Най-важното за атеросклерозата

Обновена: 07.03.2024|
Атеросклероза, артерии, запушване.

Атеросклероза е едно от често срещаните заболявания. Причинява загуба на еластичност, стеснение и запушване на артериите. Развива се бавно и дълго време остава незабелязана. Ако лечението й се забави, възникват тежки здравословни проблеми.

Така че е добре да знаем какво представлява атеросклерозата, кой я причинява, как се открива и лекува и има ли начини да се предпазим.

 

Какво представлява атеросклерозата?

Виждали ли сте водопроводни тръби от стара многоетажна сграда? Дългогодишно им ползване без поддръжка и филтри е довело до натрупване по техните вътрешни стени на котлен камък, соли и други отлагания. Постепенно тръбите са се стеснили и задръстили като са загубили функцията си.

Подобно запушване може да се случи и в кръвоносните съдове на човешкия организъм. Причините могат да са:

cosmetic 01 400
choko 01 600
cosmetic 01 400
choko 01 600

Под влияние на изброените фактори и редица още нездравословни навици по вътрешните стени на артериите се отлагат мазнини, мастоподобни вещества, бели кръвни клетки и други частици. Това води до оформяне на плаки. Тяхното нарастване създава стеснени места в артериите и затруднява гладкото преминаване на кръвта.

С напредване на стеснението съдовете губят своята естествена еластичност. Диаметърът им прогресивно намалява, при което възникват сериозни нарушения в кръвообращението.

Ако плаките се разкъсат, може да се образува кръвен съсирек и той да блокира вече увредената артерия. Така нерядко се стига до инфаркт или инсулт.

 

Как атеросклерозата сигнализира за себе си?

 

Атеросклероза. Болестни сигнали. Хипотония.

 

Както отбелязахме, в началния си етап болестта може да се развива без никакви оплаквания. Проявите й настъпват с нарастване на артериалните увреждания. Симптомите й са различни в зависимост от това коя артерия е засегната:

 • При атеросклероза на коронарните артерии се явяват нарушаване на сърдечния ритъм, задух и стягане в гърдите. Проучвания показват, че ако артериалният диаметър е намален с около 70%, рискът от инфаркт на миокарда е особено висок. Пострадалият усеща болка и натиск в горната част на тялото, включително гърдите, ръцете, врата и челюстта.
 • При атеросклероза на мозъчните съдове алармиращ симптом е непрекъснатото главоболие, което е резултат от недостиг на кислород за нервните клетки. Шумът в ушите е също сигнал на болестта. Нарушенията в мозъчното кръвообращение могат да предизвикат исхемичен инсулт. Дължи се на внезапно намаляване на кръвния приток (за разлика от хеморагичния инсулт, който се причинява от кървене след разкъсване на разширен мозъчен съд). Обикновено инсултът връхлита ненадейно и може да се прояви с нарушения на говора, дефекти в зрителното поле, изтръпване, слабост на крайниците и други оплаквания.
 • При атеросклероза на краката най-честите симптоми са болки и умора при движение. Други признаци са парене в ходилата, изтръпване и оток, най-често около глезените.

Трябва да се има предвид, че атеросклерозата е системно заболяване. Това означава, че ако е засегната една артерия, съществува голяма вероятност да се образуват плаки и в други кръвоносни съдове.

 

Диагностика на атеросклерозата

 

Атеросклероза. Задължителни профилактични прегледи за жени. Аритмии, ковид-19, симптоми.

 

Когато се предполага развитие на атеросклероза, след общ преглед и разговор с пострадалия, лекарят назначава лабораторни изследвания за установяване нивата на кръвна захар и лош холестерол.

При съмнение за поразени артерии се извършва и кръвен тест за определяне на C-реактивен протеин (CRP). Повишените стойностите на CRP сочат възпаление, което е фактор за атеросклероза.

Често в електрокардиограма (ЕКГ) се записват електрическите сигнали в сърцето. Това позволява да се придобие представа за работата на миокарда.

Понякога се определя т.нар. глезенен брахиален индекс. Това е тест, чрез който се сравняват кръвното налягане в глезена и кръвното налягане на ръката. Целта е да се прецени какви проблеми са настъпили в движението на кръвния поток.

Може да се изисква и стрес тест – докато пациентът се движи по бягаща пътека или кара велоергометър, се проследяват сърдечния му ритъм, кръвното налягане и дишането. Това дава информация за дейността на сърцето по време на физическа активност.

При необходимост се извършва ангиография (с помощта на рентгенови лъчи и контрастно вещество се прави поредица от снимки, които показват състоянието на кръвоносните съдове).

Прилагат се още ултразвуково изследване (за установяване скоростта на кръвния поток), компютърна томография (за откриване на стеснение и втвърдяване на кръвоносни съдове), както и други изследвания.

 

Какви са методите за лечение на атеросклероза?

 

Атеросклероза. Инфаркт. Ползи от пиенето на топла вода. подуване на краката и глезените. Как работи сърцето. Контрастен душ. Чревната микробиота. Чесънът. Шафран. Сгъстяване на кръвта. Магнезий при сърдечни проблеми. Пресен чесън. Съдови усложнения при диабет.

 

Основните средства за медикаментозна терапия включват:

 • Антикоагуланти – лекарства, които разреждат кръвта, предотвратявайки образуването на плаки и кръвни съсиреци, с което намаляват риска от инфаркт и инсулт.
 • Статини – понижават високия лош холестерол.
 • Антихипертензивни средства – овладяват високото кръвно налягане.
 • Медикаменти при диабет – нормализират кръвната захар.

Към хирургично вмешателство се преминава, когато е настъпило масивно стеснение на артерия. Лечението може да се извърши чрез поставяне на стент (вид имплант), който разширява увредения кръвоносен съд. По този начин се възстановява артериалната проходимост.

Може да се прилага и байпасна хирургия. Чрез тази операция се заобикаля артериалното стеснение. Като се ползват други съдове от пациента, създава се обходен път, чрез който кръвообращението се нормализира.

 

Как да се предпазим от атеросклероза?

 

Атеросклероза. Здравословно отслабване с бавен, но сигурен ефект. Бързото отслабване може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Един от сигурните методо за отслабване. Как да отслабнем.

 

Предлагаме ви 7 профилактични препоръки:

 1. Хранете се здравословно: Приемайте продукти, които са богати на омега-3 мастни киселини и фибри. Консумирайте по-често риба, орехи, лешници, авокадо, защото в тях има голямо количество ненаситени мастни киселини. Избягвайте трансмазнините в чипсове, солети, вафли и други готови храни. Използвайте зехтин вместо наситени мастни киселини. Сведете до минимум консумацията на сол и въглехидрати. Увеличете количеството на плодовете и зеленчуците във всекидневното си меню.
 2. Поддържайте нормално тегло. Периодично проверявайте своя индекс на телесна маса (ИТМ). Изчислява се като телесното теглото в килограми се раздели на ръста в метри, повдигнат на квадрат. Нормалните стойности за този показател са между 18,5 и 24,9. Надхвърлянето на горната граница за ИТМ означава по-висок риск от атеросклероза.
 3. Движете се редовно. Умерените разходки са елемент от терапията при атеросклероза. Физическите упражнения могат да помогнат също за понижаване на кръвното налягане, както и за нормализиране на телесното тегло. Но тренировките трябва да са предварително консултирани с лекар и да не налагат големи усилия. Ако атеросклерозата е напреднала, прекомерното натоварване може да предизвика здравословни проблеми.
 4. Откажете се от цигарите и не се застоявайте в места, където се пуши. Не забравяйте, че никотинът в тютюневия дим свива кръвоносните съдове и сгъстява кръвта. Доказано е, че употребата на цигари може да понижи нивото на добрия холестерол в кръвта и да увеличи това на лошия.
 5. Измервайте всекидневно кръвното си налягане, по едно и също време. Постарайте се то да е в рамките на 120/80 mmHg или поне да не надхвърля 139/89 mmHg. (Тези граници сега се наричат „високо нормално кръвно налягане“.)
 6. Не пропускайте годишните профилактични прегледи. Проверявайте нивата на холестерола и захарта в кръвта. Не забравяйте да информирате личния си лекар, ако имате болестни симптоми или се влошават вече съществуващи прояви на атеросклероза.
 7. Стремете се максимално да ограничавате стреса. Потърсете подкрепа от близките си. Говорете с тях за промени в начина ви на живот. Имайте предвид, че атеросклерозата се унаследява и здравословните навици, които ще си изградите, могат да помогнат и на други членове от вашето семейство.

Какво е атеросклероза?

Атеросклероза е едно от често срещаните заболявания. Причинява загуба на еластичностстеснение и запушване на артериите. Развива се бавно и дълго време остава незабелязана. Ако лечението й се забави, възникват тежки здравословни проблеми.

Какви са симптомите на атеросклероза?

При атеросклероза на коронарните артерии се явяват нарушаване на сърдечния ритъм, задух и стягане в гърдите. Алармиращ симптом е непрекъснатото главоболие, което е резултат от недостиг на кислород за нервните клетки. Шумът в ушите е също сигнал на болестта. При атеросклероза на краката най-честите симптоми са болки и умора при движение

Как се диагностицира атеросклерозата?

Лекарят назначава лабораторни изследвания за установяване нивата на кръвна захар и лош холестерол. При съмнение за поразени артерии се извършва и кръвен тест за определяне на C-реактивен протеин (CRP).

Какви са методите за лечение на атеросклероза?

Основните средства за медикаментозна терапия включват антикоагуланти, антихипертензивни средства, медикаменти при диабет. Към хирургично вмешателство се преминава, когато е настъпило масивно стеснение на артерия. Лечението може да се извърши чрез поставяне на стент.

Как са се предпазим от атеросклероза?

Най-добрата превенция срещу болестта е здравословното хранене, нормалното телесно тегло, редовното движение и отказът от тютюнопушене. Редовните профилактични прегледи са много важни, както и редуцирането на стреса.

Категории: Здраве|Публикувана: 07.10.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 17:55 | Публикувана: 7 октомври 2022 в 11:10 | Категория: Здраве