Вероятно сте попадали на тази рецепта за пухкави японски палачинки, ако не сте – днес ще ви покажем техен кето вариант. Подобната на суфле текстура се комбинира чудесно с бери плодове и масло. Вижте как да си ги приготвите в следващите редове.

 

Рецепта за кето японски палачинки

Сладките палачинки навлизат в японската кухня от хавайските кафенета и ресторанти. През годините рецептата се превръща в тези пухкави, подобни на суфле палачинки, високи по няколко сантиметра.

Ето какво да си набавите за рецептата.

Необходими продукти за 2 бр кето японски палачинки:

  • 2 с. л. кокосово брашно
  • 2 яйчени жълтъка
  • 3 яйчени белтъка
  • 20 мл сметана за готвене
  • 10 мл кокосово масло, разтопено
  • 1 ч. л. сок от лимон
  • ½ ч. л. стевиола с ванилия
  • 30 г стевиола на прах
  • масло Гхи или обикновено масло – за сервиране

Приготвяне на кето японски палачинки:

  1. Подгответе два малки ринга за печене. Изрежете две ленти пергаментова хартия с широчината на ринговете, намажете ги с масло и ги поставете от вътрешната им страна. Ако не разполагате с рингове, можете да си направите такива от алуминиево фолио.
  2. В купа разбъркайте жълтъците, сметаната, кокосовото масло и ванилията. Бъркайте внимателно до получаването на хомогенна смес.
  3. Пресейте към сместа кокосовото брашно. Разбъркайте отново. Сместа може да не стане гладка, но това не е проблем. Оставете настрани.
  4. В друга купа започнете да разбивате белтъците. Добавете лимоновия сок и стевиолата постепенно. Разбийте до получаването на пухкав крем.
  5. Внимателно, на части, добавете разбитите белтъци към жълтъците и разбърквайте.
  6. В тиган с незалепващо покритие, намазнен с малко масло, на средна температура сложете първия ринг. Запълнете ¾ от височината му със сместа. Разпръснете 1 с. л. вода около ринга. Покрийте с капак и гответе около 5 минути.
  7. След като дъното на палачинката добие златист цвят, внимателно обърнете ринга, за да се изпече и другата страна. Най-лесно това ще стане, като извадите палачинката на малка чинийка и я захлупите с тигана, обръщайки я обратно. Върнете на котлона за още 5 минутки, като отново поръсите вода около ринга и захлупите с капак.
  8. Повторете с втория ринг.
  9. Когато са готови, ги извадете от ринговете и отстранете пергаментовата хартия, която е залепнала по страните на палачинката.
  10. Текстурата на вашата кето палачинка трябва да е пухкава, подобна на суфле.

На японски името на тези палачинки е “hottokeki” – горещи тортички.

Идеални са за сервиране с бери плодове, масло, сметана и дори сладолед.

 

В Япония можете да опитате 7 вида палачинки

Вариантите са от hottokeki до:

  • dorayakiподсладена паста от червен боб азуки, притисната между две палачинки;
  • сrepes – палачинка, навита на руло и поставена в хартиен конус, за пълнеж се използват различни сладки компоненти като шоколад, сметана, плодове, сладолед и т. н.;
  • оkonomiyakiимето, в груб превод, означава „всичко, което ви харесва, приготвено заедно“. Обичайните съставки включват скариди, свинско месо, нарязано прясно зеле и лук, приготвени като тесто. Палачинката се приготвя на скара и се сервира гореща с подправки.

Подобна на окономияки е хирошимаяки, разликата е в стила на приготвяне. При хирошимаяки палачинката се приготвя върху нагорещена повърхност и след това отгоре се нареждат съставките. Покрива се с люспи от паламуд и водорасли на прах. Още един вид е негияки – основната разлика е, че не съдържа зеле. И последният вид е монджаки, към чието тесто се добавя даши бульон за по-мека структура. Смесените съставки се поставят в центъра на масата върху типичната за японската кухня желязна скара teppan и се консумира директно от нея.

 

Още от здравословната ни кухня

 

 

Ако нашата рецепта за кето японски палачинки ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!