Вероятно много от вас са хапвали калцоне – при посещение в Италия, в ресторант или домашно приготвено. Това е едно то най-популярните италиански ястия и представлява пица, сгъната наполовина и изпечена във фурна. Наподобява запечатан джоб, а пълнежа може да бъде от каквито любими съставки прецените, че ще направят добра комбинация.

Днес в кето кухнята си приготвяме нисковъглехидратно калцоне – да, възможно е, а резултатът е впечатляващо вкусен.

Рецепта за кето калцоне със спанак и сирена

Вижте какви продукти подбрахме за нашия вариант на рецептата.

Необходими продукти за пълнежа:

  • 2 с. л. масло Гхи
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 връзка пресен лук
  • 300 г бейби спанак, нарязан на дребно
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1/2 ч. л. индийско орехче
  • 100 г краве сирене
  • 100 г моцарела, настъргана
  • 1 яйце

За тестото:

  • 400 г моцарела, настъргана
  • 100 г крема сирене
  • 1 яйце
  • 250 г пресято бадемово брашно
  • 1 ч. л. хуск

 

Приготвяне на пълнежа:

  1. Разтопете маслото в тиган. Добавете сухия чесън и бъркайте около минута.
  2. Добавете спанака, пресния лук, сол и черен пипер на вкус, и индийското орехче. Гответе 3 до 5 минути, докато спанака омекне.
  3. Свалете от котлона и добавете сирената. Чукнете и яйцето в сместа и разбъркайте добре. Оставете настрани.

Приготвяне на тестото:

  1. Сложете моцарелата и крема сиренето за 1-2 минути в микровълновата, докато омекнат напълно. Извадете и разбъркайте с шпатула, за да се смесят добре.
  2. Добавете яйцето, бадемовото брашно и хуска. Бъркайте с шпатула до образуването на твърдо тесто.
  3. След това месете тестото с ръка около 2-3 минути, за да се смесят добре всички съставки и да добие по-гладка консистенция.

Сглобяване на нашето спаначено калцоне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Разделете тестото на 3-4 топчета. Разточете ги, като не ги оставяте много тънки, във формата на кръг.
  3. В средата, по дължина на всеки кръг, поставете от плънката.
  4. Завийте настрани, до образуването на полулуна, и притиснете отворените краищата, за да не изтече плънката. Направете 2-3 напречни разреза отгоре, за да се изпече равномерно.
  5. Можете да намажете всяко калцоне отгоре с разбит жълтък и да поръсите със сусам.
  6. Печете около 30 минути или докато се повдигнат леко и добият златистокафяв цвят.
  7. Извадете и охладете около 3- минути преди сервиране.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Калцоне и плодова пица.

Пробвали ли сте плодова пица? Вижте как да превърнете пицата в десерт – рецептата ще откриете в нашата кулинарна секция.

 

Ако нашето предложение за кето калцоне ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!