Йодът е едно от веществата в природата, които са много важни за тялото ни и правилното му функциониране, но за които рядко се замисляме. Той има ключова роля за начина, по който работи щитовидната ни жлеза, от една страна, но от друга – не се синтезира естествено от организма и трябва да го набавяме с храна или добавки.

Знаете ли обаче, че може да развиете непоносимост или алергия към йод? Ето как и защо се случва това.

 

Защо е възможно да проявим алергия към йод

На първо място е важно да кажем, че алергиите към йод са много рядко срещани.

 

По-точно казано, понякога е възможно да получите реакция или пък да развиете непоносимост. Това е така, тъй като йодът е естествена част от организма и е нужен, за да работи той по правилен начин. Затова и не може да се говори за получаване на същинска алергия. Въпреки това симптомите много наподобяват класическа алергична реакция, затова и често се говори за реакцията като за алергия.

Когато йодът попадне в тялото, ако имате чувствителност към него, то започва да произвежда определени клетки, изпратени да се борят с дразнителя, който се явява йодът в този случай. Обикновено до реакцията се стига при чувствителност към лекарства с йод, приемани по-дълго време или в разрез с препоръчаната схема. Много пъти тя не се проявява през първите дни от приема, а чак след натрупване в организма.

Освен това е възможно причините да са други: индивидуална непоносимост към по-големи количества йод или пък наличието на хронично заболяване, което пречи на обработката на йода от организма.

Първата от тези две причини обаче често се отхвърля от учените изцяло, тъй като щитовидната жлеза се грижи йодът да се усвои и преработи изцяло. Затова и остават вариантите за предозиране или наличието на проблем, който пречи на това усвояване от ендокринния орган.

 

Симптоми на алергията към йод

 

Алергия към йод. Обрив и сърбеж по кожата, жена с раздразнена кожа.

 

Как можем да разберем дали сме алергични към йод? Има няколко симптома, които могат да ни сигнализират.

Хубаво е, разбира се, ако трябва да приемате лекарства със съдържание на йод, първо да проверите дали имате непоносимост по ефективният и много познат начин: да поставите памуче, напоено с йод, на избрано от вас място върху кожата на ръката си между китката и лакътя.

Кожата от вътрешната част на ръката ни в тази област е чувствителна, затова и там ще се появи реакция, ако действително има проблем.

В най-добрия случай ще настъпи само оцветяване на кожата с характерния оранжево-кафяв отенък на йода – тогава нямате алергия към веществото.

Възможно е обаче да получите и реакция, ако попадате в малкия процент хора, които имат алергия към йод. Към леките симптоми на алергичната реакция спадат:

  • Обрив от различен тип и вид на мястото на досег, който носи още името йододерматит.
  • Поява на силен сърбеж
  • Подпухналост на кожата
  • Главоболие
  • Световъртеж

Ако обаче приемете йод или лекарство с по-високо съдържание на веществото без да направите проверка за поносимостта си към него, то може освен тези, да усетите и по-силни и неприятни усещания. Сред тях могат да бъдат гореописаните, но и:

  • Подпухналост на лицето и шията (оток на Квинке)
  • Затруднения в дишането
  • Спазми на бронхите
  • Възпаление на лигавицата на устата (при орален прием)
  • Усещане на метален вкус в устата

Най-тежката реакция, която бихте могли да получите в много краен случай, е анафилактичен шок, който може да се развие в рамките на няколко секунди до няколко часа, след като сте били изложени на веществото. Документираните случай показват, че това може да се случи, ако имате непоносимост към йод и е приет орално продукт с по-голяма консистентност на елемента в съдържанието.

Друг възможен вариант е да ви е приложена инжекция с висока концетрация – например при предстоящо изследване с ядрено-магнитен резонанс или скенер, тъй като йодът се използва за постигане на по-висок контраст на образната диагностика. Такива процедури обикновено се извършват под наблюдението на специалист, затова и той предварително би трябвало да провери дали имате непоносимост към веществото или не.

Обикновено лекарствените продукти, които съдържат по-високо съдържание на йод, са свързани с лечението на щитовидната жлеза.

 

Как да лекуваме алергията към йод

 

Алергия към йод. Йод и Хашимото, щитовидна жлеза.

 

На първо място е важно да наблюдавате добре тялото си и ако забележите някой от симптомите на алергия към йод, да се обърнете към специалист. Едно игнориране на знаците в това отношение може да доведе единствено до задълбочаване на проблема и възникване на още по-сериозни последици.

Както всяка друга алергия или непоносимост, и тук се прилага моментално спиране на лекарственото средство, което е предизвикало реакцията. Проучва се внимателно дали причината е в йода или пък в друго от веществата в състава му, и се назначават изследвания, ако е нужно. Лекарството може да се смени с друго или пък да се прилага в по-малки дози или при други условия.

Прилагат се и антихистамини, още познати като противоалергични лекарствени средства.

Възможно е, ако проявите алергия към йод, вашият лекуващ лекар да ви посъветва да намалите или изцяло да прекратите приема на някои храни в менюто си. Това много често значи да замените йодираната сол с друга, по-ненаситена с веществото. Освен това ще се наложи поне за известно време да премахнете много морски продукти от менюто си: сьомга, херинга, водорасли и други.

Ще се наложи да изключите, поне временно, и плодовете ягоди и червени боровинки и вероятно да намалите рязко количеството млечни продукти, картофите и боба.

И не забравяйте, ако все пак се окажете от малкия процент хора, които имат алергия към йод, винаги предупреждавайте медицинските специалисти, които ви лекуват, за нея.

Обновена: 21 септември 2023 в 13:50 | Публикувана: 3 декември 2021 в 13:36 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни