.2024|
Кюфтета с кашкавал. Кето мъфини със спанак и сирене.

Пригответе си сочни и много вкусни кето мъфини със спанак и сирене. Те са с изключително приятен аромат, а вкусовете в рецептата са божествено съчетани и допълващи се. Мъфините са напълно подходящи за всички хора, които спазват кето диета или друг нисковъглехидратен режим на хранене.

 

Рецепта за кето мъфини със спанак и сирене фета

Тези кето мъфини със спанак са вкусни за хапване както топли, така и студени. В един мъфин се съдържат 6 г въглехидрати, от които 3 г са нетни, а са толкова засищащи и богати на полезни хранителни вещества.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
15 + 25 минути 8 3 г нетни въглехидрати, 3 г фибри, 12 г мазнини, 7 г протеин и 155 калории

 

Необходими продукти:

  • 15 г сготвен спанак (около 80 г суров)
  • 40 г кокосово брашно
  • 4 яйца
  • 60 г краве масло Гхи, разтопено
  • 4 стръка зелен лук
  • 75 г фета сирене, натрошено (или краве сирене)
  • 25 г сирене пармезан, настъргано
  • 1 тиквичка
  • ½ връзка пресен магданоз
  • ½ ч. л. бакпулвер
  • 60 мл вода
  • ¼ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. смлян черен пипер
  • ½ ч. л. смляно индийско орехче

Начин на приготвяне на кето мъфини със спанак и сирене:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса.
  2. Чукнете в купа яйцата. Добавете кравето масло Гхи, водата и солта и разбъркайте до гладкост.
  3. Изсипете кокосовото брашно и бакпулвера и разбъркайте отново.
  4. Прибавете нарязания на кръгчета зелен лук, настърганата тиквичка, сготвения (задушен или на пара) спанак, магданоза и индийското орехче. Разбъркайте да се комбинират всички съставки.
  5. Добавете натрошеното фета или краве сирене и настъргания пармезан.
  6. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте.
  7. Ако сместа е твърде гъста, добавете още вода.
  8. Изсипете след това в предварително намазнена формичка за мъфини и изпечете за около 20-25 минути или до златист приятен загар и готовност.

В рецептата използваме настъргани тиквички, за да направим консистенцията на мъфините сочна.

Течността, отделена от настърганите тиквички, ще се абсорбира от кокосовото брашно. Но не забравяйте да ги отцедите, преди да ги добавите в сместа за мъфини.

 

Кето мъфини със спанак и сирене

Пригответе тези вкусни кето мъфини със спанак и сирене, гарнирайте с чери домати, изпечете и поднесете с любимата си супа или салата. Подходящи са за опаковане за работа или пикник.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
15 + 30 минути 12 3,2 г

 

Необходими продукти:

  • 2 малки тиквички, настъргани (около 220 г)
  • 100 г замразен спанак, размразен и отцеден
  • 100 г краве сирене, натрошено (или фета сирене)
  • 100 г сирене моцарела, настъргано
  • 3 яйца
  • 150 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. л. подправки по избор
  • Чери домати за декорация (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 170 градуса с включен вентилатор.
  2. Намазнете тавичка или силиконова форма за 12 мъфина с краве масло Гхи или с кокосово масло, за да предотвратите залепване.
  3. Смесете в купа бадемовото брашно, бакпулвера, солта и миксът от билки.
  4. Добавете яйцата и разбъркайте.
  5. Изсипете настърганите тиквички, спанака, кравето сирене (или фетата) и настърганата моцарела, разбъркайте.
  6. Разпределете сместа в 12-те формички за мъфини и гарнирайте по ваш вкус. Ние избрахме фета сирене и чери домати.
  7. Изпечете кето мъфините със спанак за около 35-40 минути или до златисто в загрятата фурна.

 

Съвети

  • Пригответе здравословните мъфини със спанак и сирене по ваш вкус, използвайки любимите си продукти и гарнитури.
  • Препоръчваме ви да използвате тиквички във всичките рецепти за мъфини със спанак, които ще сътворите. Защо ли? Защото са перфектният нисковъглехидратен зеленчук, който придава сочност на мъфина. След изпичане дори трудно се улавя вкуса на тиквичката.
  • Разбира се, може да експериментирате като използвате броколи или друг любим зеленчук, подходящ за спазване на кето диета.

 

Как да използваме тиквичките в кето рецептите?

Тиквичката е универсален зеленчук с ниско съдържание на въглехидрати. В 100 г сурова тиквичка се съдържат 2 г нетни въглехидрати и 1 г фибри. Това я прави перфектна за добавянето в менюто на спазващите кето диета на хранене.

Освен това, този зеленчук може да се приготви по много и различни начини. Настържете я през спиралайзер, за да приготвите кето спагети.

Ето няколко предложения за рецепти с кето спагети от тиквички:

Пригответе си и хрупкав здравословен чипс от тиквички, като ги нарежите на тънки парчета и изпечете. Може да добавите любимите си подправки, за да направите чипса от тиквички още по-пикантен.

Крем супите от тиквички стават толкова вкусни, кремообразни и ароматни, особено в комбинация с морски продукти, като сьомга, или с други зеленчуци.

Опитайте нашите 2 кето предложения за:

Добавете тиквички в салатата си, направете блат за пица, лазаня или просто напълнете зеленчука с любимите си съставки.

Е, сега ще ви изненадаме, че може да използвате тиквичката дори в десерти. Опитайте нашето предложение за канелена кето торта с тиквички и глазура с крема сирене.

 

Идеи за солени и сладки кето мъфини

Пригответе си нисковъглехидратни солени мъфини:

Или пък тези сладки предложения, които не съдържат захар и са подходящи за кето:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Мъфини със спанак. Пица с кокосово брашно.

Ако ви се хапва пица, но търсите идея за нещо вкусно и с ниско съдържание на въглехидрати, тази рецепта за пица с кокосово брашно е точно за вас.

 

Ако нашето предложение за кето мъфини със спанак и сирене ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар