Черноморски раци – 7 ползи, скрити под черупката + рецепта

Обновена: 06.03.2024|
Черноморски раци.

Черноморски раци са вид раци, срещащи се в Черно море – между Европа и Азия. Размерът им варира от малък до голям, имат обло тяло и дълги крачета.

На много места черноморските раци са деликатес и популярна храна, особено в страните, граничещи с Черно море, като Турция, Украйна, Румъния, България, Русия.

 

 

Какво са раците?

Раците са вид ракообразни, които може да срещнем в океани, морета и други соленоводни басейни. Те се характеризират с твърдата си черупка, осемте си крака и двете си много здрави и силни щипки.

creatine 02 400
ekzo 02 600
creatine 02 400
ekzo 02 600

Има много различни видове морски раци, които се срещат по целия свят, включително популярни ядливи видове като сини раци, Dungeness и кралски раци.

Освен соленоводни, има и речни раци, които може да открием в реки, потоци и други сладководни басейни. Имат по-различна форма на тялото, заради която някои хора ги оприличават на външен вид повече на огромни скариди.

Днешната тема ще е по-фокусирана върху познатите ни и близки черноморски раци, известни сред местните като паури/пагури. Летният сезон наближава, а както споменахме, раците са една от най-обичаните храни по морето.

Те са важна част от местната морска екосистема. Играят ключова роля в контрола на популацията на други морски организми. Всеядни са и се хранят в зависимост от местообитанието си. Могат да си хапват малки риби, мекотели, миди, скариди, други ракообразни или водорасли.

Те самите също са източник на храна, освен за хора, и за други животни, като някои птици или различни видове риби.

 

Черноморски раци – култура и митология

Черноморските раци заемат роля както в културата, така и в митологията на черноморския регион от векове. В древногръцката и римската митология раците се свързват с Бог Хермес/Меркурий, който традиционно бил изобразяван със сандали с формата на раци. Образът и името им се асоциира още със зодиакалния знак Рак – Cancer.

В турския фолклор се считало, че черноморските раци носели късмет, включвали ги в традиционните си песни и танци. С тях се свързва понятието „Винаги да има изобилие!“.

 

Състав 

Освен че е вкусно, месото от черноморски раци е също и полезно. Има много протеин, малко мазнини и е безвъглехидратно, което го превръща в чудесен продукт за диета, наблягаща на протеините.

Макронутриентите и калориите в 100 грама рачешко месо е приблизително:

 • 118 калории
 • 23 г протеин
 • 1,5 г мазнини
 • 0 г въглехидрати
 • 0 фибри

 

Месото им е богато и на витамини и минерали:

 • Витамини С и B12
 • Калций
 • Фосфор
 • Желязо
 • Магнезий
 • Селен
 • Съдържат и голям брой омега-3 мастни киселини

 

Важно е да отбележим, че хранителният състав на черноморските раци може да варира в зависимост от начина на приготвяне и продължителност на готвене.

 

Ползи за организма

 

Черноморски раци - ползи.

 

Черноморските раци са морски дарове, които може да предоставят няколко ползи за здравето, когато се консумират балансирано като част от диета или просто, защото са вкусни. Ето някои от “тайните, криещи се под черупката“.

 

Черноморски раци за детокс

Минералите в състава на черноморските раци поддържат естествените процеси на детоксикация на тялото.

В допълнение, черноморските раци са добър източник на витамини B6 и B12, които играят важна роля в процесите на детоксикация.

Тези витамини подпомагат функцията на черния дроб, която е от решаващо значение за премахването на токсините и други вредни вещества от организма.

Черноморските раци са страхотен източник на протеини, които са важни за производството на ензими. Те заемат ключова роля в процесите на детокс. Ензимите са необходими за разграждането на токсините и други вредни вещества до по-малко вредни съединения, които могат да бъдат елиминирани от тялото.

 

Умствена активност

Наличието на витамин В12 в месото на черноморските раци има важно значение за способността му да поддържа мозъчната функция по-здрава. Витамин В12 има основна роля за производството на невротрансмитери – химикали, които позволяват на нервните клетки да комуникират една с друга.

Нормалният прием на витамин В12 поддържа паметта и концентрацията, може да помогне за намаляването на риска от когнитивен спад, свързан с възрастта. За това състояние са полезни и омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рачешкото месо.

Омега-3 мастните киселини са важни за поддържането на здрави мозъчни клетъчни мембрани и за подпомагане на растежа и развитието на нови мозъчни клетки.

За селена е доказано, че има невропротективни свойства и намалява оксидативния стрес в мозъка, който често допринася за случаи на Алцхаймер и Паркинсон.

Ако имаме алергия или нямаме възможност да приемаме рачешко месо, е препоръчително да си набавяме необходимите вещества от друг вид храни или под формата на добавки.

 

Черноморски раци за здраво сърце

Едно от хранителните вещества, които поддържат здравето на сърдечно-съдовата система, са именно омега-3 мастните киселини. Те могат да понижат нивата на триглицеридите, възпалението и да подобрят функцията на кръвоносните съдове.

Отделно, черноморските раци са добър източник на магнезий, който минерал отговаря за поддържането на здравословни нива на кръвното налягане, регулира сърдечния ритъм и може да намали риска от възникване на различни сърдечни заболявания.

Както вече споменахме, селенът в рачешкото месо понижава оксидативния стрес и възпалението, водещи до сърдечни заболявания, следователно минералът има и своята роля в създаването на по-добри условия за здраво сърце.

 

По-добра имунна система

Черноморските раци са добър източник на витамини, минерали и още хранителни вещества, които поддържат имунната система на ниво.

Цинкът и витаминът В12 в състава на морския дар помагат за производството, активността и състоянието на имунните клетки, а дефицитът им ни прави по-чувствителни към инфекции и отслабва имунната ни система.

 

Черноморски раци за здрави кости

 

Черноморски раци за здрави кости.

 

В 100 грама от месото им се съдържат около 60 милиграма калций. Комбинирайки го с друга храна, без проблем може да си набавим необходимата дневна доза от минерала.

Да не забравяме, че рачешкото месо съдържа и витамин D, който регулира нивата на калций и фосфор в кръвта и е необходим на организма, за да абсорбира калция. Фосфорът, в комбинация с цинка и магнезия, спомага за здравината и плътността на костите, предотвратява риска от остеопороза и други състояния, свързани с тях.

 

Черноморски раци срещу анемия

Черноморските раци са добър източник на желязо, който е от съществено значение за производството на хемоглобин – протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород в тялото. Недостигът на желязо може да доведе до анемия, която причинява умора, слабост и други симптоми.

В допълнение към желязото, витамин B12 в състава на месото на раците е важен за производството на червени кръвни клетки.

Витамин В12 е необходим за синтеза на ДНК, което е нужно за производството на всички клетки.

Протеините в раците подпомагат образуването на ензими, които, от своя страна, са отговорни за разграждането на хранителните вещества до техните градивни елементи, необходими на тялото за производството на червени кръвни клетки.

 

Намаляват възпалението

В допълнение към омега-3 мастните киселини, другите хранителни вещества и минерали в месото от раци могат да намалят или дори да премахнат възпалението. Следователно консумацията на рачешко месо може да понижи проблемите с артрита или с храносмилателния тракт.

 

Черноморски раци в кулинарията

 

Черноморски раци в кулинарията.

 

Те са важна част от традиционната морска храна на черноморския край от векове насам. Ценят се заради изключителното си сочно и ароматно месо, което може да се имплементира в различни ястия.

В някои региони се считат за класен деликатес и основно се сервират на специални поводи като сватби и други важни събития.

В Турция, черноморските раци се варят или пекат на скара, след което се сервират със сос от чесън и прясно изцеден лимонов сок. Използват месото за яхнии и супи, като традиционната им рибена супа е balik çorbası.

В Румъния черноморските раци традиционно се варят и се сервират с полента и сметана. В Япония най-често се използват за суши, но общо казано, месото на черноморските раци се добавя към почти всичко – салати, паста и ризото или като добавка за пици и сандвичи.

Въпреки ползите, както при всяка храна, е важно черноморските раци да се консумират в умерени количества и да се уверим, че са годно уловени или закупени.

 

Как да се сдобием с черноморски раци?

Може да се сдобием с черноморски раци като си ги закупим, но може също да си ги уловим сами. Препоръчително е обаче да имаме познания в сферата, защото иначе вероятността да останем без някой пръст нараства.

Черноморските раци имат изключително здрав захват и ако не знаем как да ги държим правилно, това изобщо не е безопасно за ръцете ни.

За един непрофесионален улов ще ни е необходима кофа с капак, фенерче и кепче. Не на последно място обаче, ще се нуждаем от спокойно и „плоско като тепсия“ море, защото тогава може да намерим най-много раци.

Уловът може да се осъществи на границата море-скали, рядко ще може да засечем черноморски рак на плажа, изключваме мини рачетата.

По-оборудваните ловци на раци поставят специални капани с примамки по скалисто-водните местности, с които да примамят осмокрачетата.

На някои места има забрана за лова на раци, така че, преди да предприемем някакви стъпки, трябва да се уверим, че е позволено.

 

Рецепта за кето кюфтета от черноморски раци

Най-лесно е да сварим раците в тенджера с капак, като внимаваме да не я отхлупят, и след това с помощта на чукче или нож да започнем да си ги хапваме.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
30 мин 4 1,64 г

Необходими продукти:

 • 500 г сварено месо от черноморски раци
 • 2 с. л кокосово брашно
 • 1 бр яйце
 • 100 г пресен лук
 • 2 с. л. масло Гхи
 • 2 с. л. майонеза
 • 1 с. л. горчица
 • 2 с. л. магданоз
 • Сол и черен пипер на вкус
 • Мазнина за пържене

 

Начин на приготвяне:

 1. Нарязване на ситно пресния лук.
 2. Разкъсваме свареното месо от черноморски раци и го смесваме с кокосовото брашно.
 3. Отделно забъркваме яйцето с майонезата и магданоза.
 4. Смесваме всичко заедно и добавяме подправките. Ако сместа ни се струва рядка, добавяме още кокосово брашно.
 5. Оформяме кюфтенца с желаната от нас големина и ги запържваме до златисто във вече загрят тиган, за около 3 минути от всяка страна.

 

Заключение

 

Черноморски раци.

 

Черноморските раци имат чудесен състав, крият важни ползи под черупката си и като още един плюс към това, добавяме сочното им, вкусно и ароматно месо.

Използват се в кулинарията от векове до днешни дни. Считат се за деликатес в много черноморски региони и се имплементират във всякакъв вид ястия.

Преди консумация е хубаво да си направим тест за алергия, ако не сме сигурни, че нямаме такава.

Черноморските раци са със сравнително висока цена на пазара и много хора предпочитат да си ги ловят сами. За това начинание трябва да имаме някакви познания, за да избегнем евентуални рискове от наранявания.

Необходимо е да се уверим, че няма забрана за лов на раци в местността, от която искаме да си ги набавим.

 

Какво са черноморски раци?

Черноморски раци са вид раци, срещащи се в Черно море – между Европа и Азия. Размерът им варира от малък до голям, имат обло тяло и дълги  крачета.

Може ли са си уловим сами черноморски раци?

За един непрофесионален улов ще ни е необходима кофа с капак, фенерче и кепче. Не на последно място обаче, ще се нуждаем от спокойно и плоско като тепсия море, защото тогава може да намерим най-много черноморски раци и познания, за да не ни защипят.

Полезни ли са черноморските раци?

Черноморски раци са морски дарове, които може да предоставят няколко ползи за здравето, когато се консумират балансирано, като част от диета или просто, защото са вкусни. Ето някои от “тайните, криещи се под черупката“.

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 10:01 | Публикувана: 16 май 2023 в 14:59 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Хранене и видове храни