Често чуваме за Омега-3 мастните киселини във връзка с регулиране на триглицеридите, понижаването на кръвното налягане, за здрава и красива кожа. Не е лесно и достатъчно да опишем накратко техните свойства – те са много, а всички от тях са важни за здравето на организма. Затова и днешният фокус ще попадне върху ролята на Омега-3 за сърдечно-съдовото здраве в краткосрочен и дългосрочен план.

 

Ролята на Омега-3 в организма

Омега-3 мастните киселини спадат към полиненаситените мастни киселини, познати и като незаменими, тъй като не се синтезират самостоятелно в организма.

Към тях се отнасят алфа-линоленовата киселина, докозахексаеновата киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA). Това са киселини с растителен и животински произход.

 

omega3 400
omega3 600

Алфа-линоленовата киселина е с растителен произход, съдържа се в семената на лена, конопа, в орехите и листните зеленчуци. DHA и EPA киселините са с животински произход, откриваме ги в сьомгата, сардините и рибата тон.

Омега-3 мастните киселини са открити преди почти век: през 1929 г от двама биохимици. След множество изследвания те установяват две неща:

 1. Съдържанието на алфа-линоленова киселина (една от общо 9 събрани в една верига ненаситени мастни киселини) – тя е свързана със значително намаляване на риска от инфаркт на миокарда.
 2. Фактът, че не се синтезират самостоятелно от тялото. Затова и е важно да подхождаме с внимание към хранителния си режим и да включваме в него и храни, които съдържат тези важни мазнини.

Сред ползите от Омега-3 спадат:

 • помощ за правилното функциониране на голяма част от системите в тялото ни
 • забавяне на развитието на прогресиращото заболяване атеросклероза
 • по-добро зрение
 • правилна мозъчна функция
 • поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система
 • понижаване на лошия холестерол

Последните две ползи са едни от най-сериозните позитиви, които Омега-3 мастните киселини ни носят. Те са причината все по-често хората да ги добавят към менюто си чрез храна или пък хранителни добавки. Това с особена сила важи за всички в по-напреднала възраст, както и тези от нас, които не успяват да спазват балансиран хранителен режим.

 

Ролята на Омега-3 за сърдечно-съдовото здраве

 

Витамини за сърцето. Ролята на Омега-3 за сърдечно-съдовото здраве.

 

Съвременният човек разполага с богат избор на храни, хранителни добавки и възможности да се храни добре, но за съжаление в много голям процент от случаите това не се случва. Защо? Обикновено виновникът е забързаният начин на живот, в който обаче по ирония липсва една от най-важните съставки в комбинациите за правилна грижа за тялото: движението.

 

Неправилното хранене и липсата на полезни мастни киселини в менюто

Освен стрес, напрежение и понижаване на качеството на съня, този наш толкова обичаен начин да изживяваме дните си в ключовата възраст между 20 и 45 години ни носи и малко време за внимателен разбор и промяна на хранителните ни навици. А Омега-3 е една от съставките за добро здраве, които можем да си набавим само ако се храним правилно и осъзнато.

Лесно е за закуска да хапнем нещо тестено – то ни засища, но зад вкуса обикновено се крият голямо количество въглехидрати от преработени съставки без почти никаква реална стойност.

Следва обяд. Не ни се чака, нямаме време или пък просто наблизо има само това – бързата храна е решение за малки и големи. Освен бързо решение за това какво да хапнем обаче, тя обикновено е смес от преработени мазнини, тесто и продукти, пълни с консерванти, оцветители и ароматизатори. Голяма част от тях далеч не са полезни за тялото ни и не улесняват работата му.

Идва време за следобедна закуска – обикновено става дума за нещо сладко за бърз прилив на енергия, с който да съберем сили за края на работния ден. А за вечеря на масата слагаме големи количества храна, които често пъти са тежки и засищащи, но дори да имат нужните ни вещества, те са в количества, които организмът трудно обработва накуп.

Освен това заради количествата храна и това, че ни тежи след вечеря, получаваме и „подарък“ – лош сън.

Ако припознахте един или повече навици от описаните като обичайна практика в дните си и страдате от умора, понижен имунитет, липса на концентрация, главоболие, болки в мускулите, това може да значи, че страдате от дефицит на Омега-3 мастни киселини.

Всички описани навици по-горе обаче имат и още една цел – да насочат вниманието ви към това колко недотам полезни вещества приемаме на дневна база. Голяма част от тях влияят и на нивата на холестерола ни и на здравето на сърдечно-съдовата ни система.

 

Как Омега-3 мастните киселини са полезни за сърцето?

 

Ролята на Омега-3 за сърдечно-съдовото здраве.Бял трън. Холестерол. Висок холестерол.Омега-3 при висок холестерол.

 

Неслучайно специалистите наричат лошия холестерол (oще познат като LDL холестерол) тих убиец. Накратко казано, той е липид с ниска плътност, който има способността да се отлага и натрупва в кръвоносните съдове. По този начин в дългосрочен план той може да доведе до запушването на съответния капиляр, вена или артерия и да доведе до катастрофални последици за организма.

Тук идва и ролята на Омега-3 за сърдечно-съдовото здраве: мастните киселини се борят с този тип холестерол и последствията от него в сърдечно-съдовата система. Освен това влияят добре върху нивата на кръвното налягане и го поддържат в здравословни граници.

Според изследвания през последните години, мастните киселини имат и много силен противовъзпалителен ефект – гаранция, че ако приемате нужните ви дози, ще опазите сърцето си здраво по-дълго време. В допълнение – именно тези свойства на Омега-3 правят мастните киселини задължителни вещества при възстановяването след инфарктни състояния.

Да обобщим – ролята на Омега-3 за сърдечно-съдовото здраве се изразява:

 • В намаляване на триглицеридите.
 • Леко понижаване на кръвното налягане.
 • Намаляване на съсирването на кръвта.
 • Понижаване на риска от инсулт и сърдечна недостатъчност.
 • Регулиране на нередовния сърдечен ритъм.

Яденето на най-малко две порции риба седмично изглежда намалява риска от сърдечни заболявания.

 

Откъде да си набавим Омега-3 мастни киселини?

Както вече споменахме, Омега-3 мастните киселини не се синтезират самостоятелно от организма. Единственият до момента известен начин на човека за набавянето на тези есенциални вещества, си остава външният прием. Това може да се случи чрез храна или хранителни добавки.

Специалистите са установили, че за добро здраве оптималното количество Омега-3 мастни киселини, които са ни нужни на дневна база, е около 250 милиграма. Най-високи нива от тях се намират в рибните продукти. В случай, че бихте искали да ги приемате от естествени, природни източници, е хубаво да добавите в дневното меню:

 • Риба – голяма част от студеноводните мазни риби ще ви дадат оптимално количество Омега-3. Сред препоръчаните източници от този тип са сьомга, рибено масло, сардини, херинга, скумрия, риба тон и др.
 • Масла с естествен произход – лененото семе съдържа много Омега-3 и може да стане ваш спътник в приготвянето на различни ястия, като по този начин ще приемате от така важните мастни киселини. Освен него можете да използвате още: зехтин, масло от рапица, масло от ленено семе.
 • Семена – семената от чия и конопено семе също са сред първенците по количество Омега-3 и не бива да бъдат пренебрегвани.

 

Защо да изберем хранителна добавка Омега-3

 

Омега-3 за сърдечно-съдовото здраве. Рибеното масло. Признаци за липса на витамини.

 

Хранителната добавка Омега-3 е отличен начин да си набавите бързо и лесно нужните вещества на дневна база. Това важи с особена сила, ако нямате възможност да включите в менюто си прясна риба поради географско разположение или други причини, както и ако не харесвате самото месо. Важно да се запознаете с ролята на Омега-3 за сърдечно-съдовото здраве, а приемът на хранителна добавка може значително да подобри здравословното ви състояние в това отношение.

Под формата на добавка Омега-3 се абсорбира бързо и ефективно от организма, влияе положително на всички системи в тялото и най-вече: на способностите ни да се концентрираме, на психичното ни здраве и на доброто състояние на сърдечно-съдовата система.

Хранителната добавка на Forlife Омега-3 се извлича от аншоа и сардини от Тихия океан. Затова и продуктът е с по-голяма чистота и отлично качество за вашето по-добро здраве.

Обновена: 24 октомври 2023 в 13:34 | Публикувана: 14 септември 2021 в 10:00 | Категория: Витамини и минерали, Хранене и видове храни