Черноморски раци – 7 ползи, скрити под черупката + рецепта

Черноморски раци – култура и митология
Черноморските раци заемат роля както в културата, така и в митологията на черноморския регион от векове. В древногръцката и римската митология раците се свързват с Бог Хермес/Меркурий, който традиционно бил изобразяван със сандали с формата на раци. Образът и името им се асоциира още със зодиакалния знак Рак – Cancer.В турския фолклор се считало, че черноморските раци носели късмет, включвали ги в традиционните си песни и танци. С тях се свързва понятието „Винаги да има изобилие!“.
Състав
Освен че е вкусно, месото от черноморски раци е също и полезно. Има много протеин, малко мазнини и е безвъглехидратно, което го превръща в чудесен продукт за диета, наблягаща на протеините. Макронутриентите и калориите в 100 грама рачешко месо е приблизително:- 118 калории
- 23 г протеин
- 1,5 г мазнини
- 0 г въглехидрати
- 0 фибри
- Витамини С и B12
- Калций
- Фосфор
- Желязо
- Магнезий
- Селен
- Съдържат и голям брой омега-3 мастни киселини
Ползи за организма

Черноморски раци за детокс
Минералите в състава на черноморските раци поддържат естествените процеси на детоксикация на тялото.Тези витамини подпомагат функцията на черния дроб, която е от решаващо значение за премахването на токсините и други вредни вещества от организма. Черноморските раци са страхотен източник на протеини, които са важни за производството на ензими. Те заемат ключова роля в процесите на детокс. Ензимите са необходими за разграждането на токсините и други вредни вещества до по-малко вредни съединения, които могат да бъдат елиминирани от тялото.В допълнение, черноморските раци са добър източник на витамини B6 и B12, които играят важна роля в процесите на детоксикация.
Умствена активност
Наличието на витамин В12 в месото на черноморските раци има важно значение за способността му да поддържа мозъчната функция по-здрава. Витамин В12 има основна роля за производството на невротрансмитери – химикали, които позволяват на нервните клетки да комуникират една с друга. Нормалният прием на витамин В12 поддържа паметта и концентрацията, може да помогне за намаляването на риска от когнитивен спад, свързан с възрастта. За това състояние са полезни и омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рачешкото месо.За селена е доказано, че има невропротективни свойства и намалява оксидативния стрес в мозъка, който често допринася за случаи на Алцхаймер и Паркинсон. Ако имаме алергия или нямаме възможност да приемаме рачешко месо, е препоръчително да си набавяме необходимите вещества от друг вид храни или под формата на добавки.Омега-3 мастните киселини са важни за поддържането на здрави мозъчни клетъчни мембрани и за подпомагане на растежа и развитието на нови мозъчни клетки.
Черноморски раци за здраво сърце
Едно от хранителните вещества, които поддържат здравето на сърдечно-съдовата система, са именно омега-3 мастните киселини. Те могат да понижат нивата на триглицеридите, възпалението и да подобрят функцията на кръвоносните съдове. Отделно, черноморските раци са добър източник на магнезий, който минерал отговаря за поддържането на здравословни нива на кръвното налягане, регулира сърдечния ритъм и може да намали риска от възникване на различни сърдечни заболявания. Както вече споменахме, селенът в рачешкото месо понижава оксидативния стрес и възпалението, водещи до сърдечни заболявания, следователно минералът има и своята роля в създаването на по-добри условия за здраво сърце.По-добра имунна система
Черноморските раци са добър източник на витамини, минерали и още хранителни вещества, които поддържат имунната система на ниво. Цинкът и витаминът В12 в състава на морския дар помагат за производството, активността и състоянието на имунните клетки, а дефицитът им ни прави по-чувствителни към инфекции и отслабва имунната ни система.Черноморски раци за здрави кости

Черноморски раци срещу анемия
Черноморските раци са добър източник на желязо, който е от съществено значение за производството на хемоглобин – протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород в тялото. Недостигът на желязо може да доведе до анемия, която причинява умора, слабост и други симптоми. В допълнение към желязото, витамин B12 в състава на месото на раците е важен за производството на червени кръвни клетки.Протеините в раците подпомагат образуването на ензими, които, от своя страна, са отговорни за разграждането на хранителните вещества до техните градивни елементи, необходими на тялото за производството на червени кръвни клетки.Витамин В12 е необходим за синтеза на ДНК, което е нужно за производството на всички клетки.
Намаляват възпалението
В допълнение към омега-3 мастните киселини, другите хранителни вещества и минерали в месото от раци могат да намалят или дори да премахнат възпалението. Следователно консумацията на рачешко месо може да понижи проблемите с артрита или с храносмилателния тракт.Черноморски раци в кулинарията

Как да се сдобием с черноморски раци?
Може да се сдобием с черноморски раци като си ги закупим, но може също да си ги уловим сами. Препоръчително е обаче да имаме познания в сферата, защото иначе вероятността да останем без някой пръст нараства.За един непрофесионален улов ще ни е необходима кофа с капак, фенерче и кепче. Не на последно място обаче, ще се нуждаем от спокойно и „плоско като тепсия“ море, защото тогава може да намерим най-много раци. Уловът може да се осъществи на границата море-скали, рядко ще може да засечем черноморски рак на плажа, изключваме мини рачетата. По-оборудваните ловци на раци поставят специални капани с примамки по скалисто-водните местности, с които да примамят осмокрачетата. На някои места има забрана за лова на черноморски раци, така че, преди да предприемем някакви стъпки, трябва да се уверим, че е позволено.Черноморските раци имат изключително здрав захват и ако не знаем как да ги държим правилно, това изобщо не е безопасно за ръцете ни.
Рецепта за кето кюфтета от черноморски раци
Най-лесно е да сварим раците в тенджера с капак, като внимаваме да не я отхлупят, и след това с помощта на чукче или нож да започнем да си ги хапваме.Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
30 мин | 4 | 1,64 г |
Необходими продукти:
- 500 г сварено месо от черноморски раци
- 2 с. л кокосово брашно
- 1 бр яйце
- 100 г пресен лук
- 2 с. л. масло Гхи
- 2 с. л. майонеза
- 1 с. л. горчица
- 2 с. л. магданоз
- Сол и черен пипер на вкус
- Мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
- Нарязване на ситно пресния лук.
- Разкъсваме свареното месо от черноморски раци и го смесваме с кокосовото брашно.
- Отделно забъркваме яйцето с майонезата и магданоза.
- Смесваме всичко заедно и добавяме подправките. Ако сместа ни се струва рядка, добавяме още кокосово брашно.
- Оформяме кюфтенца с желаната от нас големина и ги запържваме до златисто във вече загрят тиган, за около 3 минути от всяка страна.
Заключение

Често задавани въпроси
Какво са черноморски раци?
Черноморски раци са вид раци, срещащи се в Черно море – между Европа и Азия. Размерът им варира от малък до голям, имат обло тяло и дълги крачета.
Може ли са си уловим сами черноморски раци?
За един непрофесионален улов ще ни е необходима кофа с капак, фенерче и кепче. Не на последно място обаче, ще се нуждаем от спокойно и плоско като тепсия море, защото тогава може да намерим най-много черноморски раци и познания, за да не ни защипят.
Полезни ли са черноморските раци?
Черноморски раци са морски дарове, които може да предоставят няколко ползи за здравето, когато се консумират балансирано, като част от диета или просто, защото са вкусни. Ето някои от “тайните, криещи се под черупката“.
Източници
- WebMD Editorial Contributors. Crab: Are There Health Benefits?, Medically Reviewed by Christine Mikstas, RD, LD on March 09, 2023
- The Editors of Encyclopædia Britannica. crab, fact-checked by The Editors of Encyclopædia Britannica
- odessa-journal.com. Secrets of the Black Sea: What crab species live in the Black Sea?, 17 Jan, 2021
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Кето домашен тарама хайвер е една не много популярна, но чудесна алтернатива на разядката.
Миди с карфиолен ориз е кето вариант на едно от най-обичаните морски ястия - миди с ориз.
Рапани са морски охлюви, вкусни, с красиви черупки, потенциални ползи за организма и добър източник на протеин.