Бадемите и техните 8 ползи за здравето и красотата

Обновена: 29.02.2024|
Зарастване на рани. Кето сурови бонбони. Храни афродизиаци. Биологично активни вещества в растенията.

Бадемите са изключително питателни и богати на здравословни мазнини, антиоксиданти, витамини и минерали ядки. Широкото им разпространение и използване е известно назад във времето. В миналото те са използвани предимно от богатите семейства. Родината им е Югозападна Азия, но днес се отглеждат на различни места. Има сладки и горчиви бадеми. Първите се използват за консумация, докато с горчивите се прави бадемовото мляко. Днес ще разгледаме няколко от основните ползи от консумацията на тази вкусна ядка.

 

Полезна храна за мозъка

Освен с трупане на знания, има някои храни, с които да подсилим мозъка. Неслучайно бадемите са едни от тях. Причина се крие в многобройните им ползи.

Те съдържат две важни хранителни вещества – рибофлавин и L-карнитин:

  • Рибофлавинът е по-известен като витамин В2 и е един от най-важните витамини при много биохимични процеси.
  • L-карнитинът е аминокиселина, свързана с механизмите за производство на енергия.

 

Тези две вещества повишават мозъчната активност, което води до намаляване на вероятността за поява на болестта на Алцхаймер. Те стимулират мозъчната дейност, а и са изключително вкусни. Освен бадемите, бадемовото масло е важно за функционирането на нервната система и е полезно за цялостното здраве на организма.

 

Бадемите са източник на антиоксиданти

 

Купичка с вода и бадеми на масата. Бадемите са сурови ядки,за които е препоръчтелно накисване преди консумация.

 

Бадемите са изключителен източник на антиоксиданти. Те помагат за предпазване от оксидативен стрес, който може да увреди молекулите в клетките и да допринесе за възпаление, стареене и заболявания.

Необходимо е бадемите да се съхраняват на прохладно и сухо място, заради съдържанието на мазнини. Излагането им на светлина и топлина води до образуване на гъбички, които спомагат за отделянето на афлатоксини. Те са изключително вредни за организма.

Хапвайте бадеми редовно, но не прекалявайте с тях. Те са предпочитани заради ниското съдържание на въглeхидрати и високото съдържание на здравословни мазнини, протеини и фибри.

В 100 грама сурови бадеми се съдържат 579 калории. В същите тези грамове имаме 50 грама мазнини и едва 21,5 грама въглехидрати. Поради тази причина хората на диета или различен хранителен режим предпочитат да добавят бадемите в своето меню.

Ядката дава възможност за увеличаването на приема на минерали и мазнини, без да се увеличава приемът на въглехидрати. Това ги прави подходящи за консумация между храненията.

50% от мазнините в бадемите са мононенаситени – те са полезни за здравето на сърцето и са от съществено значение за функцията на органите. Благодарение на тези мононенаситени мазнини се подобрява кръвообращението, укрепват се костите, предпазва се кожата, подпомага се храносмилането и се подпомага контрола на нивата на кръвната захар.

 

Високо съдържание на витамин Е

Бадемите са сред най-добрите източници на витамин Е в света. Този витамин е мастноразтворим антиоксидант. Като такъв той предпазва мембраните на клетките от натрупване на  токсични продукти. Витаминът участва в процеса на синтез на хемоглобина и белтъци, както и в растежа на клетките и доставянето на кислород до тях. Способността на бадемите да намалят риска от сърдечни заболявания също може да се дължи отчасти на антиоксидантното действие на витамин Е в тях.

 

Продукт за регулиране на нивото на холестерола

Редовната консумация спомага за повишаване на липопротеините с висока плътност и намалява нивото на липопротеините с ниска плътност. Високите нива на липопротеините в кръвта е известно като „лош холестерол“ и дава възможност за сърдечни заболявания. Именно затова балансът има жизненоважно значение за здравословното ниво на холестерола и намаляването на така наречения „лош холестерол“. Според някои проучвания бадемите ефективно намаляват лошия холестерол.

Както вече споменахме малко по-нагоре, бадемите са с ниско съдържание на въглехидрати и с високо съдържание на протеини и фибри. Именно протеините и фибрите увеличават чувството за ситост. Похапването на бадеми намалява глада и потиска апетита. Според различни изследвания ядките стимулират метаболизма. Фибрите от своя страна помагат за предотвратяване на запек. Но е добре да консумирате и голямо количество вода, за да се ускори храносмилателния процес и да се извлекат ползите от ядката. Не е нужно да прекалявате с консумацията. Необходимото количество за набавяне на фибри се съдържа в 4-5 бадема и е достатъчно, за да поддържа редовното храносмилане.

 

Ползи за здравето на сърцето

Консумацията на ядката води до намаляване на риска от сърдечни заболявания. Това се дължи отново на така важния витамин Е.  Бадемите помагат да се избегнат сърдечните пристъпи, както и намаляват на нивото на хомоцистеина, тъй като при повишаване на нивото му се натрупват мастни плаки в артериите.

 

Засилване на имунна система

 

Бадемово брашно с разпръснати около него бадеми.

 

Бадемите са една от храните, с които можете да засилите имунната си система и да повишите способността на организма да се бори с различни болести. Това е така, тъй като ядката е чудесен източник на алкални минерали.

 

Здраве за кожата и костите

Неслучайно е наложено общоизвестното правило, че здравето отвътре личи отвън. Точно това е правилото за красотата и здравия външен вид. Освен да ги похапваме за здраве, често приемаме ядките и под друга форма. Те се използват за направа на бадемово мляко, което се добавя към сапуните, тъй като се смята, че бадемите подобряват тена на кожата. Отделно ядката е източник на витамини и минерали, сред който е фосфорът. Той влияе върху здравината и издържливостта на костите и зъбите. Междувременно успява да окаже влияние и да предотврати появата на заболявания, които са свързани с възрастта като остеопороза.

 

Противовъзпалително действие

Бадемите съдържат две много важни мастни киселини – линоловата и линоленовата.

Линоловата киселина е от изключителна важност за защитните функции на кожата. Тя подпомага кожната регенерация, овлажнява кожата и подпомага сърбежи и възпаления.

Линоленовата киселина играе важна роля при борбата с всички възпалителни проблеми, особено когато става въпрос за дерматологични заболявания. Тези две киселини влияят положително на организма и намаляват възпаленията в тялото. Мастните киселини помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол и насърчават здравината на кожата и косата.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 25.10.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 17:37 | Публикувана: 25 октомври 2019 в 12:28 | Категория: Хранене и видове храни