Какви ползи крие кокосовото брашно?

Обновена: 11.03.2025|
Безглутенови брашна. Испански обгорен чийзкейк. Кокосови продукти на дъска - кокосово масло, кокосови стърготини, кокосово брашно и кокосови орехи.

Кокосовото брашно може да се използва като здравословен заместител на добре познатото ни традиционно бяло брашно. Разликите в двата вида брашно се забелязват лесно, като бъдат сравнени.

Какво представлява кокосовото брашно?

Кокосовото брашно е фин прахообразен продукт, получен от изсушената и смляна вътрешна месеста част на кокоса. То е богато на фибри, съдържа малко въглехидрати, което го прави популярна алтернатива на пшеничното брашно. Подходящо е за хора на нисковъглехидратен режим и с глутенова непоносимост. Използва се най-често в печива и десерти.

 

Кокосовото брашно се приготвя от изсушената ядлива сърцевина. Специфичното при процеса е, че тя се суши на ниска температура, за да не се унищожат полезните витамини и минерали, които иначе откриваме в нея. Получената материя се обезмаслява допълнително и като последен етап на обработка се смила на фино брашно.

По време на процедурите не се използват допълнителни средства и компоненти и така брашното запазва изцяло полезността и богатството си на природни вещества. Сред тях са веществата калий, фосфор, желязо, витамини от групата B и полезни за организма мазнини.

Затова и кокосовото дърво е известно като “дървото, което дава всичко, необходимо за живота”.

Всички тези елементи се пренасят и в кокосовото брашно след изсушаване и много често – в храните, към които го добавяме.

Кокосовото брашно е сравнително нов продукт на пазара, особено в България. Търсенето и предлагането му се пораждат най-вече покрай желанието на много хора да намерят алтернативи на традиционното бяло брашно, което се използва при приготвянето на множество тестени изделия, супи, заливки и други.

 

Какво е важно да знаем за бялото брашно

 

Тесто и брашно на масата, подготовка за приготвянето на тестено ястие.

 

От друга страна, бялото пшенично брашно е безспорно най-разпространеният готварски продукт, когато става дума за приготвяне на тестени изделия. Освен в тях го намираме в състава на панировки, заливки, сосове и още много продукти.

Популярността му се дължи главно на достъпността му – както като цена, така и като разпространение. То е най-познато и в исторически план. На какво обаче се дължи лошата му слава в последните години?

Бялото брашно представлява фино смлян прахообразен продукт с произход различни зърнени култури. Той е богат на белтъчини и глутен. На тях се дължи приятната текстура на хляба и сладкишите, приготвени с бяло брашно. Ключов фактор, с който трябва да се съобразим при бялото брашно и използването му, е това, че то има ниско пепелно съдържание. Именно на него то дължи толкова чистия си бял цвят, но той крие една тайна.

Чистият бял цвят на брашното се постига по време на производството му чрез изключително старателно премахване на всички примеси и обвивки на пшеничните зърна. Заедно с допълнителните технологични обработки то остава в крайната си фаза на чист продукт без почти никаква витаминна и минерална стойност за тялото ни.

Като рафиниран, подложен на редица обработки продукт, бялото брашно и продуктите, приготвени с него, влияят на нивата на инсулина в тялото, тъй като се смилат по-бавно от организма. Обработката им отнема повече енергия, но не дава енергийна стойност, затова и тялото по-лесно трупа мазнини.

 

Ползи за здравето от кокосовото брашно

 

ползи от кокосовото брашно

 

Веднъж след като се запознаете с кокосовото брашно, трудно ще намерите причина, която да ви откаже от използването му.

Започваме с големия плюс за тялото ни в лицето на това, че кокосовото брашно е приготвено по технология, която запазва всичките му полезни витамини и минерали. Благодарение на това в него се съдържат:

  • калий, който е известен като „искрата на живота“ и присъства в почти всяка наша тъкан;
  • фосфор, който е вторият най-важен елемент в тялото ни и отговаря за здравето на костите, зъбите, мозъка, бъбреците, сърцето;
  • желязо, което си набавяме от малко продукти, а има огромно значение за енергията и здравето ни;

Присъствието на тези елементи, както и на витамините от група B, помагат на цялото тяло да бъде здраво, но и да имаме по-силна имунна система. Това е от особено значение през есента и зимата.

Освен това кокосовото брашно има много силно антибактериално, антиалергенно и антигъбично действие. Това го прави изключително подходящо при хронични инфекции и заболявания от всякакъв тип и вид. Изследвания твърдят, че консумацията на кокосовото брашно влияе и на здравето на кожата – тя е по-гладка, красива и изчистена от възпаления.

Нещо повече – тъй като кокосовото брашно не се приготвя от зърнени култури, то не съдържа глутен. Това го прави идеално за хора с непоносимост към веществото и ако сте от тях, няма да се налага да се отказвате от любимите си тестени изкушения.

Тъй като чистото кокосово брашно не съдържа вредни мазнини и захари, то балансира много добре кръвната захар. Така ще можете да контролирате по-добре и лесно нивата на холестерола. Двата фактора влияят положително на сърдечно-съдовата система и във времето са от огромно значение за здравето.

 

Хранителни стойности на кокосовото брашно

 

кокосовото брашно, хранителни стойности

Кокосовото брашно е с високо съдържание на фибри, съдържа мазнини полезни за сърдечната дейност. На 100 г от кокосовото брашно се съдържат следните хранителни вещества:

  • 413 калории
  • 13.32 г мазнини
  • 16.65 г протеин
  • 56.61 г въглехидрати
  • 36.63 г фибри
  • 6.66 г захари

Съдържанието на кокосовото брашно го прави полезен и предпочитан заместител на пшеничното брашно.

 

Как да го използваме в кухнята?

Кокосовото брашно най-често се използва за десерти и печива, но употребата му за солени ястия също е подходяща. Има множество рецепти с него, подходящи за безглутенова диета. Кокосовото брашно поема повече вода от обикновеното и набъбва повече. При използване на рецепта с пшенично брашно, тя трябва да се адаптира към кокосовото брашно. Тези рецепти предполагат по-малко количество брашно, отколкото би се използвало, ако е пшенично.

Количеството кокосово брашно, което се равнява на пшеничното е 1/3 от него. На 1 ч. ч. пшенично брашно отговаря 1/3 ч.ч. от кокосовото брашно. Съотношението с водата при употреба на кокосовото брашно е 1:1 – 1 ч.ч от брашното на 1 ч. ч. вода. Тези насоки са, за до може приготвеното ястие да не стои прекалено сухо. При приготвянето на печива, ако не се използват правилни пропорции, няма да се получи и се рискува да стане сухо и трудно за консумация.

 

Идея за кето лакомство с кокосово брашно

 

кокосовото брашно, бисквитки

 

Чудите се как можете да използвате кокосовото брашно? Даваме ви идея за кето лакомство с него, което се приготвя бързо и лесно – сладки с кокосово брашно, кокосово масло и стевиола с ванилия.

Необходими продукти:

  • 2 чаши кокосово брашно
  • стевиола с ванилия
  • щипка сол
  • 1/2 чаша кокосово масло
  • 1 голямо яйце

 

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всички съставки в купа, като добавите най-накрая разтопеното масло и яйцето.
  2. Печете за 15-25 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна.
  3. Можете да използвате готовите сладки и за основа на сладкиш, чийзкейк и други.

Още вкусни и апетитни, здравословни рецепти, можете да откриете в книгата „Кето фантазии„!

 

Заключение

Кокосовото брашно е хранителен продукт с множество ползи и разнообразни приложения. Богато на фибри, то подпомага храносмилането и създава усещане за ситост, което го прави отличен избор за хора, стремящи се към поддържане и сваляне на теглото. Ниското съдържание на въглехидрати и високото количество протеин го превръщат в предпочитана съставка в кето и нисковъглехидратни режими на хранене.

Кокосовото брашно е безглутеново, което го прави подходящо за хора с глутенова непоносимост или целиакия. То е идеално за приготвяне на хляб, десерти и палачинки, добавяйки лек кокосов аромат. Любопитно е, че освен в кулинарията, то се използва и в козметиката за ексфолианти и маски за лице.

 

Често задавани въпроси

Какво е кокосовото брашно?

Кокосовото брашно е здравословна алтернатива на пшеничното брашно, подходящо за безглутенова и нисковъглехидратна диета.

Какви здравословни ползи има?

Консумацията на кокосово брашно може да поддържа кръвната захар в норма, то подпомага храносмилането и поддържането на теглото. Също така може да намали рисковете от сърдечни заболявания.

Как да го употребяваме правилно?

Съотношението на кокосовото брашно, спрямо течността, с която се използва трябва да е 1:1, за да не се получи прекалено сух продукт, тъй като то абсорбира повече течността от пшеничното брашно.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 11.11.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

9658d5a1b933cc2eefbe629cca68e6e768488ca8fb8957f6d825f6172505ad9f?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар