Върлуват много болести по домашните любимци, за които е добре да сме информирани, за да предпазим любимите си животни. Те са важна част от живота на хората и не трябва да ги пренебрегваме.

Независимо дали става въпрос за куче, коте, хамстер, влечуги или птици, всички те имат специфични нужди, които трябва да сме сигурни, че може да им осигурим, преди да ги вземем у дома.

 

Защо е важно да пазим домашните си любимци?

Болестите по домашните любимци са също толкова неприятни за тях, колкото “човешките“ за нас. Грижата за здравето и благосъстоянието на нашите домашни любимци е от важно значение, тъй като те също са част от семейството. Осигуряват ни емоционална подкрепа, компания, източник са на радост, любов и комфорт.

Точно като хората, някои наранявания или болести по домашните любимци могат да ги накарат да изпитват силна болка и страдание. Даването на приоритет на тяхното здраве минимизира риска те да изпитат ненужна болка, дискомфорт и дистрес.

Правилната грижа и начин на живот могат да удължат живота на домашните ни любимци. Това означава повече години на споделени преживявания, щастие и ценни спомени заедно с тях.

Редовните ветеринарни грижи и превантивните мерки могат да помогнат за ранното откриване на болести по домашните любимци, което често води до по-евтино лечение, в сравнение с лечението на напреднали или спешни състояния.

Някои болести по домашните любимци също могат да представляват риск за човешкото здраве. Зоонозните заболявания са тези, които могат да се предават от животни на хора, което е още една причина, поради която не трябва да пренебрегваме здравето на домашните ни любимци – както за наша, така и за тяхна безопасност.

 

5 често срещани болести при домашните любимци

 

Болести по домашните любимци - хамстер.

 

Добре обгрижваните домашни любимци допринасят положително за общността, като се държат добре, не разрушават и не заплашват. Това създава хармонична среда както сред собствениците на домашни любимци, така и сред останалите.

Когато решим да вземем животинка под покрива си, ние поемаме отговорност към живота и благополучието й. Води се наше човешко и етично задължение да се грижим подходящо за тях.

Грижата за домашни любимци ни учи на съпричастност, търпение, емпатия и безкористност.

Това е възможност да научим и практикуваме умения за възпитание, които могат да ни бъдат от полза в други аспекти от живота.

Редовните ветеринарни прегледи, ваксинациите, превантивните мерки срещу паразити, балансираната диета, редовните упражнения и поддържането на чиста жизнена среда могат да допринесат за цялостното здраве и благополучие на нашите животински спътници.

Ранното откриване и правилното управление на всякакви здравословни проблеми може да направи значителна разлика в осигуряването на дълъг и щастлив живот на нашите космати приятели.

Има много болести, от които домашните ни любимци могат да се разболеят – диария, диабет, бъбречни проблеми, алергии, дихателни проблеми и всеразлични вируси и инфекции. Ето 3 от някои от най-често срещаните болести по домашните любимци.

 

Болести по домашните любимци: Кучешки парвовирус

 

Болести по домашните любимци - куче.

 

Една от опасните и неприятните болести по домашните любимци е кучешкият парвовирус, известен като парво. Това е силно заразна и потенциално животозастрашаваща вирусна инфекция, която засяга кучета, особено кутрета и млади кучета.

Вирусът атакува предимно бързо делящите се клетки в тялото на кучето, предимно тези в стомашно-чревния тракт и костния мозък, което води до тежки симптоми и потенциални усложнения.

Кучешкият парвовирус принадлежи към семейство Parvoviridae.

Има два основни типа, които засягат кучетата: CPV-2a и CPV-2b. CPV-2c е по-нов вариант, който се появи.

Вирусът се разпространява предимно чрез директен контакт със заразени кучета или техните изпражнения. Може да се предава и непряко чрез замърсена среда, като споделена купа за храна и вода, постелки и дори върху ръцете и дрехите на хора, които са били в контакт със заразени кучета.

Вирусът е изключително устойчив и може да оцелее в околната среда с месеци.

Симптомите обикновено включват:

 • Силно повръщане
 • Диария, често придружена с кръв и силна миризма
 • Летаргия и отпадналост
 • Треска
 • Дехидратация
 • Болки в корема

 

Как да ги предпазим?

Ветеринарният лекар може да диагностицира парвовирус чрез комбинация от клинични признаци, физически преглед и диагностични тестове.

Тези тестове могат да включват фекални тестове за откриване на генетичния материал на вируса или кръвни тестове за оценка на броя на белите кръвни клетки и нивата на електролитите.

Лечението на парвовирусна инфекция включва поддържащо лечение за овладяване на симптомите и предотвратяване на усложнения.

Това може да включва:

 • Интравенозни течности за борба с дехидратацията и поддържане на електролитния баланс
 • Лекарства против гадене за контролиране на повръщането
 • Антибиотици за предотвратяване на вторични бактериални инфекции
 • Управление на болката
 • Изолация за предотвратяване на разпространението на други кучета

 

Най-добрият начин за предотвратяване на парвовирусна инфекция е чрез ваксинация. Кученцата трябва да получат серия от ваксинации, започващи на възраст около 6-8 седмици, последвани от реваксинации на редовни интервали.

Редовната дезинфекция на жилищните помещения и правилните хигиенни практики също могат да помогнат за намаляване на риска от предаване болести по домашните любимци.

Прогнозата за кучета с парвовирус варира в зависимост от фактори като възрастта, цялостното здравословно състояние и колко бързо се прилага лечението на кученцето.

Докато някои кучета се възстановяват с бързо и интензивно лечение, болестта може да бъде фатална, особено при кученца и кучета с отслабена имунна система.

 

Болести по домашните любимци: Салмонелоза

 

Болести по домашните любимци - кон.

 

Салмонелозата е бактериална инфекция, причинена от различни щамове на бактерията Salmonella. Може да засегне широк кръг животни, включително домашни, като кучета, котки, коне, говеда и птици, както и диви животни.

Инфекцията е зоонозна, което означава, че може да се предава от животни на хора.

Животните могат да се заразят със Salmonella чрез поглъщане на замърсена храна, вода или повърхности. При животните бактерията може да причини стомашно-чревни симптоми, подобни на тези, които се наблюдават и при хората.

Животните също могат да станат носители на бактериите, отделяйки ги с изпражненията си, без да показват никакви симптоми, и потенциално да ги предават на други животинки или хора.

Симптомите на салмонелоза при животни могат да варират в широки граници в зависимост от вида, щама на Salmonella и индивидуалното здравословно състояние на животното. Някои от честите симптоми включват:

 • Стомашно-чревни разстройства –  диария, повръщане, коремна болка
 • Треска
 • Загуба на апетит
 • Дехидратация
 • Летаргия

 

Как да ги предпазим?

Ветеринарните лекари диагностицират салмонелозата чрез клиничен преглед, история на експозиция и лабораторни изследвания. Често се събират и тестват фекални проби за наличие на бактерии Salmonella.

Лечението на салмонелоза при животни включва поддържащо лечение за овладяване на симптомите – флуидна терапия за борба с дехидратацията, лекарства за контролиране на повръщането и диарията и хранителна подкрепа.

В тежки случаи могат да бъдат предписани антибиотици, но тяхната употреба може да бъде спорна поради опасения за антибиотична резистентност.

Може да се опитаме да предотвратим заразяването на животинката ни чрез:

 • Осигуряване на чиста, незамърсена храна и вода.
 • Редовно почистване и дезинфекция на местата за живот на любимците ни.
 • Изолиране на болни животни, за да се предотврати разпространението на бактериите.
 • Добра хигиена на ръцете след досег с животни, особено преди хранене.
 • Правилно готвене и боравене с храна за домашни любимци за предотвратяване на кръстосано замърсяване.

Замърсяването на хранителни продукти със салмонела може да доведе до епидемии и изтегляне от пазара.

Салмонелозата при животните може да има и икономически последици, особено в индустрии като птицевъдство и животновъдство.

Хората могат да се заразят с бактериите чрез директен контакт със заразени животни, тяхната среда или чрез консумация на заразени хранителни продукти.

От съществено значение е собствениците на домашни любимци и лицата, работещи с животни, да поддържат качествена хигиена и да вземат предпазни мерки, за да сведат до минимум риска от предаване на зооноза.

Независимо дали сме на разходка в парка или път, винаги е подходящо да имаме дезинфектант, мокри кърпи или някакъв комплект за почистване, тъй като може да имаме контакт с различни животни, например чужд домашен любимец, бездомно животинче и други.

 

Болести по домашните любимци: Заболяване на зъбите

 

Болести по домашните любимци - коте.

 

Заболяването на зъбите също е една от честите болести по домашните любимци, известно още като пародонтоза. Засяга животни, особено кучета и котки.

Включва възпаление и инфекция на структурите около зъбите, включително венците, пародонталните връзки и зъбните гнезда. Зъбното заболяване може да доведе до дискомфорт, болка и потенциални усложнения, ако не се лекува.

Зъбните заболявания се причиняват основно от натрупването на зъбна плака, лепкав филм, съставен от бактерии, слюнка и хранителни частици върху зъбите.

С течение на времето, ако плаката не се отстранява чрез редовно четкане и грижа за зъбите, тя може да се втвърди в зъбен камък. Натрупването на зъбен камък осигурява повърхност за полепване на повече плака, което води до повишен бактериален растеж и възпаление.

Етапите на развитие на пародонтоза са 4:

 1. Първият етап е най-ранният стадий, характеризиращ се с възпалени венци и червеникав вид. Често е обратимо с подходяща грижа за зъбите.
 2. Ранен пародонтит – гингивитът може да прогресира и да засегне структурите, поддържащи зъбите, причинявайки повишено възпаление и възможна рецесия на венците.
 3. Умерен пародонтит – този етап включва по-напреднала рецесия на венците, повишено възпаление и потенциална загуба на кост около зъбните корени.
 4. Напреднал пародонтит – на този етап има значителна рецесия на венците, значителна костна загуба и зъбите могат да се разклатят или дори да изпаднат.

Симптомите на тези зъбни болести по домашните любимци са:

 • Лош дъх – халитоза
 • Зачервени или възпалени венци
 • Лигавене
 • Трудности при хранене или нежелание за хранене
 • Лапа в устата
 • Разклатени или липсващи зъби
 • Кръв в слюнката или върху играчки за дъвчене
 • Промени в хранителните навици (напр. предпочитане на едната страна на устата)

 

Как да ги предпазим?

Ветеринарният лекар може да диагностицира заболяване на зъбите чрез физически преглед на устата, включително проверка за натрупване на зъбен камък, възпаление на венците и други. В някои случаи може да са необходими зъбни рентгенови лъчи, за да се оцени здравето на зъбните корени и околната кост.

Лечението на зъбни заболявания често включва професионално почистване на зъбите под обща анестезия. Този процес комбинира почистване на зъбен камък за премахването му както над, така и под линията на венците, полиране за изглаждане на зъбните повърхности и обезсърчаване на натрупването на плака.

В тежки случаи може да се наложи екстракция на силно засегнати зъби.

Превенцията е основна за поддържането на добро орално здраве при животните. Това включва:

 • Редовна грижа за зъбите
 • Зъбни диети – храни, които предотвратяват появата на нежелани образувания по зъбите
 • Зъбни лакомства и играчки
 • Редовни ветеринарни прегледи

Зъбните заболявания са често срещани болести по домашните любимци, но също така и често пренебрегвани. Вниманието към оралното здраве на любимците ни и вземане на мерки навреме може да помогне за цялостното им благосъстояние и качество на живот.

 

Заключение

Грижата за нашите домашни любимци е голяма отговорност, която предлага компания, емоционална подкрепа и ползи за здравето. Насърчава емпатия, учи ни на отговорност и създава трайни връзки.

Осигурявайки тяхното благополучие, ние подобряваме нашия и техния живот, насърчавайки чувството за общност и състрадание. Чрез правилната грижа ние не само поддържаме физическото здраве на нашите домашни любимци, но също така допринасяме за тяхното щастие, отразявайки нашия ангажимент към един по-хуманен и взаимосвързан свят.

 

Кои са често срещаните болести по домашните любимци?

Има много болести по домашните любимци, които може да срещнем – бяс, салмонелоза, такива които засягат сърцето, дихателните пътища, стомаха и други, включващи различни видове инфекции.

Как да предотвратим различни болести по домашните любимци?

Различните болести по домашните любимци могат да се предотвратят по различен начин, в зависимост от това какво ги предизвиква. Но най-важното определено е спазването и поддържането на добра хигиена.

Има ли болести по домашните любимци, които застрашават хора?

Съществуват болести по домашните любимци, които могат да се прихванат и от зора, наричат се още зоонозни.

Публикувана: 19 октомври 2023 в 10:20 | Категория: Здраве, Любопитно