Кокосовото брашно – чудесен заместител на бялото брашно

Обновена: 11.03.2024|

В търсене сте на заместител на традиционното бяло брашно, който да ви носи повече здравословни ползи? Днес ще ви разкажем за един продукт, който изпълнява тази задача изключително ефективно – кокосовото брашно!

За да направите разликата обаче, е важно да знаете възможно най-много за двата вида и защо плюсовете в полза на кокосовото брашно са толкова много. Затова и започваме с това, че ще ви разкажем.

 

За кокосовото брашно – накратко

Кокосовото брашно е сравнително нов продукт на пазара, особено в България. Търсенето и предлагането му се пораждат най-вече покрай желанието на много хора да намерят алтернативи на традиционното бяло брашно, което се използва при приготвянето на множество тестени изделия, супи, заливки и други.

Кокосовото брашно представлява фин прах, който идва от вътрешността на кокоса. Тя е позната като плътна, месеста материя, която крие в себе си редица полезни вещества и капсулова така познатия кокосов сок.

Най-качественото кокосово брашно се приготвя от изсушената ядлива сърцевина. Специфичното при процеса е, че тя се суши на ниска температура, за да не се унищожат полезните витамини и минерали, които иначе откриваме в нея. Получената материя се обезмаслява допълнително и, като последен етап на обработка, се смила на фино брашно.

По време на процедурите не се използват допълнителни средства и компоненти и така брашното запазва изцяло полезността и богатството си на природни вещества. Сред тях са веществата калий, фосфор, желязо, витамини от групата B и полезни за организма мазнини.

Затова и кокосовото дърво е известно като “дървото, което дава всичко, необходимо за живота”.

Всички тези елементи се пренасят и в кокосовото брашно след изсушаване и много често – в храните, към които го добавяме.

 

Какво е важно да знаем за бялото брашно

 

Тесто и брашно на масата, подготовка за приготвянето на тестено ястие.

 

От друга страна, бялото пшенично брашно е безспорно най-разпространеният готварски продукт, когато става дума за приготвяне на тестени изделия. Освен в тях го намираме в състава на панировки, заливки, сосове и още много продукти.

Популярността му се дължи главно на достъпността му – както като цена, така и като разпространение. То е най-познато и в исторически план. На какво обаче се дължи лошата му слава в последните години?

Бялото брашно представлява фино смлян прахообразен продукт с произход различни зърнени култури. Той е богат на белтъчини и глутен. На тях се дължи приятната текстура на хляба и сладкишите, приготвени с бяло брашно. Ключов фактор, с който трябва да се съобразим при бялото брашно и използването му, е това, че то има ниско пепелно съдържание. Именно на него то дължи толкова чистия си, бял цвят, но той крие една тайна.

Чистият бял цвят на брашното се постига по време на производството му чрез изключително старателно премахване на всички примеси и обвивки на пшеничните зърна. Заедно с допълнителните технологични обработки то остава в крайната си фаза на чист продукт без почти никаква витаминна и минерална стойност за тялото ни.

Като рафиниран, подложен на редица обработки продукт, бялото брашно и продуктите, приготвени с него, влияят на нивата на инсулина в тялото, тъй като се смилат по-бавно от организма. Обработката им отнема повече енергия, но не дава енергийна стойност, затова и тялото по-лесно трупа мазнини.

 

Ползи за здравето от кокосовото брашно

Веднъж след като се запознаете с кокосовото брашно, трудно ще намерите причина, която да ви откаже от използването му.

Започваме с големия плюс за тялото ни в лицето на това, че кокосовото брашно е приготвено по технология, която запазва всичките му полезни витамини и минерали. Благодарение на това в него се съдържат:

  • калий, който е известен като „искрата на живота“ и присъства в почти всяка наша тъкан;
  • фосфор, който е вторият най-важен елемент в тялото ни и отговаря за здравето на костите, зъбите, мозъка, бъбреците, сърцето;
  • желязо, което си набавяме от малко продукти, а има огромно значение за енергията и здравето ни;

Присъствието на тези елементи, както и на витамините от група B, помагат на цялото тяло да бъде здраво, но и да имаме по-силна имунна система. Това е от особено значение през есента и зимата.

Освен това кокосовото брашно има много силно антибактериално, антиалергенно и антигъбично действие. Това го прави изключително подходящо при хронични инфекции и заболявания от всякакъв тип и вид. Изследвания твърдят, че консумацията на кокосово брашно влияе и на здравето на кожата – тя е по-гладка, красива и изчистена от възпаления.

Нещо повече – тъй като кокосовото брашно не се приготвя от зърнени култури, то не съдържа глутен. Това го прави идеално за хора с непоносимост към веществото и ако сте от тях, няма да се налага да се отказвате от любимите си тестени изкушения.

Тъй като кокосовото брашно не съдържа вредни мазнини и захари, то балансира много добре кръвната захар. Така ще можете да контролирате по-добре и лесно нивата на холестерола. Двата фактора влияят положително на сърдечно-съдовата система и във времето са от огромно значение за здравето й.

 

Идея за кето лакомство с кокосово брашно

coconut flour1

Чудите се как можете да използвате кокосовото брашно? Даваме ви идея за кето лакомство с него, което се приготвя бързо и лесно – сладки с кокосово брашно, кокосово масло и стевиола с ванилия.

Трябват ви:

  • 2 чаши кокосово брашно
  • стевиола с ванилия
  • щипка сол
  • 1/2 чаша кокосово масло
  • 1 голямо яйце

Смесете всички съставки в купа, като добавите най-накрая разтопеното масло и яйцето. Печете за 15-25 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна. Можете да използвате готовите сладки и за основа на сладкиш, чийзкейк и други.

Още вкусни и апетитни, здравословни рецепти, можете да откриете в книгата „Кето фантазии„!

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 11.11.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 10:19 | Публикувана: 11 ноември 2019 в 13:57 | Категория: Хранене и видове храни