Запушване на артериите – защо е опасно?

Обновена: 02.04.2024|
Естествени разредители на кръвта. Бременност и тромбофилия. Тромбите. Запушване на артериите.

Запушване на артериите или атеросклероза е състояние, при което артериите са блокирани въз основа на различни фактори. Болестта е опасна, защото води със себе си редица усложнения, но е напълно лечима, ако се хване навреме.

Днес ще ви разкажем какво може да предизвика запушване на артериите и как да го предотвратим.

 

Запушване на артериите – какво представлява?

Да започнем от артериите. Това са кръвоносните съдове, които доставят кръв от сърцето до останалата част на тялото.

 

rejimat kniga 400
calc magn 600
rejimat kniga 400
calc magn 600

Запушване на артериите възниква, когато те се стеснят или втвърдят с течение на времето. Това състояние обикновено е известно сред медицинските специалисти, както споменахме, като атеросклероза.

Запушванията се получават от натрупването на мазнини, холестерол, калций и други вещества в кръвта. Образува се плака, която затруднява притока на кръв и може да причини болка в гърдите, инфаркт и други здравословни проблеми.

 

Симптоми за запушване на артериите

Тъй като плаката и запушванията обикновено се натрупват постепенно и безболезнено, в началото няма признаци за проблем. С напредването на атеросклерозата симптомите зависят от това кои артерии в тялото са засегнати:

 • Ако запушванията са в артериите, водещи до мозъка, може да почувствате внезапно изтръпване, слабост в ръцете или краката, затруднено говорене, неясна реч.
 • Ако зашушванията се намират в коронарните (сърдечните) артерии, може да почувствате болка в гърдите, задух или инфаркт.
 • Ако запушванията са в артериите на краката, може да почувствате болка и изтръпване на прасците и бедрата при ходене.

 

Причини и рискови фактори за атеросклероза

 

Запушване на артериите.

 

Лекарите и изследователите смятат, че атеросклерозата най-често може да бъде причинена от увреждане на артериите. Това увреждане се получава най-вече от начина на живот и фактори като:

 • Пушене
 • Високо кръвно налягане
 • Диабет или инсулинова резистентност
 • Генетика, като фамилна анамнеза за сърдечни заболявания
 • Висок холестерол или високи триглицериди, вид мазнини в кръвта
 • Възпаление, причинено от инфекция или заболяване, като артрит или лупус
 • Затлъстяване

 

Усложнения, произтичащи от запушване на артериите

Атеросклерозата може да засегне всяка артерия в тялото, включително тези в сърцето, краката, мозъка и бъбреците. Това означава, че може да доведе до различни нарушения, в зависимост от това къде се намира запушването.

 • Коронарна артериална болест

Тя се случва, когато мастните отлагания се натрупват и блокират притока на кръв към сърцето. Коронарната артериална болест е една от водещите причини за смърт както при мъжете, така и при жените в световен мащаб.

Тъй като състоянието се влошава с времето, това може да доведе до сериозни усложнения като: втвърдени артерии, отслабен сърдечен мускул, сърдечна недостатъчност, аритмия.

 • Болест на периферните артерии

Периферни артерии са тези, които транспортират кръв от сърцето до главата, органите и крайниците. Заболяване на периферните артерии се случва, когато в тези артерии се натрупва плака. Това затруднява кръвообращението в частите на тялото, особено в краката.

Без подходящо лечение краката и другите части на тялото ви не получават достатъчно кръв, и тъканите могат да започнат да умират. Това състояние се нарича критична исхемия на крайниците.

 • Болест на каротидната артерия

При това състояние плаката се натрупва в артериите, които доставят кръв до мозъка. Притокът на кръв се забавя и става предпоставка за създаване на по-тесен пасаж. Той е по-вероятно да бъде блокиран от кръвни съсиреци.

Всичко това често води до мини-инсулт или инсулт. По време на инсулт хиляди мозъчни клетки умират всяка секунда поради проблеми с кръвоснабдяването. Това може да повлияе на способността за говорене, преглъщане, запомняне и движение.

 • Хронично бъбречно заболяване

 

Запушване на артериите.

 

Болест на бъбречната артерия, известна още като стеноза на бъбречна артерия, възниква, когато артериите, които доставят кръв към бъбреците, се стеснят. Това пречи на бъбреците да получават богата на кислород кръв, от която се нуждаят, за да функционират правилно.

При нормален кръвен поток бъбреците помагат за филтриране отпадъчните продукти и отстраняване на излишните течности от тялото.

Когато кръвният поток е нарушен, той може да увреди бъбречната тъкан, да намали функционалността на бъбреците и да повиши кръвното налягане.

 • Аневризма

Навсякъде в тялото атеросклерозата може да причини издатина в стената на артерия, която се нарича аневризма. Тя може да бъде животозастрашаващо състояние и често няма симптоми.

Ако не бъде открита и лекувана аневризмата, стената на артерията може да се спука, причинявайки вътрешно кървене, инсулт и дори смърт.

 

Как се диагностицира атеросклероза?

Има няколко признака, характерни за стеснена или втвърдена артерия. По време на физически преглед лекар може да забележи:

 • Характерен трептящ звук в артерията
 • Слаб или липсващ пулс
 • Понижено кръвно налягане в единия крайник

Ако специалист установи признаци за втвърдяване на артериите, той най-вероятно ще назначи допълнителни тестове, като например:

 • Кръвни тестове за проверка на нивата на кислород и функцията на органите.
 • Електрокардиограма (ЕКГ) за проверка на сърдечния ритъм и притока на кръв.
 • Стрес тест, за да видите как функционира сърцето ви, когато работи усилено, например по време на тренировка.

Също и снимка на кръвоносните съдове и органи, за да се определи натрупването на плака. Има много възможности за това, като:

 • Компютърна томографска ангиография, която използва багрило, за да покаже вътрешността на артериите.
 • Магнитно-резонансната ангиография, която използва магнитни полета за направата на изображение.
 • Интраваскуларен ултразвук, който дава напречен разрез на стените на артериите отвътре.
 • Глезен/брахиален индекс, който сравнява кръвното налягане в глезена с налягането в ръката, за да се определи колко добро е кръвообращението. Използва се най-често за диагностициране на периферна артериална болест.

 

Как се лекува запушване на артериите?

 

Запушване на артериите.

 

Що се отнася до атеросклерозата, превенцията е най-доброто лекарство. Много хора дори не осъзнават, че имат запушване на артериите, докато не получат инфаркт или инсулт. Но можете да намалите риска със здравословен начин на живот и диета.

Ако сте изложени на риск, може специалист да ви предпише лекарства, които да помогнат за понижаване на холестерола, за контрол на кръвното налягане или за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.

В някои случаи може да се наложи по-кардинално лечение, за да се изчистят артериите и да се предотврати повторно запушване или образуване на тромби. Най-често се извършват следните две операции:

 • Сърдечна катетеризация

При тази процедура се вкарва тънка, гъвкава тръба с камера през кръвоносен съд в ръката или слабините до сърцето. Ако се открие запушване, се надува малък балон, за да се отвори артерията. Това се нарича ангиопластика, или се оставя малка клетка или стент на мястото, за да държи артерията отворена.

 • Байпас

При байпас за атеросклероза и заболяване на периферните артерии, хирург създава нов път, така че кръвта да може да тече нормално в артерията, която е блокирана от мастни отлагания.

 

Храни, които да включите в менюто си, за да избегнете запушване на артериите

 

Запушване на артериите. 5 полезни риби, които да консумираме.

 

Както вече споменахме, атеросклерозата често има много общо с начина на живот. Това, разбира се, включва и какво хапваме. Ето няколко храни, които можете да включите в диетата си, за да предпазите кръвоносните си съдове от натрупване на плака.

 • Риба

Мазните риби като сьомга и риба тон са чудесен източник на омега-3, за които е доказано, че намаляват количеството плака, която се образува в артериите. Тези здравословни мазнини също имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за много аспекти на цялостното здраве.

 

 • Ядки

Ядки като бадеми или орехи са чудесни източници на протеини, фибри и здравословни мазнини. Те повишават нивата на HDL (или „добрия“ холестерол), като същевременно понижават LDL („лошия“ холестерол), а също така е доказано, че помагат за намаляване на кръвното налягане.

 • Зелени зеленчуци

Тъмнолистните зеленчуци, като спанак, са пълни с ползи за здравето. Те съдържат вещества, които са свързани с по-добра сърдечно-съдова функция и намалено възпаление. Също са фантастичен източник на калий, който помага да се предотврати втвърдяването на кръвоносните съдове.

 • Зехтин

Зехтинът демонстрира значителни противовъзпалителни свойства. Той е с много високо съдържание на полифеноли, които стоят зад положителното му въздействие върху възпалението в кръвоносните съдове и цялостната функция на сърцето.

 

 • Бери плодове

 

Запушване на артериите.

 

Пресните малини, боровинки, ягоди или къпини имат множество хранителни ползи. Те не само са богати източници на фибри, витамини и минерали, но и съдържат антиоксиданти, за които е доказано, че помагат за намаляване на възпалението и намаляват риска от сърдечни заболявания.

 • Авокадо

Този вкусен, маслен плод е спечелил репутацията си на „суперхрана“, заредена със здравословни мазнини, които могат да помогнат за намаляване на нивата на лошия холестерол. Авокадото също е богат източник на антиоксиданти, които могат да предотвратят сърдечни заболявания.

 • Броколи

Тези кръстоцветни зеленчуци са добри източници на фибри, които според някои проучвания също могат да намалят възпалението и да активират протеини, които засилват естествената защита срещу блокиране на кръвния поток.

 • Черен шоколад

Ето добра новина, ако си падате по сладкото –  шоколадът всъщност може да е много полезен! Черният шоколад съдържа флаваноли, които са съединения с антиоксидантни свойства. Важно е да се поддържа умерената консумация на захар, но е доказано, че малко тъмен шоколад може да намали рискът от сърдечни заболявания.

 

Дано все пак никога не ви се налага да страдате от запушване на артериите. А ако проблемът ви изненада, ще имате достатъчно информация по въпроса.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 13.10.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 април 2024 в 12:13 | Публикувана: 13 октомври 2021 в 16:53 | Категория: Здраве